icon

Nahota pred deťmi

happy8051
9. máj 2012

takuto temu som tu nenasla a dufam, ze za jej zalozenie nebudem zatratena 🙂

k vytvoreniu temy ma nakopla znama, ma dieta vo veku mojej dcery. Rozpravali sme sa o vychove a ona sa strasne pohorsovala nad tym, ze by dieta malo vidiet nahe telo mamy alebo otca. Prislo mi to zvlastne.... ked som bola dieta, u nas nahota nikdy nebola tabu. Jasne, ze sme sa nepromenadovali nahi cielene, ale bolo pre mna normalne vidiet mamu, alebo otca.

casto sa sprchujem spolocne s dcerkou, spolu sa obliekame.... nezda sa mi to divne. podla mna je dolezite, aby dieta vedelo, ako vyzera dospely clovek nahy...

aky je vas nazor?

zabka8423
10. máj 2012

@ginger_fox absolutne s tebou suhlasim, presne toto je aj u nas. preto mi to vsetko pride take normalne.
@vejula ja som to ani v puberte neriesila a vobec som sa nepozastavovala nad tym, ze by som mala otcovi sledovat penis a neskor ho porovnavat s inymi. ani v puberte som to neriesila. neproducirujem sa tu naha od nevidim do nevidim a ze ma vidi dieta, ked sa obliekam, no a co. ma moznost volby, bud sa pozrie alebo nepozrie, nemam pocit, ze by som ho tym traumatizovala. a praveze preto, ze je starsi na nahotu zvyknuty, ani mu nedojde, ze som naha, nepozera na mna, neocumuje ma, berie to uplne normalne, ze sa obliekam, nejak to ani neregistruje. a predstav si, pytala som sa ho, ci mu je to neprijemne a povedal, ze nie, nie je mu to neprijemne, je mu to jedno. asi prave preto, ze je na nahotu zvyknuty. viem dobre a pamatam si, ako sa v partii preberali same chichichi chachacha ked baby videli prvy krat otca naheho alebo chalani mamu, robili si z toho prdel, mna to ani nenapadlo sa na tom uchechtavat, pretoze mi to vobec neprislo zabavne. a nikdy som nemala potrebu preberat nahe tela mojich rodicov pred deckami v partii. asi preto, ze to bolo pre mna tak normalne, ze som nemala potrebu z toho robit nejaku zaujimavu story. a hlavne je to aj o vychove a ucte k rodicom. u nas platilo, co je doma, to sa nevynasa von. a verim, ze ani moji rodicia sa nechvalili vonku tym, ze mi rastu prsia a podobne. mozno mama s blizkymi kamoskami, kedze anonymne fora neexistovali. a vobec. bavime sa tu o veci, ktora je pre ludske telo absolutne prirodzena. pokial sa mi tu neprehana nejaky uchyl pred oknami a nemydli si svoje organy a neobtazuje tym mna amoje deti, tak je to ok. tiez po ihrisku nebeham naha 😉 ani nikde inde, som naha len doma aj to len na nevyhnutnu chvilu.

zabka8423
10. máj 2012

@minewka presne presne presne. 😉 😵

zabka8423
10. máj 2012

navyse ma moj syn casto natiera, kedze mam atopicky ekzem a suchu pokozku a na chrbat si tazko dociahnem a nema s tym problem a co ho mam vyhnat von, ked sa potrebujem natriet speci mastami cela a nechat to chvilu posobit? nemam doma chlapa ani ziadneho jeana, ktory by ma natrel, tak co.
zabite ma za to a napiste, ze som uchylna 😀

kaja73
10. máj 2012

@vejula mam syna v puberte-13 r-,mame ozaj otvoreny a myslim ze aj uprimny vztah-kolkorat mi aj vlozky prinesie na vecko,ked mudra mamina zabudne 😝 ,jedno vecko mame v kupelke a stane sa ze niekto cura a iny sa kupe-nik to u nas za zaujimave ani zvastne nepovazuje a nebyt takychto debat ani sa nad tym nepozazastavim. 😝
On sa kludne predomnou vyzlecie a vlezie si do sprchy a ja to iste v pohode spravim tiez a nikdy som si nevsimla za na mna cudne pozera alebo daco take.O traume ani nehovorim.
Viem kto sa mu v skole paci,o com sa bavia jeho spoluziaci atd.
tatino mu raz za cas kontroluje predkozku-mal s nou problem a v pohode si to da skontrolovat.
Dokonca spolu nacvicovali jej pretahovanie cca vo veku 5 rokov-vtedy si ju zacal pretahovat sam,ale nesla uplne cela,tak to proste dodnes mm raz za cas kontroluje,aby to chudak nemusel sam riesit pri prvom sexe. 😝
proste u nas toto nie je tabu ani nikdy nebude.
Ked povie on ze sa uz predomnou nevyzlecie tak to budem akceptovat. 😉

digysa
10. máj 2012

@ginger_fox Ty si skutocne myslis, ze "musis" vidiet rodicov nahych v rannom detstve, aby to clovek v dospelosti zobral za normalne starat sa napr. o starych rodicov?

Ja som otca naheho nikdy nevidela (spodare, alebo uterak mal vzdy) ale absolutne sme nemali problem so sestrou starat sa o dedka po infarkte- umyvat celeho holeho, obliekat, ukladat na postel a pod..

Absoulutne nemam problem starat sa o babku, po dopravnej nehode- celu holu okupat, obliect, dat je vlozku, posadit ju na zachod...

Absolutne nemam problem ist s mamou na nakup a ist do jednej kabinky, kde si skusame spodne pradlo....

A absolutne som nemala problem umyvat mojho otca, ked mal vysoku teplotu a bol uplne nevladny- museli sme ho umyvat na posteli s mamou ( pred tym som ho ako dieta holeho nevidela)

Ziadna trauma, ziadny problem...
Sice som vyrastala v rodine, kde sme bezne pobehovali nahi (nie umyselne), a taktiez moj manzel a to tiez obcas urobime (napr. ja dnes rano, lebo mi deti prisli do spalne a clovek sa musi prezliect) ale aj tak si myslim, ze ak to niekto nerobi, tak v tom nevidim az taky problem ako vy vsetky, ktore ste tento sposob zivota zazili (pocnuc so mnou).
Jednoducho kazdy mame inu hranicu cudnosti a myslim, ze nikto z nas nie je divny....

digysa
10. máj 2012

@kaja73 Moj syn mi vlozky tiez podava....a dcera ich lepi na stenu 😀 ( od nej si ich radsej nepytam) 😅
Uz som im musela vysvetlovat, preco krvaaacam...

digysa
10. máj 2012

@zabka8423 Preco by to bolo uchylne? 😎 Mna deti tiez natieraju opalovacim kremom....chrbat si nedociahnem...

zabka8423
10. máj 2012

@digysa pretoze som sa tu o.i. docitala aj to, ze niekto nahotu rodicia vs deti oznacil za perverznu ci ako to bolo. nieco v takom duchu 😕

ginger_fox
10. máj 2012

@digysa ja Teba a Tvoje deti naozaj do ničoho nenútim. Čo si robíš v súkromí domova ma naozaj netrápi(tajne však dúfam, že to neprekračuje hranice Trestného zákona 😀 ) a ak máš ten pocit, tak sa mýliš.
A prečo máš vôbec pocit, že som písala Tebe? Ak Ťa to poteší, tak ma teší, že s absolútne ničím nemáš problém, si zdravá vyzretá osobnosť a vôbec si nič cez písanie mne neprojektuješ 😉

digysa
10. máj 2012

@ginger_fox Neadresovala si prispevok nikomu, tym usudzujem, ze ho pises pre vsetkych, ktori tuto diskusiu citaju.
Ja som zareagovala na tvoj posledny odstavec. Viem, ze si nepisala na margo mna.

stvura
Odpoveď bola odstránená
mamkabeika
10. máj 2012

Ahojte, nestíham čítať všetky príspevky, lebo sa ich tu nazbieralo naozaj kopec 🙂 , ale aspoň napíšem svoj názor.

Podľa mňa nie je trapas, keď dieťa náhodou zazrie maminu alebo ocina nahých, nedá sa to vždy ustriehnuť, najmä pri všetečných deťoch 😅 Ale treba sa rýchlo obliecť a je to 🙂 V takejto situácii je jedno, koľko má dieťa rokov. Ak je to len náhodou.

Ale ak sa rodičia s deťmi opačného pohlavia spoločne kúpu nahí alebo tak chodia po byte (je to samozrejme ich vec) vo veku, keď si deti už uvedomujú svoju sexualitu, je to z hľadiska výchovy až neprípustné a nemorálne. Malým deťom do veku napr. 6 rokov (vek je individuálny) treba vštepiť, že sme odlišní (mama od ocina, brat od sestry) a že je to prirodzené! Že ich pohlavie nie je na hanbu, ale je to ich výsada, ich krásne stvorené telo. A takisto, že má každý svoju dôstojnosť a právo svoje telo pre seba uchovať a neskôr ho darovať partnerovi ako dar. Ak žena dojčí aj na verejnosti, je to prirodzené (žena vtedy predsa cielene prsia nevyvaľuje 🙂 Ale nie je prirodzené, keď muži a ženy pred sebou chodia nahí, pokiaľ nežijú intímne či nie sú manželia. Každý má právo na svoju intimitu či súkromie, aj v kruhu svojich najbližších.

Predsa ak sa rodičia pred deťmi nepromenádujú, to neznamená, že deti nevedia ako vyzerá nahý muž či žena. A takisto ak bude pre deti nahota v rodine prirodzená, neznamená to, že automaticky budú mať zdravý pohľad na sex a nahotinky 😉
Všetko závisí od výchovy. S deťmi sa treba o tom rozprávať a rozprávať. Rodičia im musia (mali by) veľmi citlivo a primerane ich veku podať informácie o ľudskom tele, o sexe o plodnosti a príchode detí na svet. Samozrejme, ešte skôr ako dosiahnu pubertálny vek. V dnešnej dobe sa tá hranica posúva stále nižšie, čo ovplyvňujú hlavne TV programy, ktoré sú pre deti nevhodné. Aj keď napr. vaše dieťa v takom veku ešte o sexe nič nevie, akonáhle príde do kolektívu, podozvedá sa všeličo. Tie deti mnohokrát ani nevedia, o čom hovoria. Úlohou rodičov je to deťom citlivo vysvetliť ešte pred tým, ako sa to dozvedia z iných zdrojov. Ešte vtedy, keď dieťa rodiča berie ako jeho jediný ideál.
Podľa mňa je postavené na hlavu, keď rodičia nechajú 6-ročné deti pozerať lacné TV seriály, ktoré netočia o ničom inom ako o sexe. Som učiteľka, viem o tom svoje, deti mi toho prezradia až až 😨 Čo doma pozerali, a tak. Keď sa ich opýtam, tak tomu ani nerozumejú. Žiaľ, rodičia sa s nimi na tie programy pozerajú (v horšom prípade sa deti pozerajú samy) a nevysvetlia im, čo je správne. Len pasívne sledujú a deti nechajú sledovať tiež.

Keď som bola malá (5 rokov), kúpavala som sa nahá so svojím kamarátom 😎 A vtedy mi na tom neprišlo nič čudné, ja som ešte vtedy ignorovala našu odlišnosť. Ale vedela som o nej 🙂 A nebola som v rozpakoch. Vtedy nie. Až od 7 rokov som potrebovala svoje súkromie, aj doma v kúpeľni. Samozrejme, ženy prístup mali. My sme boli len dievčatá, bratov som nemala, tak mamina chodila bežne v EVINOM rúchu. Ale ocino si to nikdy nedovolil. Samozrejme, v spodnom prádle sme doma chodili, aj otec, to je ako v plavkách. A samozrejme, že sme vedeli ako vyzerá nahý chlap 😀 O nič sme neboli ukrátené 🙂 Akurát sme sa naučili rešpektovať každého súkromie a ponechať si svoje nahé telo len a len pre svojho manžela 😉 A zvedavé sme neboli, pretože rodičia sa s nami o tom rozprávali dosť 🙂

zabka8423
10. máj 2012

@mamkabeika
"Ale ak sa rodičia s deťmi opačného pohlavia spoločne kúpu nahí alebo tak chodia po byte (je to samozrejme ich vec) vo veku, keď si deti už uvedomujú svoju sexualitu, je to z hľadiska výchovy až neprípustné a nemorálne."

DOST SILNE SLOVA.... myslim si, ze ani jedna z nas tu nie je kompetentna urcovat co je amoralne a co nie je amoralne. citit z teba, ze si ucitelka. snazis sa nam citlivym sposobom vstepit svoj nazor.

Rozhodne to mozem brat tak, ze som amoralna, ak ma moje deti vidia nahu?
No dovol 😉

minewka
10. máj 2012

@vejula a tá normálna tanečnica má nejaké iné pohlavné orgány, ako tanečnica pri tyči? Trochu zlý príklad si vybrala - nahá tanečnica je nahá, pohlavné orgány nie sú zahalené, normálna tanečnica má tiež pohlavné orgány, ale sú zahalené - lebo samozrejme nie je striptérka 😅

A z hľadiska funkčného a orgánového - aký je rozdiel medzi pohlavným orgánom a palcom na nohe (resp. pohybovou sústavou?)

Každý orgán v tele má svoju funkciu. A väčšina orgánov, čo sa dôležitosti týka, je si zhruba rovnocenných.

Tak prečo nasilu robiť z pohlavného orgánu orgán výnimočnejší, než ten druhý? Sexuálny orgán poskytujúci vzrušenie kľudne môže byť aj palec na nohe, takmer vždy býva ruka..atď.

Priemerne inteligentné dieťa, ktoré vidí, že ani mama, ani otec, ani súrodenec, ani babka, ani tetka nebehajú nahé na ulici, doma netancujú nahé pri tyči...celkom isto pochopí, že nahá tanečnica nebude celkom ok.

Inak - prečo si na jednej strane myslíš, že tvoja výchova tvoj postoj k nahote a následnej sexualite, resp. sexualite z nej vyplývajúcej neovplyvnila, ale na strane druhej si myslíš, že spontánne pristihnutie nahého rodiča v nejakej bežnej situácii doma a liberálnejšia reakcia na to dieťa ovplyvní do tej miery, že nebude vnímať rozdiel medzi normálnou a nahou tanečnicou?

minewka
10. máj 2012

@mamkabeika kedy si podľa teba deti začínajú uvedomovať svoju sexualitu? Uvedomovať - ako, akým spôsobom?

Prečo je podľa teba kúpanie sa s dieťaťom amorálne až neprípustné? V čom konkrétne?

annabel4
10. máj 2012

Necitala som vas cele, par stran na zaciatku ale mam pocit ze sa tu nejak rozburila hladina 😉
U nas to tiez nebolo tabu, mamina vybehla obcas z kupelky naha alebo sa pred nami prezliekala, otca som vsak bez slipov alebo uteraku nevidela, ja by som sa teraz urcite pred nim neprezliekala do naha no ked som kojila tak som nemala problem odhalit sa. Na zaciatku niekto pisal ze tusim 8 rocneho syna rano budi naha a robi mu tak narychlo desiatu, to ma trochu "soklo", nie je problem prehodit si zupan alebo dlhe tricko, ale ved kazdeho osobna vec 🙂

mamkabeika
10. máj 2012

zabka8423
Nepoznám ťa 🙂 A preto to tebe nehovorím. Nemorálne sú činy, nie ľudia. Napr. situácia: matka sa sprchuje (a vie o tom, že tam syn je, a je nahá aj ďalej v pohode) pred 13 ročným synom, to je nemorálne. Lebo syn je vo veku, kedy sa mu sexualita fyzicky štartuje. A veľmi dobre vieš, že mladí chalani nie vždy tie pochody vedia ovplyvniť. A keď sa im to stane zrovna keď nechtiac zazrie maminku, ku ktorej má úctu, môže to veľmi negatívne pôsobiť na jeho psychiku. (aj taký príbeh sa už stal, aj keď chlapec bral nahotu odmalička ako niečo prirodzené, zapôsobilo to na neho tak, že s ním chodili po psychiatroch)
Ale nech si každý robí podľa svojho svedomia a vedomia. Následky si nesie aj tak sám.

Ja som svoj príspevok neadresovala konkrétnym osobám, preto si dovoľujem tvrdiť, že svoj názor nikomu nenanucujem. Čo si z toho vezmeš, je tvoja vec. Ani vzťahovať na seba príspevky iných ti neurobí dobre 😉 Akurát ťa to rozhádže a zbytočne.

zabka8423
10. máj 2012

@mamkabeika rozhodne na seba nic nevztahujem a rozhodne nie tovj prispevok. je extrem, ak sa syn vzrusi pri pohlade na matku. len mi povedz, v kolkych pripadoch sa toto statisticky stane? 🙂 neblazni a uvolni sa. amoralne su ine veci, nie toto 😉

mamkabeika
10. máj 2012

@minewka Ten vek je veľmi individuálny, ako píšem hore v príspevku. To už je na rodičoch, aby to včas zvážili. Napr. ja som to v 5 rokoch neriešila, kúpali sme sa s kamarátom nahí. A nebola som ešte v rozpakoch. Ale napr. moje kamošky už áno. Nosili plavky, aby náhodou im niečo nebolo vidieť. A samozrejme, treba deti rešpektovať.

A prirodzene, tá zdravá hanblivosť príde sama. Vtedy, keď príde hanblivosť zo strany dieťaťa (ja mám s deťmi skúsenosť, najčastejšie vo veku 6-7- rokov) Ale ako píšem, stále sa hranica znižuje. Už vtedy je to nevhodné, aby sa ocino pred dievčatkami sprchoval, a.p. Takisto aj opačne. Ale ja som sa skôr stretla s prípadom, že rodičia, ak majú deti opačného pohlavia, sa neradi cielene nahí ukazujú pred svojimi deťmi.

strapco13
10. máj 2012

inak ja si pamatam, ze kolkokrat som si citala vo vani knihu a lebedila si tam a zvysok rodiny vykonaval v kupelke bezne veci a nemala som problem..jedine vtedy som sa hnevala, ak ma mama vyhanala z vane, ze potrebuje prat..odtok z pracky siel do vane :D

a uplne bezne bolo kedze som nemala pravidelny menzes, ze som poprosila toho kto bol doma, nech mi donesie vlozky, cize bolo logicke ze ten niekto mi do wc potom nachvilu vosiel ..ako bracho sa netvaril nadsene..ale to nie z toho, ze co mi podava..ale ze ho vobec otravujem..pubertak :D cize som dostala vlozky aj s hubovou omackou :D

ale myslim ze sa to stratila hlava tema ..tu nejde o to..cielene sa producirovat nahato pred detmi, rodicmi a pod...ale ide o to, ci treba robit tragediu z toho ak dieta vidi rodica naheho alebo nie..a toto rozhodne nestoji za nejake sceny a ani sa nema rodic tvarit pohorsene, a vyrabat z toho tragediu,

@mamkabeika tvoja veta citujem Ale ak sa rodičia s deťmi opačného pohlavia spoločne kúpu nahí alebo tak chodia po byte (je to samozrejme ich vec) vo veku, keď si deti už uvedomujú svoju sexualitu, je to z hľadiska výchovy až neprípustné a nemorálne. cize z toho sudim ze pri rovnakom pohlavi je to normalne podla tvojho vyjadrenia
moj nazor na tuto tvoju vetu je..ze su to zbytocne silne slova a nevystihuju realitu..po prve, ked tak je to mozno NEVHODNE /cize nie nepripustne a nemoralne/ kupat sa v tom veku kedy si dieta uvedomuje svoju sexualitu a to bez rozdielu pohlavia a hlavne si myslim, ze v tom veku sa uz rodic dietatu do vane "nestrka", kedze dieta sa potrebuje aj hrat a vysantit vo vode /z tohto dovodu sa nekupem so svojim detmi ani teraz..ale len cisto z tohto dovodu, nech im nezaberam miesto na hru, ale sedim pri vani a hram sa s nimi a dozeram na nich/
a navyse sexualitu a nahotu si uvedomuje aj dieta kolo 8 r. plus-minus...tak neverim, ze matka nejde okupat, osprchovat, ci umyt vlasy dietatu..a to je pri tom nahe, cize by dieta malo chapat ze je to normalne
rovnako deti lubia asistovat rodicom priu kupani..umyt chrbat, naliat vodu na vlasy a pod..to mu mam zakazat?
a ked maju rodicia dvojcata..tak akoze matka sa kupe s dcerkou ale syna vykaze von aj ked on by sa pridal? ved tym narobia vacsiu paseku a otazky ake sa budu vynarat..na tie sa bude este tazsie odpovedat

proste si myslim, ze ano treba respektovat potreby jednotlivca ale clen rodiny sa ma citit natolko isty v rodine, ze sa nehanbi za seba ako vyzera a to ze ho niekto uvidi holeho /tym nemyslim prichytenie pri intimnych cinnostiach..ale cisto nahota v sprcjhe ci obliekani sa/ tak to nebude nieco co mi vyrazi dych a sposobi traumu..samozrejme je slusne skratit takyto "prepad" na nutne minimum, cize obliectsa, vycuvat z kupelky po tom co si zoberiem to pre co som tam vosla, pokial prepadnuta strana neprotestuje, tak kludne si ja neviem umyt zuby

ja si pamatam ze casto som mala doverne rozhovory s mamou prave v kupelke, ked sme sa kupali teda jedna vo vani a druha sedela na kosi na pradlo/..mozno to fyzicke vyzlecenie, ze sme sa pred sebou nehanbili umoznilo "vyzliect sa" aj po tej psychickej stranke.
Nikdy mi neprislo divne, ze je mama alebo otec u mna v kupelke ked sa kupem ..vacsinou som to vyuzila, nech mi riadne vydrhnu chrbat, pripadne som ich na to aj zavolala /sama si proste chrbat neumyjem riadne, mala som vyklbene rameno, neohnem ruku tak aby som si vydrhla chrbat uplne/

vavrenka
10. máj 2012

@mamkabeika ja si naozaj nemyslim, ze vo vseobecnosti plati, ze : "keď príde hanblivosť zo strany dieťaťa (ja mám s deťmi skúsenosť, najčastejšie vo veku 6-7- rokov) Ale ako píšem, stále sa hranica znižuje. Už vtedy je to nevhodné, aby sa ocino pred dievčatkami sprchoval, a.p. Takisto aj opačne."
myslim , ze k nahote sa v kazdej rodine pristupuje vrcholne individualne , v kazdej rodine a dokonca kulture je to ine. ano, psychicky vyvin dietata ma svoje zakonistosti, cize pride aj hanblivost, ale v kazdej rodine sa k tomuto obdobiu pristupuje tiez rozdielne, x deti vidi svojich rodicov - vid tato diskusia aj v puberte nahatych a nenarusa im to ich integritu, lebo v ich rodine sa k nahote pristupuje tymto sposobom a x deti potrebuje ine, ak v ich rodine sa k nahote pristupuje zase inak, napr. nesprchovat sa nahy pred detmi. oboje mi pride v poriadku, pokial sa to deje v atmosfere niecoho prirodzeneho a hlavne v atmosfere respektu a lasky. a to, co som tu citala, rozne prispevky, okrem tych "hanlivych", tam som to citila. lasku k svojim detom, cudnost, dodrziavanie hranic..

zabka8423
10. máj 2012

@strapco13 perfektne si to napisala. vela palcov hore 🙂

jolinka
11. máj 2012

@mamkabeika myslim , ze nieco take ako "VEK kedy si dieta uvedomuje svoju sexualitu" vlastne neexistuje..."uvedomovanie si sexuality" nie je nahle, ale je to dlhy proces u cloveka ktory trva od narodenia az po dospelost, casto aj dlhsie 😉 😉 😉
- male babetko citi ako prijemne dotyky a bozky na pokozke...je toto uvedomenie si svojej sexuality?? 😉
- moj 9mesacny syn si sucha stehienka o seba vzdy ked mu dam dole plienku, smeje sa a tesi ked ho umyvam medzi nozkami ...je toto uz uvedomenie si svojej sexuality?? 😉
- 2 rocne deti blabocu "ja som devtatko" ja som chapsek" ...je toto uvedomenie si sexuality?? 😉
- 3 rocne deti zvedavo obzeraju svoje i cudzie "pipiky a pindulky"...dievcatka si uvedomuje ze su ako mama, chlapci ze som ako ocko...je toto uvedomovanie si svojej sexuality?? 😉
- 4-5 rocne deti v skolke pridu na to ze slova oznacujuce organy medzi nohami a vzadu su straaaaasne smiesne a zabavne a vytrvalo s radostou ich opakuju medzi rovesnikmi , kde to vyvola salvu smiechu a pred dospelymi...ktorych uvedu obcas do rozpakov...je toto uvedomenie si sexuality?
- 6 rocna dojde zo skolky ze Andrejko je "do nej" a dal jej pusu na licko a vymienaju si nalepky...je toto uvedomovanie si sexuality?? 😉....atd, atd...az do dospelosti

Ano, vsetky tieto veci...su postupnym uvedomovanim si svojho tela a sexuality...vek ktory ty spominas tych zhruba vek 5 az 7 rokov je takisto jednou zo zastavok na ceste tohto uvedomovania sa...ale nie jedinou hranicou ci predelom,...je to vek ked dieta zacina vchadzat do sveta vztahov s rovesnikmi a pomaly sa odputavat od rodicov {opat je to dlhsi proces...}, zacinaju byt prenho dolezitejsie vztahy s detmi, svoj "distanc" prejavuje aj potrebou sukromia...pri hrach, zacina vnimat "sukromie" svojho tela, preto sa uz zacina tzv. "hanbit", na WC, pri kupani, na plazi ..

bodka70
11. máj 2012

@jolinka , ja mám pocit, že hlavne u žien je vek, kedy si skutočne naplno uvedomujú svoju sexualitu a začnú si ju naozaj užívať a vychutnávať, cca okolo 30 rokov a vyššie. 😉

to len tak na okraj 😀 😀 😵

vejula
11. máj 2012

@ginger_fox 😀 😀 nechapem tvojej reakcii. JA som normalne napisala že to s tym nesuvisi. Neviem. Napisala som niečo zle? Nerozumiem. Normalne diskutujem neuražam, len som poznamenala že to nema žiaden suvis. Myslim ta nahota rodičov a schopnosť postarať sa o nich ked budu starí. PRide ti na tom niečo vzťahovačne? Bolo to napisane uplne v klude bez vedlajšich umyslov.
Ja zas važne nechapem, prečo si takto reagovala, nevedela si napisať normalnu odpoved tak aspon niečo. A najlepšie take ironicke.... Joj Bože, normalne neviem či mam smiať alebo plakať z tej tvojej reakcie

irriss
11. máj 2012

@bodka70
Muze se stat opak..prave diky tomu "uvedomeni" a misto toho, aby si ji uzivala a vychutnavala..jednoduse prestane....

ale samozrejme zalezi na realite, ve ktere se zena nachazi...na "uzivani" musi byt dva..
ps..ale jsme mimo tema 😉 😎 🤐 🤐 🤐 🤐

vejula
11. máj 2012

@zabka8423 no ani ja som nemala vôbec potrebu rozpravať pred kamošmi o takych veciach ako ked som nahodou otvorila braškovi kupelku ked sa sprchoval alebo podobne... To je o povahe. Absolutne tiež som nevynašala z domu taketo veci, ani ma to nenapadlo. Takže to nebude podla mna tym že pred tebou chodili nahí, ale proste povahou. JA som napr nikdy ani nehovorila o mojej mamine pred kamaratmi ako o matke, čo bolo vtedy extra moderne ani žiaden foter a take keci. To je skôr o vychove a povahe ako vravim. Nikdy som sa nesťažovala že : Matka zas ziapala, zas vyvadzala, ma z toho picne 😅 ako hovorili moji rovesnici o svojich rodičoch. To je o ucte a ver či nie ucta sa buduje podla mna ovela dôležitejšími vecami ako tym či sa pred tebou rodičia prezliekali a podobne veci.
Druha vec, to že tvoj syn to berie normalne je asi tiež povahou, niektorí sa tiež hanbia povedať na rovinu určite veci, a hlavne deti v puberte, radšej to zahraju do outu akoby mali niečo riešiť.
Ale prečitaj si nejake prispevky do zadu a su tam prispievatelky ktore pisali že napriek tomu že doteraz chodili pred detmi nahe tak začinaju pozorovať z ich strany zahanbenie ked ich tak vidia. Takže som si to nevymyslela ja.
A tretia vec je. Važne nechapem ten like pre ginger-fox o mojej vzťahovačnosti. Ak budeš taka dobra a vysvetliš mi čo bolo na mojom prispevku vzťahovačne. Ja som len chcela napisať pohlad z druhej strany, že aj deti ktore nevideli v detstve svojich rodičov nahych sa dokažu postarať o nich v starobe, a rovnako dobre. Fakt neviem čo bolo na tom vzťahovačne

bets
11. máj 2012

@bodka70 presne, s tym suhlasim 🙂 (tiez len na okraj)

u nas sa nahota nejak nikdy specialne neriesila. tak ako deti prirodzene od malicka poznali rozdiely medzi chlapcami a dievcatami, tak teraz prirodzene prichadzaju do veku, kedy si uvedomuju a chrania svoju intimitu. ten vyvoj bol tak prirdzeny a plynuly, ze som sa nad nahotou v rodine specialne nezamyslala.
akurat sme zacali respektovat deti a ich vnimanie nahoty, ako si to zacali uvedomovat, tak aj sami prirodzene respektuju nase sukromie pri prezliekani a sprchovani. a rovnako my respektujeme ich. ked idem dcere umyt napr. vlasy, tak vzdy sa spytam, ci smiem vstupit a umyt jej vlasy. rovnako syna. este obcas chodim kontrolovat stav pokozky a pod. a zase oni sa spytaju, ci smu vstupit. len prevzali model vzajomneho respektu, nic sme ich specialne neucili, neupozornovali na vhodnost, nevhodnost nahoty. same im vsetko docvaklo.

ginger_fox
Odpoveď bola odstránená
vejula
11. máj 2012

@minewka prepač ale hovoriš uplne od veci. JAsne že pohlavny organ je normalny organ. Ja hovorim o pohlade nan. To by potom pohlad na tieto organy nevyvolaval vzrušenie. Bože pletiež piate cez deviate, ani ti na to nemôžem odpovedať, leboakosi nemam načo. Cely tvoj prispevok je akysi poprepletaný, veci uplne prepletieš, že sa ti ani neda reagovať.
Jednoducho a proste ty tvrdiš že pohlad na holy penis alebo pipinu je to iste ako pohlad na palec na nohe. Tak potom nechapem prečo chlapm vstava vtak pri pohlade na hole kozy či šušku, a pri pohlade na palec na nohe nie. tak tipujem, že na tom niečo bude. Asi nejaky zvlaštny figel. Och....Tie tvoje uvahy...
A ja sa tak amatersky dopmnievam, že to bude mať aj nejaky ten zmysel prečo to tak je. Aky asi, že? To je otazka. Skus si odpovedať. A ešte lepšie skus zas môj prispevok prevratiť na hlavu ako ten predošly