icon

Mám "iné" dieťa a neviem čo s tým

jarus1
28. nov 2011

ahojte...mám dcérku, ktorá bude mať v januári 3 rôčky...povahovo je veľmi introvertná, chodí do škôlky, no nehrá sa s deťmi spoločné hry. Iba pozoruje. Väčšinou sa hráva sama skladaním si niečoho. Je veľmi pedantná a všetko musí byť podľa nej. Je bystrá, vnímavá, generálsky typ. Pozná písmená, jej najobľúbenejšou hračkou sú knihy. Už tretia učiteľka, ktorá s ňou prišla do styku mi povedala, že nemá typické detské správanie. Dokonca jedna ju označila ako nadanú vzhľadom k tomu ako dokáže poskladať skladačky. Pekne súmerne, jednoducho tip - top a samozrejme správne.
No a ja ako rodič neviem čo s tým...či to mám brať vážne alebo to "ignorovať".
Navyše keď viem, že je to "náročné dieťa"
Poraďte, čo s tým v tomto veku 🙂

katy1979
30. nov 2011

@erika2312 ano deti su zakerne ale nie je to obcas s nimi az take zle. vela deti je integrovanych v normalnych skolach ci s asistentom ci bez. vela zavisi aj od samotnej pani ucitelky.
no tak pojem casu unika aj nam vcera dnes zajtra a hlavne ak poviem zachvilu tak uz to berie ze nikdy. veci ktore by sa ti nepacili by sa naucil aj v beznej skolke. mozno trocha ine ale deti su ako spongia aj dobre aj zle.

babul83
30. nov 2011

@sisa0001 Okrem toho, že ti skoro začal rozprávať, je podľa mňa všetko ako iné deti. Teda aj môj pozná skoro všetkých spolužiakov po mene aj priezvisku (občas skomolí), pozná všetky značky áut podľa znaku, a logá rôznych značiek (vždy vieme, čo máme z tesca, čo z kauflandu alebo z jednoty), Či má niečo adidas niekto, alebo iné značky. Stačí, že raz začuje a vidí logo a už to má v hlave. A tie hlášky aj my máme, aj väčšina iných detí akoby dospelácke. Tie baby predtým tu písali trošku iné nadania. špecifické. Teda aspoň ja som to tak chápala. V tomto veku je ešte skoro podľa mňa čokoľvek hodnotiť.

dedian
30. nov 2011

@jarus1 , ahoj, ked citam o tvojej dcerke je to akoby som citala o svojom manzelovi... ked bol maly tak v skolke nekomunikoval, hral sa iba sam, zdalo sa ze nic nevnima... poslali ich na vysetrenie ze maly je urcite nie v poriadku a ze treba riesit ze co a ako.... no a ked sa ho doma spytal svokor, tak mm povedal ze sa nudi lebo robia blbe hry a ze on sa radsej uci (sam sa v skolke ako 3 rocny !!! naucil poznat hodiny a cislice a abecedu davno predtym ako sa tomu venovali...) nakoniec sa ukazalo ze ma nadanie na cisla, chodil do matematickej triedy a cisla ho dodnes zivia.... zato nas syn ma 19 mesiacov, rozprava plynule uplne jasne a zrozumitelne, ovlada basnicky, pesnicky, bezne pouziva slova ako napr. kamerovať, sam si recituje ale hrat sa sam nebude za ten svet...je to strasne narocne nie len pre mna ale aj pre tych ktori ho maju chvilku strazit ked potrebujem nieco vybavit... takze skus sa najskor opytat malej ze preco sa nerada zapaja .... uvidis, casom zistite ze je na nieco nadanejsia a mozete sa tomu venovat... inak v tomto veku by som sa az tak neobavala resp nejako zvlast by som to neriesila, okrem teda toho rozhovoru z dcerkou .... predsa len je este mala a vo vacsej komunite sa mozno len uci zit a ako pre introverta je to pre nu mozno troska vacsia vyzva..

spika
30. nov 2011

Preletela som túto diskusiu len letmo, ale takmer všetko o Vašich "iných" deťoch naznačuje Aspergerov syndróm. Moje dieťa bolo podobné, nadané, introvertné, ale dokázalo zniesť aj detský kolektív v škôlke....nikdy by ma nenapadlo, že v tom môže byť nejaký problém....Dnes už viem viac....

sisa0001
1. dec 2011

@babul83 -neviem ake konkretne specificke nadania myslis,lebo ja som tuto diskusiu citala len vcera prvy raz a nasla som z kazdej nieco co ma aj moje dieta, ked to porovnam s inymi detmi tu v okoli tak sa to diametralne odlisuje od schopnosti ake ma moj syn. Ja sa samozrejme tesim a nepovazujem to v nijakom pripade za vadu,ale skor za prinos. 😉 ja som tu nenasla nic obzvlast specifickejsie,v podstate tu kazdy pise o tom istom. 🙂
@spika presne tak tiez si myslim ze to nie je problem,bol to len taky moj prvotny sok,ze sa to nadanie nazyva syndromom.

jarus1
autor
1. dec 2011

čo je Aspergerov syndróm ani neviem a nikdy som o tom nepočula...rozumiem tomu správne,že je to slabší odvar autizmu? ako sa to lieči?

spika
1. dec 2011

@sisa0001
V detstve to nebol problém, ale teraz je...ako dieťa rastie, je to čím ďalej tým väčší problém...

@jarus1
áno, je to druh autizmu, aj keď sa to na Rain Mana nepodobá 🙂 Liečiť sa to nedá. Skús si prečítať o tom článok na www.andreas.sk.....

sisa0001
2. dec 2011

@spika ako to myslis, ze je to cim dalej tym horsie ako rastie??? 😕 prejavuje sa to uz nejakym inym sposobom?pls vysvetli. 😨

jarus1
autor
2. dec 2011

@spika prečítala som si, no múdrejšia veru nie som ☹

usonicky
4. dec 2011

@jarus1 ano, je to jeden z druhov autizmu. Avsak upozornujem autizmus sa neda vyliecit, proste je a je na cely zivot. Da sa s tym pracovat a dieta rozvijat tak, aby bolo fukncne v populacii, vystudovalo a naslo si svoje miesto v zivote, ale je na to nutny specialny pristup. Tak drzim palce.

usonicky
4. dec 2011

@dedian Tvoje dieta je intelektovo nadane, predpokladam s vysokym IQ a odporucam ho maximalne podporovat. Existuju triedy pre deti mimoriadne nadane- pozri skoly psychologicky Laznibatovej. Ona sa tomu venuje a ma otvorene skoly a triedy. Take dieta je na jednej strane velkym potesenim, lebo je naozaj velmi vynimocne a na druhej strane pre rodica zavazok a problem, aby ho rozvijal tak, ako treba....Ja ako rodic by som sa takemu dietatu tesila.Takze drzim palce, nech sa dari.

dedian
4. dec 2011

@usonicky , jej dakujem pekne, jasne aj my sa tomu tesime, aj ked vznikaju mile a usmevne situacie, napr u lekara ked pani krmila dcerku keksom a maly sa ma spytal ze co to je... my kekse nejeme, tak bolo prekvapko dvojnasobne, najprv ze rozprava a pyta sa aby sa dozvedel co chce vediet a potom ze este nejedol keksik 😀 .. vdaka za radu, pozriem tie skoly lebo tiez som zastancom toho ze treba deti rozvijat 🙂

jarus1
autor
4. dec 2011

@usonicky ja práve neviem, či to vôbec riešiť...lebo nie som si istá ničím...

usonicky
4. dec 2011

@jarus1 urcite to treba riesit- materska skola Iljusinova v Bratislave v Petrzalke ma integrovane deti s detskym autizmom v materskej skole. A odporucam aj precitat si nejaku literaturu o autizme. A istotne sa nevzdavat, kazde dieta je ine a na kazde existuje "kluc", len ho treba hladat.

usonicky
4. dec 2011

@dedian Ak by si nenasla u Laznibatovej triedy materskej skoly, tak mi napis a potom odporucim inu cestu.

usonicky
4. dec 2011

@sisa0001 To nie je horsie, cim dieta rastie, teda autizmus sa vekom nezhorsuje, ale jednotlive priznaky sa v spravani a konani dietata viac demostruju, respektive su pre odbornika a aj rodica "citatelnejsie".

katy1979
4. dec 2011

@jarus1 mam pocit ze ta cela tato diskusia zneistela. Nemas sa coho bat. ak mas pocit ze je tvoje dieta jednoducho nadane a nie prilis spolocenske je to ok. ak v tebe niekde hloda cervicek ze urcite situacie nie su ok ci by mala reagovat inac tak ries. zatvaranie oci nie je riesenie. uteka drahocenny cas na to ako pochopit tu malu dusicku a podporit. Obcas my dospelí nie sme si istý vobec nicim ale su momenty ktore nam tie oci otvaraju a my pochopime. Ak je tvoje dieta ine treba to prijat a je jedno ci je to pozitivne ci negativne.
Milujem svoje deti take ake su a nevymenila by som ich za ine ci nebodaj normalnejsie. jednoduho to je on a nech je aky len chce. Nato sme tu my mamy aj ked vsetci okolo nase konanie obcas nechapu. Mozno si taku situaciu nezazila ale aj take mozu nastat pri vychove ineho dietata.
Ak by aj tvoja mala mala aspergera nie je to nic strasneho. mojej svokre skoro zabehlo ked som jej povedala ze to je forma autizmu. A hlavne ked je to v kombinacii s vysokou inteligenciou. jednoducho sa ucis spolu s nimi a na urcite veci sa zacnes pozerat inymi ocami.

jarus1
autor
5. dec 2011

@katy1979 milujem svoju dcéru takú aká je a hľadám odpovede na všetko čo sa jej týka, napokon, preto som tu. Ano, som na vážkach, nechcem robiť problém tam kde nie je, ale zároveň chcem podchytiť všetko včas....myslíš, že psycholog u takého malého dieťaťa na základe sedenia odhalí to čo má? aj ked jej trebárs nič nepovie?

susik77
5. dec 2011

@sisa0001 - ahoj, skor mi pride svojsky...ja som myslela o mojej strarsej dcereze ma AS, nakoniec sa z toho vyvrbila receptivna porucha reci a teraz rok od psychol. vysetr. je uz veru v poriadku, akurat sa potvrdila jej narocna povaha - je tvrdohlava, aj v skolke hovoria je je "sva" a netvaria sa nadsene, ale doma s nou problemy skoro nemam okrem tvrdohlavosti a ze sa viac presadzuje / cio si chce obliect a tak...

katy1979
5. dec 2011

@jarus1 moze to byt jedno sedenie moze to byt viac sedeni na zaklade rozhovoru s tebou a pozorovanim ci hrou s malou zisti. ak si nevie rady posle vas dalej. vies ze oni su vycviceny na veci ktore si mi nemusime vsimat ci prikladat vahu. neboj sa mala si ziadnu traumu z toho neodnesie. moj sebi ak mu spomeniem tetu sa mu rozziaria oci a spomenie si na gulickovu drahu. nie je to ako v skole a vysluch. ani si nebude uvedomovat ze je u nejakeho psychologa ci pedagoga.

atrami
5. dec 2011

@jarus1 vidím, že v tom niesom sama. Tiež som sa obávala autizmu.
Syn nerozprávala do 26. mesiaca, nezaujímal sa o knihy, hračky, okolie.
Po 26. mesiaci sa to otočilo. Je ukecaný, krásne napreduje. Od 28. mesiaca pozná farby, písmenka, číslice, značky aut.
V školke sa hrá akoby bokom, ale učitelka zistila, že sleduje čo sa deje okolo neho, len je to flegmatik a ak sa mu nechce, tak s ním nikto nepohne 😀
Najstarší mal podobné chovanie. Vynikal nad ostatnými, hral sa len s 1-2 deťmi. Učiteľky len otvárali ústa, nad jeho vedomosťami. Dnes je už tretiak. Je šikovný, ale nejako veľmi nevyčnieva nad ostatnými deťmi, je to obyčajný chlapec. Je viac spoločenský, z ustráchaného chlapca sa stal priebojný, sebavedomý chlapec,. A z pedantného malý lenivec.
Jednoducho mal také obdobie. 😉

daducha
6. dec 2011

@sisa0001 myslim ze mame rovnakych synov 😀 😀 .Moj mladsi v 1,5 roku poznal vsetky farby, nie iba zakladne,ale fialova,ruzova,tyrkysova a pod.Teraz bude mat 3 roky sam sa pyta na pismena,cisla do 5 vie spravne pouzivat a hlasky typu : krutil mi ucho a hovorim mu,nerob to lebo mi ho odkrutis a nebudem pocut.A on budes, este mas druhe ucho,to ti staci 😀 ,su uplne bezne.Cele Zabiatko sa naucil po dvoch pocutiach a odrecituje ho, rozpravky citame stale dookola tie iste,vie doplnit kazdu vetu a pod. Znacky aut poznal od 1,5 rokaJa to vsetk opovazujem za uplne normalne,nicim vynimocne.Deti su ako spongia,vsetko nasavaju a ak môzem porovnat so starsim synom, tak kym tento je neskutocne spolocensky,starsi mal obrovske problemy s adaptaciou v skôlke, s nikym sa nehral,prve tyzdne nic nejedol,dodnes tam neka... a to je predskolak.Ma neskutocnu pamät,pismena pozna od 3 rokov,pocital do 1O od 4 rokov a pod.Dlho mal iba jedneho kamarata,dodnes ked ma ist na anglictinu bez kamosa tak je z toho hotovy,kym ine deti sa v lete hraju s loptou a pod. on cele hodiny chyta kobylky,motyle.Zaujima ho cas,preco sa meni den noc,od mala chape pojmy vcera zajtra,pozajtra.Ma rad ine cinnosti ako " bezne deti " aj ked musim povedat ze vekom sa to zlepsuje.Tazko sa to vsetko opisuje, no ked sa v 4 rokoch zacal zajakavat,nastastie uz je to prec,tak sme boli aj u detskej psychologicky a uz vtedy bol mentalne na urovni 6 rocneho dietata.

Tym som len chcela napisat,ze nie vsetko ine je take ine aby to bolo na diagnozu,len su to väcsinou sikovnejsie deti 😉 .Ale v kazdom pripade ak si je niekto neisty,detsku psychologicku vrele odporucam,len najst dobru 😵 .

spika
6. dec 2011

@sisa0001
@jarus1
prepáčte, nechcela som Vás vystrašiť alebo stresovať.....len je lepšie vedieť, že tu takáto možnosť je, keby sa v škole objavili nejaké problémy.....vtedy môžete túto diagnózu prevetrať....v predškolskom veku a pri ľahšej forme je táto diagnóza požehnaním.....len neskôr sa stanú problémy v sociálnej oblasti výraznejšie a môže vzniknúť potreba to riešiť, hlavne u chlapcov.......ak sa chcete niečo spýtať, pošlite mi RP!

jarus1
autor
7. dec 2011

@spika nič sa nedeje 🙂 a napíšem vám 🙂
nezatváram si oči, to nebol môj cieľ

malenocka
19. feb 2013

Ja som veľa krát počula, že dieťa do troch rokov aj keď je v kolektíve sa hrá radšej samé. Nadväzovanie kontaktov a spoločenské hry prichádzajú neskôr. Tak sa neboj, nestresuj, ja si myslím že spoločné hranie s inými detičkami ešte len príde. chce to čas

kobrtko
20. feb 2013

Môže to byť aj tzv. indigové dieťa- veľmi inteligentné, silne individualistické a cieľavedomé, len po citovej stránke je to slabšie.... ak ti smiem poradiť, niečo si o tom naštuduj, dajú sa zvládnuť, len treba vedieť ako na ne, držím palce 😉

irriss
20. feb 2013

@jarus1
Ja neporadim,mozna jen "uklidnim"

Moje dvojcatka ve veku Tve malicke mely ve skolce podobny typ devcatka.. 😉
Toto devcatko i nehlede na svuj vyrazny zpusob chovani melo velmi priznivcu..deti ji mely radi...braly ji jako vzor..a to i kdyz jim nedovolila se k ni priblizit...
Za rok priblizne toto devcatko dokazalo fungovat i s ostatnima i kdyz stejnou povahovou formou ..ale byl z ni skolni leader..ktery dokazal presne to, co se zada a ocekava od dospelaka..dokazala sloucit VSECHNY deti do spolecne "aktivity"...tim, ze "vedla-poroucela" (ale s dobrym a laskavym slovem), vsechny deti byly "v pozoru" a byl ve skolce svym zpusobem klid...deti se ji snazily napodobit a vyrovnat..a ona? necerpala z toho..nechtela zavist ci byt vyjimecna..ona zas fungovala jako ten"ospelak"..ukazovala ostatnim, jak neco napravit..jak se ji vyrovnat..
proste sloucila celou tridu (cizince, kluky a holky..slabsi jedince) a vedla harmonicky skolkovsky zivot.. 😉
Ale nebylo to hned..trvalo to zhruba rok..a jemozne, ze i s pomoci skolniho psychologa..😉
Mozna se tato "idylka" projevi i u vas.. 🙂 😉 Hodne stesti 🙂

irriss
20. feb 2013

@jarus1

Sakra..opet jsem naletela na Stareho Kone 😲 😲 😲 😲 😲

Temata s vlastnim osudem by mely byt smazane (nemyslim Temata vseobecne) 😉 ..aby uvolnily lepsi pristup prispivajicim pro nove individualni pripady..kazdy pripade je individualni a takto jez toho zmatek 😖 neni to prehledne..

@malenocka 😉 tak jsme se zaradily s
@kobrtko za Tebe a pritom je to tema rok a pul stara 😀 😎

@jarus1 - Jak to u Vas vypada po case 🙂 ..kdyz uz jsme tu zbavily prachu Tvoji Temu 😉

kobrtko
20. feb 2013

@irriss ja viem, len so na ňu natrafila a nie je na tom nič zlé, nakoľko témy sa opakujú a zaujímajú aj ostatných

irriss
20. feb 2013

@kobrtko
Mne osobne vadi narazit na stare tema.. 😎 ...a komunikovat s nekym, kdo tu tu bud neni a nebo jeho problem je uz DAVNO vyreseny.. 😉
nerada si povidam "sama se sebou" ☹ ..ale verim tomu,ze casem, ve vyssim veku a jinem stadiu si na to budu muset zvyknout..
Konik je tudiz jen jakysi predskokan "casu"..nauci nas povidat si s nekym, kdo nebo CO uz davno "neexistuje". 😉
Naopak jsem PRO - smazat VSE stare a zaprasene..Vzdyt kazdy, kdo ma trapeni ci otazku preferuje otevrit si Tema s vlastnim tematem-trapenim, nez se zaradit nekam, kde ma pocit , ze je PREHLIDNUTY..