Montessori - názory
Nie je to trochu prehnané, aby si 18mes. dieťa za sebou umývalo riady a chystalo si jedlo? Myslíte, že bude v budúcnosti schopnejsie života? Alebo že bude šikovnejšie, ako ostatní rovesníci, ktorí nejdu podľa montesori? Podľa mňa to musí trvať veľmi dlhý čas, kým toto všetko počas dňa zvládne. Kedy sa potom hrá? Montessori pedagogika v podstate vznikla pre postihnuté deti, aby sa vedeli zaradiť do života. Je o tom strašne veľa článkov, videí, webinarov ale zaujímajú ma vaše osôb lne názory a skúsenosti. Ja som zistila, že vlastne dosť veľa veci robím Podľa Montessori. Dosť ma to v poslednej dobe oslovilo, ale niektoré veci sa mi zdajú prehnané.
Prvy omyl: Montessori pedagogika nikdy nebola urcena pre “postihnute”, deti, t. j. deti so specialnymi potrebami, ale primarne aplikovana v prostredi okrajovych a chudobnejsich rimskych stvrti na zac. 20. storocia, ktore boli istym sposobom vylucene z oficialneho systemu vzdelavania. Pre Mariu Montessori nieco ako laboratorium. A druhy omyl: nie je to len o samoobsluznych cinnostiach alebo hrackach, ale o spoznavani sveta ako takeho, fyzickeho, aj emocneho, primerane veku prostrednictvom nastavovania prostredia okolo dietata. Uplne banalny priklad: 2-rocne dieta si kraja jablko (mimochodom vykrajovatkom, nie nozom) na desiatu nielen pre ziskanie zrucnosti samotnej, ale pre jeho nastavenie v buducnosti, ked nebude ocakavat obsluhovanie, ako v pripade, ked “tety kucharky” naserviruju natrete chlebiky a nakrajane ovocie v konkretnom case desiaty alebo olovrantu a vsetky deti to naraz a vsetko poslusne zjedia. Asi je najlepsie zacat nejakou knihou a zoznamit sa so sucasnym pohladom na Montessori a jeho moznosti poriadnejsie.
@mamamasama môžeš svoju odpoveď napísať ešte raz? Nepochopila som, čo tým sleduješ? Ani k čomu patrila tvoja odpoveď?
@borabalazova ďakujem. Máš pravdu, venovala sa problémovým deťom. V podstate to nie je nič zložité, len stačí poznať filozofiu. Ako som už spomínala, doma v podstate podla toho fungujeme, aj keď sme netušili, že je to montessori. Asi ako mnoho iných rodín 🙂
Bola by som veľmi opatrná tvrdiť, že to, čo sa deje v našich bežných domácnostiach, je Montessori pedagogika. V rámci Slovenska je celkom vhodná stránka www.montemama.sk, kde sú k dispozícii aj publikácie pre rôzny vek dieťaťa, aj s ohľadom na rôzne témy a okruhy vzdelávania v slovenčine, výborná je britská stránka www.absorbentminds.co.uk.

@mikadooo ja mam len jednu a ide to presne ako popisujes a v 10r začíname ist do fázy "spravím lebo musím,... Inak bude aké požičajú také vráť"