icon

Kedy začať učiť dieťa abecedu?

elieandkate
20. aug 2013

Ahojte maminy, chcela by som vediet vase nazory/skusenosti/postrehy na temu kedy je vhodne zacat ucit dieta abecedu. Viem, ze nie je potrebne na nastup do prvej triedy, aby dieta vedelo abecedu. Avsak mam dojem, ze rastie tlak okolo (vidim to aj v zahranici), aby sa dieta naucilo abecedu, co najskor. A tak 3-4 rocne dieta uz pozna pismenka a zacina citat v 5-6 rokoch. Kedy je dieta rozumovo na to zdatne? Neriskuje sa, ze neskor v skole moze spomalit a moze sa zacat nudit. Rada by som pocula skusenosti aj od pani uciteliek z MS alebo 1-2 rocnika. Dakujem.

Strana
z4
zuzana76
4. jún 2018

@muffmuffinka dieta vyslovuje pismena, ktore pozna, "necita" este vo veku 18 mesiacov - citanie je aj uvedomovanie si precitaneho, moze poznat celu abecedu a vyslovi zvuk podla tvaru "obrazku" , ale ma to mechanicky naucene, u nas to bolo tak isto, starsi vo veku 2 roky a 2 mesiace poznal celu abecedu, citat zacal normalne az v prvom rocniku, proste nevedel naviazat tie zvuky na seba, mladsi paradoxne zacal spoznavat abecedu asi az ako 5 rocny a v priebehu toho siesteho roka sa naucil sam citat, cize do skoly isiel citajuci, ale teda kostrbato, stale je co vylepsovat

zuzana76
4. jún 2018

@elieandkate ako ktore dieta, su deti , co citaju s porozumenim ako 4-rocne , ale to je teda skor vynimka, resp talent, ale priemerne je dieta na to pripravene v tych siestich rokoch

zuzanapjat
4. jún 2018

Môj mal teraz tri roky a abecedu ovláda už polroka. Knihy som mu čítala snáď odkedy sa narodil. Raz si v jednej všimol, že každá rozprávka sa začína veľkým písmenkom a začal sa ma pýtať čo to je. Takto sa snáď do troch týždňov naučil celú abecedu, vrátane Q,W a písmenka s mäkčeňmi. Tak som kúpila knihy Maľovaná abeceda apd. a dookola ma žiadal o čítanie týchto... až som mala voči abecede averziu. Prečíta len krátke slová... TATA, MAMA, OBI, HRAD, STOP ... veci ktoré ho zaujmú niečim keď zbadá z auta a tak. Teraz počul pesničku anglická abeceda v telke a vkuse spieva abecedu po anglicky. Ale nič som nesílila. Keby ho to samého nechytilo, tak by ma učenie abecedy nenapadlo ani........

zuzanapjat
4. jún 2018

A čo sa týka tých rečí o tom ako sa bude v škole nudiť.......... hlúposti. Veď tam sa bude učiť písať + malé písmenká, tak aké nudenie... Nebudem predsa brzdiť vlastné dieťa, ak ho niečo začne baviť, tak to rozvíjam. Manželova sestrička má 7 rokov a tiež už vedela abecedu a čítať, keď šla do školy. A nenudí sa.

zuzanapjat
4. jún 2018

A ešte musím napísať - v prvom ročníku bude mať dieťa toľko toho, čo sa má zrazu naučiť, že je určite lepšie ak aspoň niečo vie (abecedu, čísla), lepšie nech sa dieťa nudí, akoby malo byť zrazu hotové z toho množstva informácií. A normálna učiteľka rodičovi vie povedať - "viete čo vy nemusíte 10x prečítať na domácu tieto 2 riadky, dajte mu/jej čítať to, čo má rado". Mne napríklad už tie poznámky lezú riadne na nervy. Malého do škôlky nedávam v septembry, pretože v tom nevidím zmysel. Aj tak som doma s ďaľším dieťaťom. Takže raz čelím poznámkam, že prečo nie do škôlky, že tam sa vraj veľa naučí.... potom zase, prečo ho učím abecedu, bude sa nudiť v škole apd. Ja len podporujem to, čo dieťa baví............ a to by mala každá mama.

Strana
z4