Malé bábo bez mamy. Aký je váš názor?
Stretávam sa s mamičkami, ktoré mi tvrdia, že do roka dieťaťa nikdy nenechali malé na dve, tri hodiny ani u mami ani u svokry. Ja to robím bežne. Ak potrebujem niečo vybaviť, alebo ísť niekam so staršou dcérou, alebo si niečo odbehnúť kúpiť. Malú nakojím, už teraz aj prípadne nakŕmim, dám spať a nechám ju mamou. Kým sa vrátim je vyspatá a hrajú sa. Nevidím na tom nič zlé. Preto nechápem, keď niekoho stretnem na ulici a opýta sa ma, kde mám malú a ja poviem, že s mamou alebo svokrou, tak mi oznámia, že oni také malé deti nikdy nenechali doma samé. Keďže sa mi to stalo už 4 - krát, začínam mať o sebe pochybnosti. Aký je váš názor?
moja malá má 2 roky a 2 mesiace a nenechávam ju nikomu 🙂 dokonca podnikám s malou na chrbte 🙂 Keď ju aj nechám mamine, že len odbehnem na poštu (cca 30minút) tak stojí pri bránke a húka ako šibnutá 🙂 Ja som to pokašlala už keď bola bábätko, nikomu som ju nedávala aj keď chcela mamina kočíkovať tak som išla s ňou a tak mi treba, teraz nikoho nechce len mňa. Ale mám len ju tak to tak aj beriem, keď však bude mať súrodenca tak sa budem snažiť aby bol aspoň s mojou maminou 🙂 možno keď bude braček/sestrička u starkej tak bude aj Ľudka 🙂
Tiež som ale bola vždy takého názoru, že dieťa si robím preto, že ho chcem ja a nie preto aby som ho dávala starým rodičom na pestovanie. Preto keď idem napríklad na daňový úrad, idem vtedy keď je manžel doma, sadneme do auta a ideme všetci traja, ja vybavím čo mám a oni ma čakajú vonku 🙂
ja sa cudujem otazke, vsak ja bezne nechavam moju dceru s jej starymi rodicmi. ved su jej najblizsia rodina a takisto ju miluju. ja si nakupim, oddychnem. miska ma zmenu prostredia aj ludi. nema problem. fakt ako som to nepochopila.
@estterka presne tak, pobyt dietata s vlastnym otcom alebo babkou je normalna sucast zivota dietata, tak ako aj matka, netreba sa na nic adaptovat. Vies, ked som mala prvu dceru, mala som presne take iste nazory, ako ty. Neboj, to prejde 😉 Ak raz budes mat dalsie, uplne kludne mozes postupovat uplne inak. O tom je zivot, ludia a nazory sa menia a to, co sa ti zda dnes jedine spravne, o par rokov spravne nebude. Moje deti nikdy neplakali, ked ma nevideli, su neskutocne spolocenske a samostatne a to som pri oboch mala uplne iny pristup, dcera kojena, 24 hodin nosena na tele prvych 6 mesiacov a syn nekojeny, nenoseny nonstop a nevidim medzi nimi rozdiel. Dokonca je maly spokojnejsie, kludnejsie dieta, na nikoho cudzieho doteraz neplakal...na vsetkych sa usmieva a zostal by s hocikym.
a ja si myslim, ze najma mamicky s jednym dietatom zastavaju nazor, ze dieta ma byt stale s matkou. Ano, s jednym dietatom sa to naozaj da, aj ja som s malou chodila uplne vsade, na seminare, koncerty, sportove podujatia, k lekarom, na urady, dokonca ja na pohreb...ale s 2 detmi je to nerealne. Takze sa ani necudujem, ze si myslia, ze tak to ma byt lebo nezazili situaciu, kedy sa to naozaj neda.
Neterka má tri roky...a jej matka tiež zastávala názor, že všade s ňou... a teraz ako to dopadlo... Od matery ani na krok, do škôlky?? HA!!! to sú tragikomédie, čo dokazuje!!
a ešte najlepšie na všetkom je, že sa bojí vlastnej starkej!! nepôjde s ňou nikam, lebo ju nepozná, hoc chodí často, ale nevie a nechce s ňou byť sama, lebo Maminkaaaaaaaa
ako si ma dieta vybudovat vztah s vlastnym otcom ci so starymi rodicmi ak s dietatom nemozu stravit aj cas osamote
ved toje uplne normalne... ze sa o dieta staraju aj iny v ramci rodiny....
mne prijde skor chore take to uzskostne spravanie matky kde ani za svet nikomu inemu bez ohladu na vsetko a vsetkych... ano mama je mama ale dieta nie je nas majetok a tym ze mu dovolime vytvarat si socialne vazby aj na okolie a na pribuznych ho podporujeme v socialnom vyvine a nie naopak...
a k tomu vlaceniu dietata po lekaroch no tak to absolutne nechapem ako moze niekto vziat male babetko k lekarovi do cakarne ked ide sam so sebou to je podla mna hazard...
a celkovo si myslim ze niekedy si aj my matky samy sposobujeme niektore ochorenia u deti takymto uzskostnym pristupom
mozem mat otazku pre mamicky co nedavaju svoje deti postrazit a tak.. /rodinnym prislusnikom myslim../ preco to robite? je v tom strach ze budu ti ludia /otec, stari rodicia/ nejako negativne na ne vplyvat alebo preco vlastne...
@alenka600 u nas je materska 4 mesiace a ja som zostala doma a este zostanem aj dlho,pretoze si myslim,ze to nie je spravne🙂
vobec tu nechcem rozoberat,co je spravne,uz som to napisala,nech kazdy robi,ako to citi a povazuje za spravne. len som chcela napisat,ze sa da robit vsetko s dietatom. nic ine. ak zena chce alebo musi,da sa to zaruiadit. skor som tym chcela povzbudit tie,ktore skutocne nemaju nikoho,kto by im postrazil dieta. nechcem sa s nikym hadat ani nikoho nesudim a netvrdim,ze neico je lepsie alebo horsie.
@estterka jasne, ze sa to da, ale povodny prispevok znel inak. Ty si nan zareagovala, ze dieta ma byt vylucne s matkou prvy rok, takze to nebolo velmi o povzbudzeni 😒.
Aj ja som uz 6 rokov doma a zrejme dalsich par este budem, ale to neznamena, ze prestanem zit. Som predovsetkym matka, ale nielen matka, som aj zena-clovek, ktory ma tiez nejake skromne potreby a naozaj mi dobre padne, ak si mozem ist napriklad zacvicit alebo ist sama s dcerou niekam, kedze aj dcera potrebuje cas straveny len so mnou. Syna o nic neukracujem, nijak tym netrpi, otca aj babku zboznuje a nema ziaden problem zostat s nimi. A ja som stastna, ze maju taky vztah.
@aliza Presne tak - si nie len zena matka, ale aj zena clovek.Vsetky sme ine, niektore maminy maju potreby nasmerovane vylucne na dieta (ja osobne by som si tu kladla otazku, ci potom nepride prazdnota, ked ma uz dieta nebude tak potrebovat (lebo ten den raz niekedy na 1000% pride) kedze moj vesmir sa zuzi na dietatko) a potom su maminy, ktore maju aj vlastne potreby - a myslim, ze je lepsie, ked si zena odbehne na kavicku, alebo za sportom alebo niekde - radsej nech sa uvolni, ako by jej malo doma "bok vyvalit". Napäta mama plna naervozity podla mna nie je pre dieta lepsia ako tie dve hodinky, co babo ostane s otcom/s babkou. Ja osobne som taky skor domased, ze mne to asi nebude chybat - resp. chodim vela do prirody, von, sportujem, ale to sa da aj s dietatkom. Ale mam pochopenie pre matky, co potrebuju "vypustit paru " trosku
my mame s mm 15 mes. dceru... je vytuženým babatkom, na ktoré sme čakali asi 5 rokov... skoro od 2 mesiacov som ju nechavala raz týždenne skoro na celý den u mami, asi 2-3 krát sme s manželom absolvovali 3-5 dnove dovolenky bez nej... a urobila som dobre a nemam ani výčitky...mala si zvykla, že existuje aj ine prostredie ako domov, že su okolo nej aj iní ludia ako mama... ja som vsak mala aj štastie v nestasti, kedže sa mi nepodarilo dlho kojit a flasku jej mohol dat "hocikto"... dokonca som si sem tam mohla aj večer vyjst s kamaratkou, alebo na stretavku ... s pohodlnostou to tiež nema nic spoločne a je podla mna zdrave sa sem tam odlučit od dieťaťa na chvilu...
ja skor počuvam, že ako dobre, že som si na také niečo zvykla malu, lebo mnohe mamičky s tým maju problém ...
@maznacik007 ja ju davam nerada strazit pretoze potom sa deju veci ktore sa mne nepacia ked sa ich dozzviem ako napr ze moju malu natahoval niekto bez mojho vedomia koho vobec nepoznam a podobne
samozrejme muzovi ju necham a ja kludne pojdem na nakup alebo do mesta nieco vybavit
ja az po prvom roku... bez problemov.. ale skor nie... svokra chcela dcerke uz ako 4-mesacnej davat jest keksiky... a ako 8-mesacnej jej strkala do ruk kolecko kobasky... a to so bola pritom... od dvoch rokov bola dcera u svokry 3 - 4 dni v tyzdni, nakolko som musela chodit do prace... a musela som mnohe prehltnut (nastastie klobasky jej uz nenukala)... na noc a neskor na tyzden som ju nechala bezo mna az ked mala dva roky (sluzobka)... ale to bola v noci s manzelom... moji rodicia pracuju a ziju 80 km od nas...
my mame malu umelým oplodnenim...možno sa nam druhé ani nepodari a predsa si nemyslim, že malá musi byt len so mnou, a keby je len so mnou, tak je to pre nu najlepsie na svete... podla mna je pre nu najlepsie byt aj s inými ludmi... ma nové impulzy...iný štýl hry ako so mnou... iná komunikácia...nech si zvyká... 🙂
moji chalani boli na varovke ked nemali ani rok, obaja jeden cely vikend a dost casto ich babka s dedkom, alebo manzel varovali behom dna, hlavne ked som potrebovala ist k holicovi, alebo som doma malovala a podobne, situacie kedy nebolo mozne mat deti pri sebe, alebo by to bolo prilis narocne. teraz uz bezne ked starsi syn chce tak moze prespat u babky, aj vcera sa mu nechcelo ist domov tak zostal u babky. tiez si rada obcas vydychnem, hoci si uz ani nepamatam kedy som bola len tak vonku s kamoskami. podla mna nie je nic zle ked dieta zostane s ludmi, ktorych pozna a ma k nim vztah, samozrejme pokial to to dieta zvladne, keby mi chalani vrestali a nechceli byt u babky tak by som ich tam nasilu nenechavala.
@tinki ja som nechala svoju malicku s mojou mamkou samu ked mala nieco po pol roku.ked som nieco potrebovala vybavit dala som ju aj k svokre a to som ju kojila teraz ma 20 mes.stale ju kojim a zije.ale to hlavne co som ti chcela napisat aj tym tvojim mudrym "kamaratkam" moja znama mala to iste zmyslanie,ze ani panovi a teraz ju nikomu nemoze nechat,lebo ta mala ma hned zachvaty placu,cize podla mna aj ked ma tu ukamenujete je lepsie zacat davat dieta babkam skor ako potom vobec a vsade ich tahat zo sebou
no ci som chcela ci nechcela, jednoducho som musela ist do nemocnice na operaciu, ked mala malá 4 mesiace...no a bola s babkou a tatom a zvladli to uuuplne v pohode 😉 Nebudem vam hovorit, ze som na nu myslela kazdu minutu ale vedela som ze je v dobrych rukach, na tatina aj na babku bola zvyknuta od narodenia, chodili kocikovat a ja som si aspon poupratovala v klude 😉 ja teda na tom nevidim absolutne nic zle, dat dietatko povarovat pribuznym..samozrejme musia to byt ludia, ktorych 100% poznam, nikdy by som deti nezverila opatrovatelke alebo niekomu, koho vidim prvykrat v zivote!
Ja som od svojich 16 rokov chodila varovat znamym deti siroko daleko, kto ma poznal, vedel ze deti milujem a som im ako druha mama, a mamy boli spokojne, ze si v klude nakupia, porobia co treba a aj oddychnu...a tie deti su dnes uz dospele..vacsina..a dodnes sa stale stretavame a hanba nehanba..tulia sa ku mne dodnes 😀 😵 😵 😵 lebo som im naozaj bola druhou mamou a to to dieta citi...a v zivote by som nepovedala, ze ich mamy su zle matky, len preto, ze obcas boli bez dietata 😉
teda aj ja necham svoje deti tatinovi, babickam..ked potrebujem ist nakupit vacsie veci, ci vybavit po uradoch alebo lekaroch...myslim, ze je to uplne normalne. Ziadna matka nie je stroj, aj ona si ma pravo oddychnut 😉
Lebo svata pravda je ze spokojna matka = spokojne dieta 🙂 🙂 🙂
@aliza ja mam jedno dieta a veru taky nazor,ako si ty tu napisala,nezastavam. ano, moja mala chodila vsade so mnou, lebo som s nou bola sama, bola som osamela matka, rodicia boli 200km daleko, takze naozaj nebolo u koho. a mozem zodpovedne povedat, ze moja mala nieje vobec na mna ako prisavka, nema problem byt s ostatnymi ludmi aj bezo mna, do skolky sa nenormalne vzdy tesila, ale to je aj tym, ze od 8mesiacov chodila do jasli,nakolko som zacala pracovat,aby sme vobec nejako vyzili... takze?? nie vsetky matky s jednym dietatom treba hadzat do jedneho vreca 😉
@katmi asi si len alizu nepochopila...podla toho, že si malu dala do jasli ako 8 mesačnu, tiež nepatris asi medzi matky uzkostlive, ktoré tvrdia, že dieťa do jedneho roka patria vylučne k matke... a kebyže nemas rodičov daleko, tak by si asi ani ty nemala problem nechat malu u nich... 🙂 a kedže si bola nutena dat malu do jasli aby si chodila do roboty asi ani ty nepatris medzi pohodlne matky, o ktorých sa tu horevyssie pisalo....a nie z pohodlnosti si dala malu do jaslí 🙂
Môj syn ako malinké bábo ostával najprv s tatinom (pár hodín, kým som bola na úradoch, s kamoškami, u kaderníčky, u lekára a pod.), kým som kojila, odstriekala som do fľaše, neplánovaný prechod na UM to uľahčil. Prvýkrát spal u babky bez nás v cca. 8 mesiacoch, bežne už v niekoľkých mesiacoch a po polroku častejšie ho na pár hodín strážili babky... a nepripadám si preto ako zlá matka, ktorá by svoje dieťa odkladala 😉 malý má krásny vzťah s otcom, s babkami, dedkami, viem, že sa môžem 100% spoľahnúť, teší sa na nich a užíva si ich spoločnosť.
@katmi ale to je rozdiel, tu sa pisal nazor, ze do roka ma byt dieta iba s matkou, tvoje dieta nebolo, nech uz bol dovod akykolvek, tak nepletme hrusky s jablkami. A ja som nikde nepisala, ze deti, ktore su stale s matkami, su ako prisavky. Moja dcera bola 3 roky so mnou vkuse a je uplne samostatna, syn je zvyknuty zostavat s muzom alebo babkou a je rovnako v pohode, takze ja v tom zase az taky rozdiel nevidim.
nemusis mat o sebe ziadne pochybnosti. Je uplne normalne potrebovat si aj oddychnut od dietatka a mat hodinku dve len sama pre seba ci si nieco vybavit bez toho, aby bolo nutne vsade tahat male dieta. Nazor, ze dieta do isteho veku nema byt mimo svojej matky povazujem za zcestny. Ine je ked nema kto postrazit, ale ak taka moznost je, tak neit dovod na pohorsene zdvihnute obocie ci nejapne poznamky. Co ma skor udivuje ako toto je tahanie mini babatiek a batoliat do nakupnych centier, aby sa mamicka vyjasila vo vypredajoch. Tak nad tym dviham obocie ja. Ked pocujem tie srdcervuce place otravenych mimin ky maticka sa hrabe v haldach veciciek, tak mam dost. 😝 O co je lepsie babatku u mamy ci laskavej svokry, v klude, pokoji domova.

@xlucia co by si robila prosim ta keby ta zlozila choroba tak zeby si nebola schopna sa postarat a male??? Mala by si ho pri sebe v posteli len aby si ho nemusela dat nikomu postrazit?? Keby si isla k lekarovi s malym v satke az dovnutra a stava sa ze aj lekari su chori a maly by tam nieco chytil??? Ja som chodila po porode vela po lerkaroch a kazdy jeden lekar mi vycital ze chodim s malym lebo som ho nemala kam dat...a teraz ked som lezala skoro v 40 tkach horuckach a nebola som schopna ani ruku vystrcit som bola vdacna za 2 dni ktore mi dal manzel a svokra tym ze sa plne postarali o maleho...clovek sa len divi ake nazory niektore mate...