Mám ísť so 4-ročným synom k psychológovi?
Ahojte baby, ide sa posťažovať, pretože to doma nezvládame..máme s mužom takmer 4rocneho chlapčeka , krásny, zdravý(?), vytúžený ..venujeme sa mu , ale on je proste náročný , veľmi náročný, pre nás dvoch..napríklad je zákerný (aj keď nie naschvál možno) ale stále skrabe svoju sestru , (dostane vynádane) , ťahá ju za vlasy , stále vysvetľujeme , napominame
Ďalej 250,krát sa pýta to isté , naozaj aj keď mu odpoviete , ide ako kolotoč stále dokola dokola a dokola
Bojíme sa s ním niekam ísť ,pretože všade kričí,robí bordel , či v obchode, reštaurácii, doma sa nevie poriadne zahrat iba rozhádzať ..mám ísť s ním psychológovi? Alebo ??
Dnes už muž výbuchol , že žije s debilom ,že je postihnutý ..vynadala som mu samozrejme,pohádali sme sa , ale v podstate sa mu nečudujem ,lebo nemáme skoro žiaden život , a stále dokola otázky ,stále sa pýta to isté , aj ja mám chuť hodiť si to .inak muž mu sa aj modré z neba,len už toho bolo moc..máte nápad nejaký ? Rady?
@kacena4 k psychiatrovi žiadne listky nikto nepotrebuje. A autorka chce k psychologovi, co je velmi fajn, lebo su ako rodina ocividne v strese a tam pomoc je vzdy dobra.
@michaela329 Áno, máš pravdu, overila som to, nepotrebuje výmenný lístok k psychiatrovi. Psychológ je v tomto prípade ale lepšia voľba - ako píšeš aj ty.
@cica8 Dalsia, co ju odhovara od psychologa a vysmieva sa, ked niekto ide k odbornikovi. Chcela by som vidiet ako by si sa tvarila, keby chlapcovi diagnostikuju autizmus alebo ADHD. Rodicovska laska je, ked vies, ze tvoje dieta ma problem a riesis ho. Nie na vsetko rodicia stacia sami.
@michaela329 ahoj môžem poprosiť aké stratégie použiť na takéto dieťa? Moja do 2 rokov bola anjel potom to začalo postupne ..
@katka700 sorry, ale tato debata nema zmysel, lebo tu pleties jedno cez druhe. Na jednej strane tu davas do jednej vety trans ludi a aspergrov syndorm, co vôbec nema racionalny zaklad, lebo su to uplne odlisne veci (ale vsak co - ved psychiatricka diagnoza ako diagnoza, vsak)... Na jednej strane pises, ze ma ist psychologovi a vzapäti, ze "ludia sa schovavaju za diagnozy" (to akoze znamena co, ze sa za ne schovavaju? bud ju maju alebo nemaju, nie? - reč. otazka) na to, aby si vedela ako postupovat ako rodic predsa musis vediet aku diagnozu tvoje dieta ma, to nie je uz obycajnej vychove, ale o konkretnych postupoch, vychovat dieta s ADHD alebo AS nie je ako vychovavat dieta bez dg. oni maju špecificke potreby a aj tak sa to nemusi podarit, napriek velkej snahe rodicov a okolia. To nezavisi len od nich, zavisi to od toho aka tazka je ta diagnoza. To nie je ziadne schovavanie sa za dg. Najlepsie je, ked rodic s dietatom bez dg. radi ako ma vychovavat rodic dieta s dg . a dava vety typu " aj z neho moze vyrast poriadny chlap" a "nebude to vyzerat dobre, ked sa v dospelosti bude chovat ako decko" atd. akoze vazne? na to by autorka urcite bez teba neprisla....a zlaty kliniec je anektoda o kolegyni, ktora sa bala, ze ju zabije kolega. Neviem, co tym chces povedat? Ze jeho rodicia neurobili dost a kolegyna na to doplatila?
Och to ako keby si o mojom miestami rozprávala.. len s tým, že on nemá sestru, ale brata..ale s tvojho príspevku ťažko poradiť komplexne.. nakoľko tam je veľa faktorov, čo môže ovplyvniť správanie detí, dieťaťa.. asi mu chýba pozornosť a možno aj ten pocit, že aké má miesto vo vašej rodine.. skúste si vy sadnúť s mužom a dohodnúť si presný režim aj čo sa týka obchodu aby nemuseli deti s vami..je to mega náročné mat malé deti..ale čím skôr sa rodičia dajú do pohody tak sú v pohode aj deti 😉
Ak chytí amok zatvorte ho do izbičky a povedzte mu,ze ked ho prejde hnev tak moze prist za vami
.nechajte nech sa vyzuri.mozno potrebuje zo seba niečo dostať a nevie ako.
@monikamatulova každý deň?
@vero_29 on pozornost podľa mňa má dosť,veď všetko sa tak nejak prirodzene točí okolo neho , neviem ešte čo viac mu dať, nemyslím ironicky ale vážne ..spáva so ňou, aj ho uspavam obed/večer..vstávam s ním , keď sa kúpeľ stojí pred vaňou a pozerá na mňa ..v robote čas prispôsobujem jemu , ale teda aj malej..nechodím obedné (hoci kolegyne ich slúžia), aby som bola v práci len keď sú v školke a potom sa im venovala , von ,kúpanie, uspavanie , všetko robim pre to aby bola pohoda ,aby bolo dobre
@vero_29 prepáč za preklepy hadam pochopíš..spáva so mnou, keď sa kúpem
Jasne rozumiem 😊 ja nepochybujem, že tej pozornosti má málo.. aj u nás som s krpcom bola Non-stop a aj tak vyvádzal riadne.. u nás sme si museli to s mužom prerozdeliť.. lebo narodil sa mladší a prišli mi aj zdravotné problemy u mna.. čiže tej pozornosti odo mňa mal podstatne menej..na začiatku ťažké, ale postupne sa naviazal dosť aj na muža tak sa to postupne nejak upravilo..sem-tam 1-2x v priebehu 2-3 mesiacov krpci idú z domu fuč babka/dedko. Aby sme aj my rodičia mali reset.. a dokolecka musíme vysvetľovať..a je to lepšie..ako chlapci sa bijú a majú svoje predstavenia..ale proste to k tomu patrí a čím menej riešiš tým lepšie 😉 teraz sú už chlapci podstatne lepšie ako pred rokom.. moji chalani majú 2r a 4r.
Ano.To ho prejde časom.Moja dcéra ked malá 4 roky a prišla zo škôlky tak sa vykricala a potom bola kľudná.A to hn3d ako prišla treskla dverami a zúrila.A preslo ju to po čase.Ako keby maká v škôlke nejaký problém,ale tam sa nemohla vykricat a buchnut dvermi.
V škôlke problémy nemá?
@scorpionflower1 Nie.v škôlke nemala žiadny problém.Teraz už chodí do 5 triedy.
Autorka,preco ucis svoje dieta,ze pozerat na niekoho ked sa kupe je v poriadki? To je hranica,ze dieta vie ze ked sa rodic kupe tak ma mat sukromie.To iste zo spanim...je dost velky na to aby spaval sam vo vlastnej posteli...dalsia hranica.Toto su tie tvoje vymedzene hranice??
@doriiis mne vôbec nevadí že spí so mnou a keď príde do kúpeľne ,keď sa kúpem a je tam so mnou mi tiež nevadí ..zatiaľ sa rozprávame
Autorka....tak ked tebe nic nevadi a vsetko mu dovolis.🤷Tak nechapem aku radu vlastne chces.
@beata_k ...ano,lebo od isteho veku to bude problem pre oboch.Ale ked to nepochopi ako dieta,tak potom ako 7 rocnemu napr.mu ti vysvetlis uz tazko.Ale kludne spavajte v jednej posteli s detmi....a potom tu bude tema ako odnaucit dieta spat v jednej postelis vami.Nevadi,aspon sa budete mat po rokoch stale o com porozpravat😉
@doriiis ja mu nedovolím všetko 🤷 to že spí so mnou v posteli , nie je dovolenie všetkého
@scorpionflower1 Ak sa s dieťaťom rozprávate, keď má štyri roky snáď vie povedať, že mu niečo vadí. Nerobia naschvál zle? A to máte odkiaľ??? Tiež máme veľmi svojského suseda, ktorý tiež robí skoro stále zle. A áno, robí to naschvál. Státie v kúte ničomu nepomôže? Tak asi ako u koho...
@lenkaaa25 okej, váš názor. Ja si nazory utvaram na zaklade svojej praxe a na zaklade toho, co vravia detski psychologovia. Vy na zaklade svojho suseda.
Psychológ poradí aj vám. Bude analyzovať dieťa. Podľa mňa to nie je absolútne na škodu a môže to iba pomôcť. Ja sa by som tiež išla, ale moja má iba 2,5roka 🤣
@scorpionflower1 Ja si názor utváram na základe toho čo vidím a zažívam, nemám 15rokov a už mám niečo za sebou. Mali sme takisto všelijaké obdobia. Myslieť si, že to dieťa robí preto, že chce na seba upútať a niečo tým povedať je choré. Dieťa hádže po druhom dieťati kamene, hodí mu do hlavy a rodičia stoja a nič mu nepovedia, kde je problém? Samozrejme, toto nie je prípad autorky, to len na okraj toho, čo ste napísala 😊
A ked tej malej sestre robi zle,taha jej vlasy a neviem co este,aj vtedy ho len napominate a nechate ho v tom pokracovat? No,ja by som ho vtedy chytila a urobila mu teda to iste a spytala sa ho ze ci je mu to prijemne
Nasledne vysvetlim-nerob nikomu to,co by sa ani tebe nepacilo,keby ti robili.toto je moja vychova napriklad.to nie je ani bitka,ani nic zle podla mna.4rocny by toto pochopit mal a ked nie,tak uz potom by teda po tom zadku dostal a riadne.

@cica8 je ale dost velky rozdiel 4r dieta ktore sa hodi o zem a vrieska, lebo nedostane co chce (ako tvoje dieta) a 4r dieta - napr. autista (asperger, vfa)
Ja mam 4,5r syna s autizmom a ten sa teda ani nahodou nehadze o zem, ako tvoja dcera, ked nedostane, co chce. Vie, ze musi pockat, a chape, ze nie vzdy dostane, co chce. A spi od 19:00 do 6:00 bez zobudenia. Vie sa podelit, vie pockat, nehadze sa mi v obchode o zem, lebo nekupim cukrik. A “ma diagnozu” 😏
Naucila som sa s nim pracovat a fungovat, lebo som si nechala poradit od ODBORNIKOV.
Co odporucame aj zadavatelke prispevku. Nic zle na tom nie je, poradit sa s odbornikom.