Ako pristupovať k nadanému dvojročnému synovi?

inull5
31. okt 2015

Ahojte. Našla som tu diskusiu o triede s nadanymi deťmi,ale čo s takými 2 ročnými? Mam chlapčeka,koncom mesiaca bude mať dva roky..od narodenia nás doslova hltal pohľadom,najmä pri rozprávaní.Začal si blabotat a v roku mal asi 10 zrozumiteľných slov.Nejako som to neriešila,malá keďže nechodí do škôlky,tak mu stále niečo citala,pytala sa ho a v 18 mesiacoch hovoril nieže vety,ale súvetia..Teraz počíta kocky do 10,rozozná 3 farby/modrú,zelenú a ružovú/,neustále sa pýta prečo,zaco,celkom dobre kreslí,pýta sa na jednotlivé písmená.Je 6 mesiac bez plienok,napriek tomu že mal vývod z crievka a operaciu konečníka. Čo sa týka hrubej motoriky,chodil bez ruky od 11 mesiacov,teraz je v stadiu že mi lozí na stromy..Ide o to,že mi bolo povedané,že je nadaný a treba to rozvíjať ..lenže mne to príde také normálne,bežné,že je taký a že to netreba nijako riešiť.
Baby,ktoré máte takéto deti,čo ste s nimi robili? Niekam chodili? Ci? Vôbec nemám v úmysle ho tahat k nejakým doktorom,keďže si ich užil až až.
Vďaka za rady.

sense
1. nov 2015

Nic mala chodi do skolky na viac sa venujeme doma a pomahame jej v tom co ju bavi....nechodime k ziadnemu specialistovi...

timea7
1. nov 2015

@inull5 opakujem to tu ako papagáj, ale mám vynikajúce skúsenosti s pomôckami vyrobenými podľa stránok montessoridoma, rozvíjajú dieťa po všetkých stránkach a deti ich milujú. U tvojho dieťaťa ide o normálny vývin, je šikovný, zvedavý, treba mu odpovedať donekonečna na jeho otázky, nechápem, prečo by si ho mala ťahať k lekárom? Nepreťažuj ho tým, že budete denne niekde chodiť - krúžok, materské centrum, nechaj ho voľne rásť a rozvíjať sa.

janinah
1. nov 2015

zlatá stredná cesta + materinský inštinkt...a nič nepokazíš 😉

alaguema
1. nov 2015

@inull5 Dnes sú deti iné, mnohé sa učia veľmi rýchlo veci, ktoré sme my v ich veku nevedeli. To čo popisuješ, robili v tom veku aj moje deti a poznám ďalších x, ktoré to robili tiež a aj viac. Fakt neviem, čo by ste asi tak riešili u doktora 🙂 Netreba sa zaoberať či nadaný, či aký. Venuj sa mu. To postačí. To je to, čo dvojročné dieťa potrebuje. Čo by som zdôraznila je, že treba odpovedať na všetky otázky pravdivo, nevyhýbať sa témam, o ktorých si myslíš, že by im nerozumel a ak niečo nevieš, priznaj to a vyhľadajte si spolu odpoveď na nete, alebo v encyklopédii.

kacena4
1. nov 2015

ahojko to co pises je bezne sikovne dieta 😉 ktoremu sa niekto venuje - nie nadane 😉 nadane by bolo keby vedel odtiene farieb, pismena, ovladal znacky aut, alebo napr. znacky obchodov a podla toho vedel kam idete, dopravne znacky, zaujimali ho dinosaury ci ine extra veci stromy, rastliny, kamene.... neviem teraz narychlo uz co. mnohe maminy ktore sa venuju detom montessori metodikou toto 2-3rocne deti bezne ovladaju. pozri si tieto skupinky a uvidis. nepisem ti to v zlom len ako matka dietata s IQ takmer 150. mali sme prihodu ked som s o rok mladsou dcerou sla k spychologicke ze nie je "normalna" lebo v 3r. neovlada farby (kedze 4r.starsi vedel total vsetko) a ona na mna kuka jak puk, ze sak ona normalna je, ale syn "normalny" nie je ale je nadany 😀 a tak sme mu zacali kupovat logicke hracky pred deti min. o 5r. starsie a bol na chvilu pokoj. teraz ho bavi kvantova fyzika, chemia a podobne veci 😉 takze ak je naozaj nadany podporujte ho v logickych a naucnych hrach a chyti ho to. napr. puzzle su super a dnes je uz mnozstvo hier na rozvoj

seahorse27
1. nov 2015

Mozem sa opytat, kto ti povedal, ze mas nadane dieta? Nejaky odbornik? Nechcem nikoho spochybnovat a uz vôbec nie teba. Jednoznacne mas velmi sikovneho syna, na ktorom je vidiet, ze sa mu cela rodina maximalne venuje. To, ze skoro chodil a ze je pol roka bez plienky nema s intelektom vôbec nic spolocne. Co specialne by si vlastne chcela robit s 2-rocnym dietatom? Venuj sa mu tak ako doteraz, uc ho nove veci, ak ma zaujem a urcite nic nepodcenis alebo nezanebas 😉 Ked nastupi do skolky a ucitelky si na nom vsimnu, ze je v porovnani s rovesníkmi velmi popredu, odporucia vas na vysetrenie k psychologovi - vysetri inetelekt, socialnu a emcionalnu zrelost a pripadne vas odporuci do skoly pre nadane deti. Podla toho, co pises, zatial nejaku extra specialnu straostlivost nepotrebuje a je spokojny tak ako je 🙂

twinmom
1. nov 2015

Pripájam sa k babám ... Lebo mam doma nadpriemerne Intel dieta ... Zistili nam to v 4 rokoch, moj chodil ako 15 mes, do 2 a pól roka nepovedal skoro nic, plienky mal do 2 a pól roka ... Povedala by si ci je to dieta vôbec Ok ... Zaostával v čom sa dalo ... To len na ukážku toho ze toto nemá s nadanim a Intel nic spoločne ... Dnes ma 9 rokov a slovnú zásobu dospelého človeka, je super vo všetkom co začne ... Vesmír, medicína, matematika, jazyk ... Všetko okrem sportov, tvoj ak je aj nadpriemerne Intel este by ti na to neprišli ... Robia testy, nášmu robili dva dni ... A aj tak chodí do normál školy, nic špeciálne nerobíme, len ho podporujeme a umožňujeme mu prístup k info

timea7
1. nov 2015

@kacena4
@seahorse27
@twinmom baby všetky máte pravdu, nechcela som to tak napísať, ale naozaj to, čo opisuje zakladateľka témy je bežné u detí vo veku jej dieťaťa, nič výnimočné, mám také deti v triede. Výnimočné bolo, keď mi dvojročné dieťa (mesiac po druhých narodeninách) poznalo všetky farby aj odtiene, celú abecedu, aj malé písmená, poznalo niektoré písmená z azbuky, skladalo puzzle, s ktorými mali problém aj o dva roky staršie deti, nie že počítalo do dvadsať, ale začínalo sčitovať. Písala som o jeho mamine dnes v inej téme, veľmi sa mi jej prístup páčil. Dieťa malo problémy iba s tým, že nechápalo, že mu iné deti, ktoré len začínali rozprávať, nerozumeli a hnevalo sa na to. Ako trojročné už čítalo a písalo, vedelo, že číslovky sú aj radové a čo znamenajú, poznalo rímske číslice, bolo zahĺbené večne v encyklopédiách. Nemalo nejaký špeciálny smer, ktorý by ho zaujímal, zaujímalo ho všetko. Ja som mala vtedy ale iný problém, zopár mamičiek začalo svoje deti drilovať, aby sa mu aspoň čiastočne vyrovnali, čo je samozrejme blbosť. Dieťa treba nechať voľne slobodne vyrastať, dať mu dostatok podnetov, dostatok, nie prebytok - to môže spôsobiť viac škody ako osohu a odpovedať na všetky jeho otázky. Je dobré rozvíjať ho v tom smere, o ktorý práve prejavuje väčší záujem, je jedno, či sú to zvieratá, alebo číslice, to, čo ho práve zaujíma sa naučí veľmi rýchlo, oveľa rýchlejšie, ako to, čo ho chce naučiť mamina, lebo susedovie Elenka je mladšia a už to vie. 😠 A tak, ako tu bolo písané, nadané deti môžu v niektorých oblastiach zaostávať, napr. v sebaobsluhe, sú to pre ne nepodstatné záležitosti, ktoré ich zdržujú od toho, čo ich zaujíma. Ale to je práve na deťoch to úžasné, že je každé iné.

inull5
autor
1. nov 2015

@seahorse27 nie,to pediater 🙂 veď práve že mi príde ako normálne dieťa a netreba to nijako.riešiť.len som chcela vedieť či sú tu maminy čo to riešia. Vieš ja ho nechcem nikam tahat,on nemá veľmi rád kadejaké centra a v podstate ani ja. Chcem nech ma krásne voľné detstvo na dvere,so zvieratami a nezatazovat ho nejakým učením už teraz.

inull5
autor
1. nov 2015

Ďakujem vám všetkým za odpovede. Ako.som pisala,príde mi to normálne,bežné,nič extra výnimočné..veľa sa mu venuje 4,5 ročná sestra ktorá mu donekonečna číta, skladá atď keď ja varím,upratujem,však to poznáte čo treba doma,plus máme veľkú okrasné záhradu,tak mam co robit. Nechcem ho tahat k nijakým špecialistom,ani nič podobné. Ako som písala,užil si doktorov dosť a veľmi v láske ich teda nemá. To montessori pozriem,lebo možno vyzniem za hlúpu,ale priznám sa ze to nepoznám..ešte raz ďakujem.

inull5
autor
1. nov 2015

@kacena4 vieš čo,tie obchody vie🙂 rozoznáva tesco,kaufland a lidl.

hoogy
1. nov 2015

@inull5 urcite by som ho len podporovala v jeho beznej zvedavosti. 😉 troska je to aj tym,ze ma starsieho surodenca, tie mladsie deti sa skor dostanu k niektorym hrackam a pojmom. ja to vidim aj na nasich,ze to co robi syn chce aj dcerka. teraz je syn prvak tak aj ona len pismenka a cislovky.s legom sa hravaju spolu uz rok. montessori je skvely sposob na rozvoj dietata.je vela cinosti aj na doma. pomocky pre vacsie deti (tie originalne) su drahsie,ale je vela napadov na internete. ja sa najviac inspirujem asi na pinterest.

cannella
1. nov 2015

Nič. Dcéra robila to isté v 2 rokoch. Nemala ešte ani 2 a sama sa naučila počítať do 10 z Fíhy Tralala, rozoznala všetky farby, rozprávala plynule celé vety. Teraz má 3,5 roka, pozná asi 12 písmen, vie ich prečítať, ak vytvoria nejaké 3 slabičné slovo, tak to prečíta, pozná asi 20 pesničiek, ráta do 30. Ak sa ma spýta na písmeno, alebo povie, že sa chce učiť písmenká, tak sa učíme, kupujeme jej rôzne časopisy na vyplňovačky, obťahovačky a podobne. Je veľmi inteligentná, ale toto, čo opisujem ja, alebo ty je, povedala by som, šikovnejšie dieťa. Treba sa mu venovať, ale nejako by som to ďalej neriešila, prípadne až v predškolskom veku.

0silvia0
1. nov 2015

@inull5 môj syn robil činnosti, ktoré ty opisuješ dokonca ešte skôr, poznal všetky autá, chodil sám od 9 mesiacov, skoro rozprával, skoro kreslil, časom miloval encyklopédie, zbieral kamene a poznal ich, atď. Všetka jeho dychtivosť po vedomostiach skončila nástupom do školy. Ešte tak prvý, druhý ročník ok. Ale od tretieho ročníka, keď už musel sa v škole niečo aj učiť, tak sa zasekol a koniec... normálny priemerný žiak a to som si myslela, že s takýmto štartom do života to bude jednotkár a snaživec. Omyl... možno keby chodil na nejakú alternatívnu školu s iným prístupom, napr. montessori, neviem, ale tradičná škola u neho túžbu po vedomostiach akosi pochovala. Škoda.

adalea
1. nov 2015

Máš šilovné dieťa. Moja dcéra v 18 mesiacoch poznala farby+ odtiene, základné geometrické tvary, v 20 celú abecedu, v 2 rokoch vedela počítať do 10 po anglicky. Keď ideme na prechádzku, trvá nám to večnosť, lebo číta špz-tky. V 2 1/2 roku ju začalo zaujímať viac skákanie, behanie. Teraz, keď sa schladilo, tak zas viac"číta", rada maľuje (najradšej prstovými farbami), kreslí, vyfarbuje a znovu ju začali baviť čísla a písmenká. Na druhej strane má na noc ešte plienku (má čerstvo 3 roky) a že by sa sama obliekla nehrozí. Môžem sa aj rozkrájať, jej to nejde a hotovo. Nepohnem ňou. Kamoškin syn sa vie aspoň čiastočne obliecť a je viac zručnejší, ale o číslach, farbách nemá ani páru. Každé dieťa je iné a jedinečné. Robíme to čo ju baví, do ničoho ju nenútim

inull5
autor
1. nov 2015

Ďakujem za názory a rady. Ako čítam,tak je veľa šikovných detičiek🙂 to je dobre. Tak ako je ale šikovný,je aj riadne panovacny,tvrdohlavý a vzdorovity🙂

meluela
1. nov 2015

@inull5 treba ho hlavne lubit a naucit ho ze ho lubite nech sa dej cokolvek. nechat ho objavovat svet, tulat sa po vonku, hrat sa cokolvek co ho bavi, nakupit farbicky, papiere a nechat cmarat, citat mu rozpravky alebo vymyslat vlastne, pocuvat spolu hudbu ... nic specialne netreba, to je skor na skodu.
A vyvoj deticiek nebyva rovnomerny, vela ludi ktori v dospelosti vela dosiahli boli ako deti skor pozadu oproti rovesnikom a vela deticiek ktore sa rychlo naucilo rozpravat/chodit/pismenka/obliekanie su v dospelosti priemer az podpriemer ... cize neda sa z toho usudzovat takmer nic i ked kazda mamicka to pozname ze nas to laka vidiet v nasom dietatku najvacsieho sikovnika 😉

ciernysokol
8. okt 2018

@kacena4 no co ja viem,moj ma dva a pol roka,vie vsetky farby,aj odtiene,aj povie,ze ciernobuela,bielo- hneda,pozna vsetky pismena aj cisla,znacky aut,rastliny kadejake,pamata si ozaj vsetko,ale nemam pocit,ze je nejaky specialny,normalne dieta.deti maju rozne zaujmy,niekto sport,niekto pismena,niekto zvierata,myslim,ze nejaku specialnu pozornost tomu netreba prikladat

kallanchoe
8. okt 2018

@inull5 Ahoj,nechcem Ti brat iluzie mas sikovne dieta to urcite.Moj mal tiez dva,detto to iste co ty c 7 mesiacoch chodil okolo nabytku sam,v 10 chodil sam bez pomoci a padov......plus farby pozna vsetky,pismenka niektore ,,cita''.Dokonca ich aj napise napr. A,e,i,o,u,l,t.....(netusim odkial sa ich naucil...),pocita do 8.....ale nemyslim si o nom ze je nadany.Je o nieco sikovnejsi nez jeho rovesnici.Urcite co ho bavi u nas knihy napr.,tak treba ho v tom podporovat,montesori je tiez super.Ale poznam mnoho deti v okoli,ktore su sikovne, ale v 2 rokoch hovorit, ze je nadane co ja viem?kazde dieta je v niecom sikovnejsie v niecom menej.....Moj ma 2 a 3 mesiace a napr. nocnik,zachod......odmieta.Chodi v boxerkach a ked chce kakat proste si pyta plienku no neposkladam sa teraz 😉 Uvidis neskor co sa z toho vyvinie neskor.....hlavne nech su tie nase deti zdrave....😉

lubina
8. okt 2018

@inull5 mas sikovna dieta a kedze s nim nechces behat po doktoroch a zistovat jeho IQ alebo nadanie, (je este aj dost maly). tak sa mu nadalej venuj ako doteraz, citajte si spolu, kreslite, robte spolu cinnosti, ktore ho bavia a o rok mozno dva uvidis, ako sa dalej vyvija. Ak je ozaj nadany, tak sa to len zlepsie a rozdiel s vrstovnikmi bude este viditelnejsi....a ak je iba "sikovny", tak na to tiez prides, ked bude trosku starsi. Pises ze mal rok a vedel 10 zrozumitelnych slov....je to uplne bezne, nechcem sa chvalit, ale na porovnanie, nasa mladsia v 11 mesiacoch hovorila cele vety, doktorka v poradni skoro odpadla, ked sa snou rozpravala 😉....cize, dalej sa mu venovat a casom uvidis, ci je ozaj nadany.......vsetko dobre

inull5
autor
9. okt 2018

@lubina ahoj vďaka..tak teraz je v škôlke a vidno rozdiel tak uvidime ako to s ním pôjde☺
@kallanchoe môj názor bol že je to úplne bežné ale počúvala som to od lekára,zo škôlky z okolia..o chvíľu bude mať 5 rokov, bude posudeny detským psychológom,keďže riaditeľka v škôlke navrhuje predčasné umiestnenie do školy. Rozdiel medzi rovesníkmi je viditeľný,momentálne drží tempo s dcérou druhackou☺

mogaa
9. okt 2018

@inull5 čím jej tým prospeješ že ju dáš skôr do školy? vieš, neber to v zlom, ale neskracuj jej detstvo....ano nadané dieťa potrebuje priestor, nové podnety ale ak ho dáš do školy, bude tam najmladší, najmenší...potom záleží od učiteľky...kolegyna mala syna prváka,učiteľka ju poslala s ním k psychológovi lebo stále vyrušoval, výsledok nadpriemerne inteligentný, v škole sa nudil....Psychologička mohla učiteľke len odporučiť aby mu dávala viac úloh....Na prvom stupni sa to dá ale na druhom mu to 10učiteľov nebude akceptovať ak z toho teda nevyrastie (aby nevyrušoval)...Rovnako som mala kolegu ktorého syn chodil do triedy pre nadpriemerne inteligentné deti, sám hovoril že to nie je výhra, lebo ano chlapec je šikovný, má široký okruh znalostí, ale nemá kamarátov....Tie deti v tej triede mali každý iné záujmy, tak tam veľa kamarátov nemal lebo jeho napr.bavila hlavne astrofyzika(ostatných nie), rovnako vonku žiadny kamarát(lebo podľa neho boli hlúpi)takže doma hlavne knihy a veľa veľa aktivít s rodičmi...Sám povedal že by bol račej keby bol normálne dieťa a mal šťastné klasické detstvo, behanie s kamarátmi, futbal....

kallanchoe
9. okt 2018

@inull5 boooze az teraz som si vsimla ze diskusia z roku 2015😂😂😂

lubina
9. okt 2018

@inull5 ak mu u psychologa vyjde, ze je nadpriemerny, tak hladaj skolu pre nadane deti lebo v normalnej skole sa bude nudit a bude trpiet..

inull5
autor
9. okt 2018

@mogaa ahoj ide o chlapca☺ ja ho dávať nechcem,aj keď ako som písala riaditeľka aj učiteľka mi hovorili že keď príde psychologička tak dajú aj jeho..ja som povedala ze uvidíme..môj názor je ze on je emocne nezrely..stále k nám chodí do postele,sto pusiniek denne potrebuje,tiež ma problem keď odídem do roboty že mu je smutno.

inull5
autor
9. okt 2018
mogaa
9. okt 2018

@unull5 teraz sa skôr dáva deťom odklad, zober si že ak by si ho dala, tak do triedy chodí s deťmi skoro o 2roky staršími....bol by tam najmladší, najmenší...možno by učivo zvládal, ale 2roky je veľký rozdiel, tie deti sú aj fyzicky zdatnejšie, aj motorika a hlavne psychicky zvládajú rôzne situácie lepšie....vôbec nič mu neutečie...

kacena4
27. okt 2018

@ciernysokol ahoj reagujes na 3r stary prispevok ale neva, je rozdiel medzi odtienami farieb co znamena bledo ruzova - tmavo ruzova, ruzova..., nie bielo-cierna, vo vymenuvani pismen a cislic co sa dokazu naucit aj male deti, ja skor myslim spajanie pismen a chapanie pojmov mnozstva + - viac a menej a pod., popr. nie len naucit sa rozpoznavat auta podla znaciek ci rastliny, zvierata, ale dieta dokaze vies aj rozhovor o nich na vyssej urovni ako je jeho skutocny fyzicky vek.... toto som mala tym prispevkom na mysli, ale kludne mozes mat nadane dieta bez toho aby si k nemu specialne pristupovala o tom prave tieto deti su, ze su nadane same od seba nie preto ze sa im rodicia venuju, ale preto, ze su proste nadane a vzdelavaju sa "sami od seba" nasavaju do seba informacie ako spongia vodu 🙂

anjika44
27. okt 2018

Čo sa týka odtieňov farieb, to muži, pokiaľ nepracujú v módnom priemysle, nerozoznajú ani v dospelosti. 😀 Pre nich je iba červená farba. To my ženy, rozoznávame, či ide o čerešňovo-červenú, jahodovo-červenú, prípadne cyklámenovú, atď. Aj môj poznal všetky písmenká a číslice už v dvoch rokoch, aj niektoré farby, aj značky áut...ale čítal ešte stále sa za ďalší rok nenaučil - to by bolo asi skoro - on prečíta jednotlivé písmenká, že A U T O, ale že dokopy je to auto, si ešte nevie v hlave spracovať.

elizita
27. okt 2018

Mne podla popisu nepride nejako specialne nadany,skor mozno sikovnejsi ako niektori rovesnici. Venuj sa mu nadalej podla pocitu a uvidis v predskolskom veku. Cim dieta starsie,tym sa tie rozdiely medzi sikovnymi a priemernymi budu zvacsovat ci zmensovat a potom sa zariadis .