icon

Mám ísť so 4-ročným synom k psychológovi?

16. sep 2022

Ahojte baby, ide sa posťažovať, pretože to doma nezvládame..máme s mužom takmer 4rocneho chlapčeka , krásny, zdravý(?), vytúžený ..venujeme sa mu , ale on je proste náročný , veľmi náročný, pre nás dvoch..napríklad je zákerný (aj keď nie naschvál možno) ale stále skrabe svoju sestru , (dostane vynádane) , ťahá ju za vlasy , stále vysvetľujeme , napominame
Ďalej 250,krát sa pýta to isté , naozaj aj keď mu odpoviete , ide ako kolotoč stále dokola dokola a dokola
Bojíme sa s ním niekam ísť ,pretože všade kričí,robí bordel , či v obchode, reštaurácii, doma sa nevie poriadne zahrat iba rozhádzať ..mám ísť s ním psychológovi? Alebo ??
Dnes už muž výbuchol , že žije s debilom ,že je postihnutý ..vynadala som mu samozrejme,pohádali sme sa , ale v podstate sa mu nečudujem ,lebo nemáme skoro žiaden život , a stále dokola otázky ,stále sa pýta to isté , aj ja mám chuť hodiť si to .inak muž mu sa aj modré z neba,len už toho bolo moc..máte nápad nejaký ? Rady?

zuzuliennka1
18. sep 2022

@cica8 je ale dost velky rozdiel 4r dieta ktore sa hodi o zem a vrieska, lebo nedostane co chce (ako tvoje dieta) a 4r dieta - napr. autista (asperger, vfa)
Ja mam 4,5r syna s autizmom a ten sa teda ani nahodou nehadze o zem, ako tvoja dcera, ked nedostane, co chce. Vie, ze musi pockat, a chape, ze nie vzdy dostane, co chce. A spi od 19:00 do 6:00 bez zobudenia. Vie sa podelit, vie pockat, nehadze sa mi v obchode o zem, lebo nekupim cukrik. A “ma diagnozu” 😏
Naucila som sa s nim pracovat a fungovat, lebo som si nechala poradit od ODBORNIKOV.
Co odporucame aj zadavatelke prispevku. Nic zle na tom nie je, poradit sa s odbornikom.

zuzu11166
18. sep 2022

@doriiis presne tak,ja radsej ani nenapisem svoj nazor,lebo by ma tu zlinčovali.
Nastastie mam dobru dceru,lebo sa vravi,ze boh ti pozehna take,ake zvladnes.so mnou by to mal ten chlapec asi velmi tazke

beata_k
18. sep 2022

@zuzu11166 Alebo ty s nim.

michaela329
18. sep 2022

@kacena4 k psychiatrovi žiadne listky nikto nepotrebuje. A autorka chce k psychologovi, co je velmi fajn, lebo su ako rodina ocividne v strese a tam pomoc je vzdy dobra.

scorpionflower1
18. sep 2022

@michaela329 Áno, máš pravdu, overila som to, nepotrebuje výmenný lístok k psychiatrovi. Psychológ je v tomto prípade ale lepšia voľba - ako píšeš aj ty.

scorpionflower1
18. sep 2022

@cica8 Dalsia, co ju odhovara od psychologa a vysmieva sa, ked niekto ide k odbornikovi. Chcela by som vidiet ako by si sa tvarila, keby chlapcovi diagnostikuju autizmus alebo ADHD. Rodicovska laska je, ked vies, ze tvoje dieta ma problem a riesis ho. Nie na vsetko rodicia stacia sami.

slavomira236
18. sep 2022

@michaela329 ahoj môžem poprosiť aké stratégie použiť na takéto dieťa? Moja do 2 rokov bola anjel potom to začalo postupne ..

scorpionflower1
18. sep 2022

@katka700 sorry, ale tato debata nema zmysel, lebo tu pleties jedno cez druhe. Na jednej strane tu davas do jednej vety trans ludi a aspergrov syndorm, co vôbec nema racionalny zaklad, lebo su to uplne odlisne veci (ale vsak co - ved psychiatricka diagnoza ako diagnoza, vsak)... Na jednej strane pises, ze ma ist psychologovi a vzapäti, ze "ludia sa schovavaju za diagnozy" (to akoze znamena co, ze sa za ne schovavaju? bud ju maju alebo nemaju, nie? - reč. otazka) na to, aby si vedela ako postupovat ako rodic predsa musis vediet aku diagnozu tvoje dieta ma, to nie je uz obycajnej vychove, ale o konkretnych postupoch, vychovat dieta s ADHD alebo AS nie je ako vychovavat dieta bez dg. oni maju špecificke potreby a aj tak sa to nemusi podarit, napriek velkej snahe rodicov a okolia. To nezavisi len od nich, zavisi to od toho aka tazka je ta diagnoza. To nie je ziadne schovavanie sa za dg. Najlepsie je, ked rodic s dietatom bez dg. radi ako ma vychovavat rodic dieta s dg . a dava vety typu " aj z neho moze vyrast poriadny chlap" a "nebude to vyzerat dobre, ked sa v dospelosti bude chovat ako decko" atd. akoze vazne? na to by autorka urcite bez teba neprisla....a zlaty kliniec je anektoda o kolegyni, ktora sa bala, ze ju zabije kolega. Neviem, co tym chces povedat? Ze jeho rodicia neurobili dost a kolegyna na to doplatila?

vero_29
18. sep 2022

Och to ako keby si o mojom miestami rozprávala.. len s tým, že on nemá sestru, ale brata..ale s tvojho príspevku ťažko poradiť komplexne.. nakoľko tam je veľa faktorov, čo môže ovplyvniť správanie detí, dieťaťa.. asi mu chýba pozornosť a možno aj ten pocit, že aké má miesto vo vašej rodine.. skúste si vy sadnúť s mužom a dohodnúť si presný režim aj čo sa týka obchodu aby nemuseli deti s vami..je to mega náročné mat malé deti..ale čím skôr sa rodičia dajú do pohody tak sú v pohode aj deti 😉

monikamatulova
18. sep 2022

Ak chytí amok zatvorte ho do izbičky a povedzte mu,ze ked ho prejde hnev tak moze prist za vami
.nechajte nech sa vyzuri.mozno potrebuje zo seba niečo dostať a nevie ako.

autor
18. sep 2022

@monikamatulova každý deň?

autor
18. sep 2022

@vero_29 on pozornost podľa mňa má dosť,veď všetko sa tak nejak prirodzene točí okolo neho , neviem ešte čo viac mu dať, nemyslím ironicky ale vážne ..spáva so ňou, aj ho uspavam obed/večer..vstávam s ním , keď sa kúpeľ stojí pred vaňou a pozerá na mňa ..v robote čas prispôsobujem jemu , ale teda aj malej..nechodím obedné (hoci kolegyne ich slúžia), aby som bola v práci len keď sú v školke a potom sa im venovala , von ,kúpanie, uspavanie , všetko robim pre to aby bola pohoda ,aby bolo dobre

autor
18. sep 2022

@vero_29 prepáč za preklepy hadam pochopíš..spáva so mnou, keď sa kúpem

vero_29
18. sep 2022

Jasne rozumiem 😊 ja nepochybujem, že tej pozornosti má málo.. aj u nás som s krpcom bola Non-stop a aj tak vyvádzal riadne.. u nás sme si museli to s mužom prerozdeliť.. lebo narodil sa mladší a prišli mi aj zdravotné problemy u mna.. čiže tej pozornosti odo mňa mal podstatne menej..na začiatku ťažké, ale postupne sa naviazal dosť aj na muža tak sa to postupne nejak upravilo..sem-tam 1-2x v priebehu 2-3 mesiacov krpci idú z domu fuč babka/dedko. Aby sme aj my rodičia mali reset.. a dokolecka musíme vysvetľovať..a je to lepšie..ako chlapci sa bijú a majú svoje predstavenia..ale proste to k tomu patrí a čím menej riešiš tým lepšie 😉 teraz sú už chlapci podstatne lepšie ako pred rokom.. moji chalani majú 2r a 4r.

monikamatulova
18. sep 2022

Ano.To ho prejde časom.Moja dcéra ked malá 4 roky a prišla zo škôlky tak sa vykricala a potom bola kľudná.A to hn3d ako prišla treskla dverami a zúrila.A preslo ju to po čase.Ako keby maká v škôlke nejaký problém,ale tam sa nemohla vykricat a buchnut dvermi.

scorpionflower1
18. sep 2022

V škôlke problémy nemá?

monikamatulova
18. sep 2022

@scorpionflower1 Nie.v škôlke nemala žiadny problém.Teraz už chodí do 5 triedy.

doriiis
18. sep 2022

Autorka,preco ucis svoje dieta,ze pozerat na niekoho ked sa kupe je v poriadki? To je hranica,ze dieta vie ze ked sa rodic kupe tak ma mat sukromie.To iste zo spanim...je dost velky na to aby spaval sam vo vlastnej posteli...dalsia hranica.Toto su tie tvoje vymedzene hranice??

beata_k
18. sep 2022

@doriiis Ze dieta spi s mamou je prekracovanie hranic? Nemylis si pojmy?

autor
18. sep 2022

@doriiis mne vôbec nevadí že spí so mnou a keď príde do kúpeľne ,keď sa kúpem a je tam so mnou mi tiež nevadí ..zatiaľ sa rozprávame

doriiis
18. sep 2022

Autorka....tak ked tebe nic nevadi a vsetko mu dovolis.🤷Tak nechapem aku radu vlastne chces.

@beata_k ...ano,lebo od isteho veku to bude problem pre oboch.Ale ked to nepochopi ako dieta,tak potom ako 7 rocnemu napr.mu ti vysvetlis uz tazko.Ale kludne spavajte v jednej posteli s detmi....a potom tu bude tema ako odnaucit dieta spat v jednej postelis vami.Nevadi,aspon sa budete mat po rokoch stale o com porozpravat😉

doriiis
18. sep 2022

@zuzu11166 ...tato vychova je cista katastrofa.Ale ved nech si maju.My ,,zle matky" na prasky zo svojich deti nebudeme

autor
18. sep 2022

@doriiis ja mu nedovolím všetko 🤷 to že spí so mnou v posteli , nie je dovolenie všetkého

beata_k
18. sep 2022

@doriiis Splietas tazku povahu dietata a jeho emocne ataky s tym ako spi. Uplne, ale uplne piate cez deviate.

lenkaaa25
18. sep 2022

@scorpionflower1 Ak sa s dieťaťom rozprávate, keď má štyri roky snáď vie povedať, že mu niečo vadí. Nerobia naschvál zle? A to máte odkiaľ??? Tiež máme veľmi svojského suseda, ktorý tiež robí skoro stále zle. A áno, robí to naschvál. Státie v kúte ničomu nepomôže? Tak asi ako u koho...

scorpionflower1
18. sep 2022

@lenkaaa25 okej, váš názor. Ja si nazory utvaram na zaklade svojej praxe a na zaklade toho, co vravia detski psychologovia. Vy na zaklade svojho suseda.

dominikamacakova
18. sep 2022

Psychológ poradí aj vám. Bude analyzovať dieťa. Podľa mňa to nie je absolútne na škodu a môže to iba pomôcť. Ja sa by som tiež išla, ale moja má iba 2,5roka 🤣

lenkaaa25
18. sep 2022

@scorpionflower1 Ja si názor utváram na základe toho čo vidím a zažívam, nemám 15rokov a už mám niečo za sebou. Mali sme takisto všelijaké obdobia. Myslieť si, že to dieťa robí preto, že chce na seba upútať a niečo tým povedať je choré. Dieťa hádže po druhom dieťati kamene, hodí mu do hlavy a rodičia stoja a nič mu nepovedia, kde je problém? Samozrejme, toto nie je prípad autorky, to len na okraj toho, čo ste napísala 😊

zuzu11166
18. sep 2022

A ked tej malej sestre robi zle,taha jej vlasy a neviem co este,aj vtedy ho len napominate a nechate ho v tom pokracovat? No,ja by som ho vtedy chytila a urobila mu teda to iste a spytala sa ho ze ci je mu to prijemne
Nasledne vysvetlim-nerob nikomu to,co by sa ani tebe nepacilo,keby ti robili.toto je moja vychova napriklad.to nie je ani bitka,ani nic zle podla mna.4rocny by toto pochopit mal a ked nie,tak uz potom by teda po tom zadku dostal a riadne.

doriiis
18. sep 2022

@lenkaaa25
@zuzu11166 ...dakujem,ze existuju este normalne zmyslajuce zeny a matky.🙏