Môže byť dieťa v budúcnosti nesmelé, keď býva len s rodičmi?
Ahojte, chcela by som počuť váš názor alebo skôr skúsenosť. Mám trojmesačnú dcéru minimálne raz za týždeň musím vybehnúť do mesta na nákup, na úrad, doktorovi vždy sa niečo nájde, v minulosti som bola účastníkom autonehody a odvtedy mám taký blok že sama do auta nesadnem zvlášť ešte aj teraz keď mám voziť malú, takže vždy idem z mužom keďže moja rodina býva až 60km od nás. Dcéra nechce byť v kočíku takže vždy bud spi v aute alebo ju má manžel v nosiči. A toto je ten problém, moja svokra síce býva blízko nás ale neveríme jej natoľko aby som ju nechala s malou samu. Mala dve príležitosti a totálne ich posrala. Prvý krát strašné že ju ide kočikovať tak som dcéru nachystala, ona ju zobrala v 35 stupňoch jej obliekla bez môjho vedomia sveter dlhé gate a ponožky a zakryla jesennou dekou, samozrejme nezobrala ju na žiadnu prechádzku ale na posedenie do kaviarne s jej kamarátkami aby sa mohla chváliť, doniesla ju domov do pol hodiny že nechápe čo jej je že je určite hladná, lebo ju vytiahla z kočíka aby si ju mohli aj kamarátky popestovať, bola celá dopotena a zobudila ju po 15 min spánku to bola prvá situácia kde sme jej rázne vysvetlili že sama s ňou ostávať nebude. Druhý krát sa snažila malej natlačiť rožok dávať jej piť rôzne vyluhy z byliniek a neviem čo, proste už jej nedôverujeme. Ale celé moje okolie aj veľká časť rodiny má presviedčajú že robím chybu, že keď je dcéra stále so mnou a manželom tak z nej vychovávame ustráchane a utiahnuté dieťa, ktoré sa bude druhých ľudí báť. Mali ste niekto podobnú situáciu že dieťa bolo len s vami? Hlavne moja babka mi pravidelne dáva kázeň ako by som mala dcéru dávať svokre keď ideme takto do mesta a nie stále tam dcéru ťahať. Všetci hovoria že to s mužom prehaname že veď je to jej vnučka a nechce jej zle. Naozaj môže byť kvôli tomuto v budúcnosti utiahnuta?
moja ma 9 rokov a je len a len somnou ,, vsade chodi somnou ....jediny cas ked sme od seba je ked je v skole a ja v praci.. a nesmela rozhodne nieje
Podla mna je to vec charakteru. My zijeme v zahranici a sme tu len my/ syn 6r a dcera 1r su len s nami nonstop.. nemam pocit zeby syn bol ustrachane dieta.. prave naopak🙈
Socializovat dieta mozes aj inde ako u svokry...
A teda trojmesacne dieta nikoho ineho ako rodicov naozaj nepotrebuje.
prosim ta, mala ma 3m. predpokladam, ze ked bude trosku vacsia, tak nebudete sediet doma, ale budes s nou chodit do kolektivu, ci herniciek a asi v 3r alebo tak pojde do skolky. takze s vami nebude stale a navzdy zavreta medzi 4.stenami.
osobne si myslim, ze to, ci je dieta ustrachane alebo nie, zavisi aj od jeho povahy a od toho, ako ho budete interagovat s okolim a nie od toho, ci ho budete davat starym rodicom. ti nie su pupok sveta, aj ked si to mnohi myslia...
Jeeejda, ved je malinká na nejaku socializaciu a na budovanie sebadovery ma este cas. Ved toto je taky vek ze len spinkat, papat a troska pohrkat hrkalkou. Urcite to nie je tak, ze deti co vyrastaju len s rodicmi musia byt automaticky nesmele, ustrachane a pod. Cisty blud.
@tinkavvv ja viem opisujem situáciu, ktorú mi vyčítajú že ju beriem do mesta
Ďakujem ja som si aj myslela ale stále na mňa tlačili že to musím od začiatku hneď od narodenia dávať inak bude neskoro
Podľa mňa by stačilo svokre napísať zoznam čo take malé dieťa môže a čo nie , nachystat jej oblečenie a zbytočne nezveličovať a nekomplikovať si život , ale chápem , ma 3 mesiace .. bola som rovnaká, tiež som hladala vo všetkom dôvod na prerušenie kontaktu dieťaťa so svokrou , prejde ťa to 😂 teraz ma 3 roky a mám nervy že je ďaleko a nemá mi kto pomôcť s malým. 🫣
Nepocuvaj blbosti jednym uchom dnu druhym von .
@aylinn ona si aj tak robí podľa seba môžem jej napísať čokoľvek a nie nehľadám dôvody ide o to že je jediná ktorá je blízko pri nás tak všetci očakávajú že jej budem stále dcéru nechávať. Aj keby to bola moja mama neviem si to moc predstaviť
Dieťa má 3 mesiace. Čo ti to chcú nahovoriť? Vždy sa riad sebou, svojím inštinktom a nenechaj si nahovoriť báchorky ktoré s realitou nemajú nič spoločné. Až mi prišlo zle, že v 35 stupňoch zakryť dekou a dať sveter a dlhé nohavice. Môže byt rada, že sa dieťa neprehrialo.
Chápem chápem , len aby sa nestalo že naozaj nebude zvyknutá na nikoho vôbec a keď náhodou v budúcnosti budete potrebovať postrazit alebo niečo tak nebude chcieť s nikým ostať 😌
Na tvojom mieste by som si nerobila žiadne starosti
@aylinn v spoločnosti ľudí nemá problém aj keď ideme k niekomu inému na návštevu alebo niekto k nám atď. Ide o to že nemám dôveru vo svokre po tom čo spravila a takto je jediná ktorá býva blízko nás a celkovo sa mi zdá blbosť dávať niekomu trojmesačne bábätko, tu hodinu čo väčšinou bývam preč vydrží aj s tatom
3 mesačne dieta nepotrebuje nikoho. A rozhodne lepšie vziať so sebou do mesta ako nechať niekomu komu nedoverujem. Pre vlastnú psychickú pohodu. A hlavne keď teda svokra zrejme nerešpektuje veľa vecí. A bude to horšie.
Každopádne, vykašli sa na to, čo hovoria druhí. Vy ste rodicia, vy rozhodujete o vašom dieťati. A toto by bola aj moja odpoveď na reči druhých.
Vobec by som ju uz po tomto svokre nedavala,bala by som sa.Uvidis casom ako sa veci vyvinu,je este malicka,venujte sa jej hlavne vy dvaja.....nicoho sa neboj,bude to dobre🍀
3-mesačná??? A s kým iným ako rodičmi by mala byť? Aj ja mám 3-mesačné bábo a keby mi toto niekto povedal, tak ho rovno pošlem do zadku 😵💫 určite nie je dôvod ju teraz nechávať samu s kýmkoľvek okrem teba a tvojho muža aby sa akože socializovala.
To je hlupost, prvy bol s nami, potom sme byvali so svokrovcami...moja svokra bola v tomto spolahliva, strazila ich...a 1.a 3.su introverti, najmensi s cudzimi nechce hovorit a ma 7r a stredny 9r je spolocensky, ten len kamaratov, sam sa hrat nechce, vystraja, neboji sa.
Takze je to povahou dietata.
3mes je male a ked svokra take hluposti stvara, nefavajte jej bez dozoru. Bude vacsia, tak sa s nou moze pohrat, zobrat von.
Tu kde zijem chodia deti do jasli od 1 roka a ked ides s takymi 2 rocnymi na ihrisko vacsinou jasne vydiet ktore chodi do jasli a ktore nie. Tie co nechodia su viac utiahnute, skor sa drzia pri mame, ked k nim pride ine dieta boja sa. Takze ano, ked bude dieta stale iba s vami dvoma, moze byt viac nesmele. Ale to neznamena ze ho musite davat prec od seba a strazit svokre. Staci aby ste chodili do kolektivu deti a ludi. A neskor ked bude cas ist do skolky ju treba naucit na to aby vedela byt dlhsi cas bez teba, ci uz s otcom, alebo s tou svokrou. Toto je uzitocne natrenovat.
@andreatytler Sranda Ja to vnimam uplne inak . Moje su doma do 4r a vobec nie su ustrachane. Prave naopak. To je Podla mna skor od povahy ci je dieta introvert extrovert. Natalie od 2 rokov stale behala za detmi cudzimi a chcela ist na navstevu k hocikomu 😄a Jesse ako je doma na Mne nalepeny tak vonku ani nevie ze som. Chvalili ho ludia uz v 1.5r ze aky je independent. Vobec nie su ustrachani ci hanblivi. Uplne staci chodit casto do parku. A detskeho centra ak mà po ruke. Aj deti co chodia do daycare mozu byt v parku ustrachane lebo v daycare vidia stale tie iste deti su na ne zvyknute no v parku su uplne nezname cudzie. A jediny koho poznaju je mama.
@miadi Ale ved ty si s detmi stale vonku. Nie su v jasliach ale navstevujes Early on, parky, restauracie, oslavy inych deti. Uz len cesta taxikom je prilezitost pre deti si pokecat s neznamim chlapom. Ty deti velmi socializujes. Preto vravim ze autorka to svoje dieta nemusi vyslvene dat od seba prec svokre strazit, ale mala by s nim chodit do kolektivu deti a vobec ludi.
@andreatytler jasne to chápem plánujem baby balance aj baby plávanie ale išlo mi čisto o takéto stráženie
Pravdaže, je kopec rodičov, kde babky, dedovia, tetky a ujkovia absolútne nefungujú, ja som si musela svoje 3 deti riešiť sama, jednoducho nebola iná možnosť, jedna babka mala čo robiť s dedkom a druhá sú s dedkom ďaleko. Deti majú 12, 8 a 5 rokov a sú úplne normálni, ustráchaná je akurát tá prostredná, vôbec to s bejbysittovaním v ranom detstve nič nemá, ona sa jednoducho ustráchaná už narodila. Najstaršia, u tej platí, že všade dobre len nie doma (tá podľa mňa v deň 18stich narodenín sa odsťahuje niekam do Nórska a bude podnikať výpravy na tulene alebo čo, ona hrozne túži spoznávať a cestovať, plus dobrodružstvo, tento rok ide cez školu už druhý krát do GB na mesiac), najmladší bude tieto prázdniny u babky dokopy 3 týždne a hrozne sa tam teší 😉. Takže - nie, nie je to pravda. Prvýkrát som dala babke bejbysittovať deti, keď mali 3 roky a viac. Najstaršia a najmladší úplne v pohode, prostredná to pretrpí, keď musí. Pritom babka a dedo sú úplne skvelí, snažia sa im vymyslieť program a fakt sa im venujú.
Vela maminiek pise ze to strazenie je tiez dolezite ale neskor ked uz bude cas ist do skolky. Lebo vela z nich pise ze "moje dieta ma ist do skolky, ale v zivote nebolo odo mna prec ani na hodinu". To musi byt podla mna velky sok pre take dieta ze je 3 roky non stop s mamou a potom 8 hodin bez nej.
To iste počúvam aj od mojej svokry, že mala bude len “mama mama” .. A tiež ju svokre nedávam lebo “tieto novodobé výmysly” (ako napr že sa deťom jedlo nesoli, že pol ročne dieťa nemôže guláš, prečo jej nedam cukor atd) sú podľa nej blbosť a len čo sa od malej vzdialim uz jej čosi pchá do ust, či “uci ju chodit” a podobne somariny. Takze tiež je mala so mnou (muža mám v práci stále) a zo začiatku bola taká k cudzím ale už nemá peoblem vôbec. A ako píšu vyššie budes s ňou chodiť medzi ľudí a aj v tom meste či na úrade vidí ľudí, rozruch a pod tak nechápem prečo by mala byt utiahnuta 🤷🏽♀️
@andreatytler Hej ale staci ked je dieta zvyknute byt bez mami par hodin s otcom. Potom ten prechod do skolky nie je taky šok. Ked nedoveruje svokre s 3m babom ze do nej pcha blbosti.. Mozno casom ked bude mat 2-3r to bude ine a prezije aj s babkou 😁
Nemyslis vazne! Mala mala ma 3 mesiace, babka by ju napchavala rozkom, vyluhmi z bylin, prehreje ju a budi po chvilke aby ju mohli nadrapivat cudzie zenske??
Vzala by som ju k doktorovi - svokru, nech ju vysetrua a riesila nesvojpravnist... Aby si uvedomila aka je blba!
Ta by uz moje deri asi ani na fotke neuvidela.
A take mrňa by som nikomu nedavala. Raz jediny bol hodinu s mojou mamou sam aj to spal. Vyuzila som luxus ist ku kadernicke. Ale to bolo iba raz. Polrocny ostaval soboty 5-6 hodin s otcom. Inak zijeme v AT bez rodiny a je to kovidove dieta - teda ziadne stretavanie sa a podobne. Drvivu vacsinu casuvstravil do 1,5 roka s nami len. Potom sme obcas boli vonku s dvoma susedami a ich detmi. V 2,5 roku som ho zacala davat k opatrovatelke - na treti den tam bol uz 6 hodin v pohode. Po tyzdni tam spaval cez obed uz. Doma len so mnou, tam lahol a spal hned.
Vobec nie je ustrachany, on len nikdy deti extra nevyhladava. V parku sa tiez vie prehrat na piesku sam aj s inymi detmi.
Never tym mudrlantom, take babo ma byt s rodicmi a hotovo! Pripadne keby si ozaj niekomu verila, tak kludne chvilku aj s inou osobou. Ale vo vadom prioade mu uplne stacite vy.
Ja mam naopak skusenost,ze ked rodicia neodkladaju deti k babkam,ked idu nieco vybavit,deti su potom smelsie,vedia sa pekne spravat a su skusenejsie ako tie,co su doma s babkami,kym si rodicia nakupia,vybavia a podobne.
netráp sa blbými rečami. tvoje dieťatko má 3 mesiace, nie 3 roky ani 13. ja som svoje deti ťahala od začiatku všade so sebou, k lekárom, do obchodu, na vybavovanie... proste prišlo mi divné odkladať ich vždy a spoliehať sa na to, kedy kto môže. a manžel nebol veľmi nápomocný, takže iná možnosť vtedy nebola. až keď boli starší (okolo 3 rokov), chodili na jeden deň k svokrovcom, ale žeby boli zrazu nejako viac spoločenskí, nemôžem povedať. práveže ešte viac boli na mňa naviazaní, lebo nechápali, prečo ich "odkladám". a ešte tie reči - maminka si musí oddýchnuť... tomu veľmi nepomáhali, aj keď oni to nemysleli zle. teraz už sú deti veľké, stále chodia so mnou takmer všade - beriem ich aj na pracovné akcie (môžem si to dovoliť), na prázdniny chodia max na jeden deň k babkám a dedkom, nechodia do žiadnych táborov ani krúžkov, len do školy. úprimne? niekedy by som si priala, aby boli menej spoločenskí, ako sú 😀 nemajú žiadny problém sa hrať s cudzími deťmi na ihrisku, neboja sa dospelých, komunikujú úplne bez problémov, nie sú ustráchaní, v škole nemali najmenší problém s aklimatizáciou a kamarátov majú požehnane.
ja si myslím, že veľa robí aj povaha a ťažko o trojmesačnom dieťatku vedieť, aké bude o pár rokov... práveže, po skúsenosti, ktorú máte, by som bola ešte viac proti tomu, aby dieťatko strážil niekto iný. aj s deťmi sa všetko dá poriešiť, keď sa chce. je to menej pohodlné ako ich odložiť, keď si ideme napr nakúpiť, ale za mňa - ak deti s tým vyrastajú, nemajú problém s aklimatizáciou ani so správaním sa medzi ľuďmi.