icon

Máte doma nadané dvojročné dieťa?

nili
11. aug 2012

Rada by som si popisala s mamickami nadanych 2 -3 rocnych deti. Mam nadpriemerne inteligentnu dceru. Najde sa niekto?

frony
1. jan 2014

Pomozte...mam zacat riesit mojho skoro 2 rocneho syna u Psychologa...mne sa zda nadany alebo lepsie povedane nadmierne sikovny.....alebo to necham dalej tak Ako sa Bude dalej rozvyjat?

kacena4
1. jan 2014

@frony a preco by si ho mala riesit co myslis co ti povie psycholog??? sak si s nim na rodicaku tak sa mu venuj a hotovo.

baby ja teda nechapem a mozete ma aj ukamenovat ale naco mame skoly ked uz v jasliach ci na rodicaku ucite deti pismena???? sak tie ucitelky nebudu vediet co robit s detmi v skole. ak raz je dieta nadane tak si najde zalubu same nepotrebuje aby ste mu ju hladali vy. a "ucili" sa s nim a predbiehali sa s inymi rodicmi ake mam sikovne dieta a co uz svetko vie. moj syn sa naucil citat az v 2.rocniku a to chodil do triedy pre nadale deti. hold zistili sme ze je dislektik. ale iq mu mozeme zavidiet casto mu nechapem lebo mysli uplne inak ako ja teda vlastne my a tak sa vystesujte so svojich malych deti kym su len detmi a budte radi ze su detmi a chcu sa hrat, ked zacnu byt vacsi a zaujimat sa o ine veci, potom to bude o inom, vase deti budu neoblubene v skole, lebo budu ine, budu vycnievat
ach jaj
sorry za citovy vylev

bonnie1
1. jan 2014

@frony Ako Ho chces riesit ??? Dvojročného ????? Nechápem..máme v rodine mimoriadne nadané dieta. V triede pre nadané deti je najlepší..a myslíš ze Ho jeho Matka ťahala od 2 po psychologov ??? Normálne sa mu venovala a pri nástupe do ŠKOLY robil testy. Ale pri nástupe do prvej triedy..a Nie preboha v 2 rokoch..tie čo nutite deti sa ucit v predškolskom veku robite chybu- kradnete im detstvo. Ked dieta neprejaví samo chcenie je to totálne zbytočne..to je Ako kupit dieťaťu choditko od 8m od rána do večera Ho dávať toto tlačiť a Potom sa tváriť ze aha moje dieta chodi od 8m..akoze fakt môj názor na to všetko- netreba tlačiť na pílu 😉

zuzkaanicka
1. jan 2014

Boze, zeny ... to si musite hojit svoje ambicie uz na dvojrocnych batolatach 😝 ... trosku zdraveho rozumu a materinskeho citu by nezaskodilo ... dieta potrebuje v prvom rade detstvo a hru, nie behanie po psycho-testoch ... ospravedlnujem sa, ale na toto sa naozaj neda normalne zareagovat ... minule som citala na MK, ze sach dviha IQ o dva body, tak mu kupte sachovnicu 😝 😕

frony
2. jan 2014

Ja na svoje Dieta vobec netlacim a zu vobec ho nenutim do nicoho....on Sam si vyzaduje vsetko od Nas....zu Ako 4 mesacny Nam povedal mama.....nechavam to tak Ken som tu citala hoc Co a preto som sa pytala.....

frony
2. jan 2014

@zuzkaanicka to sa tu nemozem nic inform.

frony
2. jan 2014

@kacena4 dakujem aj tak za odpoved,,mas pravdu Zena sa ma venovat dietatu na materskej...presne to aj Robim....

zuzkaanicka
2. jan 2014

@frony uzivaj si svoje dieta, hraj sa s nim, ale naco by si ho mala ist riesit so psychologom-to je uplne zbytocne, obzvlast v 2 rokoch 😉

kacena4
2. jan 2014

@frony ja som u psychologa riesila dcerku ked mala 4 roky aj to len preto lebo nevedela farby a zistila som, ze ona je normalna (je medzi synom a dcerou rozdiel rok tak som to vedela porovnat co kto vie) takze som zistila ze syn nie je "normalny" a dcerka je 😀 😀 a vtedy sa zacal boj 😝 ktory trva dodnes
a prosim neurazaj sa, nie Zena aj muz sa ma venovat dietatu. ja som napr. mala na rodicaku muza a ja som pracovala. chcela som tym len povedat, ze dvojrocne dieta je v obdobi vyvoja a je zvytovne tahat ho po lekaroch a diagnostikovat ho anpr. ani taky autizmus ti skor ako v 3 rokoch nediagnostikuju ci aspergerov syndrom kde maju deti IQ aj 140 si na papier doktor neda skor ako 8-12 rokov, DMO skor ako v 1 roku ti nik na papier neda ☹ proste mozes mat "diagnozu" v tomto pripade aj kladnu ale nik ti ju nepotvrdi
prepac ak som sa ta dotkla

fomarik
2. jan 2014

@frony aj moja šikovná, vie všetko čo opisuje zakladatelka témy, až na tie tri jazyky. Puzzle stavá len taký fukot, navlieka korálky a to nemá ani tri roky (2 r a 4 mesiace), odplienkovala sa tzv. sama v jednom roku, rozpráva ao stará žena, preprozpráva dej rozprávky, počíta, kreslí kruhy,oblieka si sama nohavičky, ponožky, nohavice, obuje sa tiež sama automaticky, vyzlieka sa sama, básničiek a pesničiek vie viacej ako ja a to som učitelka 😒 , farby su samozrejmosťou, rozozná aj fialovú, sivu, oranžovú.Od dvoch rokov chodí do školky, kde je príkladom pre väčšie deti. A neriešim a ani nebudem riešiť toto so psycholgom, nechávam jej volný priestor, nech sa rozvíja.
Nikdy som o mojej dcere sem takto nepísala, aby to náhodou nevyzeralo že s chvastám,..len prispievam do témy. Nič tým nechcem povedať. Každe dieťa je individuálne, tak prosím, iné mamičky, ak by ste mali náhodou uštipačné poznámky, nechajte si ich pre seba. Dakujem.

moma
2. jan 2014

No ja teda neviem, ale podla toho čo čítam, by bolo viac detí nadpriemerne inteligentných. Moja malá tiež ovláda kopec vecí ktoré sú tu spomínané. Rozpráva od 14 mesiacov, vie strašne veľa básničiek a pesničiek, pár aj v angličtine, pozná farby, čísla, všetky písmenká, takmer všetky značky áut a veľa ďalšieho, ale nikdy by ma nenapadlo považovať ju za nadpriemerne inteligentnú. Beriem to tak, že je zvedavá, veľa vecí ju zaujíma a tak sa pýta.... a tak sa učí.
Tiež si myslím, že nadpriemerná inteligencia sa prejaví až v škole, deti potom zvyknú vyrušovať, lebo veci ktoré sa učia oni už dávno vedia. Potom to treba riešiť a dieťa zamestnať niečím, čo ho bude rozvíjať a posúvať vpred.

bubutko
2. jan 2014

@margarita velmi pekne napisane

frony
2. jan 2014

som vam vdacna za vase pripomienky a poznamky...beriem si vela k srdcu...dakujem

halienka
2. jan 2014

Ak si prečítate diskusiu od začiatku, pochopili by ste, že bola založená s úplne iným cieľom. Zakladateľke išlo hlavne o to podebatiť si s mamičkami nadaných detí nie v zmysle, ktorá ma nadanejšie dieťa a chváliť sa ktorej dieťa čo už vie, ale možno mnohé neviete, ale tie nadpriemerne nadané deti mávajú rôzne iné problémy, sú často hyperaktívne, ťažšie sa sústredia, majú problémy so spánkom, so začlenením sa do kolektívu, neprimerané reakcie, sú citovo labilné atď. Išlo o to porozprávať sa s mamičkami rovnako "postihnutých" detí, vymeniť si skúsenosti a rady, lebo mnohé a hlavne prvorodičky častokrát nevedia vôbec odhadnúť čo je ešte v norme a čo už nie, ako sa k dieťaťu správať a či už nie je potrebné vyhľadať odborníka. Nemá to nič spoločné s tým, že by si tu niekto chcel dokazovať či jeho dieťa má 120 alebo 140 IQ. Nebodaj ho nasilu niečo učiť, to hlboko pochybujem, že sa dá 2 ročné dieťa nasilu učiť písmená ak nemá samé o ne záujem. Tiež je potom pre tieto mamičky dobrá každá rada, či dieťa v tom podporovať alebo sa snažiť obrátiť jeho pozornosť na niečo iné. Takže prosím, nestavajte sa hneď ku každej, ktorá sa príde niečo spýtať ako k nejakej tyranke, ktorá sa rozhodla zo svojho dieťaťa silou mocou urobiť génia a prišla ho tu pretŕčať ako nejakú cvičenú opičku čo už všetko vie. Samozrejme, že sem zavítajú aj také, ktoré nepochopili náplň diskusie, ale netreba sa hneď ku každej stavať ako nabrúsená kobra pripravená štipnúť.

zuzkaanicka
2. jan 2014

@halienka pozri, ja mam doma dve taketo deti, ale behat po psychologoch s nimi v dvoch rokoch-to sa mi uz fakt zda zvlastne ... s detmi sa treba hrat, ak maju o nieco zaujem, tak ich v tom podporovat ... keby sa maminka opytala na nejake aktivity, kazda by jej rada poradila ... ale ak niekto pride s tym, ze ci ma s dvojrocnou ist na psychotesty, tak neviem ... @fomarik to pekne napisala, ze ake doma ma dieta, ako sa mu venuje-proste taky normalny zdravy pristup ... ano, tieto deti zvyknu mat rozne problemy, ktore matky beznych deti mozno vobec nepoznaju ... ja vzdy hovorim, ze je fajn mat take dieta, ale nie je to med lizat ... ked sa este podaria dve 😅 ... ale nestazujem sa, som rada, ze ich mam 😉

halienka
2. jan 2014

@zuzkaanicka ona sa len jednoducho spýtala nič viac, proste nevedela, to je všetko, stačilo jej napísať, že nie netreba, iba ak by malo neskôr nejaké problémy, inak nie. 😉 A nie hneď z nej robiť nejakú ... bez rozumu a materinského citu, nútiacu ho niečo sa nasilu učiť. Mne to skôr pripadá akoby niektoré ženy priam čakali na takéto príspevky aby sa oni mohli blysnúť aké sú matky roka všetko vedia a z niekoho kto sa len jednoducho spýtal urobiť hneď hlupáka.

zuzkaanicka
2. jan 2014

@halienka znovu som si pozrela jej prispevok a vies, keby tam napisala, ze ma nejaky konkretny problem, ale rovno tam pise, ci ma dieta riesit so psychologom ... ja som sa hned aj v tom prvom prispevku ospravedlnila za tvrdost, ale naozaj si myslim, ze som nereagovala az tak neadekvatne ... no, mozno som sa nechala uniest, na buduce si chytim prsty a nebudem nic pisat 😉

bubutko
2. jan 2014

baby ja osobne nevidim nic zle na tom ked sa dieta ma zaujem ucit citat a pisat este v skolke. predsa kazde dieta sa vyvija inac a je hlupe mu prikazat aby sa to ucilo az presne od nastupu do skoly. ja si este pame atam ze mna to strasne zaujimalo, stale som chodila za otcom nech ma nauci take pismeno, hento toto a naucila som sa to tiez este v skolke a detom som citala knizky v skolke (boli basnickove). nevidim v tom problem, ano je fakt ze som sa potom chvilu v skole nudila ale prisla druha trieda a uz to bolo ok.

nili
autor
2. jan 2014

@frony
@kacena4
@bonnie1
@zuzkaanicka
@moma
@bubutko
Ahojte mamicky, som zakladatelkou tejto temy. Ospravedlnujem sa vam, ze tu nechodim casto ale nestiham. Mam doma narocne dieta. 🙂 No ale pisem kvoli niecomu inemu. Riesit detskeho psychologa v 2 rokoch je na zvazeni rodica, resp ak je na odporucanie lekara /detskeho, neurologa, atd/. Ja osobne by som nesudila nikoho, ak sa tam vyberie sam od seba. My mame dodnes problem s malou, niekedy som uplne bezradna a mozem velmi vela dakovat nasej detskej psychologicke, ktora nam vzdy super poradi a to som sama ucitelkou. Dalsia vec ... sikovne, inteligentne, nadpriemerne inteligentne deti su zvedave ale co mozem s istotou tvrdit, nutene ucit dieta v akomkolvek veku je NEMOZNE!!! Dieta je mozne motivovat, aby sa o nieco zaujimalo, ale posadit a ucit ho, este k tomu v batolatom veku ... ukazte mi niekoho, kto to dokaze. Aj momentalne mam milion otazok v hlave vdaka svojej dcere, pomaly bude mat 4 roky, ale aj tato diskusia sa taham cim dalej inym smerom, nez som to tu zakladala. Bola by som rada, ak by sme si tu vedeli poradit, podiskutovat, nie kritizovat, osocovat, predbiehat sa. Kazde dieta je ine, kazda vychovavame inak, ale nasim cielom by malo byt si pomahat, poradit, aby sme si ulahcili tazke a predsa prekrasne chvile s nasimi ratolestami. Majte sa krasne!!!

halienka
2. jan 2014

@zuzkaanicka ja mám tiež pocit, že si sa nechala trochu strhnúť, ja chápem že z tvojho pohľadu skúseností čo máš už na to pozeráš inak 😉 a pekné od teba, že si sa ospravedlnila, to tie dve pred tebou ani nenapadlo 😉 🙂 ja sa viem niekedy vcítiť do takýchto vecí, lebo samam mám len jedno dieťa a hlavne na azčiatku som toho o výchove a starostlivosti vedela tak málo, že som sa isto tiež pýtala ktovie aké triviality a tak z pohľadu matky 4 detí som niekedy mohla tiež vyzerať ako... 😀
@bubutko ono sa to už dáko ani moc nedá asi, v dnešnej dobe sa už predáva strašne veľa hračiek, ktoré vyslovene rozvíjajú ešte v predškolskom veku, sú na nich farby, čísla, písmená, tvary atď. a teda ak má dieťa k tomu sklon, tak nemáš šancu ho udržať aby sa to nenaučilo. Proste sa pýta a pýta a pýta. Takisto rozprávky, počítač atď. už to fakt nie je len o rodičoch. Teraz je aj preto tak veľa nadaných detí 😀 bo majú tých podnetov omnoho viac ako napr moja generácia, kedy sme doma mali čiernobielu telku a v nej bol pre deti akurát len večerníček. Hračiek a knižiek veľa nebolo a o edukatívnych sa ani nesnívalo. Či to je dobre tiež neviem, deti sú síce akési múdrejšie, na druhej strane už sa stráca kontakt s prírodou, také to klasické behanie po vonku ako sme zažili my.

bonnie1
2. jan 2014

@nili tu nejde o osocovanie ani nic podobne. necitala som diskusiu celu reagovala som na dotycnu..ani neviem ako som sa tu ocitla..jej prispevok sa mi zdal nie uplne v pohode. mam na to pravo. a stojim si za tym ze dvojrocne dieta kym je len sikovne..tahat po psychologoch je trosku vela..nenapisala ziaden problem.. a ja poznam matky co nutia deti sa ucit este v predskolskom veku..a nutenie dieta v predskolskom veku je MOZNE. ci uz je uspeśne ja neriesim. a opakujem v rodine mame mimoriadne nadane dieta- samo sa o vsetko zaujima chodi uz do druhej triedy pre mimoriadne nadane deti a je bezkonkurencne najlepsi..bol aj oceneny. viem este je len na zaciatku cesty ale co je zaujimave rodicom zatial robi len a len radost. ziadne problemy pridruzene k nadpriemerne inteligentnym detom nema.,.jeho rodicia sami priznaju ze na neho inteligencne nemaju..jeho otca nebolo mozne prinutit sa ucit a ledva vystudoval ucnovku 🙂

nili
autor
2. jan 2014

@bonnie1 Nás tu komentuju,že nútene ucime naše deti a berieme im detstvo. Konkrétne moju nikdy k ničomu a nikto by nedonutil,ak ona sama nemá záujem alebo nechce to robiť. Ešte si popiseme. Skusme byt menej negatívne kritické, dievčatá.

kacena4
2. jan 2014

@moma nie je pravda ze nadpriemerna inteligencia sa prejavi az v skole u mojho syna sa prejavila uz v 2-3 rokoch a v skole bol "normalny" nevyrusoval a nevyrusuje ani teraz ked ma takmer 12 rokov. su deti s adhd si add ktore su neposedne ktore neposedia ale nie nadpriemerne inteligentne. dnes a vacsinou deti v skole ucia z pracovnych listov. ucitelka im rozda list a povie pracujte kym spoluziaci vypracuju 2-3 ulohy on vypracuje cely list. kym ucitelka vysvetli ziakom na hodine "tajomstva" ticheho oceanu on jej pomoze doplnit jeho "pikosky" ktore pozna o tichom oceane. ked pozeraju do mikroskopu tak kym ostatny najku jadro bunky on so spoluziakom ich najdu u 5tich jednobunkovych organizmov a takto nejako pracuje na hodinach v dnesnej dobe vela nadpriemerne inteligentnych ci sikovnych deti v skole kde im vychadzaju v ustrety. a je to cim viac skol kde sa takto pracuje vypracovavavaju projekty z tem, ktore este len budu preberaz na hodine takze sa v skole nenusi a je to super ni eje to ako pred 10-20 rokmi ked mi chodila do skoly sestra s podobnym "problemom"
horsie je to v skolkach statnych - tam sa deti musia len adaptovat od rodicov a prirpavit sa na vstup do skoly to je casto pre ucitelov najdolezitejsie ale tiez zalezi od skolky my sme nadabili aj na dobru aj na priemernu skolku
@nili mas pravdu odbocila som od temy prepac aj mamicke som sa ospravedlnila, no mozno tym, ze zle formulovala otazku po pravde tiez som chodila so synom k pychologovi nakoniec sa z neho vyklul autista s vysokym IQ takze viem co je to mat to doma TAZKE s dietatom a bojovat s nim od maleho malicka ☹

dadenka1
2. jan 2014

Trochu od veci... ale mám potrebu sa zveriť... máme doma 20 mesačnú bambulku a sme z nej hotoví... staršne sa tešíme, keď sama od seba poďakuje a poskladá na seba 4 kocky.. pred pár dňami konešne povedala ato (auto), tak sme híkali až sme sa zachádzali, lebo zatiaľ je to len o tom že mama, baba, pápá, ham... pýta sa od 15 mes... a sme sa s mm bavili o tom, aká je super šikuľka, že asi bude nadaná... a som sa práve začítala do vašich príspevkov... najprv mi spadla sánka, potom som to polhodinu predýchavala a potom som to prečítala aj mm.. on si prešiel tým istým ako ja a momentálne sa tu už len zabávame na tom, aké nadané dieťa máme... aby ste ma správne pochopili.. dakujem, že ste ma schladili a napravili... zistila som, že som v klube tých mamičiek, čo sú hotové z každej kakačky svojho dieťatka a majú pocit, že dokonalejšieho dieťaťa niet...
viem, že od veci príspevok, ale vďaka vám sme sa s mm dobre zabavili na vlastnej sprostosti.. tak v´daka..
poradiť neviem, ale zo srdiečka vám prajem, aby ste to zvládli a mali dosť síl a trpezlivosti a nápadov pri pomáhaní v raste vašich úžasných šikuľkov....
A my ideme skusiť zajtra postaviť vežičku o kocku vyššiu.. jaj.. ozaj sme sa dobre na sebe dnes večer nasmiali..
držte sa maminky...

bonnie1
2. jan 2014

@nili kritika posuva dalej . aspon ja mam radsej opravnenu kritiku ako medove motuzy popod nos. tu na koniku nutia deti sediet nutia chodit..az rozum sa mi niekedy zastavi...teba som ja neobvinila. ale musis uznat ze niektore mamicky pre obdiv tu na MK spravia aj nemozne ..a bohuzial si to odnesu deticky. tak zelam aby mala len radost robila . mozno mas doma genia ktory spravi nieco velke pre ludstvo 🙂 vela stastia 🙂 a vysmech si nevsimaj 🙂

joely
2. jan 2014

nezabúdajte, že možnosti tejto doby napredujú rýchlo a tak napredujú aj deti 🙂, to čo sa kedysi považovalo za nadanie, teraz je už bežné 🙂, mám doma velmi šikovného synčeka, ale nebudem tvrdiť v 19 mesiacoch, že je nadaný, aj napriek tomu, ze rozoznáva základné farby, že rozumie všetkému čo mu hovorím, že pozná zvieratá a že všetko pomenúva správnym názvom, aj keď to nevie ešte úplne správne vysloviť 🙂 Neriešte otázku nadania príliš skoro, aby ste neboli neskôr sklamaní, radšej mať doma priemerné dieťa, ktoré rozumie tomu, čo je život, ako mať doma dieťa s IQ nadpriemer, ktoré život nikdy nepochopí, prípadne okolie nepochopí jeho ☹, mám pocit, že dnes začali rodičia velký boj, kde sa dieťa stáva obeťou, doprajte deťom život plný lásky, a pohody, hrajte sa svojimi deťmi kým je čas, tieto okamihy sa už nikdy nevrátia späť !!!

frony
2. jan 2014

@nili super napisane

zuzkaanicka
2. jan 2014

@nili uznavam, ze moj prispevok nesrsal jemnocitom ... keby spominana mamicka napisala, ze ma s dietatom nejake problemy, alebo keby chcela vediet ake aktivity ma s nim robit, tak by to bolo ine ... ona chcela riesit psychologa ... moj nazor je, ze v dvoch rokoch je to zbytocne, Ty mas asi iny nazor-nebudem sa hadat, ani Ta o nicom presviedcat ... je jasne, ze kazda mama sa tesi z pokrokov svojho dietata, ale mysliet si v dvoch rokoch, ze mam doma pomaly genia ... no, mne to pripada smiesne ... mam dve nadpriemerne inteligentne deti, takze viem o com pisem a ani nikomu nezavidim, ani nic podobne ... osobne si myslim, ze sa nezacali zrazu rodit inteligentnejsie deti vo vyssom percente ako kedysi, akurat to rodicia viac riesia ... potom dieta pride na ZS a niektori rodicia su sklamani, lebo takych sikovnych deti je tam hodne 😉 ... detom sa treba venovat, treba ich podporovat v tom, co ich bavi, ale treba stat pevne na zemi ... nechcem nikoho poucovat, len som si dovolila napisat svoj nazor 😉

bubutko
2. jan 2014

@halienka jj, suhlas. a je to skoda, ale tak neda sa vsetko stihnut.

bubutko
2. jan 2014

baby, ved mne uz len ten nazov ze : skola pre mimoriadne nadane deti....znie smiesne. tym nechcem nikoho zhadzovat, ale pre mna mimoriadne nadany bol strauss, nie dieta co sa vie podpisat atd...ja verim ze vestky sme na svoje deti nesmierne hrde ked nieco dokazu a tak je to aj spravne. ale o tej skole este....kolegovi obidvaja synovia tam chodili, ale neviem zistit ze v com boli taki specialne nadani, bo jeden sa ani na druhy pokus nedostal na vysku, potom skusal inu dialkovo...nezvladol ani prvy rocnik....robi radoveho zamestnanca. nechcem to fakt zhadzovat, ale nejak tomu velmi neprikladam dolezitost takej skole...to je cisto moj nazor.