Správanie 2,5 ročného dieťaťa

2. máj 2022

Dobry den, chcem sa opytat na spravanie nasej malej a ci je to normalne, uz o sebe pochybujem a neviem, co mam niekedy robit.

Mala ma 2,5 roka, ked ju o nieco poziadam vacsinou pocuvne a urobi, od malicka mi “pomaha” s umyvackou, bieliznou, necham ju nech pomiesa cesto, rozbijeme spolu vajicko, ked vidim ze sa nejako hra, tak ju nechavam samu. Vacsinou sa hra, ze nieco vari babike, mne navari kavicku, rada si lepi samolepky ale vacsinou jej hra spociva v tom, ze vyhadze voskovky po zemi, rozhadze magnety, roztaha knihy a ide dalej nieco rozhadzat. Ked spolu malujeme vydrzi mozno 5-7 minut a uz hotovo.
Vonku sa najradsej vozi na motorke svojej, alebo sa smyka, nadalej ju bavi zbierat kamienky a palicky, kopat alebo hadzat loptu tiez nevydrzi dlho. Beriem to ale tak, ze je to sucastou jej veku a postupne sa to hadam zlepsi. Dufam tiez, ze obliekanie sa zlepsi, ked jej idem pomoct z pyzama je to naozaj 70x jej zopakovat ze sa ma ist prezliect. Snazim sa jej uz iba pomoct vyzliekat a obliekat ale kym ju “donutim” aby naozaj doslo k tejto aktivite tak je to dookola opakovat, ze sa ma prezliect a ja neviem ci je to vekom alebo ja som benevolentna a neviem ako na nu.

Vsimla som si aj, ze ked sme v obchode tak ani nevymysla, ze by chcela to a tamto ale ona ked nieco rozprava tak krici, ked pozorujem ine deti, tak take vobec nie su. Ona aj doma nerozprava “normalnym” hlasom, ale takym vysoko polozenym. Ja neviem, ci je to normalne.

Dakujem za komentare.

pribinak
2. máj 2022

Je, veď je na 2,5 roka úplne super

kandelabra
2. máj 2022

úplne, ale úplne normálne dieťatko. Keď som videla ten vek tak som myslela, že budeš písať niečo o období vzdoru, že sa ti dieťa hádže o zem, trucuje a reve alebo čo. Ale toto je jedna šikovná slečna! Nemaj na ňu veľké nároky, na svoj vek je super. Doporučujem ti ale načítať si niečo o vývoji a čo dieťa v akom veku dokáže, pomôže to tebe lepšie tvojej dcérke rozumieť.

luccija
2. máj 2022

Šikovná, ale zaujalo ma to kričanie.Mala vyšetrený sluch počuje, keď na ňu sepkas?

autor
2. máj 2022

@kandelabra mas pravdu musim si viac nacitat, no zas nebrat to striktne. Ja sa jej snazim davat priestor, ked vidim, ze uz ju napriklad malovanie nebavi, zbalim to, odlozi vykres aby sa to preschlo a hotovo. Vzdorom si uz prchadza, obcas sa nahneva a vyslovene reve, ale toto prave beriem, ze tym si musi prejst a snazim sa to ustat, nastastie nema az take, ze sa hadze o zem.
@luccija myslim, ze sluch ma v poriadku, ale vyskusam zaspekat jej meno, ci ma bude pocut. Ono nie je to uplne kricanie, skor naozaj ma vysoky hlas, ako taky sopran na druhu. Preto neviem, ci aj ostatne
deti su podobne alebo som nieco zanedbala.

carduelis
2. máj 2022

Aj moj 3,5 rocny syn ma taky hlas, sepkanie pocuje, ale ten zvuk je niekedy velmi neprijemny :/ tak boda do usi a vzbudzuje nervozitu a “pohotovost”

luccija
2. máj 2022

Deti sa dokážu sústrediť 10 min v tom veku pokojné a kľudné možno viac, alebo, keď ich to veľmi zaujme