Môže ísť do škôlky dieťa, ktoré nemá ešte tri roky?
ahojte moja mala bude mat tri roky az nabuduci rok v decembri a chcela by som ju dat uz v septembri.Viem ze to zavisi v prvom rade natom,ci je bez plienky a ci sa oblieka a tak.Mna by skor zaujimalo,kedy ste dali vy vase deti narodene v decembri.Moja mala je hrozne placha ale nechem to velmi predlzovat,skolka nas aj tak neminie tak nech si cim skor zvykne.Trocha sa ale bojim aby to prenu nebolo moc skoro a na adaptacny proces ju v ziadnom pripade nechcem davat.
@lia09 Ahoj, naša má tiež v decembri tri roky a nastúpila tento september. Najprv som ju chcela dať až od februára, ale v lete zostala strašne pobláznená za deťmi, tak sme ju dali už teraz. Aj napriek tomu, že mala deti rada a všade sa za nimi hnala, bola tiež hanblivá a ak deti začali kričať, tak sa ich bála a rozplakala sa. V škôlke si zvykla super, tri dni plakala, ale potom bolo dobre a postupne sa prestala báť aj detí. Dnes, po 2 mesiacoch aj niečo je papulnatá až strach, s každým komunikuje a nebojí sa ani detí. Je síce nepriebojná, ale s tým asi veľa nespravím 😖 Uvidíš sama, ako bude dcérka reagovať na deti pred septembrom a ak si bude zle zvykať, tak ju prípadne ešte necháš doma na mesiac dva a dáš ju do škôlky až po novom roku. Tak poradili aj mne tu na MK a musím povedať, že dobre 😉
@jaaty @indiankaindi, no keby bola mala len placha 😅 .U nas to je trocha horsie.Ona ci mala pol roka ci ma 2 roky,hrozne sa boji az by som povedala ze ma panicky strach z kazdeho a zo vsetkeho.A stale to je horsie,vobec sa to nezlepsuje.Aj preto by som bola zvedava na tvoj nazor @usonicky.uz polroka chodim s malou medzi deti a stale sa tam hrozne boji,hryzie si usta a prsty a nervozne kope nohami.Doma to nerobi.A pritom som tam snou a nevie si zvyknut.Neviem si predstavit co by robila,keby som tam nebola.Mne sa zda,ze toto neni len obycajna detska plachost.Aj doma ked sme a zapocuje neaky suchot od susedov alebo hociaky zvuk,uz sa chyta za hlavu a hovori neboj sa.A toto robi velakrat denne.Hrozne je priam stresovana by som povedala.Ked sa nanu len niekto cudzi co i len pozrie,vedela by vyskocit z koze.Ja velmi pochybujem ze sa ona zmeni,kedze ona takato bola stale a len sa to zhorsuje.A boji sa aj susedov,ktorych uz pozna.
@lia09, ak máš pocit, že sa jedná už o panický resp. fobický strach, skús sa obrátiť na nejakého psychológa. Povie Ti, či je to ešte norma alebo "choroba" a určite poradí, ako postupovať ďalej.
Držím palce, s týmto skúsenosti nemám, naša je niekedy až príliš dôverčivá k cudzím ľuďom - pokiaľ jej sú sympatický.
@lia09 naša sa tiež presne takto bála, aj doma, ak bol buchot u susedov. Vždy keď šla spať, tak sa 3x uisťovala, že nepríde sused a nebude robiť buchot. Ak sa náhodou zobudila na buchot od susedov, tak v panike ziapala na celý dom. Takže sme mali presne toto isté. A tiež sme chodili stále do kútikov, von, na ihriská, ale nula bodov. Vždy tam len stála a pozerala sa a ak nejaké dieťa utekalo jej smerom, alebo prebehlo okolo, tak utekala ku mne s poloplačom. Keď nastupovala do škôlky, tak som mala z toho hrôzu a preplakala som pol dňa až kým sme nešli pre ňu, pretože som vedela ako sa bojí detí a že tam ich je kopa, ale v pohode ju to prešlo, dnes a bojí už len tých detí, ktoré veľmi kričia a sú hlučné. A obhrýzanie nechtov máme tiež ☹
@jaaty tiez som rozmyslala aspon sa opytat neakej psychologicky,ale kazdy vravi ze beru len deti od troch rokov.Tak neviem.
@indiankaindi no to je super ze ste to takto zvladli.Dufam ze aj u nas to bude takto.Inak to je zaujimave,ze mala sa boji malych deti aj babatiek,ale velmi rada sa hra s vacsimi,takymi 5 rocnymi.Velmi by sa jej zisiel surodenec,ale starsi.Mladsieho by nezniesla 😅
@lia09, ono veľmi záleží od škôlky ako takej- hlavne či majú voľné miesta. Ak áno, určite by ho prijali. Tu v BA s tým problém veru je, ale z dôvodu nedostatočného počtu voľných miest. Práve to bol zo začiatku dôvodo, prečo som dala Hanku do súkromnej škôlky- tam ju prijali v marci a nemusela som čakať do septembra, ako v štátnej škôlke (hoci 3 roky mala v máji)
@lia09 podla toho, ako opisuje spravanie svojej dcerky, je velmi uzatvoreny introvert. Ci to je uz problem, to urcite nemozem povedat, pretoze by to bolo diletanstvo sa odborne vyjadrovat a nevidiet ju a nediagnostikovat priamo. Istotne dieta sa prirodzene zaujima o ine deti, ale je to v roznej miere. A taktiez plati to, ze dieta sa vyvinom meni. Je tazke predpovedat, ako bude reagovat tvoja dcerka na deti v materskej skole, ale odporucila by som to skusit, ale do mensieho kolektivu a opatrne. Keby som s nou priamo pracovala, mozno by som povedala viac a odporucila viac. Zatial len tolko a drzim palce, nech to dobre zvladnes ty aj dcerka.
@indiankaindi ahoj mozem sa ta spyta ,ze ked si dala dieta do skolky este pocas materskej tak matersku teda rodicak ti zoberu?syn ma teraz 2 roky ,ale zapisat ho musim dat uz teraz vo februari a v septembri by som ho chcela dat do skolky ..neviem ako je to z tou materskou ci ho mam dat zapisat teraz a do skolky ho dam vo februari na buduci rok ked mi konci materska..dakujem 🙂
@engiii ahoj, ja som malú tiež zapísala takto pred rokom a nastúpila v sepmtembri normálne. Mne rodičovský skončil až keď mala 3 roky, teda v decembri. Dovtedy mi normálne platili a malá chodila normálne do škôlky. Pýtala som sa na to aj na úrade, telefonicky aj osobne, pretože v škôlke mi tvrdili, že musím na úrad nahlásiť, že malá nastúpila do škôlky, aby mi mohli rodičovský vziať. Tak som letela na úrad, ale tam mi povedali, že o rodičovský neprichádzam, ani len o časť. Takže kľudne malého zapíš a kľudne ho aj od septembra daj do škôlky, o rodičovský neprídeš 🙂
nas nastupoval tiez skor 9.1 a 3 roky bude mat az 30.4 a zvlada to super
@indiankaindi ale aj keby som ho dala az od toho februara tak platit budem musiet kazdy mesiac uz od toho septembra asi,ze?
@engiii to ti už neviem povedať, ale myslím, že nie. Aj my teraz, ak je dcéra chorá viac ako 3 týždne, tak za škôlku neplatíme. Teda nemali by sme, tak nám to bolo povedané na začiatku roka, ale ešte dcéra našťastie tak dlho nebola chorá. Takže ak tam malého nedáš celý mesiac, nebudeš ani platiť. Teda samozrejme ak sa bavíme o štátnej škôlke 🙂
Moja dcéra začala chodiť do škôlky ako 2,5 ročná...Je to výhoda pretože si naozaj tú škôlku užila. Chodila tam 4roky. Podmienkou bolo len to, že nesmie mať plienky a musí sa pýtať na WC.
Ahojte babule, čítam tu Vaše príspevky a som trochu mimo. Náš Samko mal teraz 28.2. 2roky, takže do škôlky by mal nastúpiť už v septembri tohto roku? Teda by som si mala podať prihlášku ešte teraz v marci??
Alebo počkať do budúceho roku, ale nastupuje sa vždy len v septembri? Lebo to by mal 3 rôčky vo februári a nastúpil by až v septembri... pomóc 😖
@luciamk u nas je to tak, že matka môže zapísať aj dieťa ak nedovŕšilo tri roky (musí byť bez plienky), ale taéketo deti berú iba vtedy, ak sa nenaplní stav deťmi, ktoré dovŕšili 3 roky, počas roka hlavne v mestách berú deti iba vtedy, ak sa im uvoľní miesto
máš tri možnosti - zapísať k septembru a dať ho ako 2,5 ročného, alebo čakať, či sa uvoľní miesto od 1. marca alebo potom dať do MŠ ako 3,5 ročného - všetko záleží od konkrétnej MŠ a ich podmienok - zisti si stav, za to nič nedáš, ak sa pojdeš opýtať do MŠ 🙂 veľa šťastia
Baby ao to je? ak sa 3 rocne dieta nedostane do statnej skolky je nejaky narok na predlzenie prispevku na sukromnu? Sanca na statnu je naozaj velmi mala kedze bude mat tri roky "az' zaciatkom septembra a tym padom nesplna posmiennku 3 rokov k 1.9. ....
no neviem ... pani riaditelka sa tvarila dost arogantne ako keby ze co tam chceme s tou prihlaskou ked k 1.9. nebude mat tri roky ....
najprv nam zacala rozpravat nieco o tom ze deti je vela a miest malo a ze pre malu by to nebolo dobre kedze by tam bola najmladsia ... akurat ze mala je v sukromnej skolke od 20 mesiacov na pol dna a neviem si predstavit co by to pre nu znamenalo nechat ju doma ...
@babija to naozaj kazdy kto nedostane statnu skolku tak po 3 rokoch plati celu ciastku za sukromnu? asi som naivna ked som si myslela ze dieta ma narok na bezplatne vzdelavanie co si myslim ze skoka je ... :( osobne si myslim ze kd dieta nema zdravotne problemy tak ho skolka uz od tych 2 rokov velmi obohati, kolektiv, spievanky, riekanky, rozne ine aktivity ...
Ja som zasla ako hladko prebehla adaptacia 20 mesacneho dietata ... skusali sme aj v 18 mesiacoch jasle ale po dvoch tyzdnoch placu som to vzdala ... potom sme skusilli skolku a asi jej vyhovovalo ze je babikou vacsich deti a aj sa velmmi naviazala na jednu z tiet... Adaptacia: kupis si 10 adaptacnych hodin, prvy krat sme boli spolu na hodinku vecer ked uz bolo malo deti aby sa zoznamila s prostredim a aby sa nenalakala kolektivu ... dalsi krat podobne ale som ju v herni nechala samu a az ked po polhodke dosla ina mama po svoje dieta tak mala zacala plakat za mnou, hned som vbehla do herne a hrali sme sa s tetou a s detmi spolu ... potom sama 2 hodky dopoludnia, hodku popoludni a potom to uz slo ...
Po tyzdni sa mala rano usadila v kociku a cakala kedy ju do skolky odtlacime 🙂
@lenka03 jojoj 🙂 bezplatne vzdelavanie uz nie je nikde, vsak aj za statnu sa plati skolne 🙂, ale nie take vysoke ako v sukromnych MŠ
ja som tiez o tom presvedčena, ze dieta potrebuje sociálnu skupinu deti, ze rodic v urcitej etape dietatu nestaci, je mi luto, ze zriadovatelia - mesta a obce neriesia situaciu - ze je malo volnych miest pre deti a dalsi problem vidim aj v tom , ze rodicia davaju 6-rocnym detom odklad skolskej dochadzky - napr, u nas v skolke je tento rok 10 takych deti a v podstate zoberu 10 volnych miest pre deti 3-rocne - co je polovica triedy- a ucitelky same povedia, ze opravnene su iba 2 odklady, ale rodic ma pravo sa rozhodnut, ze dieta neda do skoly, podla mna by taketo deti mali byt v pripravnych rocnikoch v ZS
@lia09 aj nasa mladsia je decembrova a do skolky isla v sept, mala teda len 2 roky a 8 mes. Zvladli sme to ok a dnes sa do skolky aj sama pyta. Skoda bola len, ze starsia akurat zacinala prvu triedu v ZS, takze sa akurat v tejko skolke "minali". Mladsia by najradsej isla tiez do zakladnej skoly ako hovori teraz, ale aspon si povie, ze aj skolka je povinna. Deticky to podla mna zvladaju lahsie ako my rodicia, ten nastup do skolky a skoly 😀
moj nastupil na 2,5r jedinou podmienkou bolo bez plienocky a chodit na zachodik. 😀
no ja som z toho na nervy... určite nechcem aby malý išiel do škôlky tento rok teda tento rok v septembri, keď bude mať 2,5 roka. Veď my stále používame plienky, ja neviem či za pol roka už bude taký samostatný , že sa sám oblečie a vypýta sa na wc... Ale ako je to môžu deti nastupovať aj inokedy alebo len v septembri?
@luciamk zavisi od skolky, ci zoberu dieta aj inokedy ako v sept. Ak maju miesto zoberu, ak nemaju uz nic volne tak nezoberu. A k tomu, ze sa este nepyta. Nasa isla do skolky teraz v sept. a od plienky som ju oducila iba v juli.A v pohode sa tam pyta. Vidi aj ine deti, ze sa krasne pytaju, aj to pomaha. A k obliekaniu. Dieta sa ma snazit, ale nikto nechce od tak maleho aby sa obliekal uplne sam. Ucitelky vzdy pomahaju, ale chcu, aby sa deticky aj skusali obliekat aj same.

@lia09, tvoje obavy sú úplne zbytočné. Ak aj tvoja malá je teraz plachá, za trištvrte roka z nej bude iné dieťa.
Máloktoré dieťa nastupuje do škôlky presne v troch rokoch. Naša Hanka je narodená v 18.5 a do škôlky nastupovala prvého marca. Keby som vedela, že to tak skvele zvládne a s ohľadom na to, čo jej škôlka dáva, dala by som ju už v januári.
Každopádne sa neboj a nedrieš niečo s tak veľkým časovým predstihom. detičky sa menia čo mesiac niet ešte takmer rok 😉
@xlucia ak píšem vyššie, naša Hanka nastupovala do škôlky v marci, čiže mimo bežného termínu a s adaptáciou a začlenením sa do kolektívu žiaden problém nemala. Deti mala rada, jedine čo som si porovnávala bol harmonogram škôlky (jedenie, spánok) a náš. Keďže sme ho mali takmer rovnaký, žiadne úpravy neboli nutné. Toto odporúčam každej mamine, ktorej dieťatko ide do škôlky -vyhnete sa tak stresu.
...a dvaja súrodenci v jednej škôlke: chodíme si do súkromnej, ale tiež je tam viacero súrodeneckých dvojíc. Ani v jednom prípad som sa však nestretla s problémom.