icon

Môže toto všetk dokázať dieťa v 9. mesiacoch?

denulienkad
5. okt 2014

Ahojte vcera mi posala kamoska,ktora ma o tyzden starie dieta,ze jej malicky sam krasne sedi,ze ked ho dava chodit tak kradne kraca,ked ho drzia za ruky,ze tancuje,kyve kazdemu,ze krasne tlieska.No mne sa to trochu zda prehnane.Nas bude mat 9 m.a teraz zacal sediet a uci sa lizit ale ide do zadu.Co si vy myslite moze to vsetko vediet v 9 mesiaci?

Strana
z2
takyna
5. okt 2014

Moze ja som sedela ako 6 mesacna, chodila 8 mesacna uplne bez pomoci 🙂

adeala
5. okt 2014

@denulienkad samozrejme, že može. Videla som x takých detí. Každé dieťa je iné, každý rodič je iný (niektorí majú potrebu urýchľovať prirodzený vývoj dieťaťa... ).

henikav
5. okt 2014

@denulienkad moze to byt v pohode pravda, v nasej skupine ked sa moja dcerka ucila samostatne sediet, 2 ine deti uz behali same bez nejakej opory, okolo 9-10 mesiacikov, to my sme este ani poriadne nelozili

maznacik007
5. okt 2014

@denulienkad moja dcera sa narodila v marci a na zaciatku decembra mame foto a video /z Mikulasa/ ako chodi za jeden prst sa drzi a na Vianoce uz dostala prvy kocik a normalne s nim bezka tlaci ho pred sebou aj samostatne chodi ... takze je to uplne v pohode mozne ... ale kazde dieta ma svoje tempo ... maly chodil az ked mal rok a pol ...

denulienkad
autor
5. okt 2014

No mna sa to dajak nechcelo verit.Ze ked mal 5m.ze sa sam podadil a ani sa nekyvsl.

zuzkaanicka
5. okt 2014

@denulienkad moja starsia dcera sa takmer presne v polroku sama posadila, mladsia dcera 8 mesacna sa v postielke postavila, drzala sa a normalne skakala ... deti su rozne, niektore su pohybovo zdatnejsie, niektore su ukecane-netreba porovnavat 😉

sissy27
5. okt 2014

@denulienkad preboha a nie je to jedno? 😅 sedieť v pohode, moja začala samostatne sedieť ako 8mesačná, a ostatné si nepamätám, ale tak to môže byť aj subjektívne - ty by si možno videla dieťa, ktoré nestabilne stojí a kymáca sa - jeho mama to môže vnímať ako tanec atď. ale veď starostlivosť o dieťa nie je súťaž "kto skôr" !!!
btw. my sme tiež mali na ihrisku mamičku, ktorej dcérka "od roka nemá plienku" ... no nemala, zato mamička mala vždy a všade batoh rezervných vecí na prezlečenie, lebo malá sa pocikala / pokakala kde prišlo... ale fakt, že bola bez plienky, bol pravdivý 😀

lencici
5. okt 2014

Ahoj. Podla mna je to mozne. Moja stvornozkuje od pol roka. Sedi od 7 mesiacov a na nozky sa stavia uz vyse meaiaca. Zakyve papa ale len niekedy 🙂 tapusky este nevie robit. A pokusy o tancovanie uz tiez mame za sebou. Ma 9 mesiacov a 2 tyzdne. Kazde dieta je ine. Starsia dcera vedela na 9 mesiacov max sediet...Najhorsie je to porovnavanie medzi detmi...

stanislavao
5. okt 2014

@denulienkad deti vacsinou sedia okolo 6 mesiaca. kazde dieta je ine. jedno vie chodit ako 10 mesacne a ine ako 18 mesacne. nemozete to porovnavat. nas starsi syn tiez chodil sam a nemal ani 10 mesiacov a druhy az skoro 13 mesacny. nemozete naozaj deti tak velmi porovnavat, ze jedno chodi, tak musi aj druhe a tretie a vsetky. a hlavne do nicoho dieta nenutit. ked pride ten spravny cas, nauci sa to. samozrejme, hovorim o zdravych detoch. pokila maju znizeny tonus a pod, tak to sa riesi individualne, cvici sa a pod.

adeala
5. okt 2014

@denulienkad no ja osobne by som brala, aby moje dieťa začalo chodiť okolo 18 mes., čo je ešte v rámci normy a zároveň to už má aj nejakú inteligenciu a nemusíš za tým stále behať, aby sa to neprizabilo 😅 9 mesačné chodiace dieťa znie veľmi nebezpečne 😀 ale možné to je v pohode

denulienkad
autor
5. okt 2014

Noml ona ho sama dava chodit za rucky.no videla som to dieta a sa mu nozicky podlamuju

ajka30
5. okt 2014

@denulienkad ano, deticky su rozne a niektore sa naucia skor, ine neskor. Je zbytocne nasilu dieta ucit chodit. Co sa tyka tlieskania a kyvania ruckou, ked mu to budes denne niekolkokrat ukazovat aj tvoje sa to za par dni nauci - neminaj energiu na porovnavanie a mam pocit, ze trosku aj na zavidenie.... 😉

kengurica
5. okt 2014

Ano, moze v tom veku chodit, aj sediet, ale dolezite je, ako sa k tomu dopracoval, ci svojim vyvojom alebo mu mamka cielavedomo pomahala....
Inac chvalit sa takymito vecami mi pripada trapne... Vsetky lubime svoje deti a su pre nas jedinecne.....
To, kedy sa dieta naucilo chodit, zediet, cikat do nocnika, .... to nezarucuje, ze bude v buducnosti nadpriemerne inteligentne, sikovne, ci bude v niecom vynikat, o 20 rokov sa nebudu chvalit, ze kto sa kedy naucil pytat na nocnik :D Kazde dietatko sa vyvija inac, niekto vie to, niektore nieco ine, niektore sa nejakou "dovednostou" pochvali hned, ine dietatko si to necha v hlavicke "vyzriet", kym to nebude dokonalejsie....
Su to len chvalenkarske reci matiek.....

katka1981
5. okt 2014

@denulienkad, jasne ze moze, ale ty sa tym vobec netrap. To nie su podstatne veci pre zivot. Muzov kamarat vedel citat a pisat od 4 rokov a ako dospeleho ho vsetci neznasali, bol cudak a klamar. Nie je podstatne kedy zacne dieta sediet, chodit, pisat, davat papa.

denulienkad
autor
5. okt 2014

Ja jej absolutne nezavidim.Ja lubim mijho maleho.len som chcrla vediet ci trochu nedomydlala veci.

winka99
5. okt 2014

@denulienkad podla tvojich tem, ti napisem len tolko, ze by si si mala uvedomit jednu zasadnu vec...dieta nieje vyrobok alebo tovar, ktory si si niekde kupila a ma splnat a vykonavat nejake funkcie vtedy a vtedy
podla nejakej knizky, ktoru si citala, ze kedy ma chodit, kedy mu maju ist zuby....to nie je navod na pouzivanie
dieta je clovek, a tak ako aj dospeli ludia su rozni, aj deticky su rozne

hikokk
5. okt 2014

Vsetko je mozne. Kazde dieta je ine. My mame 10 mesacneho synceka a tiez pekne sedi sam, chodi bez pomoci, vie vyslovit uz zopar slov (samozrejme ich este nepouziva spravne, stane sa niekedy, ze sa trafi), vie ukazat v knizke macku aj psa a to vsetko je zasluha mojej svokry, ktora sa mu non stop prihovara uci ho rozprava sa snim. Ale je to este stale hlupucke 10 mesacne dietatko, ktoreho nesmieme pustit z oci ani na sekundu, lebo by sa hocikde posadilo alebo spadlo lebo ono este nevie kde sa smie a kde nie a darmo vie chodit a sediet sam bez pomoci.

montinka
5. okt 2014

Ano moze.Nase dcery,starsia sama chodila v 10-tich mesiacoch(stvornozit ani nevedela,to sa naucila az neskor),najmladsia uz v 9-tich mesiacoch.A syn az v 15-tich mesiacoch.Kazde dieta je ine,netreba ich porovnavat alebo do niecoho nahanat.Kazde ma svoje tempo a vie v dannom veku to,na co je "vyzrete".😉

lolitka25
5. okt 2014

@denulienkad Moze, nas to tiez vedel ako devat mesacny. Kazde dieta je ine, neporovnavaj. Tvoje je lepsie v niecom inom, uvidis...

tinach
5. okt 2014

Pozri, Mozart v troch rokoch hral na klaviri a moja v troch dokáže akurát tak mlatit varechou po hrncoch 😅
Neriešim ...

pat_mat_minnie
5. okt 2014

@denulienkad Mohla si vela navymyslat, len aby vynikla.Mnohe "superhrde" mamicky to robia.Mnohe deti nasilu do niecoho nutia, beru starostlivost o svoje deti ako sutaz s inymi mamickami.Je mi z toho zle...A este chcem povedat - moja mama ma porovnava s niekym cely zivot, mam 31 rokov, vlastnu rodinu, svoj zivot a ona to robi doteraz, nici nas vzajomny vztah "matka-dcera" a nici mi tym cely zivot. Neporovnavaj, nesutaz, tes sa!

junova
5. okt 2014

@denulienkad Je to možné. Moja dcéra sedela sama bez opory ako 6 mesačná a 11 mesačná sama behala. Syn tiež. V 8 mesiacoch už stvornozkovali a v 9. chodili okolo nábytku.Ja som sa tým neschválila na ihrisku, nemám rada porovnávanie. Obrovská výhoda bola v tom, že som si ušetrila kríze🙂 Dcéra ako 2 ročná už pekne rozpravala, recitovala, spievala. Kamoskin rovnako starý vedel 3-4 slová.

amanta5
5. okt 2014

@denulienkad ano moze 🙂 Susedia mojich rodicov maju presne take dieta. To sa k tomu dopracovalo uplne samo (oni ho nijako specialne nestimulovali). Ja mam o par tyzdov mladsiu dcerku a sme na tom velmi podobne ako vy 🙂 Najskor som sa bala, ci je nasa mala v pohode, ci nema nebodaj nejaky zdravotny problem....to vies prve dieta ;) .... no potom som pochopila, ze je uplne v poriadku, nastastie. Odvtedy sa tym uz vobec nezaoberam 🙂
A ako napisala ajka30, ked chces naucit tapusky alebo papa, tak staci kazdy den opakovat. Nasa sa tak naucila tapusky a ma z toho strasnu srandu :D

majushka
5. okt 2014

Jasne, ze moze. Nasa v 10. mesiacoch uz sama behala. Do nicoho sme ju pritom nenutili. A davala papa, tlieskala, ukazovala prstom kde co je a vedela napr. aj ukazat, kolko bude mat rockov.

mamainprogress
5. okt 2014

Moze, iste ze ano, motoricky vyvoj ma asi dost rychly. Ale to neznamena ze stale bude popredu a sikovny. Do dvoch rokov je 95% deti motoricky na tom rovnako. Moj si sam sadol v 4m a mam video ako sam bez pomoci sa postavil na nohy v 5m3t, rozbehol sa sam v 10m, a teraz v 2r napriklad nevie skakat do vysky ani do dialky ako ine deti, ktore zacali sediet a chodit neskor. A beha stale po babatkovsky.

maaaria3
5. okt 2014

Jasné, može.... moja neter mala rok a pol a opýtala sa mamičky, kedy sa vráti z porodnice pekne celou vetou, o d roka vlastne plynule hovorila a čisto... ja som chodila osobne od 7 mesiaca /bola som také pevné dieťa/... ono je to o roznych faktoroch, nič to neznamená... je to len vývoj, raz napreduje potom stagnuje... všetci máme svoje tempo... to najlepšie

maznacik007
5. okt 2014

@mamainprogress inak toto je pravda moja dcera ako som pisala v 8. mesiacoch uz chodila ale teraz ked je uz velka nevravim beha dobre aj volejball a loptove hry ale gymnasticky tak obratna neni ... syn zacal chodi v 18 mesiacoch a teraz ma sest rokov .. kotule, stojky salta, perfektne predvedie .... take salta skace gymnasticky talent ...

safranca15
5. okt 2014

Moze moja uz ako 7mesacna sedela sama aj stvornozkovala ukazovala papa od 8 mes tlieskala stavala sa na nohy za ruky isla ked som ju drzala velika ukazala ako sa ma ukazala

lienka1601
5. okt 2014

prirodzena postupnost je pretacat sa liezt stvornozkovat posadit sa a chodit.. a stvornozkovat a sediet staci v 10 meisacoch.. takze no stress :D deticky si same urcia co a ako... ci uz skor ci neskor

horana
5. okt 2014

Je to v pohode, moze byt normalne natolko silny a vyvinuty ze to dokaze, nie je ziadna vynimka.
Ale ani tvoj nie je vyninka, ze to este nedokaze. Aj takych je vela.
Kazde diata ma svoje tempo a prave v tomto konkretnom veku (cca tych 9-12-15 mes) su rodziely najvypuklejsie. Obvykle z nich ale nic nevyplyva, ani ona nic nemusi urychlvoat, ani ty nic nerobis zle zato ze to este nerobi. Pockaj nejaky cas a budu na tom obaja rovnako. Toto su typicke veci, ktore sa zrovnaju, teda ti co boli napred potom zastagnuju a ti co stagnovali poletia dopredu.
Je jasne ze kazdu mamicku, hlavne 1.dietatka trochu skrie ked susedovie/kamaratkine/v rodine rovnako stare dieta uz nieco robi a moje nie a premieta sa tam nejaka ta tienova zavist trosicku a potreba hladat co robi kto zle. Ani ty nerobis niec zle, ani ona. Keby bol tvoj tzv. "popredu" (ako vravim je to len zdanlive, co sa vyrovna) tiez by si najskor neodolala pokuseniu sa pochvalit. Kym to neprerastie do stylu ze zhadzuje tovjho maleho recami: akoto ze on este nic a pod., je to OK. Nepozoruj ju prilis stylom ze sa mu podlamuju nozky a toto tamto, nechaj jej slobodu, dokonca ani keby si jej to nehcela hovorit ale si to o nej len mysliet, ze je horsia, aby si si nejak ulavila svedmiu, to netreba. Ja plne chapem ze kazda mamicka co sa stara maximalne o svoje dietatko, ze je jej chlp luto ze ako to ze este nenabieha, ale treba sa toho zbavit. Uvidis o par rokov ked budu s kamaratkinym malym rovnako razantne behat po ihrisku, uz si ani nespomienes...
@denulienkad

Strana
z2