Mužova výchova dcéry
Ahojte zienky. Zaujimalo by má, či ste mali podobnú situáciu a či je nejaká šanca na zmenu alebo čo s tym. Mame s mužom 2 deti - dcéra 2,5 roka a 2 mesačný syn. S mužom mame taký normálny vzťah, dá sa povedať bez väčších problémov (okrem tohto tu samozrejme), teraz väčší stres lebo 2 malé deti.. Jasne, že nikto nemá patent na výchovu a väčšina sa uci za pochodu s prvým dieťaťom a takto to bolo aj u nás, no som typ, ktorý sa snaži robiť veci intuitívne a čo neviem, tak hľadať odborne rady. Snažím sa dcéru vychovávať s kľudom, bez kriku, nálepkovania a strašenia. Dcéra je podľa mna veľmi šikovná a rozumná, no ako každé dieťa aj pojasena a rada behá, skáče, kričí, skúša nové veci a niekedy sa tvári, že je hlucha 😀 Problém je môj muž.. Dcéru lubi, to áno, len je nervak. Kým je mala “poslušná” tak je všetko OK, no keď napríklad rozhadze hračky pri hre, už je zle, lebo “má toho veľa a len robí bordel”. Keď neposlúchne na jeho prvé slovo, už jej vraví, že nič neposlucha a hlavne veľa veci robí muž silou. Keď mala vezme niečo čo nesmie, ani jej nepovie, že vráť to, príde, rovno vytrhne z ruky a jasne, že potom mala plače, silou ju oblieka atd A takých situácii je X. Nedovolí sa jej hrať s hrncami, lebo robí hluk, pomahat pri varení lebo robí bordel atd.. Teraz keď mame doma bábätko, tak mala chce pri vacsine úkonoch (obliekat, vyzliekať, zuby umývať, uspavat atd) mna, lebo sa jej venujem menej. Mne to nevadí, snažím sa to skĺbiť, že si vezmem oboch napr do manželskej postele, drobec na prsnik, dcéra ku mne a na nohy dám knihu a čítam a potom ide spat do svojej postele. No muž malej vyčíta že je “mamin cecok”, mne že som si ju rozmaznala atd.. A mala čoraz viac otca odmieta a nedá si ani nos ním vyfúkať atd. S mužom som sa 10000x rozprávala, stále prisľúbi že sa zmeni, vždy to vydrží do prvého “vzdoru u dcery”. Posielala som mu články - nečítal. Prispevky zo sociálnych sieti - nečítal. Už to došlo do štádia, že ho stopujem rovno pred malou, čo zase nerobí tiež dobrotu, ale napríklad minule chcel po malej pusu (ona nechcela mu dať) a on ju vydieral, že jej inak nedonesie mlieko (pred spaním). No to som musela už zasiahnuť. Alebo keď jej povie “ty nie si normálna” a pod :/ Neviem ako ďalej. Vie sa s nou salit, vie ju vybehat, mala sa s ním rehoce ale krízové situácie nezvláda a ja už neviem ako ďalej, ako mu vysvetlit že nech pozera na to, že má 2,5 roka a sama sa obuje, oblecie, sama je, vodu si naleje atd, a ze všetko sa v tej hlavičke teraz berie extra vazne a nemôže jej povedať že nie je normálna a pod :/ Je možné, že ešte nejako výchovu zmeni? Ja mám normálne pocit, že nie že nevie ale on nemá záujem sa v tomto trochu pohnúť lebo by aspoň niečo si k tomu prečítal napr :/
Buď pôjde k terapeutovi alebo tieto krížové situácie nebude riešiť a stiahne sa preč a doriesis to ty. Neexistuje, aby takto riešil veci. Vie to o sebe, tak jednoducho nech v tej situácii odíde a nechá teba. Je to agresívny človek. Potrebuje terapiu, ale máloktorí z nich si to prizná a rieši to. Tými rečami jej hádže polená pod nohy do života, svojim prístupom spôsobí, že terapiu bude potrebovať vašim aj to dieta. To sa predtým nedalo poznať, čo je zač, než ste mali deti?
Mne tu po precitani tohto prispevku hned napadlo, ze tvoj muz hoci asi nevedomky( asi nemal bohvieake detstvo a chapavych rodicov)zavaruje tvojej dcere na zranenia z detstva, ktore ju ak nie skor, tak neskor v zivote potrapia a bude sa musiet z nich "liecit"...Ono kazdy si nesieme nejaky ten batoztek z detstva, niekto ho ma mensi iny vacsi a vacsinou ma vplyv potom na jeho zivot a hlavne v krizovych zatazovych situaciach.Ale zas este je mala, este nie je vsetko stratene, skus dohovorit muzovi, nech v zaujme rodiny vyhlada psychloga, mozno par stretnuti pomoze...Drzim palce!
On robí to, čo odkukal v detstve. Je to hlboko zakorenené, ale dá sa s tým pracovať. Si úžasná mama.

Muz musi pracovat na sebe,na svojom zvladani hnevu. Vidno,ze mu na nej zalezi,no svojim spravanim stavia mur. Preto ho dcera odmieta. Nastav mu zrkadlo, ci by on isiel za niekym kto po nom vresti, ublizuje (napr pri tom obliekaní a pod).Ani v skolke deto nemaju radi take ucitelky, nieto mat este doma takeho rodica. Isto sa boji jeho výbuchov. Coskoro zacne zrkadlit jeho spravanie(aby ste sa potom necudovali,ked pojde okolo brata a daco mu vysklbme z ruky-ved ju to ocko naucil,tak je to normalne). Moj muz bol po narodeni mladsej strasne opatrny,az prehnane,nedovolil 2rocnej,aby sa jej dotykala, vkuse len jemne,opatrne..a vies co? Taka bola vynervovana,ze ju naschval poskriabala na tvári, do krvi. Vtedy som sa na muza vyhucala a pomohlo.Prestal s tym a dcera uz nikdy neublížila (ani ked ju ta mladsia terorizovala). Teraz je vo velmi citlivom veku, ma noveho surodenca, musi citit, ze ma vasu bezvyhradnu lasku(pretoze sa boji,vi ju stale lubite,ked mate nove babatko). Spravne,ze ju chces zapajat, tak to treba robit, aby sa necitila odstrcena. Aj svojim spravanim budujete vztah medzi svojimi detmi.