Do školy o rok skôr

28. okt 2023

Dobrý deň.
Mám dcérku narodenú 2.9.2018. Tento rok nie je predškoláčka aj keď do predškolskej triedy ju dali (kvôli lepšiemu rozmiestneniu deti).
Keď by som ju chcela dať budúci rok od septembra do školy, teda o rok skôr ako má ísť, aké mám možnosti? Je šikovná, múdra, nevidím dôvod aby pre 2 dni išla do školy o rok neskôr.

deti95060810
28. okt 2023

poznám viac prípadov...
s dcérou chodila spolužiačka ktorú maminka dala skôr pre 10 dní.... zo začiatku Ok, vo vyšších ročníkoch už to tak OK nebolo....
neter išla skôr ... bola 25.9 . asi aj oľutovali rodičia, žiadna sláva.....

tini27
28. okt 2023

Neviem či nenapíšem blbosť (budem rada, ak mi to niekto vyvráti) no keď som hľadala info, našla som, že skôr do zš môže ísť len dieťa, ktoré išlo skôr na povinné predprimárne vzdelávanie, teda ktoré bolo “skôr predškolák”. A že na to, aby bolo skôr predškolák v zmysle, že je aj v nejakých registroch musí mať potvrdenie z centra atď atď… proste ja som z toho mala pocit, že pomaly v 3 rokoch aby to človek začal riešiť. Ale budem rada, ak som len niečo nepochopila a nie je to tak…

ajka0207
28. okt 2023

Je skutočne v škôlke zapísaná ako predškolák? Ak áno, niekedy na jar je potrebné podať žiadosť o predčasné zaškolenie a prihlášku do školy, materská škola určite bude nápomocná. Je potrebné absolvovať testy školskej zrelosti.

ajka0207
28. okt 2023

@tini27 tiež mám info, že je potrebné, aby bolo zapísané ako predškolák, ale to by mala byť len jedna žiadosť voči škôlke pred nástupom.

tini27
28. okt 2023

A teda ja by som také dieťa isto dala skôr, ak by to bolo možné. Myslím, že v tomto prípade je istotne bližšie k tým, čo od septembra pôjdu do školy ako k tým, ktorí pôjdu až o rok. Dcéra je novembrová a plánujeme ju dať ako 5-ročnú. Z okolia nemám žiadny negatívny príklad.

pininka1
28. okt 2023

Môj syn je 15.9. Išiel ako 5 ročný do školy na odporúčanie škôlky a po úspešnom zvládnutí testov ktoré musíte mať pri predčasnom zaškolení. Nemá žiadne problémy v škole, neľutujem ze sme ho dali skôr.

autor
28. okt 2023

@ajka0207 nie je zapísaná ako predškoláčka len chodí do predškolskej triedy. Platíme teda stravu bez dotácie réžiu škôlky, všetko to čo predškoláci nemajú

bosorkabb
28. okt 2023

Dieťa musí byť vedené ako predskolak, ďalej musí zvládnuť a absolvovať testy školskej zrelosti. A nakoniec škola musí súhlasiť.
Neviem kde bývaš ale školy v mojom okolí nezoberu také dieťa do 1 ročníka. Mam obe deti septembrové.

mogaa
28. okt 2023

nestačí chodiť do predškolskej triedy.....musí byť zapísaná ako predškolák, keďže teraz je povinnosť aby dieťa navštevovalo predškolskú triedu....ale ono záleží od danej škôlky, u nás sú v predškolskej triede aj mladšie aj staršie deti, ale deti čo idú o rok do školy majú o trochu ťažšie aktivity ako tie mladšie deti....napr.deti čo nastupujú od septembra do školy chodia na plavecký a tie mladšie deti nie....to je len príklad, tých aktivít čo robia klasickí predškoláci je viac.....treba sa spýtať v danej škôlke či by to teoreticky bolo priechodné, samozrejme s tým že dieťa bude musieť absolvovať test školskej zrelosti.....teraz keďže je povinná predškolská dochádzka je to trochu komlikovanejšie ako v minulosti, kedy stačilo že dieťa odporučila škôlka a urobilo testy školskej zrelosti, lebo dieťa pred nástupom do školy by malo byť vedené ako predškolák aby sa dodržala litera zákona....

koniarova
28. okt 2023

Tak sa to potom nedá. Musí byť vedená ako predškolák.

pininka1
28. okt 2023

@bosorkabb nemusí dat škola súhlas, iba ak by mala veľa žiakov a nezobrali by ho pre nedostatok miesta. Mne jasne povedala riaditeľka ze je na rodičovi ako sa rozhodne po tom co ma dieťa odporúčanie z poradne..

anjelicek26
28. okt 2023

Poradila by som sa v CCP a dala spravit testy skolskej zrelosti. Podla toho sa zariadila a urcite TI aj poradila Ako riesit papierovacky.

lucik194
28. okt 2023

napis riaditelke, ze ci ju este vie zaradit ako predskolacku. a ze chces predcasne zaskolenie, zavolaj a aj pisomne

pozri sa nasa tiez isla skor do skoly, pred par rokmi a nebola predskolacka oficialne, pretoze vtedy sa to nedalo. ked raz dieta nemalo k 1.9 pat rokov malo smolu, platili sme vsetko , aj stravu aj skolne..... nic nam nevratili,...... ale dcera isla skor do skoly.
bolo to najlepsie rozhodnutie, pretoze vieme, ze by sa v skolke nudila a nic by jej to nedalo, tiez je na zaciatku septembra. nema ziadne problemy v skole, dobre sa uci (jednotky dvojky), a ver mi vo vyssich rocnikoch vobec nie je vidiet ze je o rok mladsia, predsa len ti chalani su "opozdení" tak sa to strati 🙂

u nas napr. vsetky deti mali rovnake kruzky, ziadne rozdiely, ani plavecky, ani korculovanie. pretoze nie kazdy rodic si moze dovolit extra kruzky tak napr. na plavanie chodili aj vacsi aj mensi, detto na korculovanie a tam uz boli rozdelení podla sikovnosti....
predskolaci (2 triedy) robili vsetci vsetko ako predskolacku pripravu , takze aj ked realne 1,5 triedy boli predskolaci aj tí pol triedy robili to iste, lebo ucitelka musela sa venovat vsetkym naraz.....

urcite ju daj skor do skoly ak ty vidis, ze je jto ide.

tini27
28. okt 2023

Prosím ťa, ak to budeš riešiť, dala by si sem potom info “z prvej ruky” ako to teda je a dokedy možno dieťa zaradiť oficiálne ako predškoláka? Či to ide aj dodatočne, alebo len do septembra, alebo v čase zápisu atď..,? Vďaka 🙂

nevenka
28. okt 2023

Uz som to pisala, nasa je narodena 45 minut po polnoci, teda 1.9., posudzovali ju na predcasne zaskolenie v CPPPaP, ale mala testy ako pre nadpriemerne inteligentne deti, lebo slo o to "predcasne zaskolenie", nespravila. Sla teda o rok neskor a ako prvacka mala dovolene citat si vlastnu knihu, nie slabikar a tak. Ale inak OK. Nic jej neuslo. Len posledny polrok sa v skolke uz nudila a teraz ma 8 rokov a zacala dospievat, tak vyzera medzi tymi spoluziakmi trosku ako keby prepadla 😅🤣.

mogaa
28. okt 2023

@lucik194 vidíš, u nás je trieda predškolákov a aktivity sa im delia...tie čo idú do školy majú o málo náročnejšie aktivity ako tí starší.....naozaj záleží od škôlky.....

jar_ka
28. okt 2023

Ja som mala v triede dieťa narodené 22.9. a odporučili sme rodičom aby ho dali do ZŠ o rok skôr. Dieťa vedelo čítať, písať, počítať, kreslilo nám obrázky s venovaním, deťom čítalo rozprávky z knihy. Dieťa sme poslali na testy do CPPPaP, v rozhodnutí bolo uvedené že je nadpriemerné. S rodičmi som sa náhodne stretla po 2 rokoch a povedali, že nič lepšie nemohli urobiť. Ďalší rodičia tiež silou mocou chceli, aby ich dieťa bolo predčasne zaškolené, bolo šikovné, múdre ale nie nadpriemerné, testy v centre si rodičia vybavili po vlastnej dráhe, avšak dieťa spravilo testy primerane na svoj vek, teda bolo priemerné, preto ostalo v mš.

Teraz sa tak jednoducho nedá urobiť, že rodič po polroku požiada o zaškolenie a urobia sa testy školskej zrelosti, keďže posledný rok v mš je povinný ... dieťa, ktoré do 31.8.2023 nedovŕšilo 5 rokov a rodič mal záujem o jeho predčasné zaškolenie ( teda o povinné predprimárne vzdelávanie), tak musel požiadať mš o prijatie dieťaťa na povinné predprimárne vzdelávanie spolu so súhlasným vyjadrením z centra poradenstva a prevencie a od pediatra do 31.8.2023.

stanislavicenka
28. okt 2023

Ale tu nejde o par dni kvoli datumu narodenia. Ved ide o intelekt dietata, ci je pripravene zvladnut skolu, ci vie udrzat pozornost, a kopu veci, ktore pomaly hodnotia dieta. Su deti, ktore su januarove, ale do skoly pojdu az dalsi skolsky rok. A dolezita je aj emocionalna zrelost. Rovnako dolezita ako vsetko ostatne. Dcera je novembrova, a mna napriek jej sikovnosti a mudrosti nenapadlo ju davat do skoly skor.
Ale je to aj rozhodnutie rodicov, vy ju vidite a poznate najlepsie, rovnako aj ucitelky v skolke vedia ako posobi

amelia89
28. okt 2023

Moja neter isla ale bola na odporucenie u psychologa a bola v predskolskej triede. Narodena 14.9

paciko9
28. okt 2023

@tini27 ano,toto je pravda co si napisala. Ale len v pripade ak dieta zapisane ako predškolák. A autorka, vobec by som ju netahala po skúskach, psychologovi a logopedovi. My mame 3rocnu slecnu a uz teraz viem,ze ju dame o rok neskor je narodena v septembri.

kacena4
28. okt 2023

ahojko zakon stanovuje ze ak dieta chces predcasne zaskolit musis sa objednat do CPP na testy ak ich spravy tak jej napisu spravu o moznosti predcasneho zaskolenia a pri zapise ich odovzdat a ide do skoly. nepotrebuje dieta absolvovat povinny predskolsky rocnik od 1.9.23 je uprava zakona. tento rok nam tak do skoly chodi dieta

marsmykkok
28. okt 2023

Neviem no, vianočných detí je veľa, asi najviac detí v triede má narodeniny v septembri... Teda ja som vždy mala kopu spolužiakov čo oslavovali v septembri. Na prvej škole čo nešli predčasne školu zvládali super. Na druhej ked sme sa presťahovali tak tam boli 2 dievčatá, čo išli skôr o rok a potom okolo 7meho ročníka sa to dosť lámalo, boli snaživé, inteligentné, ale ťažšie sa im napredovalo a dobre učilo. Teda nemyslím si že je zlé nechať to tak ako to má byť. Ak predsa by len dieťa extrémne sa líšilo od zvyšku triedy stále je možnosť 8 ročného gymnázia alebo prestúpiť do školy pre nadané deti.

1mina
28. okt 2023

Neviem ako to je, svokor je zastupca v skole a skolke, a hovoril mi naposledy ze maju dieta ktore je narodene 2.9. A ze az ked tlacil nejake papiere co maju pre predskolakov a jeden mu chybal, patral preco a ze ho nechcu uznat ako predskolaka. Vraj rodicia maju aj papiere z CPP ze moze ist do skoly, ale vraj nemoze, system ho nepusti. Tak neviem ci sa ozaj inak neda ale to mi hovoril

autor
28. okt 2023

No zistím si, či sa dá ešte preradiť aj oficiálne k predškolákom keď už sú 2 mesiace škôlky za nami. No ale ak ju mám stresovať nejakými testami, asi to nechám tak. Ja som tiež novembrová, išla som neskôr a nič mi neušlo.

lucik194
28. okt 2023

ale na testy by musela ist tak ci tak

tie testy aky stres?! to budu presne tie iste co robia v skolke, nic viac ziadny stres

prisli sme vyplnila som papiere, potom sa mladej opytala ako sa vola,ako sme sem prišli, busom, pytala sa jej ci si pamata cislo, ona ze nie, len mal nakreslene lietadlo (bus na letisko), pytala sa jej na mena kamosiek zo škôlky (meno). kde byvame, mestska cast. ci chodi na nejake kruzky, meno uciteliek.

potom test asi 45 minut uplne jednoduche veci

autor
28. okt 2023

@lucik194 u nás sa žiadne testy nerobia, nikto nepríde do škôlky, ani nikde nie je povinnosť ist. Len na zápis.
A teda suseda bola s vlasrnej skúsenosti na jedných takýchto testoch s augustovým synom (vahala ci mu nema dat odklad) a ze to bolo dosť ťažké. Úlohy na cas, určovanie prvej, poslednej slabiky, doplnenie obrázka, dokreslenie radu...no ze trvalo to celé vyše hodiny. Syn samozrejme vystresovaný, výsledok zlý. Ale učiteľky v MŠ ho chválili, na zápise bol bez chyby. Tak ho do školy dali. Je teraz siestak a čistý jednotkár.

autor
28. okt 2023

@lucik194 * z vlastnej iniciatívy

lucik194
28. okt 2023

prve a posledne pismenko urcit je uplne normalna otazka na zapise v BA
u nas to deti normalne cvicia v skolke. lahsie potom citaju, lebo to pocuju
prve sa naucia rychlo . posledne po case

autor
28. okt 2023

@lucik194 ale nie je to nutnosť aby to dieťa vedelo. Prvá áno, ale posledná je len výhodou keď ju dieťa vie.
Jej tie testy prišli ako psychotesty. Napr. nakreslenú postavu vyhodnotila ako zlú, lebo mala podľa nej hrubé ruky. Nevadí ze kreslil aj detaily - nausnive, sponky vo vlasoch. Nula bodov za túto úlohu. Mal určiť začiatočné písmená. Nehovoril B ako bábika, ale BE ako bábika. Zasa nesplnena úloha. Mal hovoriť len B. A veľa iného. Ale teda ja som testy nevidela, len z jej počutia co hovorila.

letfenixa
28. okt 2023

Nejde len o to, či dieťa číta a počíta, ale aj telesnú zrelosť, osobnostnu, emocionalnu, ...