Mám doma nadanejšie batoľa? Diskutujte s nami!
Ahojte, rada by som si prečítala vaše názory. Syn má aktuálne 1,5 roka. Zrozumiteľne s nami komunikuje, krásne spája slová, dokonca posledný týždeň začal už aj skloňovať. Je schopný mi v pospajanych slovách porozprávať napr. svoj deň...kde bol a čo videl, s čím sa hral, čo mal na jedenie a podobne. Jeho slovná zásoba ma každým dňom iba prekvapuje. Pozná farby, rozozná niektoré písmenká aj číslice napr. ak uvidí niekde písmeno A tak povie A, ako auto a podobne. Máme drevenú obrázkovú abecedu aj s číslami a tam som mu to párkrát ukázala a pomenovala, aktuálne už mi aj sám ukazuje a hovorí čísla aj písmená, netvrdím, že sa vždy trafí, ale chybovosť je naozaj minimálna. Fascinujú ho dopravné prostriedky, rozoznáva ich v knižkách aj na ulici. Ak sme napr. na prechádzke, tak mi sám ukazuje, že tam je traktor, autobus, kamión...tipy áut sam rozlišuje, to je kombi, to je SUV, dodávka, pick-up 🤷 (má to z knižky, ale úplne sám ich začal vnímať a rozlišovať aj v skutočnosti)....a mohla by som tu toho písať ešte naozaj veľa. Doteraz som to nejako neriešila, lenže sme boli na kontrole u neurologičky (buchol si nepekne hlavu) a po kontrole mi lekárka s úžasom povedala, že toto sa často nevidí a že mi gratuluje k takému inteligentnému chlapčekovi. Preto by som si rada prečítala aj názory iných mamičiek. Viem, že moje dieťa je ešte veľmi malé, bola by som však rada, ak by sme k nemu už od útleho veku pristupovali primerane a nič nezanedbali, takže budem vďačná za vaše názory.
@luccija ano, to sme sa bavili aj s tou prvou psychologickou, ze tam vidi niektore crty, ze mozno by scasti povedala, ze sa moze do buducna rozvijat Asperger, ale niektore zasadne veci hovoria proti. Je velmi emotivny, empaticky, vyslovene vyhladava socialne kontakty, aj fyzicky je velmi kontaktny, nema problem porozumiet, ked niekto vtipkuje, alebo pouziva ironiu, sarkazmus...druha vec, co spominala, ze sa moze do buducna rozvinut, je OCD...
@elenka.k jaaj lebo ja som to chapala tak ze Tvoja dcera uz vedela suvisle hovorit len syn nie :D preto cumim .. ze moja dcera povedala v roku prve slovo okrem mama tata, a pritom velmi rychlo vedela hovorit oproti rovesnikom… inak neviem si ani predstavit dojča hovorit v suvislych vetach 😂
@hendikep čosi? 😁
Dcérka síce rozprávala až, až ale ako dieťa, v norme. A nie súvislé vety a nie do roka. Ale ako bábo ju mám natočené XY videjka ako blaboce a blaboce ... a hmká a ja jej len pritakávam a ona sa usmieva a kuká na mňa s tými očiskami obrovskými.
Teraz asi jej najviac početné slovo je : nie, nie, nechcem, nevadí, trápné a tie zelené oči vytvárajú kruh dookola 🤨, ale jasné je aj milá, No, sem tam. 😆 Srandujem.....
@luccija aj moja stredna ide na gymnazium, tiez odporucenie psychologicky. A tiez sa nebude velmi venovat uceniu, ako ju poznam. No co uz s tymi mojimi, ked maju tolko mimoskolskych aktivit a na studium im vela casu neostava. Ja som rada, ze maju pohyb a trochu prizmurim ocko, ze nesedia nad knihami, ked vidim dobre vysledky 🙂
Myslím si, že to nič neznamená.
Ahoj, tvoj dotaz ma par mesiacov, no myslim, ze stale ma zmysel odpovedat...Tvoj syn vie/dokaze viac, ako je standardne a je dost mozne, ze bude mat v buducnosti potvrdene nadanie. Pozri si montessori pomocky...fajn web mala svojho casu a snad este ma montemother, alebo aj monte mama. Pre kazdy vek (mesiace) dietata tam najdes inspiraciu na aktivity. Skus veku primerane, ale aj tazsie a uvidis, na co sa chyti. Zaroven mozes vyuzit rozne rozvojove hracky - najdes v specializovanyvh obchodoch a vobec by som sa nebala ist do hraciek pre vek 3+. Podporuj ho v temach, ktore ho bavia knizkami, alebo "lapboomi"= knizka, s aktivitami na nejaku temu, napr.tie auta, ktoru si aj sama doma vyrobis. Zakomponuj temu aj do rozvojovej hry (napr. Nemusite pocitat ovocie, ked jeho bavia auticka). Mozete navstevovat rozne kruzky typu mudre hranie. Casom uvidis, ci stale vycnieva z davu a jeho myslnie je vyspelejsie. Ak to tak ostane, alebo ak si nebudes ista, porad sa pred nastupom do skoly v CPPPaP a kludne mu nechaj spravit pred skolou aj testy nadania ;)

@sandra49 podla mna vobec nie. My mame dvoch a vidis...