icon

Mám pocit, že moje 9-mesačné dieťa nič nevie

1. júl 2023

Poprosím bez zbytočných kecov ako dieťa má na všetko čas a nech neporovnávam, už mám na to alergiu.

Maly bude mať čoskoro 9 mesiacov a nevie nič. Ani sedieť, ani štvornožkovať, ani stáť. Žiadne papa, mama, tata proste nič. Prečo sa tým zaoberám?
Pretože mladšie deti od neho sedia, štvornožkujú, pomaly sa snažia chodiť, povedia cielene mama, tata, zakývu papa. Moje dieťa? Len sa plazí už cca dva mesiace, dá sa na štyri a začne húpať, ale to je všetko. Nebaví ma pozerať sa, ako je každé dieťa šikovne a keď pozriem na to svoje nevidím nič.
Neberte to, že ho nemám rada… svoje dieťa milujem a nikdy by som nemenila. Ale už som na mozog z toho, že je ako lekvár a nič nerobí.
Rehabilitačná ku ktorej som z vlastnej iniciatívy šla povedala, že je v poriadku, obvodná to iste ale mne to tak nepríde, inak si to vysvetlit neviem prečo diétu o dva mesiace mladšie sedia, sú na štyroch.

Čo robiť? Čakanie na zázrak ma pomaly psychicky ubíja, preplakala som už toľko večerov, že moje dieťa zaostáva.

Strana
z2
hendikep
1. júl 2023

ja nepochopim toto porovnavanie, k comu to je? bude mat lepsiu skolu/robotu/zivot ked bude teraz rychlo stvornozkovat? moja prva dcera zacala chodit v 18 mesiacoch, kazdeho to sralo viac nez mna, svokra ju rychlo strkala do 30rocneho choditka po jej 4detoch lebo inak by asi ani chodit nevedela podla nej 🤦🏼‍♀️ este ze rychlo zasiahla 🙄 a teraz? zajtra ma 4 roky, cuduj sa svete vie chodit, hovorit az prilis, nema plienku a neni cvicena opica aby som ju porovnavala s ostatnymi v zoo 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️ koli comu vlastne chcete rychlo tie pokroky? aby ste sa mali cim pochvalit na ihrisku? aj tak to nikoho nezaujima 🕺🏼normalne som sa vytocila… ked mas take naroky na takeho maleho susna co budes robit v skolke/skole/zivote????

lucia147852
1. júl 2023

A ty vieš už aspoň základy jadrovej fyziky, mikrobiológie a x veci? Chudák dieťa. Ak sa na neho takto budeš pozerať cely život a porovnávať ho s inými. Susedov Jožo má samé jednotky a ty nie, si horší. Navstiv odborníka, ale so sebou. Že nedokážeš zvládať, že niektoré dieťa je viac popredu ako tvoje. Je to úplne normálny vývoj. Zajtra môže 4nozkovat po byte jak vrtuľa. Nie každé dieťa je tabuľkové. Je to ziva bytosť, ktorá má už teraz svoje nadania, temperament, povahu… nie všetky budú rovnaké

lapersefona
1. júl 2023

Chod k druhej fyzioterapeuttke o popros ju o bobath terapiu. To su speci cvicenia na podporu psychomotoririckeho vyvoja

minka201
1. júl 2023

@autorka
Ahoj, prosím, nepodliehaj tlakom okolia. Určite KAŽDÉ dieťa neovláda v 9 mesiacoch to, čo si vymenovala. Tvoje dieťa nie je v tomto JEDINÉ. Moje deti tiež v 9 mesiacoch neovládali nič z toho, čo si vymenovala a postupne to dobehli. To, že sa pred tebou iné mamky chvália, aké šikovné sú ich deti, neznamená, že tvoje je zaostalé. Ani keď dá ťa rodina a známi dookola pýtajú, či už sedí, stvorkuje, stojí, rozpráva, neznamená, že už by to malo ovládať. Dúfam, že aj ostatné maminky ťa tu už dostatočne upokojili, že je všetko v poriadku 🙂
A keď ti aj rehabilitačná aj obvodná povedali, že to je v poriadku, tak myslím, že sa nemusíš báť. Ale ak chceš, pokojne choď pre pokoj v duši aj k ďalšej lekárke alebo fyzioterapeutke. 🙂

ildiko36
1. júl 2023

Tiez by som vyhladala odbornika, neurologa.Aspon sedieť by uz mal.Treba začať cviciť čím skor tym lepsie

54tinka54
1. júl 2023

Môj prvý syn bol taký istý, sám sa posadil až keď mal 10 mesiacov. Teraz má takmer dva roky a motoricky je na tom ako ostatní jeho rovesníci.. len proste každý míľnik prišiel trochu neskôr, mal také lezernejsie tempo. Nie každé dieťa je tabuľkové. Daj mu ešte trochu času a dôveruj mu 🙂 ono to príde.
A s ostatnými deťmi a mamičkami, vieš, to je tak, že ktorá má extra šikovné dieťa, tak sa každému chváli lebo je proste na to svoje dietko hrdá. Mamka ktorá má trochu pomalšie dieťa, tak to nebude tak rozkrikovať do sveta. Tým chcem povedať, že určite nie všetky deti okrem toho tvojho vedia všetko čo si vymenovala.
Ale ak ho chceš podporiť, tak určite nejaké cvičenia nezaškodia.

derdia
1. júl 2023

Moje dieta prve bola ako babika v 10 mesiacoch kam som ju polozila tam bolo. V 16 mesiacoch zacala chodit. 9 mesacne jebabatko.
Hrozne daco, ked toto chces od svojeho dietat... Pre teba nebude nikdy dost dobre....

dardanella
1. júl 2023

Ahoj, chcela by som Ťa oceniť za to, že dieťa umelo neposadzuješ a čakáš, kým sa posadí samo - obvykle to nasleduje po štvornožkovaní. Keď sa už vie dať na štyri a húpať sa, myslím, že čoskoro začne aj štvornožkovať. Aj to húpanie sa na štyroch je dôležité, dieťatko si posilňuje svaly... Obdobie štvornožkovania je veľmi dôležité pre vývin mozgu, vôbec nevadí, ak bude trvať dlhšie... Čo sa týka reči, naozaj sa mi zdá 9 mesiacov málo na to znepokojovať sa, že nerozpráva. Môj syn začal hovoriť prvé artikulované slová okolo roka, väčšina našich kamarátov-rovesníkov neskôr. Myslím, že deti, s ktorými porovnávaš to svoje sú skôr popredu, než že by to bol štandard (priemer pre štvornožkovanie a samostatný sed je myslím okolo 9-10. mesiaca). Držím palce, aby si sa prestala trápiť a uvidela, že Tvoje dieťa je šikovné.

jaroe
1. júl 2023

Ani jedno z mojich štyroch nevedelo v 9 mesiacoch sedieť, stvornozkovat ani stáť. Maximalne sa plaziť. Stvornozkovali nakoniec všetci, aj sedieť a chodiť sa naučili bez akejkoľvek intervencie v primeranej lehote.

jaaty
1. júl 2023

Hovorí sa prvý rok, prvé slovo, prvý krok. Takže ma ešte dosť času. Predpokladám, že na poradňu chodíš, takže ak pediatrička nepostrehla nejaké zaostávanie v oblasti reči a motoriky, nerob paniku. Ver, že sa dočkáš toho, že sa mu nezastaví pusa. Taktiež sa este nabehaš sa za nim, akurát začneš o pár mesiacov neskôr 😉

hortenziaj
1. júl 2023

Máš zdravé dieťa,ktoré nie je nijako zaostalé,proste toto je normálne tempo. A ešte ti to aj odborníci povedali že je ok. A nikdy neporovnavaj deti, teraz to je len stvronozkovanie,sedenie a také,ale budeš to potom robiť celý život,vždy sa nájde niekto šikovnejší v niečom ako tvoje dieťa. Boli sme tri sestry, ja jednotkarka a aj druhá a tretej sa ťažšie učilo,mamina ju nikdy neporovnavaj,vždy ju aj za trojku pochválila,lebo videla tu snahu. A aj vďaka tomu je z nej úspešná žena,sebavedomá,našla sa v živote,môžem povedať ešte lepšie ako ja. A tvoje dieťa sa snaží stvornozkovat,pohupkava sa na štyroch a ty nie aby si bola v pohode,že prekonáva seba a ide ďalej,tak sa trápiš že to nevie ako je to dieťa čo vie už tamto. Zameraj sa na svoje dieťa,či je lepšie ako včera,či sa snaží prekonať samého seba, a venujú sa mu.

simona92101
1. júl 2023

@veronikaszabova co konkretne nieje ok?

simona92101
1. júl 2023

@ildiko36 nie nemusi vediet sediet.pokial nestvornozkuje,sam sa neposadi.umelo posadzat nieje ok.pokial fyzio povedala,ze je v poriadku,tak co riesit?max ju moze poprosit ukazat nejake cviky na posilnenie.

ildiko36
2. júl 2023

@simona92101 ja som skôr za včasnú rehabilitaciu, tym sa nič nepokazí, prave naopak..
Kamoska stale vycita ze nesla skôr, maly už ma xx operacii za sebou, tiež dlho čakala

simona92101
2. júl 2023

@ildiko36 ale tam bola asi dost vazny problem ak muselo dieta podstupit operaciu..
Ja chodim s dcerou od 6m cvicit aj Vojtovku,a teda my sme mali dost vazny problem kvoli zanedbaniu lekarky.teraz ma dcera temer 9 mesiacov,ale na fyzio aj neurologicka nam prizvukovala,ze nic netreba robit nasilu,max formou hry ukazovat cviky.dcerka tiez nestvornozkuje ani nestoji/nechodi,ale plazi sa a to zatial je aj podla Dr ok.na chodenie ma dieta este cas.moze s nim podla fyzio cvikov precvicovat pasivny sed.
Preto si myslim ze ak autorkine dieta je sikovne,a 2 lekari povedali ze je vsetko ok,tak nieje dovod na slzy a porovnavanie

ildiko36
2. júl 2023

@simona92101 ved jasne na chodenie ma cas do 18mes, ale ako 9m uz by mal sedieť, preto si myslím že je čas na riešenie aspon tu rehabilitaciu..Zo starším synom som chodila 9mes na rehabilitaciu a začal chodiť normalne ked mal 15mes ale mali sme včasnú rehabilitaciu.S malím od 4mes , začal chodiť na 9mes.

nwnw
2. júl 2023

Najdi si v okoli baby plavanie a detske cvicenie. Posunie ho to dopredu. Hovorim z vlastnej skusenosti.

domak2
2. júl 2023

Skus trochu zmeniť myslenie lebo sa zbláznis, stale je niečo kde bude niekto popredu, odplienkovanie, rozprávanie, kreslenie, hranie, počítanie, vysvedčenie a co teraz? Je to tvoje dieťa a naozaj ma svoje míľniky kedy ich ma, nie preto ze sused to už vie. Pokiaľ je zdravotne v poriadku, tak nič iné ako počkať neostava

vladi4444
2. júl 2023

Moja je o mesiac staršia, vo veku tvojho bábätka bola na tom presne tak isto, ako si popísala. Ako ti už ostatní napísali, naša začala všetko robiť zrazu, v priebehu pár dní stvornožila, sadla si, aj sa postavila. Keď si pozerám fotky z pred mesiaca teraz je to úplne iné dieťa.. Všetko je v poriadku 🙂

aduska0001
2. júl 2023

Presne tá chápem. Prežívam to isté. Tiež 9mesacny chlapček. Plazit sa vôbec, sadne si len keď ho dám sedieť ja a stať vôbec🙈. Mama povie len keď chce papať a to je všetko. Vedel v 7 mesuacov spraviť tapusky a ani to už nevie zabudol alebo čo a popritom mu to opakujem stále. 🙈. Mám už tretie dieťa ale toto vôbec nebolo pri nich. Neviem prečo je to teraz tak. Ale už sa dako tým ani nezaoberám. Však raz to musí prísť. Nechám na ňom. Ako v podstate som aj rada že ešte nechce stvornoskovat ani štát lebo to by som už vôbec nič nespravila pri ňom🤣🙈. Čo ma prísť sa stane . 😁.

julish
2. júl 2023

Namiesto toho plakania sa trosku povenuj odbornej literatúre, aby si naozaj videla, čo všetko sa tvoje dieťa už za ten krátky čas naučilo, čo všetko v mozgu sa mu deje... dieťa vie dosť, mama nevie!

skaja_111
6. jan 2024

Ahoj ako ste na tom dnes ? Riešim podobne s dcérkou

marhulka2022
11. dec 2024

Prosím ako ste na tom?? Dobehli ste všetko?
Naše dieťa má 9 mesiacov ani nelozi ani sa neplazi..

Strana
z2