Kedy začalo vaše dieťa hovoriť prvé slová?
Ahojte maminky kedy začalo váše dieťatko rozprávať prvé slová. My už máme 14mesiacov ale okrem baba, ty ty, veľa nehovorí. Len si hmmka keď je nervózny alebo neni tak ako si to on predstavuje 😃
Odporúčam neporovnávať hlavne a za mňa tip profil "logomamka" na IG, kde má príspevky ako efektívne komunikovať s dieťaťom
@liviafazekasova rok mal a vravel mama tata baba deti ujo teta toto
@liviafazekasova pozri, rec a pohyb sa nerozvijaju naraz. Deti ,ktore rychlo zvladnu pohyb, neskor rozpravaju. Moj ma 16 mesiacov a kazdu vec vie pomenovat aspon 2slabicnym slovom. A to je bilingvalny. Avsak, chodi stale iba s oporou. Sam sa postavil v 11 mesiacoch, prvy krok okolo nabytku spravil v 12,5. No prve slova hovoril ako 8mesacny. Kazdemu dietatu ide nieco ine lepsie a nieco ine horsie. Mna sa tiez pytaju, kedy uz bude chodit. Vzdy poviem, ze ked sa nauci Archimedov zakon v dvoch jazykoch. Neries
Dobrý deň, som študentkou logopédie a mám za sebou všetky predmety týkajúce sa raného vývinu reči, narušení raného vývinu rečí a porúch súvisiacich s rečou, ktoré sa objavujú už v predškolskom či školskom veku. V momentálnej situácii ponúkam online hodiny (cez teams/skype/zoom/messenger) s deťmi. Či už máte logopéda a iba by ste chceli zintenzívniť terapie, ste na čakacej listine k logopédovi, alebo máte pocit, že s rečou vášho dieťaťa nie je všetko v poriadku, môžeme sa dohodnúť na spolupráci. Mám skúsenosti s prácou s deťmi predškolského i školského veku a verím, že aj v online priestore budeme vedieť zapracovať a zlepšiť komunikačné schopnosti vášho dieťaťa. Ak by ste mali záujem, kľudne sa mi ozvite a poskytnem vám bližšie informácie 🙂

Starsi v roku mal slovnu zasobu asi 10 slov, v 19tich mesiacoch sa mu poriadne rozviazal jazyk a zacal pekne rozpravat vo vetach. Velmi nam pomohli obrazkove knihy na sposob Potulky jarou, letom atď. , alebo Veľka kniha o autach (letisku...) pre malych rozpravacov. Tam postavicky, ktore sa objavuju na kazdej strane a ty si mozes vymyslat pribehov do alejuja. Mladsi ma teraz 2 roky a 4 mesiace a koooonecne zacal asi tento mesiac rozpravat, doteraz ani tuk. Kazde dieta je ine 😊 Aj ked musim priznat, ze som bola nastavena na recovy vyvin starsieho 🤣 Ktory v tomto veku rozpraval ako velkac 😁