Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
@nili hej ved sa snazim s tymi plienkami, ja ho ani na hrncek nedavam, ked si tam nechce sam sadnut, lebo on ma z toho hned stres a chyti hystericky zachvat.. najhorsie tom mam vzdy so svokrou, ona nezdiela moc moje vychovne metody, nastastie nasi si uz zvykli, tym ze byvame spolu, vidia ako to s Oliverkom je, ze proste potrebuje este cas a pride nato sam, ako aj na vsetko ine prisiel.. nerada chodim aj k svokrovcom, lebo oni ho vzdy same hluposti naucia, rozpravaju sa s nim uplne inak ako my doma a on ich moc nechape a este su tam stale synovci a od nich sa vzdy nauci len blbosti, akoze ja ho davam medzi deti, on deti miluje ale vzdy odkuka len to zle od nich, on je ako spongia 😀
@jurka83 no tak to je aj u nas tak..ta lenivost sa tiez uz teraz ukazuje..naucil sa napriklad pedalovat na trojkolke..kym to bola vyzva, tak to bol nadseny, ako zistil, ze to uz vie, tak maminka ho ma tlacit..uz ho to ani nebavi..jedenie nieco podobne...skusal, naucil sa, odvtedy nezaujem..nastastie sa ako tak sam naje..ale najlepsie ked ho nakrmi maminka..
ale napriklad co sme boli ako obareni z neho tiez, ked sme boli 3 dni u mojich rodicov, on si tam kazal par krat precitat knizku, take leporelo s basnickami, no citala som mu to za tie 3 dni asi tak 7 krat..maximalne..a posledny den ked sme odchadzali tak pytal, ze startky precitaj mi este tu knizocku..starky, ze nema okuliare, tak nas maly ze teda on mu precita a celu knizku vedel naspamat..to ja som mu to citala tych par krat a som si nezapamatala a on to cele sypal z rukava..
u nas tvrdohlavost katastrofa, niekedy su lepsie dni ale hlavne ak je unavena a nieco si zaumieni (blbost ako napr sama sa vyzlecie alebo si da gumicky dole z vlasov) a nahodou to spravim ja tak reve ako pavian ze to ona chcela... vtedy nasleduje kratky proces a ide velmi rychlo do postele, a sama si povie ze maminka som unavena a mrzuta...
za normalnych okolnosti je z nej policajtny vyjednavac a vyjedna aj nemozne 😀
v kolektive deti je tiez placha, uprednostnuje mensie skupinky (tak cca 5-8 deti max) a nema rada ak je niekde hluk, pripadne ak deti robia vyslovene zle a su neposlusne (nie ze by ona posluchala na slovo 😀 )
@nili srdečne ťa zdravim.Mam dcerku ma 27mesiacov.Je to nadpriemerne nadane dieťa ovlada 4 reči,jej snom je isť čo najskor do školy.Čita nie len pri raňajkach,nehovoriac pri obede a večeri,ale aj keď sedi na nočniku,knihu drži v ruke ešte aj v tedy keď ide spať,je to naozaj veľmi naročne.Ľudia žasnu čo je to za dieťa.Keď sa jej niekto neodzravi sama si odpovie ,že prečo asi.........
@nili Ahoj, ako som tak čítala o tvojej dcérke, akoby som čítala o našej, keď bola v jej veku. Len ja som si myslela, že je iba trošičku šikovnejšia, ale primerane veku. Hoci trochu mi niečo vravelo, že je asi šikovnejšia. Nemala som to však s kým porovnať, pretože tiež nemala rada rovesníkov a teda sme s nimi neprichádzali do kontaktu. V škôlke ju veľmi chválili, aká je až prehnane slušná a úctivá, za všetko ďakuje, poprosí a tak. Teraz ju to cez prázdniny trošku prešlo, čo je vraj primerané veku, tak uvidíme. Ale je neuveriteľne únavná, najmä teraz, keď je nonstop doma. V detských kútikoch je rada medzi deťmi, ale často komunikuje s dospelými. Už ovláda všetky písmená, niektoré vie aj napísať, sem tam správne prečíta nejaké slovo, ale to si myslím, že skôr vie, čo je tam napísané, akoby to prečítala. Má neuveriteľnú pamäť, musíme jej zisťovať kto spieva takmer každú pesničku, ktorú počuje v rádiu a vždy si pamätá spevákov. Takže keď počúvame rádio, väčšinou hlási, kto to spieva a vždy dobre 😅 Ale tiež používa také dospelácke výrazy, až ma to niekedy desí. Myslím si že, .... aký máš názor? Píš si to a pod. Minule ma žiadala, aby som jej niečo vzala z rúk, lebo ich mala plné vecí s tým, že "už vidím ako to dopadne". s manželom sme sa pučili od smiechu. je toho veľa, ale tiež sa v kuse vypytuje a vidím na nej, že ju už jednoducho neviem zamestnať 😒
@ivia123 Ahoj, tie knizky, ano, nosime ich vsade. Ale tomu som velmi rada, ja sama zboznujem knizky aj citanie. Byvame na dedine, ked sa jej niekto neodzravy, nahlas sa pyta, ze preco sa ujo alebo teta nepozdravila? Ze by nase deti mali viacej inteligencie ako niektori dospeli? 😀
@indiankaindi Tie ich dospelacke vyrazy, ale je to take zlate, pocut to z ich ust. U nas teraz leti, Co si o tom myslis? Je to nesmierne narocne, stale vymyslat nieco nove ... co sa tyka hraciek, ja uz naozaj neviem co jej kupit, co by ju zaujalo na dlhsiu dobu. Vsetko ju zaujima iba chvilu, kym nevysklada, nevyriesi, neoblecie, nenavlecie koralky a potom robme nieco ine. Vidim, ze by potrebovala deti, aby sa naucila delit tak naozaj, pretoze deti v nasom okoli ju nechapu. Vsetk jej beru, ublizuju jej, dokonca jej robia napriek. Nema rada krik, nechape preco bezdovodu kricia, jacia, preco sa biju, drgaju. A mam rada mamicky, ktore sa robia, ze nic nevidia, to ich dieta nic... Vyslovene vidiet, ze v bezpeci sa citi iba s velkymi a dospelymi. Ak sa hra so svojimi kabelkami, vzdy sa chysta do skoly. Ja jej poviem, ze najprv ideme do skolky a ona ze nie, ona radsej pojde hned do skoly. 🙂
Dnes sa moja bambulka rozhodla, ze bude spat s babkou a dedkom. Ja si dam relax pri telke a pc. Klud a ticho... 😅 ale moc mi tu chyba, herecka moja!
nas Matko mal este len 2 roky a 8 mesiacov a uz rozoznaval cisla do miliona a do 20 000 vedel aj, ktore nasleduje dalsie cislo, teraz ma skoro 3 a pol roka a pozna vsetky farby, tvary, celu abecedu, cisla uz aj odzadu bez pomylenia, vie pisat vsetky cisla, napise hocijake cislo, ake mu povieme, vie pisat celu abecedu, bezplienkovy, pri kychnuti sam hovori nazdravie aj sam dakuje za vsetko, sam sa pozdravi bez upozornenia, hovori dvoma jazykmi, na pocitaci a na nasich iphonoch je dokonale zrucny, castokrat hraje na oboch iphonoch sucasne, nic nieje prehnane a velmi sa z neho tesime, tak sme radi, ze mame doma zrejme nadane dieta..jupiiiii 😀
@nili je to zlaté, tie dospelácke reči, každý nad tým zalamuje ruky a smeje sa, čo ju ešte viac povzbudzuje, ale niekedy mám pocit, že sa nespráva ako dieťa. Ona sa tiež takto vyhýbala rovesníkom, bála sa ich a nevedela sa s nimi hrať, ale v škôlke jej to prešlo a teraz miluje deti. Ale problém je, že každého organizuje, komanduje až buzeruje 😅 a to nemá vždy u detí úspech. o škole sme sa už tiež bavili, strašne ju zaujíma, ako to tam funguje, čo bude robiť, čo sa bude učiť. Fascinuje ju, že nebude môcť vykrikovať, iba sa hlásiť. Uvidíme, či ju to bude fascinovať aj potom 😀 Tiež máme problém so zaujatím na dlhšie. Teraz ju trošku chytili plyšáci, stará sa o nich, prebaluje, kŕmi, varí im (máme 5 mesačné krstné sestričky - dvojičky, tak berie inšpiráciu). Hrá sa na škôlku a školu a pani učiteľku. Veľký problém je tiež jej nerváckosť alebo ako to nazvať. Ak niečo nové skúša, vyskúša to 1x, 2x a na tretí už to šmarí o zem a koniec, nevráti sa k tomu ani za nič. Proste nervačí a nechce niečo skúšať a trénovať. 😠 Ak by mala trochu trpezlivosti, dnes počíta kvantovú fyziku 🙄
Nasa je kapitankou celej rodiny, rozkazy sem a tam, a musi to tak byt. Ak nie, je zle, ale este sem tam sa necha presvedcit, lenze vzdy musime byt kreativny, aby sme dokazali v rychlosti reagovat s niecim, co ju zaujme.Bojim sa, ze ju v skolke nebudu mat deti radi. Zatial ju neprijali, chcela som ju dat od decembra na adaptaciu, no nevyslo to. Psychoska odporucila odklad, je citliva, mohla by velmi zle reagovat ... napr prestane hovorit, zacne sa pocikavat a pod. Nedokaze sa ubranit, bojim sa skolky velmi.
@nili presne viem o čom hovoríš. Ja som sa desila toho, že pôjde do škôlky, prvé dni som preplakala, pretože sa bála detí a mala som pocit, že ju dávam do jamy levovej. len naša šla, keď mala 2 roky aj 9 mesiacov, čiže bola trochu staršia ako vaša. Ale rýchlo si zvykla, čo som rada. Problém bol pred Vianocami, keď mali po besiedke a pani učiteľky si povedali, že nech sa deti viac hrajú, že im dajú voľno od učenia sa pesničiek a básničiek. To plakala a chcela chodiť do druhej triedy k predškolákom, lebo vraj v jej triede sú samé deti 😀
@indiankaindi Snazim sa na to moc nemysliet, lenze v marci by som sa mala vratit do prace a nemam na koho nechat malu. Pracujem aj doma na zivnost, len by som lutovala dat vypoved v praci. No a ked aj nastupi od septembra 2013 pridu choroby, ranne hysterie, neviem ako to zvladneme. Je mi z toho az zle...
Ahojte!
Ja mam dceru, ktora ma 2 roky a 9 mesiacov. od narodenia je velmi sikovna a zakazdym predstihla knizkovy priemer. Ked mala 18 mesiacov, hovorila len zaciatocne slabiky slov, no zaroven mi tak sama od seba naratala do 10, co som skoro odpadla. To bol taky zlom, kedy som si uvedomila, ze je velmi inteligentna. Teraz narata do 20, pozna uz davno vsetkypismeny abecedy, niektore aj male tlacene. Pozna aj cisla od 0-10, vie popocitat predmety, prava a lava jej nerobi problem. Miluje lego, puzzle, je obratna s noznickami, bezplienkova od 18mesiacov, spieva mnozstvo pesniciek a basniciek, ucime sa aj po anglicky, cize zaspieva alphabet song, narata do 10, pozna uz vela slov a slovnych spojeni. Sama si ide umyt ruky, zacina sa sama aj obliekat, vyzliekat. Je nesmierne hudobne nadana, rozpozna, kt. hud. nastroj hra, napr. husle, klavir, flauta, sama si ohodnoti pesnicku, mamka pod si zatancovat, to je dobra pesnicka, alebo prosim si inu, ta sa mi nepaci.Pozna mnozstvo rastlin, stromov, farby, tvary,... Ma neskutocny cit pre rovnovahu, je huzevnata, na ihrisku sa vsade dostane vysplha, rada sa podeli, pozicia,... Mam z nej velku radost, casto ju s uzasom pozorujem a kazdy den ma vie niecim prekvapit. Jej zvedave obdobie preco uz zacalo 🙂 Teraz som v 29.tt, mala ide od septembra do skolky. Som z Ke a hned nedaleko nas je ZS pre specialne nadane deti, tak urcite ju budem sledovat a snazit sa rozvijat nadalej, cas ukaze ci do nej chodit bude, alebo nie.
Mne sa zda praca s nou pre mna zaujimava a zabavna, lebo cokolvek jej poviem, viem, ze si to bude pamatat a ked sa jej na to spytam nabuduce viem, ze mi pravdepodobne odpovie a tym aj mna motivuje k dalsej praci s nou, viem, ze to prinasa urodu.
@nili fuha, toto som precitala mm ze co vie vasa sikovnica a skoro odpadol.
nas mateo je skor velmi nadany fyzicky, ked vidi nejaky sport, alebo hocico pohybove, hned to vie, bez bicykla von ani nechodime. jeho vsetci obdivuje ze ako je nadany...aaaaaaaaaaale nerozprava. jeho slovna zasoba je na urovni 18mes. dietata.
zato abecedu ovlada kompletne, cita spz a vsetky pismenka co vonku vidi. zo "sedavych" hier ho najviac zaujmaju knihy, a najoblubenejsie su encyklopedie a este obrazkove slovniky pre dospelych...
neviem no, ja ked som si precitala co vie vasa tak som bola naozaj v nemom uzase.
pisala si ze ste niekam leteli. byvas na slovensku ci?
@jankasramka Ahoj, dakujem, no vidis, kazde dieta je ine. Ty mas doma mudreho sportovca. A s tou recou sa to spusti, nasa bambulka je radio, ktore sa rano zapne a az vecer vypne. Byvame na SK, len sme leteli do Nemecka za kmotrovcami. Vidim, ze Ty si v Mexicu, kmotor je z Columbie. 🙂
@magudsh S noznicami narabame denne, je to neuveritelne, co dokazu uz v takomto veku. Tiez sme na nu velmi velmi pysni, je to obrovska radost a presne ako pises, je to s nimi zabava, pretoze vsetko dokazu pochopit a zapamatat. Ale su dni, kedy toho chcu vediet viac, urobit viac, spoznat viac ... a to je niekedy naozaj vycerpavajuce. Ale nech su zdrave!!! 🙂
Ahojte, okolie hovori, ze nasa Nelinka je tiez velmi sikovna...Od malicka tiez stava lego, ked mala rok a pol zacala hovorit, teraz hovori pekne suvisle vety, pozna vsetky farby, vie ratat do 20, niekedy sa jej podari aj do viacej naratat, kludne povie, ze ma styri kocky...na vsetko dava otazky, vsetko ju zaujima...vela veci si pamata, aj miesta kde sme boli...hovori pekne, ze jej okolie rozumie...chodit zacala pred tym ako mala rok...Vie kopec pesniciek a basniciek, Puzzle tiez sklada velmi rada, pokupili sme tie v rozpravkovych knizkach...Bez plienky sme zacali spavat ked nemala ani dva roky, sama od seba si povedala, ze nechce plienku... radsej sa tiez sama hra, nema rada hlucne deti a hra sa najradsej len s detmi ktore uz pozna dlhsie..toho sa bojim, lebo v septembri ideme do skolky, tak sa bojim ako si bude zvykat...
Ahojte, tak ako tak čítam, tak normálne som prekvapená, že by aj tá naša bola nadanejšia a šikovnejšia ako ostatné deti? Lebo veľmi veľa z toho čo tu píšete ona ovláda tiež, má 2 roky a 9 mes., aj viacerí mi vravia, že je šikovná, ale mne to prišlo že to len tak pôsobí práve preto, že začala veľmi skoro rozprávať, už ako 1,5 ročná vravela skoro všetko, ešte nemala 2 roky a už aj R vedela povedať. No a také dieťa čo vie rozprávať a povedať čo chce čo nechce potom predsalen asi pôsobí inak ako to čo to nevie povedať, to čo nevie rozprávať možno tiež pozná rozozná farby, čísla, ale čo keď to nevie povedať? Tak ja som to skôr prikladala tomu. Samozrejme ruka v ruke s tým ide aj to, že vie veľa básničiek, pesničiek, tiež sme chodili na hudobný krúžok, lebo ona je hrozne aktívna a potrebuje furt niečo nové, takže tam sa tie všeličo naučila. Čísla, abeceda, farby, tvary, to vie aj v angličtine a farby aj v španielčine - vďaka youtube 😀 Maľujeme vodovkami hádam od dvoch rokov, strašne ju to baví, strihanie nožničkami tiež, už sa snaží vystrihovať tvary. Je to moje jediné dieťa, tak to ani neviem dáko posúdiť či je nadanejšia alebo nie oproti rovesníkom, stýkame sa hlavne s dvojičkami, ktoré sú o pol roka staršie a veru malá ich v reči určite predstihla a inak mi prídu tak narovnako vývojovo. My ale máme akurát problém s tými obyčajnými vecami, neviem či to môže mať súvis, ale teda jedlo je totál bieda, síce vie jesť sama, ale hodí do seba 4 kúsky a koniec, lebo je to už nuda, už chce ísť robiť niečo iné. Dlho som si myslela, že proste jeje nechutí alebo nie je hladná, alebo je proste slabý jedák, až som raz zistila, že keď ja potom vezme to jedlo za ňou do detskej a už popri nejakej hre keďže pri stole už od nudy jesť nechcela, tak popri hre keď som jej to strkala do pusy tak to komplet všetko zjedla. Takže to ani nie je o nechutenstve ale skôr o tom, že je to pre ňu nuda, niečo nedôležité. To samé s odplienkovaním, sme bez plienok asi len 2 mes. aj to to ešte nie je bohviečo, lebo predtým proste na ten nočník ani záchod nesadla, bola tak neposedná, že aj keď sadla vzápätí hneď vstávala, veľmi ťažko sa mi podarilo ju tam nejako chvíľu udržať nejakou hračkou alebo knižkou, len čo, keď sa aj tak nevycikala. Teraz sa už pýta chvalabohu, aj sa sama vyzlečie, ale bolo to skôr o tom, že to musela pochopiť ako že by sme ju to nejako my dokázali naučiť. Ak neviem babky, mne príde moje dieťa fakt dosť náročné, permanentne vyžaduje niečiu pozornosť, často potrebuje meniť hry, dlho pri ničom nevydrží. Teraz je to zrejme skombinované aj s obdobím vzdoru, lebo stále je to len CHCEM a NECHCEM, a samozrejme 1000x denne otázka prečo. Keď sa rozprávam s inými mamičkami, tak mám pocit, že väčšina to má akési ľahšie, a my sme obaja s mužom furt vyčerpaní že až s malej. Môže to mať súvis s tým, že je teda asi nejak šikovnejšia, nadanejšia? Že tá výchova je taká náročnejšia?
@nili , co sa tyka skolky, tak tazko povedat ako zareaguje... my sme bez plienky uz od 18m, na noc od 2, ale akonahle zacala v maji chodit do skolky (len 2 dni v tyzdni), tak sa mi v noci zacala pocikavat... tak som jej zase dala na noc plienku, kedze sa niekedy pocikala aj 3x za noc... teraz je vidiet, ze si uz v skolke zvykla, plienku sice stale mame, ale takmer vzdy je sucha... v noci sa mi budievala a mala nocne mory z toho, ze co bude robit ked sa vyspinka a plakala ze nechce ist do skolky.. teraz si uz konecne zvykla a dokonca sa mi zda ze sa tam tesi.. ona naopak uprednostnuje rovesnikov a babatka (nema rada starsie deti lebo su prilis hlucne), a ma neuveritelnu trpezlivost... vie sa hodinu sama zahrat s legom, citat si knizocky, kreslit si atd... a ma neuveritelny cit pre farby, dnes rano sa sama obliekala, modre tricko, modru suknicku, modro-biele ponozticky, modre gatky a doniesla mi modre gumicky do vlaskov a 2 modre sponky aby som ju ucesala 🙂
dospelacke vyrazy tiez idu, ked mala 2 roky tak nasej babke povedala ze na okne ma "dekoraciu", no skoro som uschla z nej (dali sme jej tam takeho svietiaceho snehuliacika na zimu)... vcera sme boli krmit kacicky a ako som hadzala chlebik do vody, tak mi do nej spadol naramok, zosuchol sa mi z ruky.. a ona na to: maminka, musis si davat pozor na svoje veci! ked cese babiku, hovori jej drz hlavicku a nekrut sa, a pod.
ako tak citam tak kazde dieta je ine a v niecom vynimocne 🙂... ja sa s nou snazim vela chodit vonku, vzdy doobeda a poobede ideme aspon na 1-2 hod, podla pocasia...
@halienka Ahoj, rozhodne to moze suvisiet s tym, ze je sikovnejsia na svoj vek ... je pomerne tazke ich zaujat na dlhsiu dobu. Moja bambulka ked sa zahra s niecim, co ju naozaj bavi, vobec nevnima ... nevidi, nepocuje tak silno koncentruje. Zda sa mi, ze tieto nase deti vsetko vnimaju uplne inak ako tzv. bezne deti. Prideme domov odniekadial a same otazky, to co bolo a preco to bolo, a preco ta teta tak robila, tak rozpravala atd. Stale same otazky. Sadneme do auta a uz sa pyta, ideme do Sale ci do Nitry? Pozna nazvy dedin v okoli a aj zadiriguje, ze teraz zakruta do prava ci do lava a mamicka pozor, na semafore je cervena a pod.
Hlavne nesmieme zabudnut, ze vsetky deti su ine, v nicom nie su rovnake, aj ked sa to niekedy zda. Musime sa im prisposobit, maju svoje specialne potreby, ktore ine mamicky nedokazu pochopit a castokrat iba ohovaraju. Pritom mame to 100x tazsie, dni su pre nas dlhsie. 🙂
@nili práve ja som bola v tom, že je bežné dieťa, no dobre, niektoré veci vie skôr, ale som si vravela, že zas iné deti asi iné veci vedia, a dosť ma dorážalo práve to, ako mamičky sa chválili ako im deti pekne papajú hocičo, ako už nočníkujú, spia od 19 do 7 a moja ide spať o tak v priemere 22,30 a o 7 je hore, od začiatku, ešte si nevedela ani hračky chytiť, ale veľmi jasne vedela dať najavo ktorá sa jej páči a ktorá nie, a aj tá čo sa jej páčila, tak za 3 minúty ju už nudila a chcela inú a to sa vlastne s ňou ťahá stále...predvčerom som si na ihrisku so švagrinou vymenila dieťa za jej 10 mes. chlapčeka a ona sa starala o moju malú a bola som normálne v šoku, aký je ten malý iný, celý boží čas ani necekol, bolo mu jedno kde ho dám, ako dlho tam bude, bol schopný sa hrať s jednou hračkou hodinu, nič mu neprekážalo, proste kľud a pohoda, to ja som nikdy nezažila ani keď bola malá rovnako stará ako on, furt vymýšľala, že chceísť tam alebo tam, alebo zrovna tuto byť nechce atď....proste na tom ihrisku vždy vyzerala ako umrnčané problémové dieťa 😀 semafóry tiež pozná aj ich vie nakresliť presne kde ktorá farba patrí a čo znamená, adresu vie naspamäť a dnes ma dodrbkala, že som nechala šupku z jablka na stole a neupratala si ju 😀 Niekedy sa veru tiež riadne nasmejeme, niekedy je to zas ozaj ťažké, všetko dopodrobna vysvetľovať a hlavne ju presvedčiť o niečom, že sa to tak má, keď ona v tom nevidí logiku, tak to je tiež pekne o nervy 😀
@nili a ešte som sa ťa chcela spýtať na tú nočnú epilepsiu čo si spomínala vyššie ak môžem, ako sa to prejavovalo? my teda od pol roka sme mali dosť veľké problémy so spánkom, veľmi veľmi nepokojne malá spávala, metala sa, prevracala, často tak až sa sama na to zobudila a museli sme ju ukľudňovať, trvalo to cca do 2 rokov, teraz sa mi zdá že je to už tak o polovicu lepšie, niektoré noci sa zobudí len raz alebo 2x. Tiež som to pripisovala vývoju, vraví sa že niektoré deti tak prežívajú to, že začali sedieť, potom chodiť, potom rozprávať, prežívajú intenzívne všetky nové zážitky a všetko čo sa naučili...
@halienka Musim zacat s tym, ze Kiara prisla na svet skor kvoli hlavne mojim zdravotnym problemom, ktore sa prejavili u nej s tym, ze od zaciatku bola mensia o 2-3 tyzdne. Nedostavala dostatok vyzivivy, kyslika cez pupocnu snuru. V 37. tt mi uz museli urobit sekciu, mala iba 2350 gr a 45 cm. Nastastie bola zdrava, silna, nepotrebovala ani inkubator ale predsa ma diagnozu - dieta s hypotrophiou. Do konca mala zvyseny tonus vo svaloch na nohach, chodili sme na Vojtovku, co mozem iba chvalit. Uz v tom case robila vsetko v predstihu. Nikdy nemala rada hluk, krik, hlasne rozpravanie atd. Velmi vela mi spinka dodnes, od 2 mesiacov prespala celu noc. Nikdy neboli problemy so spankom ani v noci ani cez den. Vsetci mi zavideli, dokonca neverili kolko spi.
Neskor dopisem, ideme spinkat.
@nili s tými obavami ti verím, presne toho som sa bála aj ja, ale už je staršia, tak to bude určite lepšie. Ono sa to medzi tými deťmi utrasie. Budem Vám držať palec. Odporúčam vydržať, kým s nimi nezačnú pani učiteľky aktívne pracovať. prvý týždeň je taký nijaký, deti len plačú, ale potom s nimi začnú spievať, cvičiť a tvorivo pracovať a našu to neuveriteľne zaujalo a bolo dobre. Inak u nás bol priebeh pôrodu veľmi podobný ako u vás, naša sa narodila o 3 týždne skôr, pretože mala zlé prietoky a ja som mala zdravotné komplikácie. Mali sme problém s dvíhaním hlavičky, hrozilo, že budeme chodiť na vojtovku, ale potom sa nejak vzpružila a odvtedy stále len napreduje. Hoci občas mám skutočne pocit, že je pod úrovňou ročného dieťaťa, vzápätí ma šokuje inými vecami. Dnes sa s maminou hrali a zistili sme, že už vie napísať takmer celú abecedu 😅 S tým spánkom sme na tom boli veľmi podobne, tiež spávala veľmi dobre. Celkovo mám pocit, že sa popri jej vývoji a vývine iba veziem a nemám na tom bohvieakú zásluhu. Okolie ma veľmi chváli, že ako sa malej venujeme, aká je strašne na svoj vek šikovná, ale ja mám pocit,že sa jej venujem minimálne. S manželom tiež pracujeme z domu a ten rok predtým, ako šla do škôlky sme sa jej venovali minimálne. Obrovským problémom je ale jedenie. Má svoje vybrané potraviny, tie zje hocikedy. To, čo nepozná nedá do úst, prípadne sa z toho povracia 😒 Je to ale čisto psychické. Dúfam len, že to časom prejde. Ale čo sa týka sebaobsluhy, to je už samostatná jednotka. Umývanie zubov, obliekanie, jedenie s príborom, dokonca ani na wc za nou nemusíme, všetko zvláda sama, aj so spláchnutím 😅 Pohybovo je ale trošku nemotornejšia, keď sa však niečo naučí, ide jej to bez problémov. 🙂 Pozerám, že ste zo Šale, do Nr nechodíte?
@nili Ahoj mas velmi nadanu dcerku, je to radost ale vidim ze aj vela vela starosti aby si stihala jej tempu 😉 . Mam dvojrocneho chlapceka tiez rozprava od roka velmi pekne, tiez sa pozdravi napr. v obochode , povie nech sa paci..... ale tak standartne myslim ze napreduje 😉 . Len ma velmi zaujalo ked si pisala ze hovori 3 jazykmi som to muzovi citala a akurat sa spolu o tom rozpravame ako je to mozne. Ako to prebieha? Pustite je nejake dvdcko ? a opakuje alebo rozpravky v cudzej reci a ona to opakuje? a potom sama hovori?. Malemu sem tam tiez pustam nejake rozpravky na internete aj po anglicky a sem tam nieco zopakuje ale len tak skomolene. Len ma to zaujima s tou recou. Dakujem a zelam vela radosti s malej sikulky 😉

@m.i.r.i pýtal pýtal každé vianoce sme písali Ježiškovi, tento rok mi už povedal, že Ježiško asi nie je ale našťastie sme zistili na Silvestra zistili že nás bude o jednoho viac tak ho zobral na milosť , tak bola u nás vianočná atmosféra zachránena :D