Máte doma nadané dvojročné dieťa?
Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?
@nili ahojky moja dcerka podobne uz ako 2 roc. vedela vsetky farby, pocitala do 10 a potom po 10tkach do 100...poznala vela slov a dokonca aj anglicky a 4pes.v anglictine, ani nehovorim kolko basniciek a pesniciek SK...celu abecedu vedela citat tlacene velke aj male...akurat u nas s obliekanim este vtedy tak nebola ..inac vsetko chce robit sama..stale sa pyta co to je vsetko ju tiez strasne zujima....chodi a pozna vonku pomaly viac rastliniek ako ja 😀 je to asi o to do akej miery a hlavne o com sa jej venujes...nikdy som ju nic nasilu..tiez ju to zaujimalo tak stale chcela dokola aby som jej vsetko opakovala..sa jej to pacilo...mudra je ale nenapadlo ma ze az to moze byt nadpriemer...som myslela ze je to take normalne...
@nikusiak Je to radost ale aj starost ... obcas sa spyta na take veci, ze sa nam ide rozum zastavit. Je velmi narocne ju zamestnat, teraz ma vyslovene obdobie, ze ju vsetko bavi iba chvilku. Takze cinnosti striedame kazdu chvilu ... Dufam, ze jedneho dna sa to ustali ... ja len cakam a cakam a cakam. Ale dakujem 🙂
tak to ti veru verim🙂nasa mala zas dako extra rozpravat nechce,vsetko napodobnuje,hned ukaze,zapamata si,rozpravka Shrek ide od rana do vecera,popri tom kreslenie,prelievanie kavy lyzickou.ale ja to nepripisujem nicomu co sa vas tyka,len aj s tymi detmi ako sa boji,s rovesnikmi sa nezahra iba so starsimi detmi,tak som sa zasmiala,ze ake su niekedy tie deturence podobne a niekedy rovnake zrucnosti nadobudaju.
@nili ahoj aj ja mam doma velku sikovnicku. Je od tvojej starsia o 4 mesiace. Velmi skoro zacala rozpravat a od zaciatku cisto. Mne neprisla az nejak nadana, ako bolo jasne ze je sikovna ale az teraz ked mam druheho syna tak vidim aky je to rozdiel. V roku a tristvrte vedela naspamat asi 50 pesniciek, v 2 rokoch pridavala anglicke. Este nemala 3 roky a naucila sa sama vsetky velke pismena abecedy, sama sa zacala uvit z jednej knizky aj male pismena. Pocitat do 20 vie aj po anglicky a po spanielsky, to sa naucila z telky z rozpravky. Ja po spanielsky neviem. Puzzle sklada sama take 60 kuskove, ma ich niekolko. Je od 2 rokov v skolke ale tam sa az tak velmi neprejavuje. V kolektive je dost submisivna, vobec sa nepresadzuje, absolutne nema potrebu ukazat ze nieco vie. Aka je tvoja v tomto? Ja som to zatia s nikym neriesila, uvidim ako sa bude dalej vyvijat pred skolou. Jedno ale uz viem teraz, hlupa asi nebude 🙂
@nili a este som chcela dodat, tiez neznasa cokolvek hlucne. Nema rada hlucne deti, ktore sa presadzuju. Ju ale deti nebiju, maju ju radi, asi preto ze sa nepresadzuje a snazi sa s nimi hrat. Doteraz sa boji vrtania, ale uz aspon nema vtedy hysak. A tiez neznasa ked niekto krici. Niekedy ked ju niekto za nieco pokarha tak sa strasne lutostivo rozplace. To robi aj ked zisti ze spravila nieco nespravne, nespravodlive. Ma velmi velky zmysel pre spravodlivost.
@zuzca80 Ahoj, som rada, ze si sa pridala. V kolektive sa tiez vobec neprejavuje, jedine mozno svojou komunikaciou s dospelymi a starsimi detmi ale aj to iba v materinskom jazyku. V kolektive deti sa zatial nepohybuje, bohuzial. Aj ked pridu deti, max. 3. Doma je medzi nimi vodca, rada rozkazuje, dava nas poriadne do laty. Aka bude v skolke, neviem odhadnut, zatial mi ostava dufat, ze to zvladneme. Tiez si uvedomuje, ak urobi nieco nespravne, vtedy sa hned zacne ospravedlnovat, povie, ze jej to je luto a dlho to opakuje. Stale sa boji tych zvukov, kriku, stava sa ze sa skryva ak k nam niekto ide. V poslednej dobe sa boji aj v noci, musi svietit svetlo. Ak place babatko, dietatko ci vonku alebo v telke, tiez sa ide rozplakat a dokaze to robit aj hodinu, pretoze ona chce pomoct. Je strasne citliva a starostliva. Co vsetko ovlada, uz pisat nebudem, je toho neurekom. Knihy kupujeme vsade kam ideme, basnicky vie po max. 3 opakovaniach. Zacina pocitat do sto, uz pozna celu abecedu, atd... Maj sa krasne! Este som sa chcela spytat, aky ma vztah k surodencovi-surodencom? Nie je ziarliva?
....mat extremne nadane dieta je take, ako by som to vyjadrila....... problematicke... iste, je tam velka hrdost rodicov......ze maju takeho potomka, ale pre samotne dieta, ak je naozaj neporovnatelne nadanejsie a vyspelejsie ako rovesnici je to tazke a bude mat tazky zivot...... bude zit v osamelosti svojho sveta a nebude rozumiet priemernej sedej mase.....Je mala pravdepodobnost, ze bude mat vela kamaratov...... 😒 Ja len dufam, ze moja malicka bude uplne normalna, nicim nevynimocna, a ak predsa len nadobudne intelektualne sposobilosti vyraznejsie nez rovesnici, ze sa s tym bude vediet vysporiadat..... a nebude pocitovat tu nekonecnu osamelost vynimocnych.....
@awalancha3 nepochopím, kde berie potrebu jedna matka inej matke napísať, že jej dieťa bude zrejme nešťastné celý život a asi bude žiť v osamelosti a mať málo kamarátov...Ti to dobre spravilo to tu tým ženám napísať?
@halienka Je to iba dalsi nazor ... kto nezazije na vlastnej kozi, ten sa k teme v podstate nevie adekvatne vyjadrit 😉 . Castokrat to prejde do niecoho, cim chcu mamicky nadanych deti znechutit, urazit a pod. Vacsinou na podobne prispevky nereagujem, pretoze vobec netusia, o ake deticky ide. A tiez si myslim, ze im je iba luto, ze ony take deti doma nemaju. Ja som rada, ze moje dieta je zdrave, stastne, usmievave a este k tomu aj velmi sikovne.
@halienka absolútne súhlasím, to čo píše @awalancha3 je nesmierna húposť 😠 môj syn ako 3,5 ročný čítal, vedel sčitovať a odčitovať do 100, keď nastupoval do škôlky vo všetkom zďaleka prevyšoval svojimi vedomosťami svojich vrstovníkov, ALE stále to bolo 3,5 ročné dieťa, ktorému to vlastne bolo jedno, chcel a potreboval všetko tak ako "normálne" deti v jeho veku. Vždy mal a má kopec kopec kamarátov, okrem školy ho baví futbal, začali sa mu páčiť dievčatá 😉 😉 skártka okrem toho, že je nadpriemerne inteligentný vo všetkom ostatnom je úplne obyčajný. Keď sme zvažovali do akej školy hoo dáme zvolili sme súkromnú školu - je doma, medzi svojimi a v škole mu vyšli v ústrety s individuálnym učebným plánom - má 12,5 roka a učí gymnaziálne učivo pre 3. ročník. Na tom mať nadané dieťa nie je nič problematické, nemá vôbec žiadne problémy s komunikáciou s vrstovníkmi, dokáže ma úplne normálne naštvať ako každé "nenadané" dieťa. Absolútne nechápem, kde si tieto hlúposti nabrala, prepáč, ale príde mi to ako ospravedlňovanie "obyčajnosti" vlastnej dcéry, nepochopiteľná závisť rodičom tých nadanejších. Ja mám jedno nadané, druhé úplne "obyčajné" a žiadny rozdiel medzi nimi nevidím 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝
ahojte, ja by som z toho nerobila nejaku vedu a hlavne pokial vase dieta nerata integraly a nehovori 5 jazykmi 🙂 tak by som ho ak nema ine problemy urcite netahala psychologom a hlavne to tak neprezivala. Ja mam tiez velmi sikovneh, o chlapceka, ktory ma 2,5 roka. Ked mal 1a tristvrte tak sa naucil velku abecedu a ciastocne aj malu, tak to zacalo a potom to uz islo vsetky znacky aut, nespocetne mnozstvo basniciek a riekaniek, ucime sa po anglicky vie ratat aj po slovensky aj po anglicky, pozna farby aj po slovensky a anglicky taktiez geometricke tvary aj po anglicky,puzzle 24 sklada tiez uz od 1 aj tristvrte a uz sme o level vyssie teraz......a ja este neviem co vsetko.....som stastna, ze je taky sikovny a som na neho hrda, snazim sa mu venovat naplno ako to len ide, ale hlavne nech si uzijeme ten cas spolu a nech nam je dobre....takze, hlavne v pohode a neprehanat to....
@halienka Chapem ta, ja som tiez uvazovala, ci na to reagovat, potom som dala na to like. ... Rodicia, ktori doma maju !normalne! deti, kedze mi mame tie !nenormalne! vobec nevedia, co to vsetko obnasa a nepoznaju ani nase radosti. Co mozu iba lutovat. Treba ich nechat, myslim si, ze mi vieme to svoje. Rozmyslala som uz, ci tuto temu nedam aj ako diskusiu iba pre nas. Co vy nato???
@halienka ..ty si to pochopila, ako si chcela pochopit, celkom iste nie si nadmerne inteligentna, inak by si vedela o com posem, takze mozes byt uplne pokojna, osamelost tebe celkom iste nehrozi. Ak ma matka nadane dieta, o com tu bola rec, to neznamena, ze ich deti su extremne inteligentne, zdoraznujem slovo extremne. Su ine, nadanejsie, talentovanejsie- ale zrejme nie su malicki Albertovia ci Nicolovia... ti zili v samote nepochopenia............. Takze mila damo, nebojuj tu za ostatne mamicky, ony sa celkom iste vedia obranit same- ale nebolo to potrebne, ako same pochopili, nakolko citia, ze je rozdiel mat nadane dieta a dieta extremne inteligentne vymykajuce sa spod vsetkych etalonov..... a preto su v klude... ty v klude nie si.....
@nili ..................ja mam syna nadaneho, extremne......... prilis............... a presla som si svoje, ma 19 rokov, malicka ma 2 roky........ a dufam, ze nebude zazivat co jej brat, dufam a verim........................ a preto rekacie nejakej mamicky, ktora nema sajnu o com je rec a co to obnasa.... na moj povzdych je..... no myslim si svoje....... uz som sa naucila byt taktna a takticka a stretavat sa s nepochopenim..... za mlada by som tej halienke napisala......... nieco ako" uz si mozem dovolit prepych hovorit pravdu... a ano uzasne deti su osamele, nemaju rovnocennych partnerov, je to tak, bolo a bude a strkat si hlavu do piesku alebo falosne kydat med okolo ust niekomu je povrchne, lacne a kontraproduktivne................ ale nenapisem jej to...... uprimne, ste mi fuk... len som si povzdychla.... lebo jedna vec je byt hrda na to, ze dieta z nicoho nic zacne rozpravat 12 timi jazykmi a z nicoho nic bez hudobneho vzdelania komponovat uzasne diela a druha, paralelna vec je sledovat ako je vlastne dieta nestastne, lebo rovesnici sa bavia o futbale, chodia na diskoteky a nemontuju infracervene ziarice s novymi vlnovymi dlzkami..... vidiet ako bol ten maly osamely, lebo nikto mu nerozumel........ no...... majte sa tu primerane vasim schopnostiam..............
@awalancha3 Prepac, ja som ta urazit nechcela, ale ten tvoj prvy prispevok bol fakt zvlastny. Pises tam negativne o nadanych, extremne nadanych a potom oznacujes svoju dcerku ako normalnu. Uz som par krat dostala po hube, ze moje dieta nie je normalne ... tak som si myslela, ze si dalsia v poradi, ktora mi to strka pod nos. Je mi to naozaj luto.
@awalancha3 a vekom sa tá "nenormálnosť" aspoň trochu nedala do normálu? lebo u nás trošku hej, aspoň v tých medziľudských vzťahoch. ale do cca 15-16 rokov to bol brutál.
@nili ...kdeze.......... myslim si, ze tvoja dcera je proste normalna, len sikovnejsia a ucenlivejsia nez ine deti- a to je radostne.... ozaj extremne nadane deti, a tych je malo...... su, ale to som uz pisala, obohatia ludstvo ci aspon svoje okolie o nove poznatky, ale same deti a dospeli su----osameli..... Ty sa vytesuj, ze je mala sikovna..... to je len dobre.....aj ked na pieskovisku alebo vsade tam kde budu ostatne mamicky budes zazivat, ako to opisat.... take spolcovanie ostatnych mamiciek voci mamicke prilis sikovneho dietatka...... to je obrana, to je psychologia... ostatne mamicky tym ze vyjadria, ze tvoje dieta nie je normalne vlastne chcu pohanit jej sikovnost a vnimavost...... s tym musis pocitat, mamicky svoje deti porovnavaju, ale nemaju rady ak je ine dieta ovela sikovnejsie..... ak budes dietatko spravne formovat, bude jej danost len kvitnut a bude jej ku prospechu...... samotna tvoja reakcia na mna, ze si dala like, napriek vyhradam z nedorozumenia svedcia o tom, ze ani ty nie si z tych "jednoduchych" zien.....
.... ja som sa napriklad velmi pred cca 17 rokmi, ked mal maly asi 2,5 roka vydesila, ked na pieskovisku zacal trojrozmerne stavat nieco ako model slnecnej sustavy......okamzite som mu to rozburala a vzala ho domov, ale ine veci sa zastavit nedali......... ☹ teraz je to uz lepsie, lebo ako dospel, tak si uvedomoval tarchu prilisnej nadanosti a viac menej uspesne to maskuje......Dcerenka, zda sa, je uplne bezne dieta......a dobre si rozumie s detickami na pieskovisku, takze uz asi nebudem musiet pocuvat po 20 rokoch tie povzdychy uciteliek v skolke a v skole.......Maj sa pekne a rozvijaj nadanie malickej
@renab ..jej teraz som si precitala tvoj prispevok...... ano... bol to brutal do tych 11-13 rokov, potom si to uz chlapec uvedomil, ze svet nema rad ludi, ktori prevysuju ostatnych a pretvaruje sa, aby zapadol....... ale aj objektivne to polavilo po ukonceni puberty.... uz sa tie schopnosti na neho tak nelepia.....casto som mu hovorila, vyuzi reci, kto vie tolko ako ty, mozes vela dosiahnut-- a vtedy sa vynorila jeho filozoficka danost a spustil monolog, myslim, ze je nihilista..... asi od 17 rokov sa uz nepokusam ho usmernovat, jednak to nema cenu a zmysel a jednak si priznavam, ze sa uz dlho opieram ja o neho...... ale aspon lasku maminy mu davam 🙂
@awalancha3 😉 tak tak....poznám chlapčeka ktorý v 4 rokoch vedel krásne čítať knižky aj písať vedel...........rodičia boli skromný a dali ho na normálnu zš.............bol poslušný.......v škole sa nenudil "normálne" ju zvládol ...mal šťastné detstvo, kým jeho spolužiaci sa učili slabikovať on čítal encyklopédie........vedel si zadeliť čas.....aj preto obdivujem jeho rodičov že mu dali pocítiť normálnosť...........nedávno zmaturoval na bilingválnom gympli na čisté jednotky...................má fotografiskú pamäť od mala......zvlášť učiť sa nemusel nikdy..........no zaujímal sa o množstvo vecí.............naposledy kvantová fyzika..........asi tam smeruje 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@awalancha3 som netušila, že znakom inteligencie je písať pravdu bez empatie voči ostatným, niekde, kde sa vôbec nepojednáva o extrémne inteligentných ale iba o nadaných deťoch, a ešte to nadôvažok obhajovať svojím vekom, že ty už si vďaka tomu môžeš písať kde chceš čo chceš. Za pol roka mám 40-ku, ale toto ma nenapadlo ešte nikde napísať ako odôvodnenie akejkoľvek svojej odpovede. Nuž ak to má byť prejavom inteligencie, to radšej ostanem hlúpa 😉 😀 A podľa tých tvojich siahodlhých odpovedí v kľude nie si skôr ty 😉 S úcty k @nili našu debatu končím 😉
Mamicky, nemate nahodou nejaku dobru knizku o nadanych detoch, o kazdodennych problemoch s nimi a pod.? Dakujem! 😉
Nili ahoj tvoj prispevok je uz starsi,ake dnes som bola s dcerkou u psychologicky,dcerka ma 2 roky,mentalny vek vysiel 3,5 roka a IQ 132,chces podebatit??? Rada by som.
Ja som nasho maleho nakoniec nedala testovat, pre tieto deti nie je vela moznosti, pokial sa im sama vela nevenujes... Moj syn bol tiez bezplienkovy pred druhym rokom, jednoduche vety zacal pouzivat po 1 roku, v druhom roku rozpraval plynulo 2 jazykmi, ovladal abecedu, azbuku, pocital, videl geometricke tvary tam, kde ja som ich bezne nevnimala... Od 4 rokov plynule cita v slovencine aj rustine, rychlo sa na neho nalepila aj anglictina... v Tunise sa naucil niekolko fraz po arabsky, ktore tam aj pouzival... chceli sme ho v 5 roku dat skor zaskolit, ale nakoniec sme sa rozhodli, ze pojde s vrstovnikmi... nasli sme mu viac aktivit, aby sa nenudil a dobru skolu, kde je menej deti v triede, aby sa mu mohla uitelka viac venovat. Ono to vyzera super, ze dieta sa tak vela a rychlo uci, ale do 4 rokov sa moje dieta viac menej nehralo, nemalo kamaratov, lebo si s nimi nerozumel, nevyfarboval, lebo vychadzal za okraj a tak sa to robit nema a tak to robit nebude... Deti nosia zo skolky obrazky domcekov stromov aut, moje dieta mi da obrazok " zltej rieky", pytam sa preco je ta rieka zlta a on mi povie: maminka to nie je rieka, nevidis? to je cholesterol, ktory upchal cievu... Ludske telo je jeho najoblubenejie... A dalo by sa este vela popisat... Len cas ukaze, co bude dalej, ja sa mu posnazim dat co najlepsie skoly a dufam, ze to rokmi dobre zuroci... 🙂
Mamicka, zalozila som sukromnu diskusiu, kto sa chce pridat, dajte vediet. 🙂

@nili ahojcek uzastne co tu citam co ovlada tvoja malinka, moj syncek sa osobne mne a nasim znamym tiez zda dost nadany ale taky pocit ma iste vela rodicov aj vsetci 😀
on ma 19 mesiacikov a tiez vela hovori,no zatial len jednou recou..vsak asi je este maly.. pyta si sam papat aj sa snazi sam,aj pije sam, pocitame zatial len do 3, vezicky tiez dokaze aj z 10 kociek alebo roliek toaletaku 😀 to je teraz oblubene 😀 , stale citame knizky, ovlada uz skoro vsetky zvieratka aspon tie co ma v knizkach, zdravi pekne, sam si vie vyzliect tricko, dat dole teplacky, ponozky, ..... ach no vela toho vie..aspon mi to hovori vela ludi, vsetci myslia ze je starsi 😎