Kedy začne dieťa vravieť z mama na mami alebo mamka?
Ahojte, zaujíma ma tato otázka, syncek ma 1.9 roka a ešte vraví mama. Lebo jasne, je to najjednoduchšie pre neho. Ale kedy príde to, ze ma začne volať mamka?
Fíha, to s tou mamkou mi v živote nenapadlo. Ja som mamu ako dieťa volala mamina, potom mama, ale mamka mi nikdy neprišlo ako dehonestujúce alebo negatívne - nemám ani vedomosť, že by sa to u nás tak vnímalo (som zo stredného Slovenska). Manžel je z východu a ten svoju mamu oslovuje mamka a teda vzťah s ňou má nadštandardný. Nikdy som ani nepočula, že by sa oslovenie mamka vnímalo negatívne, a to som istý čas žila aj na západe.
@vasjar panebože, ty ale máš problémy...povie ti inak ako mama vtedy, keď sa mu bude chcieť
Mamka je podobné ako keď ti niekto povie moja zlatá. Samo o sebe pekné ale dôležitejšie je kto a s akým úmyslom to povedal.
som zo zapadu a sice to nevnimam az tak hanlivo alebo negativne ale skor mi to pride ako zastarale a divne. pocula alebo videla som to len v takych tych starych filmoch a knihach. nazivo nepoznam nikoho kto tak oslovuje.
ale
je zabavne ze ake je malinke SLovensko a ake obrovske rozdiely vo vnimani mnohych slov mame. ked si vezmeme ze vychod od zapadu zas nie je tak vzdialeny (v meritku mnohych inych krajin) a aky rozdiel v tak zakladom slove.
no a zas som o nieco mudrejsia.
a k teme. to asi zalezi od toho mozno aj co sa tomu dietatu paci. moj maly zacal pouzivat mami hned.
inak mama je pre dieta najlahsie. a mamka kvoli tomu K je dost tazke tak je to mozno aj preto zacne trosku neskor lebo spojenie MK moze robit problem a preto si vyberie lahsiu cestu. ale ak oslovenie budete doma pouzivat casto nauci sa to tiez.
Som z BA, nepoznám síce nikoho, kto používa slovo "mamka", ale nevnímam ho negatívne, ani hanlivo.
Mňa nedávno dosť prekvapilo, že napr. v okolí Žiliny sa nepoužíva výraz "keks, keksík" na Horkalu, Milu a pod. ale "doboška".
@mk1111111111 ved ja som sa vobec neurazila, len mi to prislo strasne zvlastne...zrejme aj pri mamke plati, jak sa hovori...iny kraj iny mrav...proste geokulturne rozdiely
@belllinka no jasné, všetko to sú dobošky, neviem kde prišiel zvyšok Slovenska na keksíky 😄.
@belllinka Ano, toto prekvapilo aj mna s tou doboskou. Kamos si nasiel priatelku neskor manzelku zo stredneho Slovenska a ked sme boli u nich na navsteve (iba ja, ona a deti), tak sa ma pyta ci nechcem k tej kave aj dobošku. Ja, ze ty si piekla či si bola v cukrarni? Ona na mna tak cudne pozrela a podala mi keksik 😀 Potom sme sa na tom bavili, ze u nich je doboska keks (horalka, tatranka, mila...).
@54tinka54 Tak ja som zo stredného Slovenska a čítam to prvýkrát 😀. Skôr to bolo vnímané ako "dedinské", zastaralé,
literárne oslovenie. Mamka, mamenka. Ako dehonestujúce vnímam "mater".
Ale je pravdou, že mnohé výrazy sú používané rôzne. Mne je až nevoľno, keď mamička, podľa jej slov milujúca svoju dcérku, píše o nej ako o "krpatej". Krpatý, zákrpok, to je predsa dehonestujúce pomenovanie niekoho, kto nemá veľkosť prislúchajúcu norme. Keby napísala "drobka", znie to úplne inak.
Ale vravím, každý sme inak nastavený.
@belasy_motylik veru. Tu je vsetko ine. My ked sme sa sem nastahovali. A deti mi vzdy vraveli mamka. A suseda ze preco mi takto hovoria. Pre mna je to najkrajsie co dieta moze povedat. Mama. Mamka.
Môj začal vtedy, keď ho to naučil manžel, že "kde je maminka, dones maminke", hneď sa na to chytil.
Ked som 1x pocula, ze "mamka" je dehonestujuce, tak som vygulala oci... 😁 Iny kraj, iny mrav..
Jedno moje dieta ma (zrejme aj v plyvom okolia) tvrdohlavo vola "mama" , mne to znie tak neosobne, tak sa to snazim zmenit na mami/ mamka. Ja tak volam moju mamu a sice uz davno na vychode nezijem, vobec mi nebude vadit, ked ma tak budu deti volat. 🙂 To starsie mi vymyslelo "mamamka" a tiez mi to pride mile....
Jedina hroza je pre mna "matka" a "mater"..
@vasjar automaticky asi nezacne, nauci sa to od vas.. 🙂
Od 2,5r ma dcérka vola maminka 😀 nikto ju to neučil, max občas od staršieho počula, on ma vola mami, maminka.
@jeanne14
@thereisabear náš nás volá tatinko, maminka už 13 rokov, nikdy nie inak 🙂
Sranda, nikdy mi nenapadlo, ze v inom kraji sa to moze takto vnimat. Tu na vychode je to len zdrobnenina, mama => mamka tak ako Zuza => Zuzka, to iste ocko alebo tatko. Mamina/maminka sa u nas vobec nepouziva, to je zapadny tvar. V davnych dobach za cias divokej puberty, ked boli rodicia samozrejme trapni, tak boli matka a foter 😀
@vasjar nasa mala tusim pred 1,5 rokom a zrazu z oslovenia mama bolo maminka 😊 je to velmi mile a ked to pocuju kamosky co maju rovnako stare deti tak sa pritom roztapaju, lebo ich to este nevedia. Ale nasa celkovo velmi skoro zacala rozpravat. Btw mamka je podla mna mile oslovenie a to som zo zapadneho svk 😊 mala som spoluziacky vychodnarky a tie ked spomenuli svoje mamky tak sa mi to pacilo velmi, prislo mi to take laskyplne 😊
Moja má rok a 8 mesiacov a už asi mesiac ma volá mamka ..mamiiii
@vasjar
nas maly maminkuje od 2,4 mesiace, upravuje si koncovky takze nejaky cas som obcas aj namicka 😁 a ocko je zas ocinkačik ( nikdy som to nepouzila) Je to ale podobne ko synačik 😆 tak si v tom urobil vlastky poriadok. A sestrin az po tretom roku povedal maminka, ocko. Je to individualne.
@belasy_motylik U nas ny vychode je doboska dobosovy rez, normalne original zakusok v cukrarni. Ja som zas nechapala, aku dobosku si to ide kupit spolubyvajuca z Martina do bufetu (VS intrak v Nitre). Som nechapala, aky si to tam chce kupit zakusok ked tam nic take nemaju. A ona prisla s kavenkami🙈 Toto je u nas jednoznacne keks, nie doboska.
@silvike normálne sranda, že aká malá krajina a prejdeš pár kilometrov a už ani dobošku si nekúpiš 😀
@belasy_motylik 😆....no sranda veru
Od jeden a polroka mi hovori maminka.
@katkine_terapie narodena v Bratislave a teda mamka ako synonymum mater nevnimam vobec, ani ako nic negativne. Skor mi to pride ako vychodniarsky vyraz, nepouzivam ho.
@belasy_motylik súhlasím.. mne malý hovoril dlho iba mama a teraz už aj maminka ale mamka sa mi ani nepáči
@belasy_motylik práve mi odpálilo dekel...že mamka je podľa teba dehonestujúce oslovenie. 🤣 Tak toto isto pobaví aj moju mamku keď jej toto prečítam. 😅
Kde prosím ťa bývaš? U nás je to samá mamka sem a maminka, mamka tam. 😍
v podstate hneď ako vedel povedať mama tata baba... mne hovorí už len mami a teším sa keď raz povie mamka 😍 ockovi hovorí obomi aj tata aj tati. a babke tiež aj baba aj babi.
@evaachesa severné Slovensko, u nás je mamka/tatko ako keby si oslovovala Zuzisko, Janisko ... 🙂
@belasy_motylik Tak to je proti logike. To by potom malo byť negatívne aj Zuzka, či Janka.

Moja staršia okolo 2,5-3 rokov, až keď to počula v kolektíve od iných detí. Mladší od cca 1,5, asi odpozoroval od staršej 🙂
Ale teda bývam celý život na západe, aj celá otcova aj mamina strana rodiny je len odtiaľto, ale slovo "mamka" sme používali ako skratku od "maminka", nie v negatívnom význame 😁 sranda, ako sa to líši nielen kraj od kraja, ale aj rodina od rodiny.