icon

Malo by ma trápiť, že syn nevie zložiť obrázok?

nikiki29
21. jan 2023

Ahojte, viem že by som nemala porovnávať ani s inými, ani s tabuľkami a tak… ale v akom veku by ma už mohlo trápiť, že syn nevie zložiť obrázok? Alebo to nie je vôbec podstatné?
Toto sú kocky, s ktorými sa hráme… dnes skladal:
1.zistil tam že ma jednu otočenú zle (porovnáva si pozadia)
2.poskladal hlavu ale nezistil že to ma zle ani keď som mu naznačila aby to skontroloval.
3.4. snažil sa opraviť ale vôbec netušil čo má zle a stále sa vracal k variante 2. … nepomohlo ani pomenovanie, že je to čiapka a patrí hore, že ju treba spojiť.
Čo si o tom myslíte vy?

Malo by ma trápiť, že syn nevie zložiť obrázok?
Strana
z2
1gabriela13
21. jan 2023

@nikiki29 ja by som si z toho nič nerobila,vychádzajúc zo seba. Som totálny antitalent v skladaní puzzle aj pre 3-4 ročných. Fakt minule som hodinu skladala 60ks puzzle . Akože nemám na to priestorové videnie či vnímanie vlohy. A to som si všimla aj v tom,že môžem aj 3x ísť na doposiaľ pre mňa neznáme miesto,ani 4x netrafim... Ale nikdy v ničom mi to nespôsobilo v bežnom živote problémy. Skončila som 2 výšky ,pracujem a darí sa mi aj bez skladaní puzzle či obrázkov. 🤣

nikiki29
autor
21. jan 2023

@annm81 problémom je na 90% farba alebo možno priestorové vnímanie. Klasické puzzle, ak sedí tvar pripojí aj inú farbu na to miesto. Toto si dnes vybral sám, ja to ani veľmi nevyberám, ponúkam skôr klasické puzzle, ale keďže to robil, pridala som aktuálnu foto. Neviem ako ho podporiť… skúsila som skladať z lega aby opakoval farebné rady kociek, aj to nešlo vždy ľahko, a ak to malo ešte aj nepravidelné spojenie, tak koniec…

jesenzima
21. jan 2023

4 ročná dcéra skladala puzzle kľudne aj 150 kusové, syn dvojročný skladá také z 9 kúskov, ale s pomocou. Ja zvládnem aj 3000 ... Toto je veľmi individuálne podľa mňa. Možno ho to ani nebaví, nezaujíma, tak sa nesústredí...

slavomira236
21. jan 2023

@nikiki29 no neviem 4rocny by už takýto obrázok poskladať mal podľa mňa.

seitna
21. jan 2023

podľa mna, by si si nemala robit starosti zatial. Podla mna ma v hlavičke presvedčenie, ze ciapka by mala byt vacsia ako hlava - CO JE AJ SPRAVNE. Mozno, ze ked mu vysvetlis, ze tato listicka ma na hlave malinku čiapočku, ktora je menšia ako jej hlava a ma ju v strede na hlavičke, tak to ked mu docvakne a bude to od Teba vediet dokazat pochopit, tak az vtedy to bude skladat spravne, ak nie, skus za rok 🙂

annm81
21. jan 2023

@nikiki29 Možno skús okrem puzzle a kociek vziať nejaké veľké jednoduché obrázky z časopisov, nech si ich sám roztrihne na pár časti a skúsi spojiť? To by bol možno dobrý začiatok, keď najprv uvidí, ako sa obrázok "rozbije" na menšie časti.

nikiki29
autor
21. jan 2023

@annm81 takéto mi vôbec nenapadlo. Vyskúšame 😊

nikpa
21. jan 2023

@nikiki29 ja napr. dodnes neviem skladať puzzle, ani jednoduché a ani lego. Proste mne asi chýbajú volake závity v mozgu na to 🤷 ale inak mám aj vysokú školu a normálne fungujem 😄

miadi
21. jan 2023

Pride mi to dost jednoduche Tak pre 1-2r. Mozno bol problem ze je to az moc lahke. Ale zas trapit sa koli tomu ak vsetko ostatne chape spravne.. by bolo zbytocne.

lavinis
21. jan 2023

Moje dieťa takéto obrázky nikdy neskladalo
Mali sme jedny a poslal ma s tým dokelu 😅
Ja by som z toho nič nevyvodzovala, vyskúšaj inú aktivitu ;)

basska_b
21. jan 2023

To je divny obrazok. Mne sa variant 2 fakt zda ako najspravnejsi... ta ciapka, tu som nepochopila 😃 moje decka najprv skladali s predlohou. A tie kocky nemali moc rady, to uz skor puzzle. Ale trvalo to a zrazu skokovo zo dna na den prisla, zbuchala kocky/skladacku/puzzle jak nic

taminka1986
21. jan 2023

@nikiki29 ma 4roky a toto nevie zlozit? To vazne? Skus ine skladacky,puzzle trebars od 3+ ale to uz musi dat

nikaeli
21. jan 2023

Môj drobec nemá rád kocky - teda má - na stavanie veže, ohrady a tak, ale poskladať obrázok nechce. Rovnako tak nemá rád puzzle. Poniektoré tu píšete, že 4-ročné bez problémov poskladá 100-150 dielne puzzle. Neplatí to pre všetky deti. Môj túto aktivitu vyslovene neznáša, za to miluje Lego a podľa návodu vyskladá auto, či domček. Miluje čísla a na prstoch sčíta do 20. Ale puzzle nebude skladať ani za svet 🤷🏻‍♀️ nenútim ho, zahráme si Človeče 🙃
@nikiki29 skús mu rozstrihať obrázok a ten zložte, kľudne aj s predlohou. Môj drobec tak vyskladá aj 20-dielny obrázok, ale musí mať náladu a na obrázku musí byť niečo, čo má rád - napr. SpiderMan, či spomínané Lego..

andreatytler
22. jan 2023

@nikiki29 Ja mam 3 rocneho a puzle 0 bodov. Absolutne ho to nezaujima a ani to nevie. Ani lego, kocky nema zaujem. Dostal nalepovacky na vianoce a nalepil 10 aut jedno na druhe namiesto toho aby ich rozmiestnil na ploche. Pre neho nie je podstatny vysledok ale cinnost (zoberiem nalepovacku z jedneho miesta a dam ju na dhuhe miesto). Nechce sa mi to zatial riesit.
Inac uplne chapem preco sa tvoj syn vracal k variante c. 2. Je to dobry obrazol lisky s usami... ma sice nieco cudne na boku hlavy, ale to je nepodstatny detail. Podstata je ze liska ma oci tam kde maju byt a nos a usi, a usta. Ved to ani ciapka poriadne nie je. a na nej vrtulka??? Necudujem sa ze mu to neslo.

nikiki29
autor
22. jan 2023

@taminka1986 máme viac druhov puzzle 3+ (12,15,16,20,25,30 dielne) nezloží ani tie. Ani s obrázkom pred sebou, ani keď je obrázok ako podklad.
@nikaeli skúsime rozstrihať obrázok a ten skladať, to som mu nikdy neponúkla, a strihanie a lepenie má rád tak to skúsim prepojiť. Inak okrem týchto kociek, máme aj puzzle, ktoré si sám vybral, skúšam stavať aj predlohy z lega na zokapkovanie, ale tam tiež len také jednoduchšie zvládne.
@andreatytler aj môj nalepuje jedno cez druhé najradšej, ale už vie aj normálne lepiť.
Skúsim tie kocky asi schovať úplne, fakt sú divné 😅

rebellefleur
22. jan 2023

Pokial je toto jedine, co nevie, hlavu by som si z toho zatial nerobila.
Ak neskor pojde na test sk. zrelosti a potom to nebude vediet, bude problem.
Moj syn zaostaval vo viacerych veciach, skoncil v specialnej zs od septembra. Ucitelky krutia hlavami, ze tam nepatri urcite, vytrca tam, ale specialny psycholog ma iny nazor, prave kvoli tomu, ze ulohy na obrazotvornost, priestorove videnie proste urobit nevie. Budem este rada,ak sa mi ho podari preradit do normalnej zs

mogaa
22. jan 2023

@nikiki29 prepáč ale s tým obrázkom by som mala problém aj ja😉som dospelá a teda s puzzle mám problém a nebaví ma to .....nie každé dieťa je na všetko...rob s ním aktivity ktoré ho bavia, cvič s ním motoriku, logiku inak....vôbec nie je problém ak niečo nevie....ani dospelí nevedia všetko🙂takže ho netráp niečím čo ho zrejme ani nebaví.....račej si zahrajte pexeso, či inú hru....nauč ho napr.Čierneho Petra alebo človeče nezlob sa (s obrázkami) alebo pracovné zošity pre 4ročné deti

silvia1504
5. jan 2025

@nikiki29 ahoj, nas tiez zatial velmi nechape puzzle, iba uplne jednoduche. Ani taketo kocky zo 4 ks nevie zlozit. Dajak to u vas postupne docvaklo ? Neviem, ci ho s tym mam trapit, alebo to pride samo 🙂

nikiki29
autor
5. jan 2025

@silvia1504 môj syn má nakoniec poruchu pozornosti ☹️ takže jeho schopnosti pochopiť obrázok sú oslabené.
Kocky mu nikdy nešli, nebavili, netrápila som a ani neponúkala ďalej také aktivity. Teraz by to určite zvládol, ale má takmer 6 rokov. Puzzle nad 20 dielikov neznáša, ale poskladať vie, keď musí… ale proste s nechuťou sa mu ťažko pracuje.
Keby to riešim znovu, ja by som ponúkala len občas, ale jednoduchšie obrázky, na začiatok určite nie kocky, len 2D a nemala by som už tak vysoké nároky…
Určite by som nešla cestou trápim ho, lebo to musí vedieť.
Lebo to aj tak prd pomôže 😏🤷🏻‍♀️

silvia1504
8. jan 2025

@nikiki29 dakujem pekne za odpoved. Aj v niecom inom sa to u vas prejavovalo?

Strana
z2