icon

Nedokážem naučiť trojročné dieťa chodiť na nočník

oblecenieavecicky
19. feb 2014

Baby, už som zúfalá. Môj malý bude mať o pár mesiacov tri roky a absolútne nespolupracuje pri odplienkovaní. Keď bol malý, krásne mi sedel na nočníku, vždy sa vycikal, vykakal. Potom akoby sa niečo stalo, začal nočník odmietať a vždy len strašne vrešťal, zaťal sa, nemohla som ho naň ani posadiť. Nútiť som ho nechcela, tak sme si dali pauzu. Celé leto sme cvičili len v slipoch, ale bezúspešne. Jemu absolútne nevadí, že sa dociká. Ešte sa tomu smeje. O rok mladšie deti sú už bez plienok... Normálne sa s ním hanbím niekam ísť, lebo každý sa na to vypytuje. Od septembra má ísť do škôlky, čo je síce ešte dosť času, ale ja už som hotová. Dnes rovnako. Ráno sa vycikal, potom už nočník odmietal a samozrejme sa docikal. Vôbec sa nechcel prezliecť, ešte sa na mňa hneval, keď som mu chcela dať suché veci. Na neho vôbec neplatia osvedčené rady a recepty. Inak je veľmi šikovný, ovláda toľko vecí ako niektorí predškoláci. Neviem, čo s ním. Možno to fakt chce len viac času a trpezlivosti, ale dokedy??? Najhoršie na tom je, že teraz je zima, máme všade koberce, aby neprechladol a on ich vždy ociká, takisto všetky vrstvy, čo má na sebe. Už som unavená. A navyše som opäť tehotná a nemám silu s ním bojovať, lebo on je veľký nervák a má už kopec sily... Asi som sa chcela hlavne vyrozprávať a počuť, že v tom nie som sama... 🙂

Strana
z2
nastasja25
19. feb 2014

neviem,kto nemá takýto problém s dieťatkom,ten to nikdy nepochopí,ako je to možné,že sa ešte nepýta ☹

tomta
19. feb 2014

hlavu hore...niekto to moze brat ako klise ale chce to cas....mne maly tak isto robil toto...na nocnik ani za svet vrestal pistal..docikal sa aj sa vykakal na koberec..nemala som na to nervy..nechala som to tak..len som mu povedala ze nech sa teda pari v plienke a prebalovala a prebalovala...vyskusali sme hraci nocnik.,deklik na wcko vsetko bolo zbytocne....az jedneho dna mu asi v hlavicke zasvietilo a rano vyliezol z postielky prisiel za mnou ze uz nechce plienku a odvtedy krasne ide sam na wcko...decka maju svoju hlavu a telicko si same urci kedy je cas...

hradnapani
19. feb 2014

@oblecenieavecicky nie si v tom sama 🙂 Presne toto riesime aj my. Ale mne nerobi problem zbehnut za detskou psychologickou a ist si po kvalifikovanu radu. U nas to dopadlo tak, ze to nemam vobec riesit, ze ked bude mat vsetko v hlave pripravene, tak odplienkovanie pojde lahko. Akurat, ze my mamy sme vystresovane z toho, ze nam dieta do skolky nezoberu s plienkou, ale dieta ma v hlave uplne iny kalendar. Ak ta netlaci to, ze ide do skolky o par tyzdnov, tak ho nechaj na pokoji.
plus treba velmi zohladnit aj to, ako je na tom dieta s inymi zalezitostami, napriklad recou. U nas je rec este trochu problematicka, takze o to viac teraz nemam riesit plienky a nocnik, lebo moj maly sa teraz nastartoval v reci a je pre neho potrebne teraz zvladnut toto a odplienkovanie by ho mohlo zase zabrzdit. Takze to len ako priklad toho, ze niekedy je fajn poriesit tieto otazky aj s psychoskou, ktora posudi konkretne dieta celkovo (dieta tam osobne ani nemusi byt, ona sa bude vela pytat matky).
A to, ze kedysi na nocnik chodil a potom prestal vraj znaci to, ze to robil neuvedomele a pre radost rodica, ale v hlavke si to este nepospajal.

hradnapani
19. feb 2014

@tomta kym som dopisala odpoved, tak uz je tu tvoja. Presne toto mi povedala psychologicka 😉 len trpezlivost...
Ak sa smiem spytat, v akom veku si to asi uvedomil?

monikad77
19. feb 2014

ja si tiež myslím, že keď je taký nervák tak ho nechať....ale padol tu návrh na podsedák na normálne WC, že by išiel tak ako všetci ostatní v odmácnosti....a keď pôjde do škôlky a ešte by to nevedel, predpokladám, že tam sa to isto naučí pretože bude vidieť deti ako chodia na wc-ko a on počúraný - to už aj tie deti budú naňho vplývať. Ale je to sranda, že keď bol malý tak pohoda a teraz problém. Ja som tiež zvedavá ako to bude s mojím druhým dieťaťom, prvé v pohode tak uvidíme

tomta
19. feb 2014

@hradnapani maly zacal bez plienok presne ked mal 2,5 roka....kazde dieta je ine len hlavne netreba tlacit na nich a urcite nie hovorit im ze druhe deti uz vedia chodit na nocnik a veci podobne..tym ho urcite nedonutia chodit na vwcko..hovorim z vlastnej skusenosti....ale clovek sa uci stale 😉

gaby21
19. feb 2014

@oblecenieavecicky Ahoj, aj moj starši je strašny nervak a neskutočne tvdohlavy, prave preto som si jeho odplienkovanie doslova vydupala ked mal 20 mesiacov, no vazne som sa skoro dostala na psychiatriu, donutila som ho za kazdu cenu cikať, ale nie do nočnika ale na WC, myslim ze keby som to neurobila, tak ešte teraz riešim jeho cikanie do plienky, tym som si ista, maly sice ziadnu traumu neutrpel, ale ja ano, ked si na to pomyslim, tak mi je z toho stale nie dobre, preto u menšieho vobec nevolim donucovaciu metodu, v septembri ide do školky, nech ho tam naučia, vela zien to tak robi, ide to uplne prirodzene, deti sa hanbia chodiť pocikane alebo nebodaj s plienkou, byť tebou tak sa dohodnem s učitelkami, som si ista ze po prvom dni v školke bude odplienkovany, uz sa tym netrap 😝

tatis
19. feb 2014

@oblecenieavecicky Akoby som citala o mojom Marekovi, ale to my budeme mat tri o dva tyzdne a tiez cakam dalsie babo...Cez den sme bez plienky, ale casto mavame nehody a tiez sa z toho len smeje a este sa tym chvali. Minule sa ma spytal, ci za to dostane cukrik. A ked som ho vyhresila, tak spustil taky hysak...neplatia na neho ani tresty, ani odmeny, ani podplacanie...Tak isto si myslim, ze je velmi sikovny, spieva si uryvky anglickych a spanielskych pesniciek, nepovie len to co nevie, ale aby zakricla CIKAAAT, to ani za svet. nedavno sa pocikal u znamych na hojdacom kresle, skoro ma siblo. Oni maju o dva mesiace starsiu dcerku, kompletne odplienkovanu vdaka skolke (nas nevzali, az v septembri) a bol sa na nu dvakrat pozerat v zachode, ako sama cika. A on to pusti do kresla ☹ A na otazku, ci mu netreba, vzdy odpovie NIE. Nechapem, ci to naozaj neciti, ci ho netlaci plny mechur, alebo len nechce stracat cas na WC....kym ho tam nedotiahnem preventivne, tak sam od seba nejde a malokedy oznami, ze mu treba. Aj to az ked si cvrkne a bud stihneme dobehnut alebo nie. Ach jaj...Tak asi len musime vydrzat a pevne dufam, ze do septembra sa zbavime aj nocnych plienok a cumla.

aeisha
19. feb 2014

@oblecenieavecicky ahoj. My tak isto. Maly ma za pár dni tri roky,od septembra ide do skolky a musíme byť bez plienok... Dnes mal druhy krát slipy.ako keby to zacal konečne aj akceptovať...doteraz precikal všetko a tiež mu to vôbec nevadilo...Takže uvidíme,ako to zmakneme.Držíme palce

danula.ch
19. feb 2014

@oblecenieavecicky maali sme velmi podobnu situaciu. prvy krat som skusala maleho odplienkovat, ked mal cez 2 rocky, ja som bola tehotna a chcela som to do porodu a do nastupu do skolky stihnut. sla som na to metodou odplienkovania za 7 dni, co je normalne super navod a na druhy krat sa nam to aj podarilo, ale az ked maly sam chcel.
prvy pokus bol totalne fiasko. najprv krasne spolupracovat, tesili sme sa spolu, lepili sme nalepky a potom postupne nenapadne, este pred porodom, sa to otocilo. postupne mal viac nehod ako uspechu a dokonca robil to, ze ked potreboval cikat, odmietal ist na nocnik a vycural sa za dverami do slipov. vobec mu nevadilo, ze je pocurany, pokakany., alebo ak mu to vadilo, proste sa vyzliekol. nebolo to o tom, ze by nevladal udrzat. pravidelne maval aj rano suchu plienku, ale nocnik odmietal. skusali sme vsetko, co sme vedeli. serblik, podsedak, rozne motivacie, curanie na mravceky, s tatom..........snazila som sa nesustredovat sa na to prilis, tesili sme sa, nehresili sme ho.......pokracovalo to po narodeni sestricky , kedy som uz naozaj nemala cas toto riesit a tak sla po 3 mesiacoch plienka naspat. to uz mal 2,5 roka a nastupil do skolky. s plienkou, nevedel sa sam najest, alebo skor nechcel, nerozpraval. az sa cudujem, ze ho do tej skolky zobrali, nastastie iba na pol dna, tak ze mu nemuseli menit plienku. 4 hodiny to zvladol aj v jednej a kakal zasadne doma. vykaslala som sa na to cele a dala som tomu volny priebeh. stale som ho ale davala cikat na serblik, nemal s tym problem hocikedy sa tam vycikat, ale ak zistil ze plienku nema, protestoval. az sa jedneho rana pred odchodom do skolky prvy krat aj vykakal do serblika a potom zase a zase.... tak som si povedala, ze uz je asi pripraveny a skusili sme to bez plienok znova. medzitym som zistila tu spravnu motivaciu, ta bola v nasom pripade strasne dolezita. maly je maniak na cisla a pismenka, tak som kupila nalepky, do toho este lentilky. tie funguju ako motivacia este aj teraz, ked treba 😉 . nezahrname ho sladkostami, ale na ten ucel mi to bolo jedno. plienka sla dole. za kakanie 3 lentilky podla vlastneho vyberu a nalepka na pracku vedla serblika. za cikanie lentilka alebo nalepka. druhy pokus bez jedinej nehody, tyzden nato uz bol aj v noci bez plienky 🙂
teraz s odstupom sa na to pozeram tak, ze som na to bola asi az prilis sustredena, on to zo mna citil, aj ked som sa snazila skryvat to. deti to vycitia. a tak sa proste zatal, neznasa akykolvek natlak. nerobime to co on chce, ale ani ho nenutime do niecoho co on nechce. nebolo to o tom, zeby nevedel, ale on nechcel. ked som sa na to tak nesustredila, atmosfera sa uvolnila a vsetko slo ovela lahsie 🙂
s mladsou to pojde dufam lahsie. vacsinou ked jej vymienam plienku, bezi si hned sadnut na nocnik, ale sama od seba. vycikala sa tam iba raz, vacsinou tam iba sedi, potom sa postavi a vycura sa vedla 😅 . radsej to uz neriesim, necham tomu volny priebeh. aj ked ak budem vidiet, ze je uz asi pripravena, plienka pojde dole. skusime to a ak sa podari budem stastna. ak nie, dame plienku naspat. nie je to ziadna tragedia 😉 🙂
hlavne ho nenut, nehres, nesustreduj sa tak na to, porozmyslaj nad spravnou motivaciou 🙂
inak nas maly je tiez velmi sikovny na kadejake ine veci, ako bezne deti byvaju. je to mozno tym, ze presvedcit taketo dieta, aby robilo nieco co ono same nechce, potrebuje poriadnu davku trpezlivosti a prefikanosti, vobec to nie je jednoduche 😅

danula.ch
19. feb 2014

@gaby21 ja si tiez myslim, ze skolka odplienkovaniu velmi pomoze, asi pomohla aj u nas 🙂 vsetky deticky chodili cikat na zachod a maly nosil plienky. to uz aj maleho tvrdohlavca nakopne 🙂 . skolka nam pomohla aj so samostatnym jedenim a rozpravanim

danula.ch
19. feb 2014

@cobhan presne tak ako pises, aj stari rodicia vedia velmi pomoct. na moju neter vymyslela moja mamina fintu, ze sa na nu budu pozerat cukriky ako cika do zachoda 😀 😀 doteraz je za to na seba strasne hrda a asi jej to uz aj ostane 😅 . niet nad spravnu motivaciu

snopkulka
19. feb 2014

@oblecenieavecicky tiež sme si svoje užili 🙂 Náš prvorodený oslávil 18. januára 3 rôčky. Chcela som odplienkovať minulý rok v lete, ale niekde sme sa dočítali, že ak je na ceste ďalší súrodenec (bola som tehotná), tak je to nevhodná doba... takže sme to nechali tak, trénovali sme len zadržiavanie - chodil v slipoch a keď potreboval cikať, povedal a dali sme mu plienku. Koncom roka som ho však začala pomaly pripravovať na to, že o pár dní (od Nového roka) budeme skúšať chodiť na záchod, nočník neriešim, už je dosť veľký. Kúpili sme ten sedák na veľké wc-ko s McQueenom, frajer ako lusk, no nie 😀 a postupne sme skúšali, sadol si, posedel, manžel mu tam čítal aj hodinu rozprávky a nič 😀 😀 Nakoniec som sa zaťala a keď už mi prešlapoval z nohy na nohu a prosil o plienku, posadila som ho na vecko a držala, kým sa nevycikal. Nebolo mi všetko jedno, neznášam, keď sa niečo rieši nasilu, ale náš synátor principiálne všetko nové odmieta. Poplakal si, ja s ním, plakali sme od radosti spolu, že aká paráda, že sa vycikal na záchod ako veľký chlap 😀 😀 😀 a odvtedy chodí pravidelne 😉 dokonca má posledný týždeň suchú plienku aj cez noc - ešte preventívne dávam. Čo som sa napočúvala ako sme my už v roku nemali plienky a aký je už veľký na plienky a bla bla bla - ignorovať! Videla si zdravého dospeláka s plienkou? NIE, všetci sa odučia, neboj 😉 Inak, kašli na nočník, skús rovno záchod, chlapi sú ješitní, treba poštekliť ego a povedať, že bude chodiť ako veľký chlap na záchod, ako tata. Skús ho dať vycikať nastojaka (u nás zatiaľ nehrozí) a popros manžela, nech ho vezme so sebou a ukáže mu ako sa ciká, uvidíš, že sa to malému zapáči a bude chcieť tiež 😵 Na jar vám bude ocikávať všetky kvietky na sídlisku - v slipkách a plienky budú už iba spomienka, držím palec 😎

tatis
19. feb 2014

@danula.ch preto ma mrzi, ze nas nevzali teraz v marci ☹ Tiez potrebujeme nakopnut s jedenim a odplienkovanim

palomka
19. feb 2014

ja som prvu dceru zacala davt na nocnik ked mala 10m lebo okolie tlacilo, ze treba a ja som mala prve dieta, no tak som podlahla 😀 a dcera sa z nocnika postavila a rozbehla 😅 vtedy urobila svoje prve kroky a ja som ten nocnik odlozila. povedala som si, ze je mala, aby take veci chapala a hotovo. nestalo mi to za to, aby som kazdu polhodinu niekde cistila sedacku, podlahu a menila veci mokre za suche....ked mala 2 roky tak som ho vytiahla,no rozplakala sa...tak som ho odlozila. ziadne dalsie skusky a prehovarania. isla som na nu psychicky 😝 ze deticky ako ona, uz cikaju do nocnika, uz cikaju vonku, do zachodika a bla bla...a ako plienka smrdi a dookola to iste....az mala skoro 2,5r a zasa som ten nocnik vytiahla a na prvy krat sa podarilo, bez namietania, bez natlaku, bez prehovarania...tak som plienku dala dole, samozrejme medzi dalsim pokusom bola nehoda, potom sa opat podarilo a na poobednajsom spanku mala suchu plienku, vecer tiez. dalsi den peklne do nocnika, poobede sucha plienka, vecer tiez. dalsi den som plienku na obed nedala, dalsie tiez nie a dalsi uz ani v noci a odvtedy chodila cikat len do zachoda a plienka na noc uz nebola. Od vtedy-to uz ma 5- mala len 2 nehody v noci. raz ked bola chora a dostala dithiaden, a druhy krat v nemocnici ked mala infuzky 🙂 a teraz mam zbojníka co ma o par dni 2 roky a opat som ten nocnik vytiahla a zajtra vyskusame co bude 🙂) hadam sa od sestricky uz nieco nauci 😅

danula.ch
19. feb 2014

@snopkulka jedna mamina znama vyslahala starsieho zihlavou, ked sa este aj v 4 rokoch provokativne vykadil mimo nocnika a este sa na tom dobre bavil. no ale chalan to uz nikdy neurobil 😅 😀 😀 zrejme to pomohlo. mimochodom tiez z tych sikovnejsich, uz je davno dospely a mysli mu to viac ako dobre. jeho kolegovia by asi neverili, ze este v 4 rokoch kadil do plienok 😀

marissenka
19. feb 2014

Ja som maleho namotala na lizatko.tiez nechcel aniza svet na serbel.za den som ho aj 10x prezliekala a sa mi rehotal.sladke som mu skork vobec nedavala.neslo to hned prvy den.potom uz dostal len lentilku a postupne len pochvalu.skus ho na nieco namotat ..alebo mu davaj bodik za kazde pouzitie serblika a za urcity povet kupte trebars auticko.drzim palce nech to drobec cim skor pochopi

danula.ch
19. feb 2014

@tatis neboj sa, to zvladnete aj bez skolky 🙂 . najdes ten spravny sposob, alebo ta mozno mala prekvapi a sama sa zacne pytat 😉 alebo ked sa ti uz bude zdat, ze je pripravena, skuste to znova. ty najlepsie vies, co na tvoju malu zabera, na kazde dieta plati nieco ine

monika15
19. feb 2014

@oblecenieavecicky neboj pride jeho cas...skusaj ze na velky zachod ze je velky chalan...daj tomu cas.... skus napriklad o tyzden alebo o dva.... 🙂) drzim palce

lyrra
19. feb 2014

nam to tiez u syna trvalo dlhsie, tiez som podlahla tlaku okolia a na nocnik som ho davala od 9 mesiacov, vydrzal tam sediet aj hodinu, obcas sa nieco podarilo, obcas nie, vsetci ma utesovali, ze v lete sa podari (to mal uz takmer 2,5 roka) a nic, mali sme poocikavane uplne vsetko, mokre slipky mu absolutne nevadili, jediny respekt mal pred bazenom, dokazal v priebehu 10 minut, co sa v nom kupal aj 4 x vyliezt sa vycikat, aby sa nahodou nepocikal - pochopila som, ze to asi nema este celkom pod kontrolou 🙂 ale stale sme skusali a vyvijali nanho natlak az sa zatal a nocnik zacal absolutne odmietat. Lekari nam povedali, ze nemam nanho vyvijat natlak, sam na to pride, skusit a ked sa nepodari, nechat tak a vyskusat o mesiac a proste skusat v pravidelnych intervaloch. Nakoniec sa nam podarilo odplienkovat sa ked mal asi dva a tristvrte roka, ale zo dna na den, ziadne nehody sa uz nekonali. Akurat na noc mal este dlho plienku, az do 4,5 roka.

katka1981
19. feb 2014

@oblecenieavecicky, vies co mi napadlo? Co keby si hodila nieco do zachodu, napriklad pukanec alebo cornflakes a nech ho skusi ocikat, ci ho trafi. Proste nejaku srandu vymysliet. A ked ho ocika tak mu poriadne zatlieskat ze je uz jak velky chlap. Na niekoho zabera ocikat mravceka alebo list, ale teraz je vonku zima.

snopkulka
20. feb 2014

@danula.ch žihľavou??? preboha 😕 😕 😀 veď to, niektorí prckovia to robia už naschvál, niektorí ešte nedozreli, treba to vedieť odhadnúť, veď si poznáme najlepšie svoje deti - či im trochu dopomôcť (aj nasilu) alebo ich proste nechať 🙂

danula.ch
20. feb 2014

@snopkulka tak to vraj nebolo planovane, len ten maly vedel ako mamu vytocit a skusal kolko to vyda.....az kym nepocitil zihlavu na holom zadku 😀 😀
toto urcite neodporucam ako navod na oducanie od plienok 😀 to len tak, ze ked uz clovek fakt nevie co robit, casto mu napadne take riesenie, co by ho inak nenapadlo 🙂

lilitela
21. mar 2014

@oblecenieavecicky Ahoj, mam to rovnake, nie si sama. Nepomahaju rozne metody, detto - pocika sa do oblecenia - nevadi, nechce sa ani prezliect. Na nocnik si sadne, hra sa, ze cika, este aj oznami, ze cikala - ale nic, pocka si, kym dam naspät plienku. Suhlasim, mensie deti su vacsinou uz bez plienky - ale niekedy je to otrocina, ked vidim, ako kazdych 15-30 minut utekaju s nimi na zachod, ci mu predsa len netreba.
Kym sa nezacne samo riadne pytat, alebo aspon pozitivne reagovat, ked sa opytas, ci treba - nema to vyznam. Je to tazke, ale kasli na druhych. Aj toto je sucast rozvoja nasich deti - pretoze kazde ma inu osobnost.
Ty mas este navrch, ze vies, ze to uz dokaze, kedze to robil a ma fakt len take obdobie, ze nechce.

zuzuliennka1
16. nov 2020

@oblecenieavecicky ahoj ako sa vam nakoniec (a kedy?) podarilo syna odplienkovat?

dominka63
16. nov 2020

@oblecenieavecicky dcéra bola na tom rovnako s naučila sa v škôlke má 3a pól roka a na noc má plienku s nevieme sa jej zbaviť bez nej sa stále pocika

mikadooo
16. nov 2020

@oblecenieavecicky rovnako sme boli na tom. Do škôlky šla s tým že som tŕpla kedy mi ju vrátia, a koľko kusov vecí bude počúraných/pokakaných. A tam nič. 🤷 Doma sa mi ďalej veselo pocikávala. Trvalo skoro rok kým začala sama skutočne ovládať svoj mechúr. A potom ešte ďalší rok kým bola schopná si necvrknúť. Ja som bola dokonca s tým aj u doktorky /mala už skoro 5 rokov/. Tá jej vyšetrila moč, či náhodou nemá nejaký skrytý zápal, že nevie udržať moč. Nič ale nezistila a na základe toho mi povedala, že nemám absolútne nič riešiť, že to do šiestich rokov prejde. A naozaj prešlo. Prajem trpezlivosť.

mikadooo
16. nov 2020

@oblecenieavecicky ešte k tej škôlke-tam stále chodili cikať, pred jedlom, po jedle, pred ihriskom, po ihrisku, pred spaním, po spaní... Tak asi preto sa nikdy nepocikala, jednoducho sa nemala kedy 😁. A neboj, pani učiteľke veru nebude jačať, že sa nechce posadiť na záchod, tam majú drobci prirodzený rešpekt 😉.

Strana
z2