Mám doma nadanejšie batoľa? Diskutujte s nami!
Ahojte, rada by som si prečítala vaše názory. Syn má aktuálne 1,5 roka. Zrozumiteľne s nami komunikuje, krásne spája slová, dokonca posledný týždeň začal už aj skloňovať. Je schopný mi v pospajanych slovách porozprávať napr. svoj deň...kde bol a čo videl, s čím sa hral, čo mal na jedenie a podobne. Jeho slovná zásoba ma každým dňom iba prekvapuje. Pozná farby, rozozná niektoré písmenká aj číslice napr. ak uvidí niekde písmeno A tak povie A, ako auto a podobne. Máme drevenú obrázkovú abecedu aj s číslami a tam som mu to párkrát ukázala a pomenovala, aktuálne už mi aj sám ukazuje a hovorí čísla aj písmená, netvrdím, že sa vždy trafí, ale chybovosť je naozaj minimálna. Fascinujú ho dopravné prostriedky, rozoznáva ich v knižkách aj na ulici. Ak sme napr. na prechádzke, tak mi sám ukazuje, že tam je traktor, autobus, kamión...tipy áut sam rozlišuje, to je kombi, to je SUV, dodávka, pick-up 🤷 (má to z knižky, ale úplne sám ich začal vnímať a rozlišovať aj v skutočnosti)....a mohla by som tu toho písať ešte naozaj veľa. Doteraz som to nejako neriešila, lenže sme boli na kontrole u neurologičky (buchol si nepekne hlavu) a po kontrole mi lekárka s úžasom povedala, že toto sa často nevidí a že mi gratuluje k takému inteligentnému chlapčekovi. Preto by som si rada prečítala aj názory iných mamičiek. Viem, že moje dieťa je ešte veľmi malé, bola by som však rada, ak by sme k nemu už od útleho veku pristupovali primerane a nič nezanedbali, takže budem vďačná za vaše názory.
to vôbec nie je prejav inteligencie, pri takých malých deťoch idú deti jednoducho svojim tempom - a to tempo má každé dieťa iné....jedno je šikovnejšie v rozprávaní, iné v motorike či v rozmýšlaní....o nadanom dieťati hovoriť v takom veku je vééééľmi predčasné.....volakedy bežne deti rozprávali v 1,5 roku a aj vtedy boli deti čo sa už naučili z počutia básničky, pesničky....deti sú ako špongia, tvoje dieťa vie značky áut a porozprávať celý svoj deň to ale neznamená že je šikovnejší ako dieťa ktoré ti v tomto veku povie básničku či zaspieva pesničku....teraz je takých detí menej, ale ano sú aj také, ale ono sa to v určitom veku 3-4roky vyrovnáva....
inak naozaj nevidím rozdiel v šikovnosti tvojho dieťaťa ak ho napr.porovnám s bilingválnym dieťaťom ktoré v tomto veku už rozpráva.....lebo to dieťa možno nevie rozpovedať čo robilo celý deň, na druhej strane to menej čo vie povedať povie v 2 jazykoch....inak páči sa mi ako tu na MK mamičky šikovnejších detí pri takomto veku robia zo svojich detí geniálne deti....isto, dieťa je šikovné, je napred vo vývoji, to ale neznamená že je inteligentnejšie
@mogaa snažíš sa bagatelizovať a trošičku zhadzuješ autorku,ale bude to mať ťažké. Mám takú dcéru už dospelú( IQ nad 150) a bola to ,,paráda" už od mala. Takže,ak nemáš skúsenosť na porovnanie,tak ani len netušíš,čo sú to za deti!
Ahoj, ja osobne si myslím že máš šikovné, bystré dieťa, ale hodnotiť niečo ako nadanie je asi skoro. Moja malá v 1,5 roku plynulo rozprávala vo vetách, odmalička mala túto jazykovú stránku rozvinutú, teraz má 4 roky a plynule hovorí aj anglicky (chodi do bilingvalnej skolky). V 1,5 roku vedela väčšinu z toho čo píšeš, ale bolo to aj preto ze som sa jej veľa venovala a podporovala ju v tom čo ju baví (písmená, knižky atd.) V tomto veku veeeelmo vidno co ktora matka s dietatom doma robi. Od 2,5 dokazala napriklad plnohodnotne komunikovat sama aj s cudzimi dospelymi (napr. objednat si v restauracii). Socialnu aj jazykovu stranku ma velmi vyvinutu, vzdy si podla recoveho prejavu ludia mysleli ze je starsia. Vo veľa veciach je to ale úplne priemerne dieťa a sú veci v ktorých je za rovesníkmi pozadu. My sme sa vždy na ňu pozerali triezvo, je bystrá, ale extra nadaná podľa mňa nie ani sme to zatiaľ neriešili.
@dusankomoj mam podobne dieta... od malicka zaber, ale rozpravat zacalo neskoro... poznam deticky, ktore su "normalne" a ktore v rovnakom veku boli podobne ako spomina autorka, a pamatam si to moc dobre, lebo podvedome som si uvedomovala, co moje dieta este nezvlada a ony (dvojky) perfektne. Vidavali sme ich kazdy den. Do skolskeho veku sa to nejako zrovnalo u vela deticiek. Moje zacalo vycnievat. Prave preto sa neodporuca testovat prilis zavcasu. Nehovoriac o tom a to urcite vies, ze aj ked je IQ vyssie EQ nie je vzdy korelovane. A celkovo, neviem ci si to autorka uvedomuje, ale ono to je mozno dar ale zaroven prekliatie...
@cookie29 presne tak! Preto sa mi nepáčilo,keď sa mogaa snažila autorku,,schladiť". Tieto detiská sú naozaj náročné a špecifické. Ostatní to možno chápu tak,že mamina sa chváli, čo dieťa dokáže,ale je to náročné. Je fajn,keď autorka zbiera informácie a dopredu sa pripravuje.
Také deti treba viesť k tomu, aby boli samostatné aj v obliekani, jedení, chodiť na WC, lebo učiteľky v škôlke majú radšej deti, ktoré im zapadnú do toho ich režimu a poslúchajú ich, aj jedna učiteľka z MŠ povedala, že teraz je akosi veľa deti, ktoré poznajú značky aut, mestá, atlas a pod. a samostane jesť, chodiť na WC, utrieť si zadok to nie.
@dusankomoj Prave tohto som sa obavala, (aj preto som ho dala radsej anonymne...) ze si moj prispevok niektori zle vysvetlia. Nejde tu vobec o to, ze by som sa chvalila, povazovala svoje dieta za mega geniusa a budem ho vychovavat v tomto duchu...to vobec nie, ako som pisala vyssie, mna skor aj tato predstava desi a nie je to nic po com by som tuzila, musi to byt extremne tazke a narocne. Je to naozaj tak ako pises, len zbieram informacie a citam si skusenosti a nazory inych mamiciek.
Nadanie sa podľa mňa určuje pomerne zložito , môj syn v dvoch rokoch držal bobríka mlčania, okolo dva pol roka pár slovíčok , a v troch rokoch žiadne debaty, na všetko bolo hm , emh. Naučiť sa básničku katastrofa, načo , netreba , nechce sa mu , všetky deti v školke recitovali on bol ticho, kreslili už celé obrázky , on čarbal a kreslil kruh . V 4 rokoch montoval stavebnice typu Merkur , zložil 3000 puzzle za týždeň , v piatich rokoch kreslil elektrické obvody a navrhoval si spínače do domu , v ostatných smeroch sa javil ako priemerné až podpriemerné dieťa. Nekreslil , farby poznal len základné , málo rozprával , knižky alebo encyklopédie ho vôbec nezaujímali . To , že má v tej hlavičke troška viac bolo keď v 6 rokoch porazil v šachu 30 ročného suseda ktorý si chodil zahrať šach s kamarátmii . Šach ho úplne pohltil a fascinoval . Potom na škole matematika , kde s ľahkosťou počítal príklady pre podstatne staršie deti , olympiady zamerané na rôzne výpočty tak to bolo jeho ( matika , fyzika , chémia ) a v tom pokračoval aj na strednej škole .
Ono treba si uvedomiť, že tie decká majú skvelú pamäť, nadšenie pre rôzne veci. Každé sa prejavuje inak. Ja by som na tvojom mieste popracovala na celkovom rozvoji dieťaťa (pohyb, hudba, knihy, kuchyňa, sebaobslužné činnosti....). Podporila, čo ho zaujíma. Naštuduj si pre pokoj duše nejakú literatúru, pozri semináre, prednášky. Poraď sa so psychologičkou ak potrebuješ. A časom uvidíš. Neupínaj sa na to. Nedes sa toho.
Ano, vyzera to, ze mas nadanejsie dieta. Nas najstarsi bol podobny, teraz uz bude maturovat. Hacik to ma ten, ze tie deti si to potom aj uvedomuju, ze su vyrazne sikovnejsie ako druhi, nevyhoda je ta, ze ten moj na gympli snad ani do knihy nepozrel, stale je vo fitku, proste trochu je lajdak, lebo vie, ze vsetko mu ide v skole bez namahy. Tymto sikovnym sa treba ako malym venovat s rozvijat ich, ako velkym im zasa treba pripominat, nech nezaspia na vavrinoch, lebo v zivote nejde vsetko tak lahko ako v skole a len dobra hlava/ bystrost nie je v zivote synonymum uspechu.
@mimi3008 ja som si to prečítala cele a ďakujem..mam takú dcerku v rovnakom veku..až na tie tiky a ze sa nevie v kľude najesť takmer všetko na chlp rovnaké.. keď niečo nieje podľa plánu alebo tak ako mame zaužívané tak sú strašne cirkusy..ma take argumenty ze sa snou neviem hádať..neposlucha, úplne ma svoju hlavu a nepohnem s nou žiadnym spôsobom 🙈 momentálne sa to stupňuje a ja už neviem čo s ňou.. v škôlke je vzorova. A taktiež sa od mala moc zaujímala o veci ktoré ani nemusela ešte vedieť.. akurát ze rozprávať začať v 2 rokoch. Teraz už hovorí aj R aj pekne rozpráva.
@mimi3008 ako podrastie trocha sa skludni teraz ta nervova sústava, toľko podnetov a je premotivovany nekludny.Taketo dodržiavanie rituálov či toho čo malo nasledovať mala moja dcéra a dodnes má rada vedieť čo bude náhodou niečo neplánovane návšteva, výlet a už..
A to je už teenegerka.Tiez bola náročná na pozornosť dobrá, tichá, ale otravná🙂nikdy sa nevedela hrať sama všetko so mnou, knižky, niečo vyrábať aj, keď som sa snažila nech si aj sama listuje knižku, alebo niečo neexistuje so mnou a dávala mi otázky, chcela rozprávať dodnes má skúša z angličtiny či chemických prvkov😂už je na gymnáziu.Ty si lekár nie?daj ho neskôr testovať na aspergera
Syn do 3 rokov mi povedal len pár slov, v 4 rokoch čítal v škôlke, keďže ho bavia mapy, atlasy, vlaky, vlajky, cestovné poriadky, ...nemal problém s učením, po otestovaní v 7 rokoch vyšší priemer IQ, nastalo rozhodovanie do akej školy...rozhodli sme bežnú ZŠ, prvý rok sa nudil áno, v 5. Ročníku napísal ľavou zadnou prijímačky na dve 8-rocne gymnázia, je už tretiak, veľmi spokojný, neučí sa doma (stačí mu výklad v škole), cez prázdniny absolvujem busove a vlakové túry...baví ho aj matika, chémia....nebavi ho telesná 🙂 šport ako taký nemá rád...
Keď zmaturuje chce pracovať ako vodič električky, takže čo ti poviem, nevyberies si...
Môžem ja snívať o tom, že by bol chirurg, zubár, právnik🙂
@vienala detto mám s dcérou.Uci sa pred písomkou tak, že si prečíta zošit, alebo aj nic.A ja som z toho nervózna, že sa tomu nevenuje, ale známky má dobré tak asi vie čo robi.A to som sa veľmi bála gymnázia, lebo som vedela, že nebude sedieť nad knihami a bude zúriť, že nemá čas a nebaví ju to.Psychologicka jednoznačne odporúčala gymnázium.
@dzejny656 Presne tak, napr. moja dcéra je jazykovo veľmi zdatná, teraz je prváčka. Čítanie, písanie ľavou zadnou, aj matika a ostatné predmety bez problémov.... Rada a krásne kresli.... ALE vždy bola "pozadu" v sociálnej oblasti. Ťažko si hľadá priateľov, ťažko sa zoznamuje a ešte ťažšie si pustí niekoho k sebe bližšie. Rovnako po telesnej stránke je podľa mňa pozadu - proste telesná, rôzne športy jej nejdú ako iným deťom. Každé učenie športovej disciplíny si najprv odplače (bicyklovanie, plávanie, korčuľovanie). Všetko je pre ňu "ťažké," bojí sa toho, aj keď sa ju snažíme posmeliť.
Keď mala nastúpiť do školy, presviedčali nás, aby sme ju dali skôr (6. rokov by mala na konci septembra, čiže by nastúpila ako 5 ročná), ale odmietli sme. Pretože jedna vec sú vedomosti, ktoré ona síce mala zmáknuté, no druhá vec bola práve tá sociálna oblasť, nadväzovanie kontaktov, presadenie samej seba.... v tom bola ustráchaná. Môžem povedať, že sme sa rozhodli dobre, pretože teraz, ako nastúpila do školy (ako 6. ročná a hneď na konci sept. mala 7), je oveľa priebojnejšia, ale stále vidím rozdiel s ostatnými deťmi, že sú v tejto sfére napred....
@momoftwo toto je presný opis mojej Lujzy....
@autorka... u nas je podozrenie, a uprimne dufam, ze sa nepotvrdi. Ale ja sama som si tym presla. Nehorazne som sa v skole nudila a bola to hroza. Ano v 2r som vedela citat a mohla by som pokracovat. Prave preto som bola rada, ze moje dieta neslo tymto stylom... dobehlo to neskor.... :( povedala by som, ze je to dost komplikovane pre rodica, pretoze ak dieta chce a zaujima sa, tak nemozes ignorovat. Ja som sa snazila nejako ho neposuvat napriklad k citaniu a podobne, pretoze som sa bala nasledkov. Ale zase "poslat do haja" sa tiez neda. A je to vsetko problem, pokial nemas nadstandardne moznosti... pretoze ako pisem vyssie, tiet deticky su casto inteligencne popredu ale spolocensky a emocionalne na beznej urovni, niekedy aj trosku pomalsie a pozadu. Prave kvoli tomu rozdielu medzi IQ/EQ mozu mat problemy v spolocnosti, nadvazovani kontaktov a podobne. Moje dieta v 5 rokoch plynule rozprava viacerymi jazykmi a cita v oboch. A teraz co s nim v skole, kde sa deticky ucia M+A = MA, ta frustracia a nuda su hrozne a casto mavaju nasledky.
@hendikep ja som reagovala na autorkine dieťa, ktoré podľa jej napísania : Je schopný mi v pospajanych slovách porozprávať napr. svoj deň...kde bol a čo videl, s čím sa hral, čo mal na jedenie a podobne.
Preto som sa tak udivovala, aké nadpriemerné dieťatko, môjmu sa rozprávať vôbec nechcelo / pri tom vedel / Za to ak niečo povedal, tak som sa niekedy aj ja zamýšľala .... nad čím premýšľa, čo ja som sa ani nezamyslela.
Teraz je už v pubertálnom veku a niekedy sa mi zdá, že je chlpatá deka 😀
Ahojte, nepíšem priamo k téme, ale po prečítaní príspevkov, píšem skôr na margo niektorých príspevkov. Tie, ktoré máte mimoriadne nadané deti, ale tie deti sú pozadu v sociálnej oblasti, majú problém s autoritou, keď veci sa nedejú podľa nich a nastávajú scény, či zle znášajú zmeny...skúste pozrieť, čo je Aspergerov syndróm. Na škole pre nadané deti, je polovica z týchto detí aspergeri. Jedno také dieťa mám doma, sám sa dostal na ťažkú astronomickú súťaž do celoslovenského kola bez akéhokoľvek krúžku.
@monitka80 presne toto mi napadlo pri dcére keď mala asi 5 rokov a čoraz častejšie sa zamýšľam nad tým, že je to fakt reálna možnosť u nej. Zatiaľ sme síce neboli na žiadnej diagnostike, ale mnoho vecí by na ňu sedelo, keď som si o aspergerovi čítala (+ navyše, máme už jedného aspergera v rodine, čiže možno aj genetika?? ). Dcéra zle znáša zmeny, pozadu v soc. oblasti, neznáša hluk, silné, či náhle zvuky, v niektorých soc. interakciách reaguje akoby "naučene," "odpozorovane," veľká perfekcionistka, pedant, veľmi citlivá, niekedy až precitlivená, brutálna pamäť, v mnohých vedomostiach veľmi popredu pred rovesníkmi,....
@monitka80 ešte doplním - neznáša napríklad "vynútené" objatie, keď ju proste niekto objíme tak zrazu, že to nečakala, vidím, že to doslova pretrpí, iba stojí ako socha nech ju teda objímu... Celkovo stiesnený priestor nemá rada (napr. aj autosedačku).
Sedela by na ňu aj tá pohybová "oneskorenosť." Chodiť síce začala už pred 1. rokom, ale napr. odrážadlo, či kolobežku - nikdy nechcela, nevedela to, nemala záujem. Bicyklovať sa naučila teraz v lete, aj to si "odplakala" vopred, že jej to určite nepôjde.
@livuska124 toto presne na aspegera sedí, ale niektoré deti hlavne dievčatá ani nebývajú diagnostikované, nakoľko nemajú problémové správanie v škole a vedia sa viac prispôsobiť okoliu ako chlapci. Ale napísala som to hlavne preto, že pre niekoho to môže byť aj odpoveď na to, prečo to dieťa aj napriek vysokému IQ je niektorých bežných veciach nesamostatné, resp. iné - svojské, že aj toto treba zobrať do úvahy, že tam môže byť asperger...
@monitka80 áno, čítala som o ťažšej diagnostike dievčat. Napr. dcéra s autoritami nemá problém, ani problémové správanie v škôlke, či škole, no najmä, ako som písala, veľa sociálnych interakcií má (aspoň mne to tak pripadá) odkukaných, naučených....
Podla mna tiez uvidis neskor, moja tiez bola uhovorena, velmi, tiez pekne rozpravala atd, tym padom 1,5r isla do jasiel sukromnych, basnicky, pesnicky, uplne samostatna bola k tomu, vsade sme ju brali bez problemov, hotely, restauracie.. vedela sa najest, obliect tiez dost rychlo... V skolke ako 3,5roc ju prekladali do vyssej triedy hned na zaciatku, dalsie rok uz bola s predskolakmi az do konca skolky.. ale ono sa to nejak vyrovnalo casom.
Co sa tyka plienok cca 2,5rocna sa oducila s inymi detmi, doma mi nechcela ... pohybovo bola ona viac gramblava zo zaciatku, neskor chodit, potom sem tam sa strepcila niekde a tak:D

som nesmierne rada, ze u nas sa testy na IQ robia az vo vyssom veku, okolo 6 a nie skor. Su deti, ktore ide rychlejsie ine pomalsie, kazde inym tempom a v inom poradi...