icon

Nechcem súdiť

pikulinka
29. nov 2022

Ahojte .
Som bezdetná , ale s dlhoročnými skúsenosťami s malými deťmi . Pracovala som ako opatrovateľka a učiteľka v škôlke . Musím uznať , že to s deťmi viem .
V poslednej dobe ma trápi prístup mojej kamošky k jej dvojročnej dcére . Malá má obdobie vzdoru -teribble two , s čím mám ja veľmi dobré skúsenosti . Je to moja kamoška a ja sa jej snažím dávať rady , ktoré aj sama odo mňa pýta , ale skončí naozaj iba pri radách a niekedy keď vidím ten prístup , tak by som jej najradšej niečo povedala , ale držím sa na uzde . Predsa len , asi sa ťažko každej z nás počúva kritika na výchovu , aj my sme len ľudia a každá matka ma právo na vybuchnutie ... ALE!!! Naposledy ked sme spolu boli malá na ceste domov dostala totál záchvat , bola unavená a išli sme spolu domov , celý čas aj hore kopcom po ceste musela ísť na svojej motorke , lebo by bol asi koniec sveta. Samozrejme z únavy , celý čas vrieskala ...No a jej mama , moja kamoška dostala totálny amok , navrieskala no nej , motorku jej rozbila , dala jej na zadok a úplne celé zle ... ešte som naozaj nevidela takto nikoho vybuchnúť na malé dieťa... ja som sa iba prizerala a pokúšala sa ju ukludniť , typu : Dýchaj zhlboka a podobne ... Ako na jednu stranu ju aj chápem , ale zas malá to asi robí z nejakého dôvodu a keby má ona iný prístup , tak by toto určite nevyhrotilo . Na jednej strane nadávame na naše matky , ako zlyhali vo výchove , ale sami si neuvedomujeme , že svojimi skutkami koľkokrát zarobíme na psychologické terapie svojho dieťaťa v budúcnosti . Ešte ohľadom tej kamošky som naozaj zhrozená s jej prístupom ku malej , obidvaja aj s mužom pre ňou stále nadávajú , počula som ju už aj povedať piča , papá presolené pizze , čokoládu , sladkosti ... jednoducho totál nezdravá strava ... od takého útleho veku ... namiesto toho aby jej dala výživný obed jej dá čokoládovú tortu ... Viem , že ja matka zatiaľ niesom , ale zamýšľam sa nad tým , že keď budem , či aj nebude lepšie obmedziť kontakt môjho dieťaťa s touto malou ...
Naozaj by som nebola rada , aby moje dieťa začalo nadávať a jedlo sladkosti a pizzu ako dvojročné .

jarmila456
29. nov 2022

@pikulinka Potom pekné od teba, že si sa postarala, ale potom sama vieš, že dieťa sa inak správa len s rodičom a inak, keď je tam niekto iný. A to robia všetky deti. Byť tebou zariadim si svoj život a nechám kamarátku žiť jej život, ona si ten život vybrala sama a ty ju nezachrániš a raz sa to aj tak otočí proti tebe. Ale to o tej tvojej dokonalosti vyplynulo z toho, čo ti sama napísala, čítaj po sebe znovu a znovu. Si pani dokonalá a tá matka je nič, nedokonalá. A ty by si svoje deti, ešte žiadne nemáš a už vieš, čo by si robila - teraz sa smejem - nikto totiž nevie, čo môže nasledovať, ale ty áno.

jarmila456
29. nov 2022

@pikulinka A ešte jedna otázka, čo máme na Slovensku?? Odpovedz mi znovu. Nechceš sa naťahovať s rodičmi, ale ešte nie si rodič - tak nesúď, aby si nebola súdená. Keď sa staneš matkou ozvi sa, opýtam sa, ako to zvládaš.

marika39
29. nov 2022

@pikulinka tu nejde o to, že si vlastným dieťaťom môže robiť matka čo chce, ale ty súdiš "kamarátku" - musím to písať v úvodzovkách , nakoľko kamoška by kamoške pomohla a nie nad ňou takto vynášala súdy, za niečo o čom nič nevieš. Ak takto reagovala, je na pokraji síl , a treba jej pomôcť , skutočne , napr. postrážením malej , možno aj domácimi prácami , každá má svoje hranice a moralizovať a odsudzovať nejakú mamičku je hanba.

kukulienka999
29. nov 2022

@beatrixx1525 ty máš dieťa?

evelyn246246
29. nov 2022

@pikulinka zistis ked budes matka ..to mi ver..

julish
29. nov 2022

@pikulinka chuda dieťa. Kamoske podstrčiť podcasty, knihy, čokoľvek, uff (mám dvojročného)

pikulinka
autor
29. nov 2022

@marika39 Píšem v anonymite , takže nikoho neohováram , len som chcela vypýtať radu . Nečakala som , že ma tu zhejtujú pod čiernu zem . Očividne si 90 percent mamičiek myslí , že je ok pomaly týrať deti ... Videla som všeličo , ale takýto záchvat hnevu ešte nie ... ok ak si myslíš , že súdim 🙂 názor ti neberiem ... Videla som množstvo zanedbaných detí , kde by som ich matky prinajlepšom vyfackala , keď už mňa tu chce väčšina matiek fackať , za to aká som otrasná kamarátka .... Takže z týchto komentov som sa aspoň dozvedela , že : na Slovensku je úplne normálne mlátiť 2 ročné deti , úplne normálne pred nimi pičovať a nadávať ( v niektorých krajinách by jej za jej chovanie zobrala socialka decko) .... ale potom nech sa maminky nepýtajú , že prečo im doma vyrástol psychopat 🙂 lebo ja čo som neporodila dieťa vlastne nemám ani len právo zastať sa iného dieťaťa a poukázať na neprávosti , čo je na ňom vykonaná 🙂 ...

koniarova
29. nov 2022

@pikulinka a zastala si sa dieťa´ta? Povedala si jej toto, čo tu píšeš?

tarvika
29. nov 2022

@pikulinka urcite nie je normalne nadavat dietatu skaredymi slovami, bit ho, vrieskat na neho a demolovat mu hracky. Len v tej situacii si sa ani ty nezachovala velmi dobre. Tak by som vzala decko na ruky a isla by som s nim domov. Viem ze uz tazko teraz radit. Tak hadam sa len s nou porozpravat, ponuknut pomoc ak sa da. Postrazit dieta napriklad, nech si oddychne. Len nadavanie pred dietatom, ba ani krik a capnutie po zadku u nas zakony nepostihuju. Tak mozes poradit, ale rozhodnutie uz je na nej.

marika39
29. nov 2022

@pikulinka ak raz budeš mať vlastné dieťa, tak si na tento tvoj príspevok spomeň

raffaella
29. nov 2022

@marika39 preco by si mala na tento prispevok spominat? To co su tu za reci, ze ma si spomenut ked bude mat vlastne deti a podobne sracky. Je naozaj take tazke pochopit, ze rodicia dokazu vychovavat kvalitnych ludi aj bez bitiek a fyzickych trestov, bez toho aby im rozmlatili hracky, bez toho aby pouzivali vulgarizmy? Vies ako sa vychovavaju deti v zapadnej Europe a vyspelych krajinach? Vies o tom, ze vo vyspelych krajinach kde je zivotna uroven uplne niekde inde, staci dat decku na ulici po zadku (tu oblubenu slovensku "vychovnu") a okamzite mozu dieta odobrat?
To ze to tych 90% matiek na MK nevie svedci o tom, o com cely MK - financna negramotnost, v 90% zlych vyber partnerov a otcov a presne tento logaritmus plati aj o vychove. Darmo sa tu bagatelizuje uroven samotnej matky a utoci sa tu na autorku prispevku.

dominikamacakova
29. nov 2022

Neboj sa, deti majú viac rozumu ako my. Podľa teba pomaly týra dieťa? Ale pozri sa čo robilo to dieťa, to už nevidíš?? No mne by tiež praskli nervy. Deti nie sú taký anjelikovia ako sa zdajú. Oni využijú každú štrbinku vo výchove. Presne vedia na ktorú strunu majú zahrať aby nás vytočili do vývrtky. Ale je to normálne a je to v pohode, robia z nás ženy z ocele 😂... Veď aj zviera keď má malé a neposlúcha tak ho pohryzie, alebo strelí po nose 🥴 A ty vieš ako sa jej dieťa správa doma keď jej tak praskli nervy? Možno to už bola posledná kvapka.... Ja som tiež super úžasné zvládala každú situáciu s deťmi až kým som tie deti naozaj nemala...

aurora33
29. nov 2022

@pikulinka to máš odkiaľ že si 90%mstiek mysli že je to ok? Ty si riadne prepnuta, najskôr tu ohováras kamosku, ty akože kamoska. Potom premyslas, že tvoje dieťa sa asi nebude hrať s jej dieťaťom, pričom dieťa ani nemáš. No wtf. Mám dosť. A radu chceš ohľadom čoho vlastne?

ku_uk
29. nov 2022

uff,ty padnes poriadne na hubu podľa mňa. Presne ako moja naj kamoska, učiteľka v jasličkách, kurz na saltatrix, ma proste skúsenosti s detmi na úrovni… Mne dávala rozumy o mojom synovi, čo podľa nej robím zle, ze na dieťa sa nemá kričať ani hroziť, ze má papat vyváženú stravu, ze má mat režim a keď bude pevný režim a vhodne aktivny cez deň MUSÍ prespat celu noc( mali sme režim, ale podľa nej bol zlý) ze ju deti v jasličkách a na kurze poslúchajú na slovo, ze svoje odplienkuje raz dva no sama múdrosť, teraz ma LEN 20 mesacneho syna a dodnes jej neprespal noc,zeleninu a ovocie do pusinky nedá, celkovo strava mu nejde radsej ma mliecko, ak tak len cestoviny s omackou alebo hranolky nic iné jej nezje, nepočúva ju, pokazené zúbky no mohla by som ti menovať od rana do večera, na čo všetko mna upozorňovala a čo sa jej vrátilo. A pociem ti ja narozdiel od nej som jej oporou a mohla by som do nej rýpať od rana do večera, ze sa jej všetko vrátilo ako bumerang. Ale nerobim to, lebo v tomto obdobi matka potrebuje pomoc a vytrhnutie z reality (von na drink dať) a nie rady a ponaučenie… ani nie po mesiaci, keď bol jej maly na svete mi sama pocedala, ze to čo si myslela a realita je diametrálne odlišne čo čakala. Takze sama si to uvedomila už na začiatku , nemám potrebu ju zhadzovať… lebi ju chápem ze mi chcela pomôcť ale tie odborné rady sú šuvix oproti realite…

majlo1234
29. nov 2022

Nikdy nie je ok, ak sa bije dieta. A ako dospela si sa ho mala zastat, duplom ak je to aj podla tvojho presvedcenia zle.

sovicka94
29. nov 2022

@pikulinka prosimta nevsimaj si tie komentare ze nemas sudit to nesudis ale si pohorsena a rozladena ja s tebou suhlasim podla mna sa takto nema spravat k dietatu bezbrannemu aj ked uz mama alebo tato maju toho dost treba radsej poziadat okolie o pomoc ale takto ze jej znicila motorku a dala jej na zadok este aj pred tebou? co sa deje ked tam nik neni??? ( a keby nejaka chce byt mudra ja mam dieta a toto sa az zle citalo )

sovicka94
29. nov 2022

@pikulinka ma napadlo nechces jej malu niekedy zobrat na hodinku a pol do parku ? nesla by s tebou aj jej mamina by si ooddychla mala by si to uzila a myslim si ze keby sa takto “obetujes” pomoze to vsetkym 🙂

beatrixx1525
29. nov 2022

@kukulienka999 záleží na tom?

kukulienka999
29. nov 2022

@beatrixx1525 áno, lebo slovne spojenie “iba vytlacila dieťa” má až naplo, buď si viac rodička a rodíš každý rok ako jabloň alebo si “nevytlačila” ani jedno jedine a vieš ako autorka veľke 💩 o tehotenstve, materstve, pôrode a výchove… teória nieje prax.
Myslím, že tvoj pripad je ten druhy a si bezdetna😉

andula2020
29. nov 2022

@pikulinka moj ma 2 a pol roka, mame pekny vztah, snazim sa nekricat, ale predstav si , nervy kazdemu raz prasknu a raz za cas mu dam po plienke.. samozrejme nie silnu, ale aby vedel odkial pokial...nastastie, odmalicka mi pekne vsetko zje, polievky, zeleninu maso proste vsetko..takze sem tam mu dam aj zakusok , aj pizzu...take dieta zas nezje polovicu pizze , si nemysli ...nechces sudit, ale sudis a raz ked tvoje dieta bude jest tortu alebo cokoladu , spomen si , co si vypisovala

beatrixx1525
30. nov 2022

@kukulienka999 keď ti na tom tak veľmi záleží a máš pocit že mi potrebuješ niečo dokázať, nie, deti UŽ bohužiaľ nemám. Tak a teraz už mám právo sa vyjadrovať k téme aj ja, či ako?

samkolea
30. nov 2022

@marianarem

Ja si stale hovorim, ze chcem byt babka uz- budem veduet, ze o 2dni zazvoni zvoncek a to dieta si niekto vyzdvihne. Ten krasny pocit 🤭🤣. Momentalne na ten zvoncek nikto nezvoni 😃😃🙄. Aj to moze prist na nu, rozne myslienky z vycerpania. Alebo obcas, ze ja uz matka nechcem byt, domacnost nekonecny kolotoc povinnosti, kazdeho chapat, podoorovat a este sa neskutocne ovladat aby moje dieta nemalo extremne sklony k psychoze

aurora33
30. nov 2022

@beatrixx1525 ty pracuješ ako učiteľka? Lebo píšeš veľmi zatrpknuto.

kukulienka999
30. nov 2022

@beatrixx1525 vyjadrovať sa mozes k čomukoľvek, ale napísať že zena “vytlačí dieťa” je nechutné a mimo realitu, rodičovstvo nieje len o “vytlačení” ako v nejakej tlačiarni, ak ty len “tlačis” deti a nemas ich, tak tlač do nekonečna, ale take slova sú neúctivé k akejkoľvek žene, ktorá prežila pôrod…a materstvo nieje len i vytlačení, ani nikto nemá patent po pôrode, ale kto nezažije nepochopí…. keď ich budeš mat, tak pochopíš.

kukulienka999
30. nov 2022

@beatrixx1525 a naozaj z celého srdca ti zelam deti, nielen kvôli tomu, aby ste to zažili a dali za pravduC ale aby ste mali naplnené túžby a srdcia…

kikaaa444
30. nov 2022

Pozri ty si tie deti s ktorými si pracovala možno zvládala ale aj to len preto , pretože deti pred cudzími osobami sú vždy lepšie ako pred rodičmi . Pred rodičmi sú vždy tie deti najhoršie . Ja to vidím na mojej malej , doma mi žerie nervy , vytaca ma za každú blbosť a pride do škôlky a sladké dieťatko. Ako vymenená a najobľúbenejšie dieťa našej pani učiteľky lebo je proste taká dobrucka. Takze ty sa na toto vôbec nespoliehaj. Nevychovala si žiadne dieťa ani si to nemysli ! Keď budeš mat svoje dieťa s ktorým budeš noj stop a bude ti denne revat pre každú kravinu tak chcem vidieť ako aj tebe nerupnu nervy .

simca06022011
30. nov 2022

No ako píšeš sudenie nik nemá rád, a takú reakciu si tu dostala. Áno je pravda že tvoja kamoška to preháňa, vychovne by bolo keby keby tie vychádzky skrátila a dieťa nevliekla takto unavené domov s nejakým vozíkom. Popravde ak ma dosť vreskotu a pyskotu, nevie zakrocit skôr/inak, nečuduj sa. Mne keby v amoku mojom trepala kraviny ako ukľudni sa, nádych výdych a pod, tak by si tiež dostala tou motorkou 😂 ja som na to alergická.
A inak starať sa o cudzie deti je vždy iné, to tvoje vie že je tvoje a dá ti to riadne "vyžrať", čiže šup do toho, najskôr vlastne jedno dve tri a potom povedz ako to ide po 6-8r -10r, myslím že každému rodičovi rupnu nervy keď ma aj iné starosti ako plienky a dieťa to preháňa v pravidelných intervaloch.
A k tomu že ona chodí, tak ak ti to prekáža obmedz návštevy, alebo môžeš skúšať svoje bohaté skúsenosti na tej malej predsava možno z nej vykuzlis dámu v 2rokoch 😇

katarinka89
30. nov 2022

@raffaella ,,kedysi,, sa deti mladíci remenom, klamali v kúte, b skole dostali od učiteľky tiež poza ucho a teraz tu idete ,,tyrat,, deti za východnú po zadku? Preto je mládež taka aká je lebo im chýbajú takéto výchovné. V skole si učiteľ ani padnúť na dieťa nemôže. Posúva sa hranica drzosti deti bez týchto výchovných....

katarinka89
30. nov 2022

@katarinka89 oprava- mlatili remenom a klacali v kúte

weggie
1. dec 2022

Dovolim si aj moju skusenost.. Mam 5r dieta, je take - dovolim si povedat - extremne nesamostatne, doslova a do pismena, ako keby zijeme s nim "v ponorke" celych 5 rokov. Najdlhsie v jednom kuse co sme boli bez neho boli 4 hodiny (skolka, ale pozor, dokopy asi 10dni po 4hod za cely zivot), a okrem toho rodina postrazila myslim ze jednu celu hodinu, inak nic. Inak stale s dietatom po jednej kope, preto to prirovnavam k "ponorke" - tu ani vojna / pandemia nemusi prist, ani nemusime ist do "bunkrov" - my to s nim zijeme uz teraz 🙂
To tak na uvod, a teraz k veci, clovek si mohol mysliet, ze KED budem mat dieta TAK toto a tamto nebudem robit.. Haha, dnes uz sa len pousmejem.. Dovolim si povedat, ze mam narocne dieta, a kto nesuhlasi, tak nestracajte cas oponovat, nebudem na vas reagovat.. Pointa je, ze mam radost z tej extremnej narocnosti, ktore moje dieta vyzaduje a preco?
Tazko na cvicisku, lahko na bojisku.
Toto si clovek uvedomi, az ked par krat vybuchne a roztrepane odrazadlo je "uplne normalne" (seriozne, co tam potom, dieta sa aspon nauci vnetilovat sa). Nikto nebol s dotycnou osobou tak dlho, ako jej dieta (ponorka?). Nikto sa nevie vcitit do jej koze (pokial nie je, uprimne, az vymleta, ale predpokladam ze nie je a ze je OK a zdrava zena).
Zijeme v dobrych casoch, ale vybera si to dan, toto musis, tamto musis, a povinnosti je prilis vela, a potom do toho dieta, ktore si neuveodmuje ze existuje aj "nevhodny cas" na trucovanie alebo aj naozajstnu unavu. A potom ludia buchaju. Ak len buchaju, tak je dobre, zle by bolo, ak by tym odrazadlom trafila dieta.
Jedine co neospravedlnujem je toto "obidvaja aj s mužom pre ňou stále nadávajú"
pizza a coko je OK - som extremne BIO clovek, ale proste, s dietatom sa nevyjednava, dieta vzdy vyhra, kto nezazil, nepochopi.. Staci to obmedzit a snazit sa do nich napchat nieco menej skodlive, resp zdrave, no ocakavat diplomaticky vztah s problemovymi detmi je uletene..
Poznam jedno velmi podobne dieta, uz je o kusok starsie, tiez je problemove, jeho rodicia su super, resp jeden rodic, druhy uz ma depresie (neviem z coho) a je vidiet, ze ktore z nich je problemove a ktore nie (maju 2 deti).
Deti su ludia, len mensi ludia, aj ludia (dospelaci) su problemovi, a bezproblemovi, jednoducho tak to je. Otazne je,ako sa zachovat, no nikto nie je robot..
Ja uz nesudim, to ma uz preslo, nesudim rodicostvo, samozrejme okrem pripadov kde je nad slnko zjavne, ze rodic je blbec..
Mimochodom, aj moje dieta nadavalo, do rudolfovho cisla, a nie je mozne, ze to ma od nas, absolutne vylucene. Bud to ma zo skolky, alebo si to slovo vygenerovalo same, tym ze prerozumelo ine slovo, nemusi to byt slovo "pizza" - objednavme si pizzu? Je to dobra pizza, mnam pizza, ze babo? No a zz nahradi č a je to tam. Nie som z odboru vychovy deti ale u nas panuje ignoracia, konieckoncov, kto by dieta pocil, ak nechodi do skolky, tak to je fuk, co si melie v detstve 🙂
Ale co chcem povedat - dieta, tym ze je velmi velmi narocne, ano pisem to nehanebne, mam narocne dieta, tak o to lahsi zivot mam medzi ludmi, urobilo to zo mna odolnejsieho cloveka, nevytoci ma len tak nieco, prakticky nic, lebo pri dietati sa nenecham vytocit (inym clovekom) a ak som nahodou bez dietata, tak je svet na chvilku super a nenecham si pokazit naladu.
Cize, takzo na bojisku, lahko na cvicisku...
Ale priznam sa, dieta ma dokaze vytocit tiez, mozno aj do nepricetnosti, ale tu mi jeden clovek povedal, "len ten, koho naozaj a uprimne milujes, ta dokaze naozaj a uprimne vytocit" ;)