icon

Názor výchovy dieťaťa na samote

meriki22
16. apr 2023

Dobrý večer,
Chcela by som sa opýtať na názor výchovy dieťaťa na samote.
Do daru sme dostali stavebny pozemok od svokrovcov na samote kde sú 4 chalupy, z toho iba v jednej sa býva (starší manželský pár v dôchodkovom veku), dve chalupy slúžia ako vikendovka pre starších ľudí a jedna chalupa sa predáva. Všade okolo sú lúky a les a iba jedna asfaltová cesta.
Dedina je vzdialená 3km kde je plná občianska vybavenosť+ škola a škôlka....cca 6tis. obyvateľov.
Máme jednoročnú dcérku a zvažujeme, či tu postaviť chalupu, nakoľko je to pre nás najlacnejšia alternatíva.
Obávam sa, aby samota nemala na ňu zlý vplyv....aby sme jej tou samotou a žiadnymi deťmi tu na lazoch neuskodili.

Poprosím o rozumné názory. Nie som 10 ročná sopľaňa, kt. potrebuje poúčať.

Ďakujem

Strana
z5
olivierko229
18. apr 2023

@kvetinka75 a len doplnim, ze pre nas, ked sme sa rozhodli pre zmenu bola velka otazka, co s pracou, ked ideme byvat mimo. Remote HO nebol taky bezny, dnes je takych pracovnych ponuk neurekom. Dokonca sa nam stalo, ze bol manzel na materskej a po nej mu v praci zrusili remote HO. Takze clovek dopredu nikdy nevie, co bude, treba sa rozhodnut podla toho, po com skutocne tuzime, vzdy sa najde nejake riesenie.

evka258
18. apr 2023

@meriki22 to je moj sen ....

kvetinka75
18. apr 2023

@olivierko229 tak ked ste takto nastavení, tak je to iné. Ale veľa ľudí si takéto bývanie idealizuje. A keď príde realita, zistia, že to nie je také, aké si predstavovali.

kvetinka75
18. apr 2023

@olivierko229 mne osobne by to teraz veľmi vyhovovalo, ale občas mávam také dni lenivo depresívne a nechce sa mi nič. A okolo zvierať a domu by som stále musela niečo robiť. už mám svoj vek 😂 a preto už uprednosťňujem panelák a keď mám chuť niekam vypadnúť, idem na výlet alebo záhradu. Ešte by som brala na starobu možno 4 are s malým domom - kuchyňa + dve izby, dochovať nejaké sliepky, niečo zasadiť, ale už skôr tak rekreačne ako sa tým živiť vo veľkom. Nepotrebujem už robiť logistiku a keď dostanem chuť na spoločnosť, vyberiem sa do mesta alebo s kámoškami na kávu. Ale toto je dosť nereálne, keďže prácu mám v meste a nedá sa robiť na HO.

sofinka1301
18. apr 2023

@meriki22 keby mam takúto možnosť tak idem do toho, ako pisu 3km neni zasa tak vela a medzo deti môžete chodit do dediny, detsky kutik ihriska a podobne.

luccija
18. apr 2023

@meriki22 určite to má viac výhod ako nevýhod.Mozno pôjde dieťa v 15 r na internát vôbec nerieš či a ako sa bude stretávať s kamoškami.Ked bude chcieť zostane u niekoho po škole, niekto príde k vám veď tu sa píše o 3 km nie 30 km🙂rodičia majú auto, deti nohy ..3km sú u nás na koniec dediny a dcéra chodila na kolobežke za kamoškou.Dnes pomaly deti cez týždeň nemajú čas učenie, krúžky a stretávajú sa menej, alebo cez víkend.

luccija
18. apr 2023

@jana_eyre_2 mne sa to stalo v plnom autobuse, keď som išla do školy na Bajkalsku.Zle sa stane kdekoľvek a ako sa hovorí pod svetlom najväčšia tma.Anonymita mesta je na to ako stvorená.

jana_eyre_2
18. apr 2023

@luccija áno, presne tak.. navyše vďaka veľkému počtu ľudí, je tam omnoho vyššie riziko rôznych uchylakov.. ja mestá milujem, ale žiť by som tam už naozaj nechcela..

a síce môj názor rozčuľuje mnohých, aj ľudia z mesta robievaju taxikarov svojim deťom, lebo málokto má šťastie že má dieťa všetko tak blízko aby si tam doslo samé a úplne bezpečne..

kvetinka75
18. apr 2023

@jana_eyre_2 robia, pretože v meste, v paneláku, nemáš toľko roboty ako okolo domu a pozemku. Máš viac času, čiže mnohí si to môžu dovoliť. Ak máš nejaké hospodárstvo, zvieratá, máš viac roboty okolo toho, času menej.

jana_eyre_2
18. apr 2023

@kvetinka75 autorka nepíše že z chaty za dedinou chce urobiť hospodárstvo..

bývam v dome v dedine, pracujem, deti mi chodia vela peso, autobusom, robím aj taxikara keď treba a keby sme bývali mimo dediny, nevidím v tom rozdiel, teda odhliadnuc od toho že by sme mali menej susedov ako máme.. áno, človek v byte má asi viac času ako ja, avšak ja som so svojím životom spokojná a myslím že aj moje deti /resp.jedine co by som vo svojom style zivota zmenila je práve tá preludnenost okolo/.. tak isto sa rozhodne autorka podľa svojho presvedčenia.. dieťa prvé roky života aj tak žije podľa svojich rodičov a ak sa neskor rozhodne inak? To sa môže stať v akomkoľvek mieste kde budú žiť..
nie kazdemu mestskému dieťaťu nemusí vyhovovať bývať v meste, v byte.. dopredu to ale nikto nedokáže predpovedať..

h2
18. apr 2023

@luccija Tiež sa mi to stalo v plnom autobuse v úplnom centre Bratislavy. A to bol len jeden prípad z mnohých. Minimálne 10 úchylákov som za svoj život už zažila. 🤢

kvetinka75
18. apr 2023

@jana_eyre_2 áno, máš pravdu, dieťa bude prvé roky žiť podľa rodičov. Ale nikdy nevieš čo sa stane. Tu vidím problém v tom, že pozemok sa nesmie predať. Ak by sa niečo aj stalo, predáš dom, odídeš do dediny, mesta. ALe v tomto prípade zostanú zabetonovaní tu. Možno im to víde a budú spokojní. Ale ja osobne by som to za tejto podmienky neriskovala. Vzhľadom aj na skúsenosti.

jana_eyre_2
18. apr 2023

@kvetinka75 nikto nikdy nevie predsa čo sa stane.. dokonca ani nevedia čo sa stane s pozemkom.. moja svokra svojej dcére tiež tvrdila že byt ktorý jej dáva nikdy nesmie predať.. a prešlo.par rokov, ďalší vnuk a byt už predať mohla so zvolením svojej mamy..

h2
18. apr 2023

Toto ináč nepochopím: niekto niekomu niečo daruje, ale ide mu dávať podmienky, čo s tým darom môže a čo za žiadnych okolností nemôže urobiť.

kvetinka75
18. apr 2023

@jana_eyre_2 to nie, ale pýta sa na názor, tak odpovedám, že ja by som do toho nešla.

jana_eyre_2
18. apr 2023

@kvetinka75 ja predsa píšem tiež len svoj názor, že ja by som zase naopak do toho išla.. 😉

jana_eyre_2
18. apr 2023

@h2 moja svokra tak napríklad robila preto, lebo majetok chcela rozdeliť rovnomerne medzi svoje tri deti, lebo to bol byt po jej rodičoch.. ale keďže najstaršia dcéra potrebovala tak to dala len jej.. (ostatné deti suhlasili)

h2
18. apr 2023

@jana_eyre_2 Čiže tá najstaršia dcéra to prijala s tým, že nesmie predať? A ako tým rozdelia majetok rovnomerne? Veď toto je všetko možné, len nie rovnomerne. 🙃

jana_eyre_2
18. apr 2023

@h2 no vyplynulo.to zo životnej situácie, ktorá sa oproti minulosti výrazne zmenila a tým aj zmenila názor...

simca06022011
18. apr 2023

@meriki22 nMy sme 1km od dediny, dcera tu nema kamaratov, ani nebude mat uz teda. Jedine ak by sme vsetci chodili za niekym do dediny stale.. a to ani my tam nikoho nepozname dokopy. Tu u nas nic, aj ked su rodiny sdetmi, vacsinou su v meste, od rana do vecera tu nik nie je, v lete mrtvo. Dceru musim vozit vsade, chodi uz atuobusom je samostatna do skoly a tak.. ale s kamoskami zo skoly nieco rieist, v podstate len autom. Alebo rpespavacky.. ked mala 3-4-5-6 rokov, v ramci skolky v dedine a tak, bolo to ok.. postupne je to horsie, lebo dieta cim dalej tym viac potrebuje kamosov a nie rodicov.
ALE zase je tu ina vec, a to ze aj tak su deti na mobiloch.. a dieta ti vyrastie a pojde do tramtarie... skola, stredna, vysoka.. vacsinu dna uz doma nebude.
Zariadte sa podla seba. AK v dedine je riadna skolka/skola, su tam deti, aktivity dedinske, kde viete chodit a pozoznamovat sa.. tak vam bude dobre.
to ze je dieta introvert, vobec neberte nejak velmi do uvahy, proste jej rozsirujte znamosti, zaujmy.. nenechajte ju doma sa zakuklit.

luccija
18. apr 2023

@h2 ja 3 až ma ten pocet straší.Jedneho v buse upozornila má na to pani, že sa mám posunúť ani by som to nevedela bol to voyer a tlačil sa mi na zadok mal ho vybratého pod kabátom, druhý exhibiocinista, keď sme sa s kamoškami chodili učiť na maturitu na Drazdiak a opaľovať ten behal v košíku pri jazere obézny chlap a ukazoval sa dievčatám, ďalší to som bola najmenšia zatiahol kamarátky do brány, že hľadá niekoho schránku ja som sa bála, tak som nešla a tam sa im ukázal aj rodičia dievčat potom volali policajtov, lebo jedna z nich to povedala doma ja som o tom ani nevedela utiekla som domov🙂hrozne mali sme asi 9 r

meriki22
autor
13. okt 2024

@elizita tuto som sa zle vyjadrila. Zastavka autobusova je hned pred chalupou a dedina je 3km autobusom

bublinka90
9. máj 2025
@meriki22

@elizita tuto som sa zle vyjadrila. Zastavka autobusova je hned pred chalupou a dedina je 3km autobusom

@meriki22 pozdravujem, ako ste sa nakoniec rozhodla bývať?

meriki22
autor
10. máj 2025
@bublinka90

@meriki22 pozdravujem, ako ste sa nakoniec rozhodla bývať?

@bublinka90 dobrý deň,
Kupili sme pozemok priamo v dedine, keďže tých minusov bolo viac, ako plusov 🙂
Pozemok sme sa rozhodli nechať dcére do buducnosti 🙂

Strana
z5