icon

Kreslí iba čiernou. Prečo?

babulina
19. okt 2010

Nasa dcera (2.5roka) zasadne maluje len ciernou farbou popripade tmavymi farbami, ak ju nahodou presvedcim aby nieco namalovala aj inou jasnejsou farbou tak nakoniec to i tak premaluje na ciernu, mam za tym nieco hladat alebo proste len rada kresli ciernou???? Viem ze to znie ako otazka hysterickej matky 😀 ale ked sa pozeram na nasu vystavku kresieb tak to vyzera akoby to malovalo to najsmutnejsie dieta pod slnkom 😅

Strana
z2
elzu
8. jan 2013

@babulina Ahoj 🙂 je mi jasné, že je to zarážející a kdyby to dělala moje dcera, taky bych se nad tím pozastavovala...hlavně proto, že se zabývám barvami a mandalami už dlouho, a tak si jejich významů a vlivů všímám už tak nějak bezmyšlenkově.
Ale ani arteterapie, která používá kresby k diagnostice a řešení psychických problémů, se nedá používat vytržená z kontextu, takže se zohledňuje rodinné prostředí, zázemí, osobnostní typ člověka, prožité stresové situace, atd. atd. a obrázky jsou jen doplněním pozorování toho, jak se malující chová, jaké má reakce na různé situace a slovní výklad doprovázející malování.
Takže...sama asi nejlépe víš, jestli je Malá šťastné dítě nebo ne-poznáš to z jejího každodenního chování a to, že zrovna teď preferuje jednu barvu může mít mnoho důvodů-třeba jí to připadá nejvýraznější, nejlépe viditelné, děti mají rády kontrasty-stejně jako mají rády režim, protože jim jasně vymezuje hranice-i kontrasty vymezují hranice toho, co kreslí a co vidí.
Nevím, nakolik věříš tomu, že člověk pouze přechází z jednoho života do druhého, ale je-li to pravda, pak si s sebou nese spoustu starých bolístek, se kterými se v nynějším životě musí vyrovnat-a každý se nimi vyrovnává různě-malování a barvy tomu napomáhají...já tomu věřím...ale rozhodně to nikomu nevnucuju 🙂

Lepší černočerné obrázky od šťastného dítěte, než vysněné štěstí na barevném obrázku od nešťastného... 🙂

jumama
13. apr 2013

Rada si citam o arterapii a v jednom clanku, co mi prisiel pod ruku bolo vysvetlene, ze malinkate deti si dost casto oblubia jednu farbu a tu potom favorizuju vo vsetkom. Napriklad nasa malacka takto oblubuje cervenu, chcela by cervene oblecenie, topanky, ovocie, cukriky... A rada cervenou maluje 🙂)) Dalej sa v tom clanku pisalo, ze pre deti mladsie ako 6 rokov nie je este taky vyznam farieb v malbach a kresbach ako pre deti od 6 rokov, kedy je uz ustaleny vyvoj kresby dietata. Pouzivanie cervenej neznamena agresivitu alebo sklony k nej a pouzivanie ciernej neznamena depku...

silviabbbbb
15. jún 2013

@jumama 😉 Tiež som preferovanie čiernej fixy spozorovala u mojho 2,5 roč. syna a ako tu tak čítam príspevky,prišla som k (laickému) záveru 🙂 , že v našom prípade by to mohlo byť sposobené tým, že má maximálne pestrofarebnú izbu, hračky a pod. a čierna farba je pre neho ešte taká "neokukaná" .V prípade zamaľovania obrázku čiernou fixou si myslím, že to asi robí preto, že objavil sposob ako nechať obrázok "zmiznúť".

Strana
z2