Vyše trojročný a stále potrebuje plienky

31. aug 2022

Maminy, má tu niekto skúsenosť, že vyše 3-ročné dieťa stále ciká a kaká do plienky? Čo s tým? Popravde, už neviem, ako ďalej... Syn je ťažká povaha. Zatne sa a hotovo. Má 3 roky a 3 mesiace a s odplienkovaním sme na bode nula. Na nočník si sadne, ale neurobí tam nič. Redukcia absolútne nie, to chytí hisák. Chápe, čo je cikanie a kakanie. Cez leto sme ho často mali doma holého alebo v slipoch bez plienky. Ale naučil sa zadržiavať. Keď nemá plienku, aj 5 hodín neurobí potrebu. Priebežne mu pripomínam, či nechce cikať, kakať, ale nezaberá to. Nefungujú odmeny ani tresty. Aj si povie, že dostane lízatko za odmenu, keď sa vyciká, ale aj tak sa nevyciká. Alebo sme na nejaký čas zakázali rozprávky. Lenže on už ich potom ani nechcel, lebo vedel, že bude musieť ísť na nočník. Celkovo doteraz sa do nocníka vycikal asi 2x (asi omylom) a vykakal asi 3x. Vždy ho naplo, keď to videl. Popravde, už fakt neviem, ako ďalej. V škôlke nám umožnili nástup od januára, ak ho dovtedy odplienkujeme. Ale to by sa musel stať zazrak. Vravela som si, že nebudem tlačiť, posledné 2 týždne som neriešila, len občas pripomenula, či nejde cikať. Lenže dokedy mám čakať, ako to prelomiť. Psychomotoricky je trochu pozadu, chodíme na logopédiu. Niekedy mám trochu pochybnosť, či nemá aj nejakú diagnózu (nehrá sa s deťmi, v podstate sa ich bojí, nie je túlivý, atď.) a neviem, či to nemôže zohrávať nejakú rolu aj v odplienkovaní. Rok bol v jasliach, videl iné deti na nočníkoch, ale nepohlo to s ním. Proste hisák vždy, keď ho volali cikať, takže to nechali tak. Mne sa doma stalo, že aj keď som videla, že už ide kakať a chcela ho dať na nočník, spravil taký luk, že som s ním nepohla. Neviem ako ďalej. Áno, možno poviete, že to mám nechať na neho a počkať, kedy mu to docvakne. Lenže ako postupovať dovtedy? Čo robiť, čo skúšať? Lebo asi nie je dobré nechať to úplne tak. Jemu nevadí, keď je zakakaný zacikaný, kľudne tak bude chodiť. Teraz sa nám narodilo aj bábo, čiže o to je to ťažšie, že vidí, že prevaľujem aj súrodenca...

andreatytler
31. aug 2022

Je mozne ze uz ma k tomu odpor koli tomu dlhemu skusaniu, alebo je aj mozne ze ma diagnozu a preto tie plienky. To fakt musi odbornik posudit.
Ak mu nevadi ze je pocikany a pokakany a ak ma fobiu z hovienka, fakt netusim ako by ste uspesne mohli odplienkovat.
Asi by som zacala budovat vztah k hovienku. Ukazovat v plienke, chodit vyklopit do zachoda a splachnut, mavat mu pa, pa.
Ma zaujem o to co vy robite na toalete? Brala by som ho zo sebou a doslova ukazovala co a ako sa robi a ze je to naramna zabava.
Vie povedat preco nechce sadnut na nocnik? Nasmu synovi vadil studeny nocnik na holom tele v zimnych mesiacoch, vzdy ked nan sadol, vyskocil hore a stazoval sa ze studene. Cakala som do leta a potom to slo.
Prestala by som uplne ho nukat na nocnik a ani sa pytat ci mu treba.
Nechala by som mu nocnik ako hracku a cakala ci sa zlepsi ten vztah k hovienku a ci zacne ukazovat aspon nejake znamky pripravenosti (vadi mu ked je mokry, zaujem o to co robite na toalete, schovava sa ked kaka do plienky, oznamuje ze sa vykakal)
Tiez je mozne ze bude trvat na plienke aby si sa o neho starala ako sa staras o babatko. Zo ziarlivosti sa deti zacnu spravat ako mal babatka, aby ziskali taku istu pozornost ako babatko.

bocianka123
31. aug 2022

Ahoj..ja mam podobnu skusenost...3 rocny s plienkami vsade..den..noc...velka.mala..potreba..mala som vsak stastie v skolke na pani ucitelky,ktore mi ho pomohli behom prvych 2 tyzdnov v skolke odplienkovat..hoci len na malu potrebu,ale aj to bol uspech...na velku to trvalo dlhsie,ale to vedel zadrzat a vydrzat kym pride zo skolky domov...a uplny zlom nastal v 5 rokoch...do tohto veku ..hoci uz cikal normalne bez plienky,ale obrovsky problem bola velka pottreba...v tych 5 rokoch objavil caro nocnika a potom hned aj wc-ka
..a bolo...ale inak dovtedy nepomahalo nic , potreboval dozriet.
Vo vasom pripade to moze vplyvat viac faktorrov. Narodenie surodenca-zeby forma jeho vzdoru.? Alb ak nerozumie dobre,ci aj to.
Treba ho 'zamestnat" stylom...dones cistu plienku...odnes slinavu..a rozpravat sa,ze plienky nech uz necha surodencovi a ze potom on ako velky brat ho bude ucit chodit na velke wcko...alb lepit nalepky na wc aa cca pob5 tich dat nejaku odmenu atd mozno to pomoze..ak nechce redukciu na wc tak davajte bez redukcie ...atd...drzte sa a pevne nerby. Urciite to raz pride...