Nechcem ísť do škôlky

lili332
6. sep 2021

Dobrý deň mamičky. Podobných diskusií je tu veľa. Ale rada by som pridala moju skúsenosť a opýtala sa vás či niektorá zažila niečo podobné, prípadne sa podelila o to ako ste danú situáciu riešili. Mám doma dvoch synov starší bude mať 5rokov, mladší o mesiac 3. Starší je už skúsený škôlkar, bez problémov škôlku navštevuje, chodieva tam rád. Minulý týždeň nastúpil mladší prvý krát do MŠ. Veľmi sa tešil celé prázdniny hovoril len o tom ako pôjde do škôlky ku detičkám ako sa tam bude hrať… Mala som z toho dobrý pocit, že škôlku zvládneme bez slzičiek a ranného stresu. Opak je však pravdou. Prvé ráno bolo v poriadku. Tešil sa, nemohol sa dočkať. Bral to ako osobnú výhru, že už je veľký a ide do škôlky. No poobede keď som pre neho prišla už ma vítal s plačom. Druhý deň to bolo ráno horšie, plač do škôlky nechce ísť, nepáči sa mu tam atď. Nejako sa mi ho podarilo prehovoriť na odchod z domu no v škôlke zase protest, plač. Dnes po víkende to bolo úplne zlé, ešte sa len zobudil a bola spomenutá škôlka hneď začal s nárekom, odmietol raňajky. Dostala som do neho pár glgov čaju a to bolo všetko. Odchod z domu opäť ťažký. Ku tomu sa pridal aj starší syn, keď počul mladšieho ako protestuje proti škôlke ani on už do škôlky ísť nechcel. Neviem ako to riešiť. Či ho nechať takto sa trápiť každé ráno, kým si zvykne, alebo urobiť nejaký ústupok, nechať ho v škôlke len doobedu… V praci čerpám dovolenku s tým nie je problém. Ide tu ale aj o stršieho syna. Ak by ostal mladší doma určite by chcel byť doma aj on. Aj napriek tomu, že by som mu okolnosti vysvetlila, ťažko by to pochopil. Takže neviem ako ďalej. Preto vás prosím ak ste zažili niečo podobné ako ste to riešili? Ďakujem

anjelicek26
6. sep 2021

Tak dovolenku nemas vecne, takze neustupovat, nediskutovat, do skolky sa ide a hotovo, vobec sa o tom nebavit, nechce jest - nemusi, v skolke sa naje... tieto regresy a place ma polovica skolkarov prve tyzdne, netreba to brat "osobne", nikto im tam nerobi zle a ani ich netyra, su tam v dobrych rukach.

tinkavvv
6. sep 2021

Je to este len treti den, vydrzat. Dolezite je aj to, ako sa potom sprava v skolke po tvojom odchode.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mabenn
6. sep 2021

@lili332 ja ti neporadim...len k tomu, ze sa dieta vopred tesilo- nevedelo co ho caka, ja som nikdy nepodporovala take reci ze tes sa, ako ti tam bude dobre ..nie...dieta zvyknute na mamu ide od nej prec, je to nieco co treba prekonat, nabralo to polaritu, zistilo, ze to nie je take super ako cakalo

dzina007
6. sep 2021

je potrebne len vydrzat. u nas nastal takot zlom po 3 dni. to bol len plac a hukot. nam pomohlo ze zacal maleho nosit vtedy do skolky muz a nie ja. menej mu bolo luto pri rozlucke.
ak mu teraz ustupis a budes ho brat na obed domov tak budes mat o mesiac hukoty opat preco tam musi spat ked dotraz nemusel.

klip0
6. sep 2021

Je to normálne a adaptácia môže trvať aj tri mesiace. Určite už neustupovat a nechať ho tak ako chodí, to by nenarobilo dobrotu.
Všeobecne malé deti ešte v procese adaptácie nieje dobre ani výnimočne brat domov na obed, kým niesu zvyknuté, môžu si to spojiť že to prehovorili mamu a budú prehovárať ďalej a tak si zvykať dlhšie.
Ale je to úplne normálne ako dieťa reaguje. Ak reaguje aj doma plačom na tému škôlky tak zbytočne nerozoberat. Nech nieje hlavou v škôlke aj poobede a cez víkend.
Ale prejde to časom uvidíš 🙂 držím palce 🙂
(Učím v MŠ a väčšinou mám triedu najmenšich deti takže mám skúsenosti ako si zvykajú)

majka1921
6. sep 2021

Uplne chapem. My sme mali tazku adaptaciu, dcerka nastupila minuly rok a doteraz si na skolku nezvykla - myslim ze to je koli korone, ked raz skolku mali raz nie :( ked si konecne zvykla a tesila sa tam, bum skolky zavreli a zas doma.
Presli sme si placmi aj hysteriou, ale suhlasim s babami - nepolavit, nekombinovat, neustupovat. Na obed sme ju bravali domov vynimocne ale vzdy ked my sme sa rozhodli, nie ked ona vyprosila.
Moja rada je moc to nerozoberat a netlacit na pilu aby neplakal. Ani 100x povedat neplac nepomoze - ak sa dieta neciti este dobre, plakat bude.
Ked sa otuka, rozkuka, zvykne na rezim, prejde aj plac. Drzim palce!!

svettii
6. sep 2021

Ono sa to zdá byť ťažké a viem, že ti je z toho do plaču, no aj tak si myslím, že najlepšie je neustupovať. Ustúpiš jednému a budeš musieť aj druhému a zvyknú si na to a potom to môže byť ešte horšie. Nepoľavila by som oťuká sa, zvykne si na ten režíim nájde kamošov a bude dobre

denkatn
6. sep 2021

a keby si stršieho "pasovala" za skusenejsieho a povedala mu, ze ci by ti nemohl s tymto pomoct, ze maly sa boji, ale on je hrdina, lebo vsetko v skolke pozna a vychvalit ho aky je v skolke sikovny a ze ked on povie pekne na skolku, tak urcite ten maly sa da presvedcit. ide len o to dosiahnut, aby pred malym nehovoril, ze nejde do skolky, ale aby hovoril, ze v skolke mu bude super a ze ked chce byt velky a odvazny, tak treba ist do skolky.

lili332
autor
6. sep 2021

@denkatn ďakujem velmi pekne za radu. To je naozaj dobrý nápad. Skúsim! ☺️

siska53
6. sep 2021

@lili332 treba vydrzat..presla som si tym s obomi detmi.

bettie
6. sep 2021

@lili332 asi nie su v jednej triede obaja. Ja som pri oboch detoch vyuzila moznost adaptacneho procesu. Aj ked asi ani nebolo treba. Skus aj ty s mladsim.

lili332
autor
7. sep 2021

@bettie chodievame do malej škôlky na dedine. Škôlka neponúka adaptačný proces, ani možnosť, aby boli chalani v rovnakej triede. 🤷🏼‍♀️

lili332
autor
7. sep 2021

Ďakujem všetkým za rady. Dnes bol opäť plač, ale mám pocit, že to bolo trošičku lepšie. Alebo sa tým aspoň utešujem. Dám vedieť ako sme to zvládli. ✊🏻