Moje dieťa zaostáva vo vývine
Ahojte baby, mam 8,5 mesacneho syna a vôbec mi nesedi, neplazi sa a nestvornoskuje...ked ho chytim za rucky tak sa pritiahne a sedi ako zaba, potom sa nakloni a padne do strany...parkrat sa stalo, ze sa dal na styri..zdviha zadocek....ked ho dam na brusko tak chvilku sa zahra a zacne mrncat ...vyzaduje strasnu pozornost....holky chcem sa spytat ci mam ist s tym k pediatrovi a nech ma posle k neurologovi alebo na rehabilitaciu...dakujem🙂
@atoskopetrik ahoj,ja mám rovnaký problém ako Ty. Chápem tvoje pocity. Keď vidim, že ostatné deti v okolí už lozia, sedia, stoja, tak tiež mám obavy, či je všetko v poriadku. Už ste v niečom pokročili? Nechávaj ho čo najčastejšie na zemi, na brusku a hračky ďalej od neho nech má motiváciu sa k nim dostať. Sedávat ho nedavaj, to nie je dôležité a môže ublížiť. Dôležité je štvornozkovanie a z toho sa neskôr posadi, keď už bude mať chrbatik dostatocne silný. Mňa doktorka poslala so synom v decembri do centra k doktorke a na rehabilitáciu kvôli tomu, že Samko bol slabý pri trakcnom teste a od januára cvičime vojtovku. Zistili, že má slabé brušné svaly, tak cvičime ich posilnenie. Teraz sa začal dvíhať na kolienka, avšak moc mu to nejde kvôli brusku a rukám. Nevie zdvihnúť bruško od podlozky, tak ale aspoň nech skúša, veď aj tak si precvičuje svaly. Stále sa snaží, aby sme ho dali sedieť, Ale to nemáme robiť, lebo má ešte gulaty chrbatik a nemá ho ešte dostatočne vyvinuty. Určite sa u pediatricky vypýtaj k doktorke ohľadom toho, nech sa pozrú na dietatko, oni ti ukážu aj nejaké cviky.

@tatalin suhlasim,s predispoziciou,urcite zavisi od genov,ale aj od inych okolnosti...
inak na margo tych tucnych babatiek a stihlejsich. My sme,to mali naopak. Nas bucko (nie,prehnane,tak v norme,ako ma byt) sa pretacal nacas,vlastne vsetko robil podla tabuliek,chodit zacal dokonca skor.
nasa mladsia stihlejsie babatko,slabe priberanie,zas v hrubej motorike zaostavala. Ale,za to moze ta predispozicia,po mne ma slabsi svalovy tonus. 🙂