Na 2,5 ročnom synovi sa mi niečo nezdá
Ahojte. Syn bude mat 2 a pol roka. Narodil sa o 5 tyzdnov skor. Znepokojuje ma, ze slabo rozumie niektorym veciam - nevie urobit vezu z kociek tak, aby to islo podla velkosti, nevie postaviť ani 3 dielne puzzle, nechce sa mu prevliekat veci, zoradit nieco podla farby... Nestoji na tom svet, ale taketo veci, kde uz treba rozmyslat, mu idu tazsie. Napriklad jednoduche vkladacky, kde je na doske predloha, vie zaradit. Aj priradit rovnaky obrazok k rovnakemu. V beznom zivote po nas opakuje, hned sa nauci nejaku srandu, vyplazit sa, alebo hadzat lopty, robit grimasy, a pod. Ale ked mu ukazujeme nieco taketo z hier, puzzle, kocky, a pod., sice sa sústredi, ale nejde mu to. V jemnej aj hrubej motorike ma urcite rezervy. Este neskace, pomaly na odrazadle, nema záujem o kreslenie... Ale aby som nebola len negativna - on ma najradsej, ked pri sebe sedime, pozerame si knizky, ja sa ho pytam co kde je, on mi ukazuje, vydáva zvuky dooravnych prostriedkov, zvierat, ukazuje mi rôzne gesta, ktore mame naucene... Alebo si rad posuva auta, hadze len tak do chodby lopticky, nálepky si odliepa a dava na ine miesto... Ale hned ako je to nieco náročnejsie a treba premyslat, je tam problem. Neviem ci len nemam velke očakávania, ale nerada by som nieco zanedbala. Chodime k logo aj špeciálnej pedagogicke, je tak hranicne a nerovnomerne s vyvojom.
Neboj sa, podla mna to nie je nic patologicke. Moja dcera ma za mesiac 3 roky a puzzle ju tiez donedavna vobec nezaujmali. Len asi pred 3 tyzdnami poskladala 3-dielikove a teraz uz sklada sama 24-dielikove. Decka sa dokazu v urcitych oblastiach posunut aj skokovo. Ked ho to nebavi, nenut ho a nerob si z toho hlavu. Je skvele, ze ma rad knizky. Ja poznam 2 chlapcov, ktori su este o.par mesiacov starsi od tvojho a tiez sa nehraju s nicim len s autami (tie miluje aj moja dcera), vobec nemaju radi knizky, lego, kocky, puzzle...obcas mu pripomen, ze aj take hracky existuju, ale nijak by som ho netlacila...Podla mna sa aj zacne hrat coraz viac sam s hrackami, cim bude blizsie k 3. roku.
Ďakujem. Skor som mala predstavu o tom, nieco na ten štýl tej ,, druhej,, pedagogicky. Testovať také malé dieťa mi pride dost odveci. Moja by jej tam neulozila zrejme nic z toho, určite by jej teda nič nenakreslila, tak neviem co by mi povedali 😁.
presne ako ti pise @scorpionflower1 . Mozno o mesiac budes len kukat jak všetky tie veci zrazu robí 😁. My sme teraz tiež tak skocili zrazu na rôzne vkladacky, navliekacky, doteraz to úplne obchadzala, nechcela to ani vidiet. Akoby nerozumela, co od nej chcem. A zrazu sa aj 20 minút vyhrá s cervikom co sa preplieta do dreveného jabĺčka.
No nie? A ešte u cudzej ženy niečo poskladať v takom veku. V 3 rokoch už áno možno aj skôr ale v 2 a pár mesiacov. Moja osobne by sa minimálne hanbila. Presne to máš mesiac od mesiaca iné dieťa.
@verizienka no veď. Možno že by pani tiež nevedela veci čo by si po nej chcela😂😂
Môj muž je teda niekedy v niečom na úrovni dieťaťa. Pritom, mne to je tak jasné
Môj 2,5 ročný tiež nemá záujem o tieto aktivity, ako puzzle, vežu podľa veľkosti nepostaví, ale tak podľa seba a ako uzná za vhodne, navliekacie korálky som ani nekupovala, predsa len, jeho viac poteší nový bager, ako takéto veci. Nikdy mi neprišlo, že by s ním bolo niečo zlé
Budem jedina.
Ale rozumiem ti a chapem tvoje obavy. Mam chlapca a predcasniatko. 2,5r mal par mesiacov dozadu a to co popisujes, robil tak ked mal 1,5r. Mozno aj skor. Z duse neznasam nazory ako je to chlapec, tak je OK ze nerozprava, OK ze pomaly v 3r nerobi hento toto tamto, je OK ze je spomaleny, lebo CHLAPEC. Nikdy som k synovi tak nepristupovala. Ani nerozumiem tym obhajobam, ze je ok ked 3r dieta nerozprava. A toho je tu plno.
Vzdy je pohodlnejsie dietatko nechat ako samorast, a neriesit. Maminky predcasniatok maju iny pohlad, inak vnimaju aj len obycajny psychomotoricky rozvoj a milniky, ktore ma dietatko zvladat. Vela vysmechu je tu, ze sledujeme tabulky.. To nie je uplna pravda, myslim ze nikto tu psychopaticky nejde po tabulkach, ale nejaky ramec musi byt dodrzany a ked nie je, je uzasne, ze ti na synovi zalezi a riesis to.
Nechapem ani rady, ze sa mas vykaslat na lekarov. Tak kurnik ked raz niekto vyjadri podozrenie na spomaleny vyvoj, je nasa zodpovednost urobit maximum, aby sme dietatko podporili, dali vysetrit.
Za mna si uzasna. Konecne niekto, kto sa zaujima ako dietatu pomoct ❤️
Pozri IG logomamka, ma tam tipy a odporucania ako pomocou knih a aktivit podporit jazycek, hlavne ako citat spravne, lebo hlavne spravne citanie a debaty s dietatkom ho spravne stimuluju. Potom je super profil spec.ped tiez na IG, vela suoer informacii a zameriavala sa teraz na rozvoj motoriky malych deti.
Ako vyssie niekto spominal, rozvoj jazyka a ruciciek ide spolu, ak je problem v jemnej (aj trosku hrubsej) motorike, moze sa to odrazat aj na reci. Navyse sa ti samej zda, ze trosku aj to logicke myslenie mozete podporit, ano, urcite su aktivity, ktore ho budi bavit viac a ktore menej. Ti vyuera, ze mu nejdu vobec. Nas v 2,5r staval v pohode 15tky puzzle, chapem ze to je individualne, jedno dievcatko tu v tom veku skladalo 24ky. Dalsi chlapec v tom veku nespojil ani 2 dieliky. Ale robis spravne, ze ho podporujes a hladas sposoby. Nenechaj sa odradit a uvidis vysledky ❤️
Ospravedlnujem sa za preklepy 🙈
@marzuz89 zdieľam tvoj názor.
Ja ta chcem povzbudiť, robíš spravne.
Ja som takto moje predcasniatka ťahala a ťahám stále vpred. Málokto si, okrem mudr, uvedomí, že tieto detičky potrebujú podporu, také neustále strkanie, aby sa posunuli vpred.
Začala som s nimi pracovať, keď mali 28m. Uz vtedy nastúpila logopedicka. Bohužiaľ dovtedy som bola zúfalá, nerozumela som potrebám mojich detí a oni nerozumeli mne. Najhorší čas bol od 2,5r do 3,5r, kým sa nenastartovala reč a tým aj porozumenie.
Dodnes som ich maják, logoped, špeciálny pedagóg.
Dnes sú skoro 5r rádia, múdri, jemná a hrubá motorika v maličkú. Používajú spojky a neskutočne vety. Stále možno nesiahaju na rovesníkov, ale život im to veľmi uľahčilo.
Apropo 1x boli testovaní v 3r. Neublizilo im to, aspoň sme spoznali medzery, ktoré treba doucit, vylepšiť.
Nie je na tom nič zlé, ani premotivovane.
Si doma a môžeš sa mu venovať, tak to s pohodou využi, je to na nezaplatenie.
No nechcem sudit ale tiez si myslim ze ho brutalne tlacis a strasne vela od neho chces, nech sa hra, neorientuj sa na vykony a tes sa z toho co ho bavi. Ani mojho tri a pol rocaka nebavia niektore tie veci co si vymenovala 🤷🏻♀️Tie aktivity zneju dost montessori, zakladny princip montessori je ze prisposobujeme podmienky dietatu aby sa mohli cinit a aktivity su na jeho vybere. Predstavime mu aktivitu a nechame na nom ci ju chce robit ci nie, ono samo najlepsie vie ci je na nu pripravene a sam si ju vyberie neskor ak nie je (samozrejme za idealnych podmienok) v takom veku je naj zmyslove vnimanie, Drzim palce
Ako ste na tom s odstupom casu?
Ako ste na tom s odstupom casu?
@annak14 teraz má vyše 6 rokov a zajtra nastupuje do prípravného ročníka. Vyzerá to na Aspergerov syndróm.

Sorry, chodia na prehliadky, teraz ma napadlo, ale len zdravotné. Teraz som si spomenula, že mi to raz hovorila