icon

Mám zobrať dieťa zo škôlky?

chalkmarker
12. mar 2016

Mám dilemu. Som na rodičovskej s druhým dieťaťom a v septembri som dala staršie dieťa do škôlky, malo 2 roky aj 7 mesiacov. Prišlo mi to v tom čase prirodzené. Každý sa vypytoval, kedy pôjde do škôlky, viacero detí z okolia išli dokonca ako dvojročné. Adaptovalo sa celkom rýchlo (plakalo asi 1 týždeň a na tretí učiteľky vraveli, že je úplne adaptované). Rozprávať začalo trochu neskôr, ako dvojročné a tak v začiatkoch škôlky sa ešte nevedelo dobre vyjadrovať. Všetko vyzeralo v poriadku, no po pár mesiacoch som sa dozvedela, že mu staršie dieťa v škôlke ublížilo. Učiteľky mi nič nevraveli až kým som to ja nevydedukovala z dialógov s dieťaťom a priamo som sa na to potom spýtala. Moje dieťa mi nikdy nepovedalo, že do škôlky ísť nechce, vždy vyzeralo spokojne. Až nedávno som sa dostala k článkom, kde odborníci radia, že deti by mali ísť do škôlky až ako 4 -5 ročné. Vtedy sú zrelé. Teraz mám výčitky svedomia, že som ho tam dala také malé a nemuselo sa stať, čo sa stalo. Zamýšľam sa nad tým, nechať ho doma, kým som s mladším na RD, či vôbec potrebuje kolektív na celý deň, či mu blízkosť rodiny nedá do života viac, veď v kolektívoch bude ešte neskôr veľa rokov..

maslenka47
12. mar 2016

@chalkmarker ja by som tiez zvazovala. Ale nie kvoli "odbornikom", pretoze tomu nedoverujem, ale kvoli tomu, ze ucitelky v tamojsej skolke nepovazuju za potrebne oznamit rodicovi, ze dietatu bolo ublizene.

sardinka335
12. mar 2016

@chalkmarker tak ked tvoj zivot a tvoje rozhodnutia budu riadit články v mamičkovských časopisoch tak amen tma! Dnes psychologovia tvrdia tak a za par rokov budu tvrdiť inak...Podla mna je normalne a prirodzene, ze ta mrzí, ze tvojmu dieťaťu bolo ublizene. Kazdej mame je to luto...ale poviem ti tajomstvo - tvoje dieťa ešte zažije veeela prevela situácii, kde mu bude ukrivdene, kedy nebudu všetci s nim kamarati, kedy ho niekto sotí, kopne, mozno mu da facku, schová čip na obed...toto všetko deti viac menej ,,riešia,, napr. na zakladnej škole, rozne šarvátky, nezhody samozrejme nehovorím ze len to, ale aj to sa deje v ramci sociálnej skupiny. Aj to si budeš vyčítať?
Ci si dieťa nechat doma - to si musiš dať ty sama na misku vah...pozitiva i negativa. Cely den byt v školke nemusi, mozeš ho brat na obed domov.

silaviat
12. mar 2016

to ci ist do skolky ako 2-3 ci 4 rocne nieje podstatne-ja by som skor riesila tu sikanu a preco ti to nepovedali.ak je chlapec inak stastny a ma kamosov by som ho nebrala odtial podla mna 2 rocny je akurat vek na skolku aby si nasiel amaratov naucil sa delit hrat a podobne v zahranici je to bezny vek.. no dolezite je ako to citis ty a nie eaky blby clanok kt ani nevies kto napisal.. vatsinou to i tak pisu ludia co deti nemaju ,,,

maslenka47
12. mar 2016

@sardinka335 to je pravda, 100%. Ale stale si myslim, ze kym je dieta male a nema zvladnute komunikacne schopnosti na takej urovni, aby dokazalo rodicovi samo poreferovat, co sa mu stalo a ci ho to trapi, tak je psia povinnost toho ucitela spravit to za to dieta.

maslenka47
12. mar 2016

@silaviat nemuselo ist o sikanu. Autorka nepise, ci sa jednalo o jednorazovu (napr. sa pobili o hracky) alebo opakovanu zalezitost.

katia30
12. mar 2016

Nikdy nepochopim mamicky,ktore su doma s mladsim,ze daju do skolky to starsie.Moja dcera nastupila do skolky ako 5rocna a nic nestratila.Bola s nami doma a nic je nechybalo.Dieta do skolky od 2 rokov tam podla mna nepatri,ked si doma,malo by byt este s tebou.To je moj nazor.

siska53
12. mar 2016

@chalkmarker kazde dieta je pripravene v inom veku.
Skor by som.sa zamerala na to,ci sa to ublizenie opakovalo.. A porozpravala sa s ucitelkami. Lebo to,ze jedno dieta robi zle druhemu,je zial bezne (zazivali sme to aj my),skor treba rozlisit,ci subto len dotahovacky alebo sikana. V kazsom pripade je nutne sa o tom porozpravat s ucitelkami. Tiez som.riesila podobne u syna. A to bol starsi.

sardinka335
12. mar 2016

dieťa sa na nič nestažovalo, vyzeralo spokojne, asi nezalovalo, zrejme to nebol ziadny velky incident...kludne sa to mohlo stať vtedy ked učitelka bola detom na chvilu otočena, neda sa uplne všetko ustriehnut holt to je tak. ..zase nepozname podrobnosti a uz tu vymyšlate šikanu. Mne je jasne ze kazdy rodič je na svoje dieťa háklivý aj ja som...ale zase tiez uz všetko nehrotím. Ani moje deti nie su anjelikovia - tak ako aj mojim deťom iné decka ukrivdili, urobili zle tak aj oni uz povystrajali inym deťom capačiny...

cicimon
12. mar 2016

dieta chodi do skolky pol roka, incident sa stal pred x tyzdnami? a ani nevies presne za akych okolonosti a ak je dieta spokojne a nestazuje sa,tak preco ho chces brat prec?

maslenka47
12. mar 2016

@sardinka335 jasne, ze sa neda ustriehnut alebo zabranit. Alebo urcit "vinnik", pretoze casto sa ten, koho ucitelky pristihnu "robit zle" len brani. Akurat z toho, co autorka napisala, mi to pride tak, ze ucitelky o incidentne vedeli akurat nepovazovali za potrebne jej o nom povedat. A to dieta asi nezalovalo preto, lebo este rozpravat poriadne nevie. Vsak aj mame sa vykoktalo len tak, ze musela dedukovat a ist sa spytat do skolky... Nuz a pre dieta zjavne ten incident nejakym sposobom dolezity bude, inak by sa o nom asi nedozvedela vobec.

sardinka335
12. mar 2016

@cicimon lebo oborníci v časopise povedali.... 😀

cicimon
12. mar 2016

@sardinka335 jasne, to aj ja by som asi mala mladsiu vybrat zo skolky, lebo jej tam kamarat robi zle - strasi ju , teda hra sa ze je lev no a dievca sa boji,,, hmm .. a to ani necitam sk casaky

jurko77
12. mar 2016

no tak ci tak mne sa zda dvoj rocne dieta male na skolku,moj strasi syn siel az ked mal 3-a pol roka a bolo to absolutne bez placu nic take ze sa mu nechce sme neriesili a mladsieho planujem tiez tak teraz ma dva a neviem si ho predstavit v skolke podla mna je to skoro

maminkasisa
13. mar 2016

@katia30 nesuhlasim, moja dcera isla do skolky mala za 2 mesiace 3 roky, velmi rada chodila a aj doteraz chodi do skolky velmi rada, na zaciatku bol sice aj plac, ale to je asi vzdy.... vela sa naucila, to sa musi uznat, ja by som naozaj nemala na nu tolko casu, nakolko som mala doma este babatko... takze neviem, ci ste to Vy tak riesila, ze ste si nechali male deti do 5 rokov doma..... ale mojej dcerke skolka prospela, nevedela by som si predstavit, zeby som ju dala do školky ako 5 rocnu.... v skolke maju rozne aktivity, doma by sa uz nudila....

bajana
13. mar 2016

@katia30 skolka nie je na odkladanie detí kým rodičia pracujú...je určená pre deti od 3r a každé dieťa má na ňu nárok...takže tvoj osobný názor je síce fajn, ale odveci

slnecnica174
13. mar 2016

@chalkmarker Mala by si specifikovat slovo ,,ublizilo,,. Neviem si predstavit co take strasne sa mohlo prihodit, ze ho chces z tej skolky hned vybrat. Myslim, ze mu viacej ,,ublizis,, ked ho odtial teraz vytrhnes.

moni244
13. mar 2016

@chalkmarker boze moj, radsej ho vyber a uvolni miesto matke, ktora to miesto v skolke bude potrebovat viac, ty si nadalej citaj vyskumy, cicikaj si dieta v bavlnke, lebo co ak niekto este nanho skaredo pozrie? Robis tu vedu z niecoho, co si ani nespecifikovala, ale zaryte odporkyne skolok sa uz toho chytili a vyrobili sikanu a neschopnost ucitelky

anickaaa6aaa
13. mar 2016

@maminkasisa súhlasím. Môj začal chodiť do školy týždeň po 3tich narodeninám. A musím uznať že škôlka mu prospieva. Je s deťmi výhra sa majú tam všelijaké aktivity doma sa mu venujeme ale proste neviem to tak ako v skolke.

anickaaa6aaa
13. mar 2016

A ešte môjmu Jakubkovi jeden chlapec kockou buchol po hlave ze mu valila krv. Tiež sa natahovali o hračku môj ustúpil a vtedy mu ten chlapec tresol po hlave. Učiteľka mu nakladla po zadku povedala to nám aj rodičom toho chlapca..stalo sa ale ze by som ho koli tomu vybrala zo škôlky som neuvazovala...

zuzana76
13. mar 2016

@chalkmarker Moj syn uz takmer 6-rocny mi tiez povedal, ze ho deti v skolke biju, ked sme sa ho pytali dalej, A ako ta biju, aj palicou? ano aj palicou ma biju a zvazuju mi ruky . Hovoril to s uplne vaznou tvarou , no da sa tomuto verit? maly je spokojny a do skolky ide rad, takze odpoved je jasna...... Urcite mu tam nikto neublizuje. Ale vies co, ty svoje dieta vyber, si doma a vyskumy su predsa vseobecne platne

zuzana76
13. mar 2016

@sardinka335 presne tak, keby slo o nieco vazne, tak sa dieta rano trasie a place, ze nechce ist do skolky, kludne to mohlo byt nechcene buchnutie a hned sa z toho robi sikana a ucitelka si naozaj nemoze vsimnut uplne vsetko

horana
13. mar 2016

Ako dieta je zrejme evidentne vyspele, maloktore je zrele v 2,5 roku. Ako su aj take, cez net nikto neposudi ci takto svoje dieta videla len jeho mama, alebo ci naozaj take bolo. Ale tak zvyklo si rychlo, nieco na tom asi bolo, ze nebolo uplne nezrele. Vacsina by si to v takom veku odrevali vyrazne viac...
Co mam vsak skusenost s detmi kamaratok, tak dieta v 2,5 roku si zvykne v niektorych pripadoch akoby aj skor a rychlejsie nez v 3 - 3,5 rokoch paradoxne preto ze je este male a tu vazbu na matku nema tak pevne vybudovanu. Ci je to dobre sa nebudem v tejto teme pustat do polemik...povedzme diplomaticky je to individualne.

Jednorazovy incident so starsim dietatom vsak nie je berna minca, toho ci vziat zo skolky. Take incidenty sa deju pomerne casto, a o vacsine sa rodic nedozvie, nakolko ucitelky ani dieta same nechce zalovat a zas az taky stres to pren nie je.
Tu chyba pomenovane ako konkretne bolo to ublizenie. To by ma este zaujimalo.
Lebo teda nejake tie strkance, ba dokonca bitky (specialne medzi chalanmi), su bezne v kolektivoch, ze dieta schyta, hlavne vo velkych koletivoch statnych skolkok,kde pri najlepsej voli ak ucitelka nie je robot, nemoze scannovat non stop vsetkych stale.
Cize napisat o co sa presne jednalo a ako to pokracuje, teda ci je tam este tendencia pokracovat co by mohlo naznacovat sikanu a to treba riesit, alebo uz je OK lebo to bolo jednorazove a co si budeme hovorit je to realita ktora sa deje, aj napriek tomu ze intenzita mohla byt dost silna, nehovori este nic o tom ze o tyzden mozu byt najlepsi kamosi. Tieto vztahy malych su ako jarne pocasie chvilu krasne, potom burka, potom opat slniecko..

cecil36
13. mar 2016

@jurko77 moj siel ako 2,5 rocny a uplne bez placu, okamzite sa adaptoval, dcera isla 3,5 rocna a os septembra do januara sme sa trapili, ako jedina rucala z celej triedy takmer cely den, kym ju nezacal vodit muz. Takze to nie je o veku, ale o konkretnom dietati. Niektore je zrele dvojrocne ine to nezvlada ani ako 5 rocne.
@chalkmarker o nic neslo, ziadny strasny incident sa nestal, tvoje dieta nema z toho traumu, co usudzujem, ze mu neprikladalo ani ono samo vahu. Co sa tyka uciteliek, mozno si nevsimli, mozno to vzhladom k spravaniu sa tvojho dietata po incidente to nepokladali za nic zavazne... No, neviem, ja ak je dieta spokojne by som ho zo skolky nebrala, mozes mat potom problem s naslednou adaptaciou neskor. Btw len taka rada, kedze poznam zakulisie pisania clankov, clanky v mamickovskych casakoch by som az tak vazne nebrala 😉 .

timea7
13. mar 2016

@chalkmarker to, že si dala dieťa do škôlky vo veku necelých troch rokov, už nezmeníš, nebudúce sa vždy riaď tým, čo je prospešné pre tvoje dieťa a nie tým, čo sa hovorí okolo teba. Ja by som ho už zo škôlky nebrala, ale by som ho tam nechávala len doobeda, urobila by som mu častejšie predĺžený víkend, cez všetky prázdniny by bol samozrejme doma. nemám z tvojich riadkov pocit, že by tvoj syn mal zo škôlky nejakú traumu, chodí tam rád, zvykol si rýchlo, nechaj to už tak.

edn
14. mar 2016

moja isla do skolky ked mala 3 presne, lebo skor ju nechceli zobrat... pol roka mi doma plakavala, ze chce ist do skolky a doteraz place, ze tam chce zostat ked po nu pridem.. takze je to urcite individualne podla dietata, kedy ho treba dat do skolky.. a o tom incidente sa treba porozpravat s ucitelkou a nie s takym malym dietatom.. tie si toho povymyslaju.... a hlavne sa nevedia tak vyjadrit ako my a potom vznikaju nedorozumenia.. pokial neplace, ze tam nechce ist, tak to netreba riesit.. velmi rychlo by si zistila, keby sa tam nieco dialo

mooonika1975
25. sep 2018

@chalkmarker ja to tu stále tvrdím, že deti by mali chodiť staršie do mš, som učiteľka, vidím to, samozrejme mi tu od "odborníčok" bolo povedané, že by sme chceli mať učiteľky čo najmenej deti a podobné zvásty.
teraz k tebe, ak je zadaptované, tak je najväčšia hluposť ju brať späť domkov, nechaj ju tam, ono tie deti sa stale medzi sebou doťahuju, niektoré uteká za to že sa ho niekto aj chytí žalovať a niektoré nepovie, ani ked mu moc ublížia.
Už ju nechaj v škoôlke 😍

mooonika1975
25. sep 2018

@maslenka47 nedá sa ustriehnuť všetko. Ruku na srdce , vy rodičia ste 100% tní, pri jednom dieťati? ja keď utekám utrieť riťku jednému, tak si tých 24 neberem so sebou na wc, alebo nebodaj sa pokaka, povracia , alebo ublíži druhé dieťa ? čo potom ? myslím, že si nevšimli a malá nepovedala