icon

Kupujete drevené alebo plastové hračky pre deti ?

25. nov 2019

Hraju sa vase deti s drevenymi aj plastovymi hraxkami alebo preferujete iba jednu variantu? Ja som za drevo ale mala furt len plast plast ale nehodlam kupovat plastove dristy. Nevie to pochopit ... minule sme sli z obchodu s revom lebo chcela vlacik plastovy a nedovolila som. Predavacky zazerali 🙄🙄🙄

deedol
27. nov 2019

prepac, ale podla mna to prehanas. az uvazujem, ci nie je tato tema vymyslena (a to ja nezvyknem!) ked uz tak riesis, co je prenho najlepsie, nemyslis, ze mu vyrabas nejaku kvalitnu traumu? aj emocionalny vyvoj dietata je dolezity, nielen drevene hracky.

autor
27. nov 2019

@ukulela
@saskia_98 veci triedime. Nema toho vela sle na hrackach si zakladam.
@limetka69 ake ego? Ja chcem pre nu to najlepsie. Nasi kupili plastovu gitaru a sla do kosa. Decko sice zrevane ale smola u nas drevene hracky nebudu.

elanor
27. nov 2019

nehnevaj sa na mna, alebo vies co, kludne sa aj hnevaj. Ale ty si neskutocne prepnuta. Total vymytu hlavu mas. Len ty, ty a ty a este raz ty. Lebo ty chces, tak teraz sa vsetci z toho musia potento. Co natom, ze chuda decko reve jak besne, lebo nechape preco. Co natom, ze decko nechce, ale hlavne ze premotivovana mater chce a ide pomaly cez mrtvoly.
Ty zacni si to svoje dieta viac vsimat a pocuvat a sem tak ho aj akceptovat, co si zela a co by chcelo. Netvrdim, ze mas kupit kazdu kravinu co si zamanie, samozrejme s rozumom. Este raz s rozumom, a nie s vytretou insta predstavou.

saskia_98
27. nov 2019

@elanor lepšie by som to nenapisala 👌🏻👌🏻👌🏻👍🏻

lenka2710
27. nov 2019

@elanor úplne súhlasím, u nás je aj drevo,aj plast, aj látka, na všetkom sa dieťa niečo naučí, a poviem pravdu, nebavilo by ani mňa sa hrať len stále s tým istým dreveným! Dieťa má podľa mňa poznať všetko! No nedám dieťaťu kakao, lebo jedna mater povedala, prečo sa chce v dnešnej dobe každý každému vyrovnať alebo sa porovnávame,veď je to nezmysel!!!!
Tiež nekúpim každú kravinu na ktorú ukáže, ale sem tam ako ja si spravím radosť nejakou handrou, jej spravím radosť nejakou hračkou a hoci aj plastovou

ludkka0407
27. nov 2019

Aj my triedime odpad,ale neznamena to,ze kupujeme iba drevene hracky (aj ked je pravda,ze dobre horia potom kotli,ked ich deti zlomia).mame aj plastove a tie su dokonca vo velkej vyhode,kedze su lahsie a lepsie sa s nimi manipuluje.a podla toho,co som si tu precitala,nehladis na svoju dceru,ale na seba.neviem,ci to je prave najlepsia volba.moje dieta nema vela hraciek,a napriek tomu na k Vianociam len dve zelania: chce babiku s vlasmi a knizky so samolepkami
PS: aj plastove hracky sa daju recyklovat,resp.darovat dalej.skus trochu hladiet na svoje dieta a nie na to,co chces ty a ty a ty.drzim palce

jancejance
27. nov 2019

Chúďa dieťa. Ono keď sa dotkne plastovej hračky tak nezomrie, dokonca sa mu ani nič zlé nestane. Plasty tu boli, sú a budú. Bola by som teda zvedavá, či aj ty si kupuješ a používaš LEN neplastové veci.

sovica
27. nov 2019

Hračky slúžia hlavne na upútanie pozornosti dieťaťa a na jeho zabavenie. Druhotne na rozvoj jeho motorických a psychických schopností. Hračka = hrať sa. Ak Vaše dieťa odmieta Vami vybrané hračky a Vy mu odmietate dať hračky, aké si samo vyberie, tak mu tým vlastne odopierate funkčnú hru, zábavu aj ďalší motorický a psychický vývin. Naozaj si myslíte, že je to v poriadku? Mali by ste viac vnímať potreby svojho dieťaťa, lebo to čo robíte, je za mňa už extrém. Tými drevenými hračkami robíte radosť najmä sebe, nie Vášmu dieťaťu. Naopak, priam ho frustrujete. Zahodiť darček od starých rodičov do koša??? To vážne?
Samozrejme, netvrdím, že dieťaťu treba kúpiť všetko, na čo ukáže. Ale čo tak zlatá stredná cesta, nejaký kompromis? Niečo vyberte Vy, niečo nechajte na výber Vášmu dieťaťu. Drevené hračky sú síce krásne a eko, ale nie so všetkými drevenými hračkami sa dá príjemne hrať. Neviem si predstaviť napr. drevenú bábiku, na pieskovisku drevené vedierko s drevenými formičkami, drevenú stavebnicu, funkčný drevený bicykel atď.
Nemôžete Vášmu dieťaťu vnucovať Vašu vôľu, Vaše predstavy, Váš vkus... Mali by ste sa viac sústrediť na potreby a túžby Vášho dieťaťa.
Skúste si predstaviť, že najradšej chodíte v šatách a vysokých opätkoch. Váš muž je ale športový typ a najradšej by vás videl v teplákoch a teniskách. Ako sa asi budete cítiť? Budete si s radosťou kupovať krásne funkčné tenisky a pôjdete s ním behať? Alebo budete nešťastne obdivovať tie nádherné lodičky na nete, bude sa Vám o nich snívať a ešte ďalšie dva mesiace budete frustrovaná a na muža naštvaná, že ich nemáte vo svojom šatníku? Asi tak nejak sa cíti Vaše dieťa😠

autor
28. nov 2019

Babiky ma latkove aj to ukazuje na dajaky blud z reklamy dajaku babiku co place ci co ale neexist. Ma latkovu babiku kocik ma dreveny. Existuju rozne montesorri hracky obj z jednej stranky a mala len kukne a nechce to. Ale ja som na to aby som ju usmernila. Preto nechcem jej zle len jednoducho plastove hracky su pre mna blud. A za decko som zodpovedna ja. Takze musi robit co chcem ja teda ja ho mam usmetnovat v hrani.

saskia_98
28. nov 2019

Ty si blud sama o sebe. Normalne mi je luto tvojho dietata že ma taku vymletu mater. Ked ju to raz nezaujima, nikdy ju to zaujimat nebude. Vies co, bud rada ze vymysleli anonym lebo keby nie, iny naklad by som ti dala.... Daj sa liecit ty premotivovana chudera čo si vybíja komplexy na svojom decku.

miadi
28. nov 2019

Chudatko dieta. Ty to mas v hlave dost pomylene. Vsetko musi byt po tvojom lebo ty sa vidiš v nejakej insta mame co mà vsetky hracky iba z dreva a jej babo je happy. Ona aspon mà to svoje dieta štastne. Ty si ides svoje cez mrtvoli len aby si sa po niekom opičila. Nemas k tomu ani ziadne moralnejšie dovody. Ze drevene hracky vydrzia dlhšie je blbost. Plast sa rozklada tisicky rokov drevena kocka ti v zemi za par rokov zhnije a v ohni zhori za par minut. Drevo je ekologickejšie ale to je tebe vlastne fuk. Drevene hracky su vacsinou akurat pre babatka do 2r Potom uz toho moc nenajdeš. Ty len chces byt štylova ako Ta žena z insta. Na ukor stastia svojho deca. Ty sa chceš realizovat cez svoje dieta neberieš nanho ohlad. Dnes su to len plast versus drevo hracky ale v buducnosti to budu ine veci ktore budes bez respektu k individualite tlačit do svojho dietata. Svoje prehnane naroky a nesplnwne sny. Si uvedom ze tvoje dieta nie si ty. A nauc sa ho aj resypektovat. Lebo sa budes raz velmi čudovat preco Ta tvoja dcera nema rada a nema stebou vztah. Extremna jednostranna dominantnost ktoru chces na nej praktizovat Nie je dobra. Skus sa realizovat inde. Sama na sebe. Maj vse z dreva ty! Neviem vlastne naco je cela tato tema? Ze ty chces hracky iba z dreva nerob sa ze ta zayjina nazir inych a ako to maju . Ked tvoje dieta nesmie mat nic z plastu. Jediny problem je ten že tvoje dieta tie uzasne drevene hracky nebavia a chce to co je pre nu zakazane. Hmm tvoje dieta bude velmi stastne o rok v školke kde sa bude konecne moct hrat s čim chce a ty si neškrtneš,

autor
28. nov 2019

@saskia_98 a ty svoje decko nerozmaznavaj 😛

autor
28. nov 2019

@miadi do skolky nejde.

limetka69
28. nov 2019

no zbohom, takze ani zdrava socializacia v kolektive?

saskia_98
28. nov 2019

Ja si budem moje dieta rozmaznavat ako chcem a kolko chcem, pretoze je moje. Ked bude chciet modre z neba, dam mu ho ked mu to spravi radost ale teba je prd do toho .. Moje dieta je aspon šťastne, tvoje nie. Vies jak sa hovori ? Šťastne dieta = šťastná matka. U vas neplati ani jedno ani druhe..

danii2
28. nov 2019

Tak si zaloz instagram ty a kup dievcatku hracky ake chce.Pofot tu radost a budes sledovat tie lajky....Bud vzorom lubiacej matky, nech je tvoje dieta stastne.Inak to ani nepojde, cim bude dieta starsie,tym vhodnych drevenych hraciek bude malo.Moje dievcata cesu babiky,davaju im sponky....latkovu babiku neuceses....nepoprezliekas.2-3 rocne dievcata prezliekaju babiky-to je zrucnost,ktora ich bavi proste.

sovica
28. nov 2019

Zjavne ste nepochopili alebo nechceli pochopiť, čo som Vám tým príkladom s teniskami a lodičkami chcela povedať. Prikladám teda kópiu časti článku, kde sa k premotivovaným rodičom vyjadril klinický psychológ a psychoterapeut Jan Kulhánek. Tu sa jedná konkrétne o šport, ale môžete si to preniesť do akejkoľvek inej oblasti vo vzťahu dieťa - rodič.

Do akej miery môže rodič ovplyvňovať svoje dieťa pri výbere záujmov?

„Je dobré zamyslieť sa nad tým, akú našu vlastnú predstavu dieťaťu ponúkame alebo dokonca vnucujeme. Niekedy sa totiž dieťa nezačne postupne búriť proti samotnej aktivite, ale proti rodičovi, pretože už má toho dosť. Poznám veľa detí zo športových rodín, v ktorých otec pracuje ako tréner, a tak dieťa núti do maximálneho výkonu,“ upozorňuje psychoterapeut Ján Kulhánek.

Niekedy ide viac o formu ako obsah. Je potrebné aj o tomto sa naučiť s deťmi komunikovať a nerobiť nátlak. „Zažil som extrém. Poznal som rodinu, v ktorej sa dcéra venovala tenisu na celoštátnej úrovni. Už nevládala, nechcela trénovať, ale tlak rodiny bol extrémny. Dopadlo to tak, že si sama dobrovoľne zlomila ruku. Viac sa k tenisu nevrátila. Je to naozaj extrém, a preto je potrebné premýšľať nad tým, či sme niečo pre dieťa vybrali naozaj dobre a či to sedí s jeho povahou a schopnosťami,“ upozorňuje psychoterapeut. Uvedený spôsob sebapoškodzovania je príkladom toho, že dieťa už naozaj nevedelo, čo s tým má robiť. V tomto prípade jasne vidno, ako sa rodič chcel realizovať a splniť si svoje sny prostredníctvom dieťaťa. Toto dievča bolo pravdepodobne dlhé roky nútené do niečoho, čo ju vôbec nebavilo a čo nesúviselo s jej povahou.

innapnirhu
28. nov 2019

Mozno to tu uz niekto pisal, ale ak chces byt taka ekologicka, tak namiesto kupovania novych (hoc aj) drevenych hraciek radsej kupuj (hoc aj) plastove hracky z druhej ruky, je toho neurekom.

autor
28. nov 2019

@danii2 ju babika nebavi cesacia
@sovica mna nejake dristy nezaujimaju. Ze kto co povedal

@saskia_98 urcite rocne je stastne ked mu nakupime plno haraburd 😁 ale ako myslis.

@limetka69 nehodlam abt bola furt chora zo skolky. Rozmyslam ci nepojde az do skoly a v skole uz sa hrat nebude

floretine
28. nov 2019

Teba nezaujímajú drísty kto čo povedal (v tomto prípade renomovaný odborník, ktorý o vývoji dieťaťa naozaj niečo vie), ale za to ťa zaujíma čo postuje nejaká pipka na instagrame a podľa nej si ideš zariaďovať život, gratulujem. Ľutujem tvoje dieťa. Ale neboj, dieťa ti to časom všetko pekne vráti aj s úrokmi.

saskia_98
28. nov 2019

Ano predstav si moje dieta je stastne ked moze bubnovat na plastovy bubon s plastovou palickou alebo ked mu hraju napriklad pesnicky z knihy riekaniek (tiez plastova)

fkata
28. nov 2019

Kupujem aj plastové, aj drevené, podľa toho, aké chce. Darmo sa mne páči drevený traktor, keď môj syn chce plastový. Neriešim ako dlho vydrží, je nato, aby sa s ním hral.

vevesh
28. nov 2019

Zo skusenosti- deti zaujimaju farby, svetla, rozne formy, materialy a pohyby. Drevo nie je farebne (nie tak ako plast), nesvieti, neblika a nereblieta sa(!!!!) - to je totiz u takych deti zaujimave a dolezite ...a samozrejme maju aj plastove hracky- nie je to pre mna, je to hracka pre dieta. Ak to chce, dostane to (a ak je nejaka alternativa, uprednostnim drevene napr. Tabula alebo domcek pre babiky), ale taku drevenu pistol ci drevenu kasu bez zvukov, tlacitiek a svetielok deti razne odmietaju (to su hracky akurat pre bio-eko rodicov)

floretine
28. nov 2019

@vevesh vieš, len autorku príspevku netrápi, že dieťa potrebuje rôzne podnety, jej motivácia kupovať drevené (a pre jej dieťa nezaujímavé) hračky je napodobňovanie nejakej mamičky influencerky z instagramu.
Neprišla sa poradiť, či sú tie alebo tie hračky lepšie, dôrazne odmieta hocičo iné ako drevo.
Tiež napísala, že starí rodičia priniesli plastovú hračku a tá putovala hneď do koša za revu dieťaťa, takže myslím, že tu dieťa ozaj nie je priorita.

saskia_98
28. nov 2019

@floretine mna by zaujimalo, ci ta osoba nosi veci ktore v sebe neobsahuju ani kus plastu cize su 100%tna bavlna, ci nosi topanky jak z doby kamennej (tiez drevene, kedze plast nie), ci ma doma vsetko drevene a jaky ma potom mobil z ktoreho toto pise ked ona vidi len drevo a drevo... Chora osoba toto

vevesh
28. nov 2019

@floretine no mozno jej diskusiou dopne, ze influencersky doplnok (=dieta) ma aj vlastne zaujmy a poziadavky🙈🙈🙈😳🤷‍♀️a mozno aj nie😱😱

autor
28. nov 2019

@saskia_98 prepac ale 🤣 ... to.ze dietatu nechcem dat plastovu hracku neznamena ze plast nepouzivam. Decko ma barefoot a oblecko len sk tvorba co je bavlna atd.
@vevesh co mi ma akoze dopnut?

saskia_98
28. nov 2019

Ty si pripečena Normalne ..

saskia_98
28. nov 2019

A dufam ze tvoj decko tiez je iba s drevenou lyzickou jak aj ty

autor
28. nov 2019

@saskia_98 podla seba sudim teba? 🤨