icon

Nechceme do škôlky

somsamadoma
6. feb 2018

Ahoj, potrebovala by som radu. Dcérka mala pred dvoma mesiacmi tri rocky. Zacala chodit do skolky par dni pred narodeninami. Prvy den zvladla pekne. Ostala tam len dve hodinky, tak mi to poradili v skolke, ze nech si pomaly zvyka a postupne budu cas predlzovat. Bola som rada, ako to zvladla. Lenze od druheho dna az do teraz bojujeme kazde rano. Place nechce ma pustit. Prosi aby som s nou ostala, ze ma lubi, ze bude doma upratovat hracky... poslednych par dni sa vecer stazuje ze ju boli brusko a dokonca mava aj hnacky... pride mi to skor z nervozity, ako nejake crevne problemy. A pritom o skolke hovorime doma vzdy pozitivne, aj ked pre nu pridem prinesiem mandarinku (lebo tie moc lubi) ako odmenu. Lenze po skolke sa na mna hneva a niekedy neprehovori so mnou aj cely den. Nechce sa doma hrat.... ako keby sa hnevala, ze som ju tam dala. Ma nejaka mamicka s takymto niecim skusenost?

Strana
z2
eliska13
7. feb 2018

Mne sa strašne nepáči tvrdenie, že utnu 3 roky a dieťa musí do skolky.prve 3 roky sa hovorí každý má čas inokedy kedy začne chodiť, rozprávať, sám jesť s lyžicou, ale na taký veľký krok ako zostať bez mamy sú schopné všetky deti rovnako v +- 3 rokoch
Čo vôbec nie je pravda sú deti čo v 2 r zamavaju a koniec a také čo berú citlivo a úzkostlivo aj v 4 rokoch separaciu.No a veta musíš ju zlomiť, všetci si zvyknú, aj my sme tak chodili, tak to musí byť nie je spravna

siska53
7. feb 2018

@eliska13 tak nasa sa vraj ani teraz velmi nezapaja vraj do aktivit a malo hovori. Menili sme jej skolku,sla medzi novych, takze zacina od zaciatku..
A viem,ze so synom si tie prve mesiace uzili,bolo to tazke,no vedela som,ze ustupit nemozem,lebo miesto mi drzat nebudu a o pol roka som.potrebovala umiestnit dalsie.. Sice v sukromnej zatial,kym sa nedostane do statnej..ale riesit plac oboch naraz...to radsej po jednom a brat jej bol potom aspon trochu oporou,aj ked bol v inej triede,vidavali sa aspon vonku.

Inak som na radu,co som sa docitala.tu,davala detom svoju fotku.
Pomohlo to a maly mi ju aj potom.vratil ,ze uz ju nepotrebuje.
@somsamadoma

somsamadoma
autor
7. feb 2018

Keby sa mi da, so skolkou by som pockala, ale zial byt uplne bez prijmu sa neda, takze museli sme to riesit takto... a preto mi je to dvojnasobne luto, ze ma taketo reakcie.

benculka
7. feb 2018

Mali sme to velmi podobne. Bolesti bruska, plakala, vecer keď sa dozvedela že ide na druhy deň do škôlky triasla sa a par krát sa mi aj povracala😢 vydržali sme 2 týždne a potom som ju nechala doma- chvalabohu som mala možnosť nechať ju u starkej. O rok znovu nastúpila do škôlky a úplne v pohode.. teraz škôlku zbožňuje. nebola pripravená a nevedela pochopiť prečo nemôže byť doma....držím palce aby ste to nejak vyriešili

lulu19
7. feb 2018

Aj moja tak bola nastupit mala ako 2.5 rocna plac velky zo sna kricala bala sa nechcela tam a to tam bolaa 2 dni .videla som ze to nema zmysel tsk som jej urobila prerusenie a nastupila ako 3.5 rocna bez problemu .potrebovala dozriet .ale chapem ze ked musite robit je tp horsie .nie je okolo nik kto by ju strazil ?

alby2014
7. feb 2018

Ja som ucitelka, takze ti skusim napisat nazor "profesionala".
Nie je rpavda, ze kazdedieta je pripravene v 3 rokoch, u nas proste po 3 rokoch konci materska. Niekde maju deti v jasliach od pol roka, niekde zeny ostavaju ako housewife do 6 rokov, vacsinou na zapade pri tej kratkej materskej maju opatrovatelky...cize jedna osoba na dieta... Plati,ze adaptacny proces trva tri mesiace, ak by taketo prejavy pretrvavali aj nadalej musite to reisite, lebo to nie je,ze dieta si postavilo hlavu, to je proste prejav emocnej nezrelosti. Pripravene dieta by nemalo revat vobec. Poznam deti, co isli do jasiel v dvoch rokoch bez jedinej slzy.
Ono vacsina deti si fakt do mesiaca zvykne, ked nie je ina moznost.
Ja mam syna doma a do skolky pojde ako 4 rocny, kedze som na materskej s mladsim...tak ako uderom veku do dochodku, nenastupuje clovek do domova dochodcov, tak ani diet auderom 3 rokov nemusi byt ready na skolku.

-

lolita555
7. feb 2018

Poviem podla seba moj 3 rocny nastupil v septembri a bolo to strasne den co den plac dokonca maval nocne mory.mala som nastupit do prace ale zvazili sme to s manzelom a povedali si ze ked to pojde takto dalej nedam ho tam.nakoniec byva len doobeda a je tam stastny.ja som sa musela zrieknut prace a som doma.ale tiez by som uz isla pracovat.je to tazke ale su len dve moznosti bud budes robit a dcera si musi zvyknut co pre jej psychiku musi byt strasne alebo ostanes este pol roka rok doma.inak nie je pravda ze kazde dieta nastupi bez provlemov.znamej dcera robila toto iste dokonca stale zvracala ked rano mala ist a nezvykla si.ucitelky znamej same odporucili ju nechat doma a skusit o pol roka.pol rok je u dietata vela moze sa vsetko zmenit

aristka
7. feb 2018

@somsamadoma kto ti zaruci ,ze neskor by to nerobila,ja som prerevala cele roky v skolke ,takze som mala ist hned do skoly ..ci ....moj syn isiel v 5 tich rokoch ,kedze ja som bola doma a reval za nami ...a kedze mam skusenost pracovnu zo skolky ,ti poviem ,ze mensie deti si skor zvyknu na skolku ,po tazkych zaciatkoch ako starsie deti ,s ktorymi nepohnes ....vies ,ked dieta vidi mamu v strese ,stresuje aj ono ,naco mas potrebu jej neustale nieco vysvetlovat ,co tak doma riesit ine veci v kruhu rodiny a byt trosku direktivna ....uprimne ,aby sa 3 rocne dieta zavrelo v izbe a ignorovalo ta ....mariu co bude robit v puberte .

aristka
7. feb 2018

@alby2014 no v takom holansku su deti od pol roka v jasliach a ma to tak tristvrte mamiciek a nikto neriesi ...skor mam pocit ,ze 3 roky je moc na mamku a dieta .

uhnakova
7. feb 2018

Mozno by si sa s nou mohla skusit porozpravat, co by jej pomohlo, aby rano za tebou tolko neplakala. Mojej dcerke velmi pomohla moja fotka. Vytiahla som stare fotky na preukazy, jednu si z nich vybrala, dali sme ju do plastoveho obalu a dcerka si ju nechava v skolke v skrinke na policke. A ma mladsiu mamicku stale pri sebe 🙂, aspon tak to vravi dcerka.

henikav
7. feb 2018

@somsamadoma Dcerku mam od 4 mesiacov v jasliach, potom v skolke, cez prazdniny v druzinach, taboroch...... ma takmer 5 rokov a rano stale vyjednava o tom ako chce zostat doma, alebo ist so mnou do prace. To odtrhnutie rano je vzdy narocne, ale potom sa pekne hra, smeje, ma kamaratky a je velmi sikovna. Mam skusenost, rano ju tam co najrychlejsie vylozit a odist, ak sa zostanem lulkat, je to ovela horsie. Je rozdiel ci ide o tento pripad, alebo sa dieta cele dni s nikym nehra, nenadvazuje kamaratstva a nezapaja sa do hier a smuti. A tiez sa to neda usudit po par dnoch ak bola doteraz doma, je to pre nu velka zmena, niektorym detom trva aj par mesiacov kym si zvyknu na novy rezim

alby2014
7. feb 2018

@aristka to, ze to tak niekde je, neznamena, ze je to tak OK. :D Opakujem zrele dieta si do mesiaca zvykne, samozrejme moze aj nadalej vymyslat obcas, ve doma je dobre...ale mama uz pozna, ze je to proste fanta. Tu mi to pride ako nabeh na nieco vaznejsie. Ale yas dopredu upozornujem, ze mozem byt zaujata, lebo doteraz si pamatam vetu z vyvinovej psychologie, ze zaskolkovanie je v 3 rokoch mozne ( to znamena, ze to nemsuia dat vsetky deti), 4 realne a 5 nutne. :D

ivanamyl
7. feb 2018

Necitam celu diskusiu. Vy ste doma, alebo v praci?

somsamadoma
autor
7. feb 2018

@ivanamyl zacala som chodit do prace.

tamaris
7. feb 2018

@somsamadoma Moj syn začal chodiť do súkromnej mš pár týždňov pred 3.narodeninami. Nechcel tam chodiť, plakal, držal sa ma ako kliešť. Okolie ma presviedčalo, že on si zvykne a že aj ostatné deti to takto mávajú, že som úzkostlivá... Dala som sa presvedčiť a ľutujem to. Nedávno sme si prezerali fotky z tohto obdobia. Syn je takmer na každej fotke smutný, stojí bokom, alebo sa hrá sám. Uvedomila som si aké náročné to pre neho muselo byť. Myslím, že na to nebol zrelý. Pokojne mohol byť ešte aspoň rok doma. Už je predškolák, navštevuje štátnu mš a je to ok. Ale trvalo to dlho. Ťažko sa radí hlavne keď mamy musia ísť pracovať...

janage
16. nov 2019

@somsamadoma no podla mna mozes zvazit este jednu moznost a to chodit do prace a pre dieta najst cipernu dochodkynu ktorej budes platit sice viac ako v statnej ms, ale menej ako v sukromnej. A po roku to v skolke skusite zas.

uhnakova
16. nov 2019

@janage diskusia je stara rok a pol, zakladatelka diskusie to ma uz urcite vyriesene 🙂

janage
16. nov 2019

@uhnakova mas pravdu☺ lezim chora v posteli tak mam kopu casu. Asi prejdem na knihu co mam rozcitanu.

Strana
z2