icon

Nechcem súdiť

pikulinka
29. nov 2022

Ahojte .
Som bezdetná , ale s dlhoročnými skúsenosťami s malými deťmi . Pracovala som ako opatrovateľka a učiteľka v škôlke . Musím uznať , že to s deťmi viem .
V poslednej dobe ma trápi prístup mojej kamošky k jej dvojročnej dcére . Malá má obdobie vzdoru -teribble two , s čím mám ja veľmi dobré skúsenosti . Je to moja kamoška a ja sa jej snažím dávať rady , ktoré aj sama odo mňa pýta , ale skončí naozaj iba pri radách a niekedy keď vidím ten prístup , tak by som jej najradšej niečo povedala , ale držím sa na uzde . Predsa len , asi sa ťažko každej z nás počúva kritika na výchovu , aj my sme len ľudia a každá matka ma právo na vybuchnutie ... ALE!!! Naposledy ked sme spolu boli malá na ceste domov dostala totál záchvat , bola unavená a išli sme spolu domov , celý čas aj hore kopcom po ceste musela ísť na svojej motorke , lebo by bol asi koniec sveta. Samozrejme z únavy , celý čas vrieskala ...No a jej mama , moja kamoška dostala totálny amok , navrieskala no nej , motorku jej rozbila , dala jej na zadok a úplne celé zle ... ešte som naozaj nevidela takto nikoho vybuchnúť na malé dieťa... ja som sa iba prizerala a pokúšala sa ju ukludniť , typu : Dýchaj zhlboka a podobne ... Ako na jednu stranu ju aj chápem , ale zas malá to asi robí z nejakého dôvodu a keby má ona iný prístup , tak by toto určite nevyhrotilo . Na jednej strane nadávame na naše matky , ako zlyhali vo výchove , ale sami si neuvedomujeme , že svojimi skutkami koľkokrát zarobíme na psychologické terapie svojho dieťaťa v budúcnosti . Ešte ohľadom tej kamošky som naozaj zhrozená s jej prístupom ku malej , obidvaja aj s mužom pre ňou stále nadávajú , počula som ju už aj povedať piča , papá presolené pizze , čokoládu , sladkosti ... jednoducho totál nezdravá strava ... od takého útleho veku ... namiesto toho aby jej dala výživný obed jej dá čokoládovú tortu ... Viem , že ja matka zatiaľ niesom , ale zamýšľam sa nad tým , že keď budem , či aj nebude lepšie obmedziť kontakt môjho dieťaťa s touto malou ...
Naozaj by som nebola rada , aby moje dieťa začalo nadávať a jedlo sladkosti a pizzu ako dvojročné .

stanulienkat
29. nov 2022

No..neviem preco ste jej tak nalozili. Ano, kazdemu obcas rupnu nervy, ale to, co predviedla mamicka uplne v poriadku nie je. Tiez by som jej ako kamaratka nieco povedala. Ked toto robi s deckom na ulici, neviem si predstavit, co stvara doma. Z malej vyrastie klbko nervov. Vyzera to, ze to zrovna matka roka nebude. Vychovu nezvlada, nervy ma v prdeli, dietatu sa zrejme velmi nevenuje, ma v prdeli ako sa dieta stravuje, vulgarne nadavky pred dietatom.... Proste niektori ludia by deti nemali mat.
A je uplne uzasne, ze ma kamaratku, ktoru to trapi a nieco jej k tomu povie. Mozno to raz mamicke docvakne, kym si z dietata neurobi citovu trosku.
A nieze je ju hovno do toho, kym nema svoje deti. To akoze, ked zena porodi, az vtedy je odbornicka? Ci ako?
Potom sa cudujeme, ze niekde v byte nad nami utyraju male dieta, lebo ved jej matka vie najlepsie ako sa starat a co je koho do toho... Kazdy zatvara oci a tvari sa, ze ok..

katarinka89
29. nov 2022

@koniarova 😍🤣🤣

canis_lupus
29. nov 2022

@pikulinka no nič s tým neurobíš, ak to tá matka nechce zmeniť. Max jej darovať nejakú knihu o výchove, ktorá by jej otvorila oči, napríklad Maminko, nekřič, Ako hovoriť, aby nás deti počúvali atď. Budem v menšine, ale nie, fakt nie je podľa mňa normálne, čo urobila. Ja mám skoro 4r extrémne tvrdohlavého a hej, vybuchnem občas v štýle, že zakričím, ale v živote som ho neudrela ani mu nič nerozbila. Dospelý človek by mal vedieť, kde sú hranice a vedieť sa trochu ovládať. Inak to správanie dospelého dieťa bude opakovať, resp. naučí sa, že problém sa rieši bitkou, hádzaním vecí... Ja to presne vidím na synovi, keď použije nejakú našu hlášku a z jeho úst to znie úplne zle 😀 Aj nadávky samozrejme, náš začal hovoriť Kristepane, keď sa hnevá, od dospelého mi to prišlo v pohode, ale keď to povie také 3r dieťa, tak fuuu, našťastie sa pomaly preúča na Do orecha bum 😂 Takže ak pred tým dievčatkom tak otrasné nadávajú, určite to pochytí a bude učiť ďalšie deti. Jedlo by som neriešila, lebo všade sú deti, ktoré jedia nezdravo, minule videl syn dieťa s cukrovou vatou a chcel ju, tak som mu normálne povedala, že to je veľmi nezdravé pre telíčko, nebude môcť zaspať, lebo bude mať veľa energie a pokazia sa mu z toho zuby a zobral to v pohode. Takže budem za premotivovanú bio matku, ale ak by sa to dieťa správalo tak ako matka, v pohode by som obmedzila kontakt môjho dieťaťa s jej 😬

basska_b
29. nov 2022

Pre mna by v popisanej situacii bola vacsia pomoc, keby si zobrala to unavene dieta na ruky, do zubov tu motorku a odniesla dieta az domov 😃 pretoze to je jedine riesenie tej situacie, pri ktorom dieta nebude vrieskat. Aaa este to bolo podla mna tym, ze si tam bola ty ako necinne prizerajuci sa, tretia osoba. Mna vzdy k nervoznym a skratovym reakciam voci detom natlakuje necinne sa prizerajuce a TICHO SUDIACE obecenstvo (na ihrisku, na navsteve...)

diewcatqoo
29. nov 2022

@katarinka89 ja traumu nemam, lebo mam normalne kamosky 😉

komplikovana
29. nov 2022

Nemyslim si, ze budes musiet obmedzovat kontakt s kamoskou. Konfliktom sa v zivote nevyhnes, a coho sa obavas, ze by mohlo tvoje dieta pochytit od kamoskinho, kludne moze okopirovat zle veci v skolke. Ak kamoska sama nebude chciet nieco zmenit vo svojej vychove, darmo budes poskytovat rady. Mozno sa len potrebuje vykecat. Su veci, ktore nemozeme ovplyvnit bohuzial.

makakova
29. nov 2022

Tak ty si aka trápna 😄 dieťa nemáš ale všetko vies najlepšie lebo si robila v škôlke...🤦‍♀️ Teba by som za kamošku nechcela

jesenzima
29. nov 2022

@pikulinka k vlastným deťom človek pristupuje ináč,ako k "cudzím". Uvidíš, keď budeš vychovávať vlastne ..

selest
29. nov 2022

Na toto ti napisem iba 'dockaj casu ako hus klasu'
Starat sa v praci o cudzie detina starat sa 24h o svoje je dost rozdiel
A obmedzit kontakt sice mozes ale neviem na co ti to bude dobre. Kym bude tvoje dieta, kt este ani nemas, vo veku ze vnima a chape tak tato mala uz bude davno behat s rovesnikmi po parku.. Raz pojde tak ci tak tvoje dieta do skolky, skoly.. skor mu mozes vstepit nejake tvoje zasady a sposoby a dufat ze ak aj natrafi na nejake "horsie" deti tak nepodlahne. Plany mas pekne ale velmi by som sa na to neupinala aby si nebola sklamana ked ti to nevyjde. Deti prosto revu a rodicia niekedy stracaju nervy tak to je. Aj ked vsetci vieme ako by sme to mali robit, nie sme stroje😉

sono2
29. nov 2022

@pikulinka nechápem načo toto riešiš.
Áno kamarátka reagovala blbo, pekne jej to povedz, tuto to nevyriešiš

amiaja
29. nov 2022

@kvaplakvapka ja si zas myslim ze autorka sem prisla lebo bola v soku z toho co videla, chcela pocut aj ine nazory, nie sudit. Ja mam tiez dieta, tiez som unavena, niekedy mam vsetkeho po krk a uz som nakricala na maleho, aj som ho capla pozadku, aj som buchla dverami a potrebovala som sa ukludnit. Ale nikdy som nedostala na ulici hysak a nerozbijala veci naokolo. To uz je riadne za ciarou a nebudem sa tvarit ze kazdy ma na to pravo a je to bezne. Lebo ak takto reaguje castejsie tak by mala brat nieco na nervy ked nedokaze zvladat emocie a robi decku traumy.

katka700
29. nov 2022

@pikulinka Asi rozumiem, čo chceš povedať. Keď máš skúsenosti s deťmi vieš spozorovať výchovné chyby u druhých ľudí, ale jediné čo môžeš spraviť je poradiť. Nemôžes nariadiť dospelemu človeku ako vychovávať vlastné dieťa. Mne sa napríklad tiež ťažko pozerá na dieťa čo lozi po zemi kde chodí pes (príde z vonka a nikto mu 'nemá cas' očistit laby ved za chvíľu bude zasa vonku) a stále si pcha oslintane ruky do úst. Vraj si buduje imunitu.

makakova
29. nov 2022

@amiaja kde píše ze to robi častejšie??? A kyp to obhajuje? A zato ze ty si aka si tak to neznamená ze su všetky matky take a vsetky maju rovnake deti.

Keby sa každý radšej stará o seba. A ked uz je autorka taka mudra, mala teda malu zobrať na ruky a doniesť ju domov ....aj cez amok a rev.

Lebo ono vascinou deti sa radi predvádzajú ked je ored kým, takže realne doma je to možno ok ale akonáhle ma mala vo svojom afekte diváka navyše,prepiskne to a matke uz silne uleteli rnervy.. a este ked jej ten pozerajúci divak zadre ze dýchaj zhlboka tak to sa divím ze motorku nerozbila jej o hlavu

Proste každý to vnima inak, nezbila malu,nedokopala na zemi.. prosté jej len uleteli nervy,kto vie

Autorka sa zrejme pekne večer vyspi a ide do práce k detičkám a fandi si ze aka je šikovná.. ale raalita s dieťaťom dennodenne doma je iná

raffaella
29. nov 2022

@pikulinka och, to som vedela presne ako ta tu matky zvozia a nesklamali teda 😀
no ale k veci. Palec hore v prvom rade za tvoje sympatie k dietatu a ze si robis starosti, ako sa matka k nemu sprava. Ja by som taku kamaratku nemohla mat, nezmiesla by som taketo nasilne spravanie sa ku dietatu, nemala by som na to zaludok vobec na to pozerat. Ja svoje obe deti vychovavam bez akychkolvek fyzickych trestov, preto by som nepredychala taketo spravanie ake ma tvoja kamoska. Co ma napadlo je, ze ak sa s nou chces priatelit nadalej a teda vidno ze ti ide o dobro dietata, tak skus niekedy s nou ist sama na kavu, bez jej dcery a skus sa s nou v klude o tom porozpravat. Nech je v klude ona, nech jej to nehovoris pocas toho ako jej dieta akurat ma nejaky amok (stavim sa, ze to ma z tej matky a celkovo vychovy).
Drzim palce!

roja01
29. nov 2022

Aj keby si mala prist o kamaratku, ja by som jej povedala svoj nazor. Mas pravdu, nezvlada to a je treba, aby sa zamyslela. Bola by skoda, keby to pripadne poznacilo dievcatko, ak sa to doma opakuje. Aj keby to bola chybna domienka, je lepsia prevencia so stratou kamaratstva, ako mat na svedomi pripadne pokracovanie vychovy v podobnom style. Z tvojej strany by to bola urcita obeta a kamaratke, ked to nepomoze, urcite jej to neublizi. Maximalne sa nahneva.

svetlonos
Autor odpoveď zmazal
jaond19
29. nov 2022

@pikulinka kolkokrat si sa kamoske ponukla na postrazenie? zjavne je toho na nu az az, ak ste take dobre kamosky, hned po takomto vybuchu si jej mala podat pomocnu ruku.... pre nu by to bolo ako vykupenie.... Moja dcera mavala v 2rokoch take zachvaty, ze sa mi treskla v tescu o zem a hučala a hučala ako sprostá (ze to tak musim o vlastnom dietati napisat), mna pri pokladni oblieval studeny pot, nevedela som ci tam nakup nechat,schmatnut ju a ujst, alebo co... vsetci naokolo len krutili s hlavou, šomrali, v duchu mi isto nadavali co za decko mam, co som ja zač a podobne a mali by pripravenych tristo rád ako ju vychovat....ale NIKTO nepristupil a nepovedal, pani pomozem vam nakup rychlo podavat do tasky a odniest? nikto sa dcere neskusil prihovorit, nikto sa milo neusmial.... proste ak nevies/nechces pomoct, hlad si svojho.

viky173
29. nov 2022

pozri je to jej dieta, ak Ta to tak strasne stve, tak si s nou sadni a povedz jej toto vsetko, co si sem napisala a ponukni jej pomoc... ak Ta to az tak velmi nestve, tak to nechaj tak, nech si ju vychova podla seba

tessa04
29. nov 2022

@pikulinka Pravda je, že maloktora mama znesie, ked sa jej niekto ,,montuje,, do vychovy, lebo kazda je presvedcena, ze to robi najlepsie ako vie. Ked som nemala dieta, tiez som bola zaskocena niektorymi vychovnymi metodami rodicov v mojom okoli a som si hovorila, ze toto ja nikdy robit nebudem😄 a vies co, mam dieta a vela z tych veci uz sama robim. Co by ale kazda mama mala vediet je ovladnut svoje emocie, pretoze to dieta to este nevie, rodic je ten, co ide prikladom. Nezdrava strava je druha vec co nechapem pri tak malych detoch, ale ok. Vela toho urobit nemozes, je to jej dieta, jej vychova. A uvidis sama, ze ked budes mat doma to svoje, tak zrazu vela veci pochopis🙈

amiaja
29. nov 2022

@makakova a ja tvrdim ze to robi castejsie??? Ja som napisala ze ak.. nie ze to robi.. a prepac ale ked dieta robi cirkus a nezvlada svoje emocie tak ok.. ale ked dospela zena rozbija veci na ulici tak to uz je fakt chore. Raz som bola sama svedkom ked decko sedelo na zemi s revom, matka pri nom hulakala jak zmyslov zbavena, chudatko decko. Normalne som mala na chut tresnut tej zenskej nech sa spamata. Autorka sa spytala na nazor lebo ocividne chovanie jej kamosky bolo dost za ciarou. Lebo sak ked ju nedokopala na zemi ako pises tak je vsetko ok🤦‍♀️
Jasne ze jej mohli prasknut nervy ale pisat autorke ze nech sa stara o seba a este by jej tresli...

chillibubble
29. nov 2022

@amiaja lenze mi pozname jeden utrzok z ich zivota aj to popisany len kamaratkou. mozno mama dcere doma vysvetlovala ze uz je zima na odrazadlo, ze sa jej zle pojde na nom naobliekanej, ze ak po par minutach povie ze uz na nom nechce ist, tak na nom proste pojde, lebo mama ho take blatove, spinave nebude niest v rukach. mozno bola scena uz rano pri obliekani. atd. ja ju neobhajujem, ale viem pochopit vybuch hnevu(nie rozbitie odrazadla a zbitie dietata). a absolutne netusime, ako casto strati nervy. ja by som sa takto nezachovala, ale viem si predstavit, ze by ma vytocilo, keby doma vysvetlujem, odhovaram od odrazadla a dieta reve ze sa urcite bude odrazat a potom vonku je zase vsetko inak. nepozname druhu stranu...
a po tom, co by mi toto spravila vonku, doma vyvadzala ze jest na obed nebude to co som spravila a tvrdila mi, ze spat na obed nepotrebuje a bude sa radsej hrat a do toho ma kopala keby ju chcem odniest do izby, tak by po zadku uz mozno dostala. lebo proste by som od rana bola natlakovana. ano, kazde capnutie dietata beriem ako moje zlyhanie, ale tiez som len clovek s emociami a nie stroj.
a u mna osobne pri takychto cudzich scenach plati, ze som len rada, ze to prezmenu nereve moje dieta.

petik22
29. nov 2022

@pikulinka ked si sa starala o cudzie dieta a mas brutal skusenosti ako zvladat situacie- dufam,ze to ponimas celkovo- zdravotny stav dietata,svoj zdravotny stav, starosti pracovne,manzelske,financne,domacnoct (nielen upratat,navarit,ale samozrejme riesit za pochodu opravy,prerabky atd) ,vzdelanie,kamaratky + matky+svokry a ich perfektne rady a pod...?

aurora33
29. nov 2022

@pikulinka ale naozaj keď nemáš deti, nevieš čo to je. Nezastávam sa tej matky, prehnala to, ta reakcia bola veľmi cez. Nechceš súdiť ale aj tak súdiš.

amiaja
29. nov 2022

@chillibubble suhlasim, nevieme co tomu predchadzalo, pozname len utrzok co predviedla autorkina kamaratka. Kazdy ma pravo vybuchnut ked uz je toho vela. Ale rozbijat hracky dietatu na ulici je prilis. A autorka nema deti, nezazila ake to moze byt narocne ale preto ju nebudem odsudzovat ze pockaj kym budes mat svoje. Ja len hovorim ze chapem autorku ze ju sokoval ten vystup.

chillibubble
29. nov 2022

@amiaja tak to chapem aj ja. kym som nemala vlastne, tiez som netusila, ako sa dokaze dieta a matka v reakciach vystupnovat. a tiez som zeny odsudzovala za ich reakcie, lebo ved chuda dieta v tej chvili. odkedy mam vlastne, uz na nich pozeram skor sustrastne. podla mna je len malo zien, ktorym taketo spravanie vyhovuje alebo "robi dobre". vacsina proste pod navalom nazbieranych situacii buchne. tiez by som chcela byt z kategorie flegmaticiek v alfa hladine. ale bohuzial taku geneticku vybavu nemam.

tarvika
29. nov 2022

@pikulinka keby som ja dostala zachvat zlosti a nakricala na decko (kazdej matke sa to obcas stane), a niekto by mi hovoril ze dychaj zhlboka, tak ta osoba by to tiez asi schytala.

jarmila456
29. nov 2022

@pikulinka .... ja som sa iba prizerala a pokúšala sa ju ukludniť , typu : Dýchaj zhlboka a podobne ... tvoje slová autorka, prečo si nezobrala tú motorku a nechytila malú za ruku a nepomohla kamarátke? Ale ty si sa iba prizerala, lebo si dokonalá a pracovala si v materskej škole - už nepracuješ - pochopila som??? Prečo??? Čo keď nie je problém dieťa, matka, ani otec dieťaťa - ale TY, lebo sa až veľa montuješ kamarátke do rodiny?? Úprimne ja by som nerozbila motorku, nezbila dieťa, ale zopár vrazila tebe. Možno ich vytáčaš ty, svojimi dobrými radami.

marika39
29. nov 2022

pokiaľ nemáš vlastné dieťa - starostlivosť ako opatrovateľka , absolútne neberiem do úvahy, nakoľko je to neporovnateľné, tak sa jej do výchovy nestaraj, nesúď - lebo žiaľ súdiš a nepranieruj ju tu pred cudzími ľuďmi aká je neschopná. Teda kamoška roka. Ja som matka troch detí, najmladšia má tiež dva roky a obdobie vzdoru také, že som sa s tým ešte nestretla a to som sa starala ešte aj o svojich súrodencov .Nie si v jej koži, ty si doma v pokoji sadneš, dáš kávičku, zatiaľ čo ona sa od rána do večera nezastaví. A o obmedzení kontaktu by som rozmýšľala s tebou byť tvojou "kamoškou". 😠

zorana999
29. nov 2022

@pikulinka nedokázala by som sa s takou ženou stykat 🙂

pikulinka
autor
29. nov 2022

@jarmila456 ok , po tychto komenotch čo sa na mne vyvŕšili sa ani nečudujem , že na slovensku máme , čo máme :D Vieš čo nepracujem , lebo problém niesú deti , ale rodičia a naozaj ma prestalo baviť naťahovať sa s histerickými mamičkami :D lebo pre mňa je priorita dieťa a nie nejaká dôležitá mamička , čo si myslí , že si môže s vlastným deckom robiť , čo chce 🙂 a teraz k veci , popritom ako som tam bola som ťahala rozbitú trojkolku , asi 10 kilovú dojčenskú tašku , psa na vodítku a dávala pozor aby malú neprešlo auto 😉