Kedy začali vaše deti rozprávať?
Ahojte chcem sa spytat kedy vam zacali deti tak trosku same rozpravat? My nic nepovieme len mama, baba, gaga akoze ttata alebo huska,papa.Na vsetko len ukazujeme a povieme uuuuuhmm ☹ Okolo 2rokov myslim ze by uz malo nieco povedat, ci? AKo ste na tom? dakujem
V 2,5 kecame ostošesť, vie basničky, pesničky.. a ešte v 2 rokoch dcerka rozpravala len zakladne slova a vety? to už vonkoncom nie 😉 každe dietatko ma vlastne tempo a treba to rešpektovat
nas ma rok a 1 mesiac a vie povedat: mama, tati (otec), tata (ideme prec), baba, pápá, papat, pa (lampa), gol (lopta), de je?, mám, vie urobit rrrrr a povedat ako robi kravicka - mu, kozicka - me, sliepocka - koko (kotkodak), ovecka - be, ukaze ako robi konik a opica, aj prstekom na obrazky v knizke, ked sa ho opytam, kde je ktore zvieratko (nielen domace, ale aj take ako pstros, slon, tiger, lev, hroch, nosorozec, zebra, ...)
Nas maly je trojjazycny, trosku som mala obavy, ale prve slovo povedal uz ako desatmesacny – bolo to kchuuuu a znamenalo kruti ... nikto mi to neveril, ale postupne sa k tomu pridavali dalsie co ocividne pouzil stale to iste slovo na danu vec aj ked sme mu rozumeli len my. Teraz ma 19 mes. a hovori prve vety – ako – to robi au, non lo sai (nevies - po taliansky), steady go (aj ked zatial bez ready ). Myslim ze dost zalezi aj od toho kolko a ako sa clovek s dietatom rozprava – hoci som myslela ze mi to bude smiesne, nebolo a od malinka na maleho hovorim, mozno az privela vsetko mu vysvetlujem, citame, speivame a hlavne sa s nim nebavim stylom nununu havinko buvinka. Je to celkom urcite individualna vec – doteraz si spominam ako maly bratranec velmi dlho nehovoril vobec, mal tusim cez 3 roky, viem si predstavit co si teta uzila za reci od susediek a babiciek ...
@siimmii ahoj, to je individualne....poznam deti co maju dva roky a nepovedia skoro nic...nie že by nevedeli ale nechcu 🙂 su mlcanlivejšie...a zas su deti, ktore su repetule od narodenia 😀 ako moja dcera...ma dva a pol roka a rozpráva ako školkárka, kladie otázky, furt sa daco pýta, dáva mi príkazy 😀 ...ale zase behať samostatne zacala až ked mala skoro 17 mesiacov, dovtedy len za ruku...takže to je individualne, každe napreduje po svojom až to potom dobehnu všetci rovnako neboj 😉
nasa zacala opakovat slova, ked mala nieco cez 19 mesiacov, na 2.narodeniny uz hovorila cele vety a teraz ma 6 mesiacov a spieva, pozna vela basniciek, rozprava aj cele suvetia, prikazy, pyta sa...
poznam deticky v nasom veku, ktore povedia max. mama a tato a je to v poriadku, kazde dieta sa vyvika svojim tempom, kazde vie, co robi 🙂
Moja malá má 16 mesiacov a rozpráva už veľmi dobre, už dokonca aj spája slová do viet. Npar. tata povedala ako 7 mesačná., a všetko jej išlo tak od ruky, veľa vecí opakuje a ja sa s ňou rozprávam ako so seberovným, 😀 , 🙂
Je to proste moja malá šikulka, veľmi sa znej teším a aj z toho keď sa naučí vždy nnové a nové slová, je s ňou veľká zábava

ahojte! ja som myslela,ze maly zacne veeeeelmi neskoro,(niekto mi raz povedal ze trojjazycne deti zacinaju az okolo 4.roka).lebo sa rozprava u nas 3 recami. Ja slovenka,otec spaniel a zijeme v rakusku. Este do roka jasne ze hovoril take drobnosti ako mama,papa,atd. Ale bola so velmi milo prekvapena ked uz v 11 mesiacoch povedal prve meno v nasej rodine a to mojej netere.Katka! a presne ako pisem. POvedal pekne kazde pismenko haha 🙂) a krasne sa mu darilo hlavne to druhe K. A aj Babka vedel krasne povedat. Ale tak skutocne sa rozrecnil ked mal 18 mes. A vtedy povedal take prve zlate slovo ze Lopta! a odvtedy to ide ako po masle.. potom prislo ze "prsi" a "kvapka"-slova z Dvd Spievankovo🙂) A dalej sa vzdy za vsetko podakuje ze "Diky" a pyta sa ze "kde" . Ked vidi jedlo tak povie"Papat"atd atd. Takze mozem povedat,ze asi v tych 18mesiacoch to zacalo. Po nemecky vie povedat ze "bahn"-akoze strassenBahn(elektricka) a "danke". Len po spanielsky mu nic nejde. Ale to je chyba mojho ex-jeho otca. Ze s nim malo komunikuje. Ja sa s nim velmi vela rozpravam,vsetko komentujem co robime,kam ideme a deticky vsetko registruju. S tym prvym slovom"Lopta" to bolo srandovne,lebo sme boli u sestry a ona sa s nim hrala a potom sa ma pyta,ze odkedy maly hovori Lopta? a je ze nehovori. ved nehovori este. A ona ze ano! chytil sam do ruky loptu a sam povedal ze Lopta!. A Ja som vobec nechcela verit🙂 Ale velmi mi od stastia podskocilo srdiecko,kedze som to tak skoro necakala