Kedy začali rozprávať bilingválne deti?

8. júl 2023

Ahojte, tie čo máte bilingválne deti, kedy začali rozprávať ?
Syn ma v septembri 3 roky a ešte nerozpráva plynule, tak ako by mal.
Rozumie všetko slovensky/anglicky, všetko co od neho vyžadujeme rozumie, no problém je že on nerozpráva.
Ja na neho iba slovenský a muž a jeho rodina anglicky.
Neviem či to už začať riešiť, alebo ešte počkať?
Ďakujem za rady

amelia89
8. júl 2023

Moj ma buduci tyzden 3 roky. Rozumie vsetko v oboch jazykoch a aj rozprava, suvetia este ale uplne nie. Nie je to este uplne plynule,oproti rovesnikom vidim ze je trochu pozadu. Ale u mna je dolezite ze vidim neustaly posun- zo slov, k vetam, k rozvitejsim vetam atd. Pockam este tak pol roka a potom by som asi skontaktovala logopeda keby som videla ze to moc nenapreduje…
Neviem co znamena ze tvoj nerozprava este plynule - ci proste su to len take kratke vety, alebo len slova. Ak by hovoril len jednoslovne tak by som logopeda kontaktovala. Mne logopedicka na konzultacii online povedala ze bilingvalne deti mozu mat MIERNY posun oproti rovesnikom ale nie extremny.

tenerifka
8. júl 2023

Moja velmi skoro, a aj vnucka, tym sa vobec nechvalim, len pisem, ako to bolo, okolo roka uz vela slov a aj prepinali z jedneho jazyka do druheho, podla toho, s kym konverzovali.
Vnucka ma teraz 2 roky 4 mesiace, a je s ñou zmysluplna konverzacia na urovni v obidvoch jazykoch.Ja viem, baby rozpravaju skor

annm81
8. júl 2023

Zvyklo sa tvrdiť, že viacjazyčné deti začínajú hovoriť neskôr, ale od tohoto názoru sa upúšťa. Obe viacjazyčné deti mi začali hovoriť dosť skoro a ani u podobných detí z okolia nebadám, že by začínali výrazne neskoršie. Osobne by som to na tvojom mieste asi začala pomaly riešiť. Dieťa nemusí mať žiaden problém, ale ak náhodou áno, bude len dobré, ak ho podchytíte čo najskôr.

bagerka
8. júl 2023

Vraj je bežne, ze bilingvalne deti dlhsie "nasávajú" náš ale asi od 2 rokov vedel zakladne veci v 2 reciach-nemci mu rozumeli aj ja skovensky. vedel aj rozlisit-ked sme v nemecku, na tych ludi hovoril nemecky a potom to mne zopakoval po slovensky.teraz mal 5 a uz si tak sam pridava AJ -maju v skolke a z rozpravok. Hovori plynule po nemecky aj po slovensky, len vzdy mu trva "prehodenie" na danu krajinu par dni.
Kazdy je ale iny. Este by som mu nechala pol roka a potom mozno riesila

syslik81
8. júl 2023

moja az ked isla do skolky dovtedy mala svoj jazyk hatlaninu ... v skolke zacala a v skole sa zlepsila .. slovensky rozumie ale nerozprava ale je rozdiel aj to,ze ja som na nu sama a slovenscinu ma len odomna plus ked je na prazdninach co je len raz za rok

deti95060810
8. júl 2023

slovensko - maďarsky v 3 rokoch

papywest
8. júl 2023

3 jazyky - starší začal rozprávať v 3,5 r.
- mladší bude mať teraz 2 roky a vie len zopár slov žiadne vety ešte.

svetlonos
8. júl 2023

Ahoj,
nas mal nedavno 3 roky a hovori pekne slovensky aj nemecky. Hovori rozvinute vety. Rozumie a prepina automaticky do oboch jazykov. Ked mi hovorim nieco slovensky, prelozi to automaticky obcas muzovi hned do nemciny 🙂
Rozrozpraval sa okolo dvoch rokov. Ale velmi skoro nam vsetko rozumel v oboch jazykoch, i ked komunikoval viac verbalne ako slovne zo zaciatku.

Kamaratkina dcera jeden mj, zacala rozpravat az v troch rokoch - plynule, rozvite vety, bezchybne vyslovnost vsetkch slov, vratane R.
Dovtedy "nebolo o com"

Dalsej znamej dcera zacala minimalne rozpravat v 3,5 roku v skolke. Tam je ale podozrenie na autizmus. Dlho si mysleli tiez, ze je to koli 3 jazykom.

Ja by som to riesila uz teraz aspom budes v obraze co a ako.

denisah6
8. júl 2023

Moji majú tri jazyky. Veľa slov už v roku. Vety asi v roku a pol a v dvoch rokoch hovorili plynule podľa toho s kým ako zvykli. Ja s nimi iba po slovensky a anglicky, rodičia po slovensky, manžel po maďarsky.
A pride mi to až teraz, keď majú 4 a 5, že si občas popletú slová. Včera mi zahlásila dcéra, že jej mám podať ceruzky, vyložila som ich na policu a nedočiahla ich, lebo chce 'rajzovať'/hatlanina kresliť po maďarsky. Takže sem tam doplatú slová ale inak neni problém.

olimuc
8. júl 2023

3 jazyky, jeden rozumie ale odpoveda v inom jazyku, prepina podla nalady so mnou hovori dvojjazycne, treti nepouziva vobec ale rozumie viac ako treba… ked ja zmenim jazyk, vie ze je zle … ale rozpravat zacal okolo 3 rokov, obcas by mohol aj prestat.

autor
8. júl 2023

Ďakujem za odpovede.
Tak lepšie sa vyjadrím, rozpráva ale nie rozvinuté vety. Napr povie mi, že “ mama chcem water” , alebo keď niečo chce tak vie povedať, ze čo ale neviem s ním viest dialóg rozvinutý - upresnim, večer pred spanim sa rozprávame a nemá rad vysávač čo maju moji rodičia v bazéne a včera mi hovoril takto:
“ baka vrrr vyhodi” nevie povedať vysávač tak povie takto, ze ako robí, aby som vedela, ze co tym mysli.
Ja mu rozumiem všetko co chce, aj on nám všetko rozumie aj mizivi aj mne, aj keď mu niečo povieme ze prines ovládač atd, rak rozumie, ale vyjadrit sa nevie tak ako by asi mal.
Počkám teda ešte do 3r a potom navštívime logopeda.

Autizmus myslim, ze by to nemohol byt, to by mal aj iné znaky okrem tej reci nie?

autor
8. júl 2023

* baka hovorí babke tak 😁 nevie vysloviť správne

sundew
8. júl 2023

Moj syn je trilingualny (plus 4 jazyk pasívne),a tiez takto rozprava a to ma 4r teraz v auguste. Riešili sme to aj s učiteľkou ked v 3r zacal v predškole (anglicka) ale urobil velky pokrok pocas toho roka.ide to proste pomalsie, teraz pouziva v jednej vete dva jazyky,nieked tri ale vidiet na nom ze kazdy mesiac je to lepsie.inak blabotat zacal velmi skoro ale potom medzi 2-3r akoby sa zastavil . Rozumel vela ale nehovoril a potom zacal

matana2
8. júl 2023

Mam dve deti. Prve ma 6 a slovensky troska vie ale ked nanu hovorim na 90% odpovie po anglicky. Obcas po slovensky (a to sa rozpravame doma iba po slovensky) hovorit zacala neskor az tak poriadne az v skolke sa rozhovorila. Syn ma skoro 4 r a hovori oba jazykmi na podobnej urovni. Ale tiez mi casto odpoveda po anglicky. Komolia vety v oboch jazykoch, do slovenskej vety strkaju anglicke slova a naopak.

monika4487
9. júl 2023

Jeho vyslovnost, prejav je uplne normalny na jeho vek u bilingvalneho dietata. A je to úplne individualne u kazdeho dietata. Syn ma 3 a rozprava pekne od roka + teraz prvy rok francuzcina. Ale dcera ide uz do skoly, ma 5 tej nabehla v rovnakom tyzdni aj francuzcina aj slovencina asi pred pol rokom (a tyzden predtym som jej zacala podavat ryby olej - ale to isto bola nahoda). Pricom na Slovensku zila prve tri roky a chodila tam do jasli. Cize rozprava v suvetiach len asi pol roka. Minuly rok uz som vahala, tak sme navstivili logopedov aj na Slovensku aj v krajine kde byvame a oni na to, ze len cakat to je dosledok bilingvalizmu (doma po slovensky, v skolke 90% francuzcina + ponorenie do holandskeho jazyka a teraz bude mat skolu francuzsko anglicku). Ani teraz to nie je najkrajsie, uz povie dlhe suvetia, ale vyjadrenie myslienok je este take kostrbate 🙂. Cize ked syn rozprava cisto, ono to pride,len sa netreba vzdavat 🙂.