icon

Neodporúčam súkromnú škôlku Vtáčia búdka v Kvetoslavove

aduska_ba
23. jan 2016

Povinne prečítať!!!Ucitelka stratila dvojročné dieťa na prechádzke !!!
http://vas.cas.sk/clanok/12865/ucitelky-stratil...

jaru_lienka
31. jan 2016

@jabadaba
To sa neda pochopit. Mamičky vyvadzaju ako dive ked ich dietatu vezme ine dieta lopatku na pieskovisku... a toto im zrazu nevadi. Hrube pochybenie, zanedbanie bezpecnosti, ziadna profesionalita, ziadna pokora, zlyhanie majitelky, ohrozenie zivota a zdravia - TO zrazu NEVADI. Ale tak to asi ma byt. Kazda mama si zodpoveda za svoje dita. Ked to niekomu staci, tak mne teda nie.
Samej mi trvalo dlho kym som pochopila ako to je s tzv. "sukromnymi skolkami"... ano su medzi nimi tí co to robia dobre a potom 90% tých čo sa tvari, ze to robi "srdcom" a beru tazke peniaze za nič (čo ma teda aj tato konkretna skolka na stranke to stým srdcom) a ze to staci... ale ano je to nasa hlupost, ked nam to stači...
Ja viem komu zverujem dieta a stojim si za tým, že každa matka by si to mala zistit tiez a netrepat o "ludskej chybe"a o tom, ze sa to stava... nie toto sa nestava...

danette
31. jan 2016

Tak pani ucitelky tym padom bud nevedia pocitat, alebo deti po prichode z prechadzky vobec nepocitaju, co je teda velmi nezodpovedne. Tiez nechapem ako sa im moze 2 rocne dieta stratit. U nas ked sa prechadzaju skolkari po dedine vzdy idu v dvojiciach. Najmensie deti vacsinou drzi za ruku ucitelka, alebo aj dve ak je neparny pocet deti ten den v skolke. To si nevsinnu ze jedno dieta im ide samo? Alebo chodia len tak v tlupe? Nevidim dovod preco by sa nemalo medializovat, ved chlapcekovi islo o zivot! Mojej znamej sa pred par rokmi stala obdobna vec. Dceru prvacku na ZS poslala po vyucovani vychovavatelka domov lebo si zmylila dni. Dievca malo mat ten den este kruzok a tym padom ju pred skolou babka este necakala. Vybrala sa teda sama do blizkeho nakupneho centra nieco si kupit. Vysla vsak inym vchodom ako vosla a nevedela sa teda na sidlisku zorientovat a trafit domov. Rodina ju hladala niekolko hodin az ju nastastie nasli, uz sa stmievalo, isla smutna a tasku tahala za sebou...

jabadaba
31. jan 2016

@jaru_lienka asi tak...ono asi stale plati ta logika myslenia, ze z cuzdieho krv netecie a pokial sa nestratilo dieta tymto sposobom tu dotycnym chapavym matkam, tak sa im to vobec nezda zarazajuce. Ale ak by sa to stalo im, to by bola jo ina reakcia. Najma ak si clovek uvedomi ake sakramentske stastie mal ten chlapcek a najma tie nezodpovedne truby, ze k nicomu vaznemu nedoslo! Mozu si hlavy od stastia trieskat o mur a dakovat vsetkym svatym, ze stali nad nimi. Pretoze kludne mohli skoncit v base, daleko od toho nemali...stacilo by, ze dieta by sa vydalo na prieskum okolia, nikto by nebol nahodou doma za oknom a pod....Byt tymi kravami nebeskymi, ani nedycham od ulavy.

@danette ja si viem celkom aj predstavit ako k tomu mohlo dojst - vpredu ucky trkcu, ved co by sa neporozpravali....Ak by totiz boli rozlozene tak ako treba, jedna vpredu druha vzadu, neexist, ze im zmizne dieta. Ozaj, kolko deti ma tato sukŕomna skolka, ze si ich neustrazi? Sotva ich ma tolko na dve ucitelky ako v klasickej statnej skolke! Inak, minuly rok nasa ucka bola sama s 12 detmi na zmrzke v ramci prechadzky a deti komplet doviedla nazad. Deciek maju v triede 20, plny stav nie vzdy maju, ale obycajne tych 15 a viac pravidelne, jedna ucitelka dopoludnia, druha popoludni. Deti sa im nestracaju.

sissmiss
31. jan 2016

@danette ak je pocet deti v ten den neparny, tak vtedy drzi ucitelka len jedno 🙂
Nie ked je neparny drzi dve 😉
Sorry, nedalo mi 🙂

danette
31. jan 2016

@sissmiss v pohode, ale myslela som to takto: jedna ucitelka ide vpredu, jedna vzadu. Cize ked ide napr. 24 deti tak z toho 22 deti ide v 11 paroch a kazda ucitelka vedie za ruku jedno dieta. Ked je deti 25 moze si jedna z uciteliek vziat aj 2 deti za ruku. Moznosti je teda viac...

wilikiki
31. jan 2016

V skolke je cca 20deti a su rozdelene do dvoch 'tried', kazda v jednej polovici domu. Ucitelky su tam dve plus majitelka plus pomocnicka plus pani co vari. Takze na prechadzky asi chodia vo stvorici alebo trojici. Matko na fotkach nemal reflexnu vestu, usudzujem z toho, ze sa s vestami 'nepapru' (nie je to nejaky zakon, ze je to povinnost???)

katrinka8
31. jan 2016

@wilikiki - nie, reflexnú vestu mať nemusia. Zase počas obyčajnej prechádzky po dedine (snáď s nimi nechodia po hlavnej ceste) by to bolo zbytočné asi.
Naši nosia reflexné vesty len keď idú s nimi do mesta alebo na výlet mimo - počas obyčajnej prechádzky po sídlisku nie.

wilikiki
1. feb 2016

@katrinka8 zbytocne? Prave taketo pripady dokazuju, ze niesu zbytocne...keby sa Matko vybral na hlavnu cestu, aspon ta vesta by mu pomohla trochu. A v dedine predsa tiez chodia auta, stat sa moze cokolvek. Myslim ze tie vesty maju svoje opodstatnenie co sa tyka bezpecnosti zakazdym, ked s nimi idu von, staci ze je trochu hmla a hned je z pohladu sofera clovek zle viditelny. Mozno by to pomohlo aj im vsimnut si farebnu vestu iducu inym smerom ako oni, ktovie

timea7
1. feb 2016

@wilikiki nie je to ani zákon, ani povinnosť, ale väčšina učiteliek, ktoré poznám a na prechádzke s deťmi stretávam navlečie reflexnú vestu aspoň prvej a poslednej dvojici detí, keď idú na prechádzku na ktorej prechádzajú cez vozovku. A deťom sa vesty veľmi páčia, je to otázka pár minút obliecť ich.

wilikiki
1. feb 2016

@timea7 ano vidim to rovnako

katrinka8
1. feb 2016

@wilikiki - hovorím o bežnej prechádzke "po dedine" - nie o prechádzke, keď deti idú po ceste, kde idú autá 😉 Ale tak je otázne zase, ako tá dedina vyzerá, aké sú tam ulice. Ale tak to už je v tomto prípade aj bezpredmetné, tam je problém vôbec to, že to dieťa na tej ulici ostalo... aj keby vestu malo, bolo by to tak isto nezodpovedné.

nikoletaba
2. feb 2016

@tana112 V ziadnej takejto skolke sa strava varit NESMIE!!!Pani majitelka nerespektuje rozhodnutie hygieny a dalsich inych uradov. Toto zariadenie nesplna ziadne normy.Viem, o com hovorim, verte mi.

wilikiki
2. feb 2016

@nikoletaba akoze v priestoroch skolky sa varit nesmie ci kde?

wilikiki
2. feb 2016

@katrinka8 je to satelit kde je masivna vystavba, auta tam sice nechodia vela, ale chodia, stavia sa tam, behaju tam vany a nakladaky zo stavieb...neviem kde presne bol Matko, ak niekde pri skolke tak tam je to relativne bezpecne, ak dalej, tam uz su tie vystavby...

nikoletaba
3. feb 2016

@wilikiki Na to, aby sa mohla v zariadení pripravovať strava /obed/, musí byť najskôr tomu aj príslušný priestor s vyhovovujúcimi podmienkami /napr. kuchyne v štátnych mš alebo školské jedálne, ktoré disponujú príslušným vybavením na prípravu jedál/. Ani jeden hygienik nevydá oprávnenie- jasliam či mš, sídliacim v rodinnom dome na prípravu stravy ako takej /desiata, olovrant - áno, obed - nie/. Okrem iného sa v tomto zariadení nepodávalo mlieko, ani mliečne výrobky, čo teda nesúladí s podmienkami a normami RÚVZ. Od noriem aj v tomto prípade toto zariadenie "uteká".

wilikiki
3. feb 2016

@nikoletaba tak nam toto praveze vyhovovalo, pretoze mlieko ine ako ludske clovek naozaj nepotrebuje ;) ze je to nejaka norma je druha vec samozrejme... Toto mas pravdu, ze keby tam dosla kontrola, tak to moze zavriet z fleku 😖

wilikiki
3. feb 2016

@nikoletaba prosim ta, konkretne z akeho nariadenia alebo noriem RUVZ vychadzas? Chcem to najst presne ale neviem to najst

nikoletaba
3. feb 2016

@wilikiki Neviem, ci to najdes na webe.Jedine mozno v zakonoch mierne spomenute.Ja mam info k pokynom priamo od RUVZ a poznam normy na zaklade toho, ze taketo dve zariadenia vlastnim.Nechcem to vsak rozpisovat, aby to nebral niekto ako "utok" alebo sutazivost, ci konkurencny boj.Ja mam deticiek az az 😉

wilikiki
4. feb 2016

@nikoletaba jasne, chapem. I tak dakujem za odpoved

wilikiki
12. feb 2016

Vtacia budka ukoncila cinnost.

katrinka8
13. feb 2016

@wilikiki - to fakt? A dôvod bol tento incident? Či?

wilikiki
13. feb 2016

@katrinka8 mali audit z hygieny a nemali vyhovujuce podmienky. Vraj nedostatok WC na tolko deti, ale osobne si myslim, ze ked tak bleskovo zavreli, tak tam musi byt asi ovela viac nezrovnalosti.

katrinka8
13. feb 2016

@wilikiki - zrejme to tak bude. Inak, na otvorenie im netreba povolenie z hygieny? Žeby si hygiena nevšimla pri otvorení, že majú nedostatok WC na toľko detí? Alebo im to vtedy nevadilo?...

timea7
13. feb 2016

@katrinka8 možno v čase otvorenia mali detí polovicu, povolenie dostali na iný počet detí, aký tam bol pred zatvorením. 😒 Ja sa rodičom úprimne čudujem, že zveria to najcennejšie, čo majú takýmto inštitúciám....na druhej strane, rodičia netušia, čo všetko musí kvalitné predškolské zariadenie spĺňať 😒 .

danka79
13. feb 2016

Neviem ako v tomto prípade, ale čudovali by ste sa koľko "škôlok" je otvorených bez akýchkoľvek povolení. Úplne nelegálne, oficiálne sú to detské kluby, atď.ale pýtajú školné ako v bežných súkrom.škôlkach. Vydržia tak možno do prvej kontroly z hygieny.

Poznám teraz jeden prípad a všetci susedia sa idú proti tomu postaviť. Arogancia majiteľov býva neuveriteľná. Na akékoľvek podnikanie treba mať predsa povolenie od susedov, mestskej časti,hygieny atď. Ale niektorí na to kašlú. A rodičom zjavne nevadí, komu zveria svoje deti. Hlavne že sú alternatívni a nejdú s davom.
Neviem si predstaviť napr.trestnoprávnu zodpovednosť ak by sa nedajbože stal nejaký vážny úraz. Kto by bol zodpovedný?

wilikiki
13. feb 2016

@katrinka8 oni mali este pred skolkou otvorene take mini materske centrum, kde si si mohla 'odlozit' dietatko na hodku dve ked si potrebovala nieco vybavit a boko spojene s kadernictvom (mamicke robili vlasy a zatial sa jej starali o mimino v hernicke), tam samozrejme nebo treba taketo prisne podmienky splnat...ja si myskim, ze odvtedy sa neunuvali kontaktovat hygienu. Centrum prevadzkovali pod firmou jej muza

timea7
13. feb 2016

@danka79 myslím, že toto by malo by ošetrené zákonom, bohužiaľ to tak nie je, rodič nedokáže posúdiť, či predškolské zariadenie, ktoré má ešte aj v názve školička a pod. 😒 spĺňa nejaké kritériá preto, aby mu mohli zveriť svoje deti. Rodičia tu ťahajú za výrazne kratší koniec, materských škôl je akútny nedostatok, majú pocit, že ak cálujú mesačne také peniaze, že zariadenie musí byť kvalitné, bohužiaľ, skúsenosti žien aj tu na MK, sú žalostné. 😝 😝 😝 😝 😝

katrinka8
13. feb 2016

@wilikiki - božinku, a to tí ľudia, čo tam dávali tie deti neskôr ako do "škôlky" netušili, kde tie deti nechávajú? To je ozaj hrozné... ☹ To sa nepozrú na to, či to má nejaké povolenia, nejakú garanciu aspoň tých výchovno-vzdelávacích osnov (veď v tej škôlke musia byť,preboha, aspoň nejakí vzdelaní pedagógovia) - toto ja osobne moc nepochopím, prečo si rodičia nezistia...

timea7
13. feb 2016

@katrinka8 neviem, či má rodič právo žiadať nejaké povolenia, rodič často ani netuší, že materská škola musí byť zaradená do siete škôl, v tom prípade musí určité kritériá spĺňať. Ostatné zariadenia síce dieťa postrážia, ale nemusia zaručovať nič. Vzdelávací program môžu mať vypracovaný, ale inšpekcia na nich dosah nemá, takže či sa ním riadia, alebo ho šmaria do zásuvky, nikto nezistí. A často sa o deti stará nekvalifikovaný personál, takže im je tak či tak ten výchovno-vzdelávací systém zbytočný. A rodičia sú bohužiaľ radi, že sa im podarilo dieťa niekam umiestniť...ako tu čítam v mnohých témach, neozvú sa, či už v týchto opatrovateľských centrách, ani v materských školách, ak sa im niečo nepáči , riaditeľky tam potom vystupujú, ako riaditeľky zemegule...

katrinka8
13. feb 2016

@timea7 - no ale v škôlke (súkromnej a štátnej) právo má, či? Inak, myslím si, že seriózna inštitúcia by také niečo na požiadanie nemala mať problém ukázať 😉
Chápem ale, ako to myslíš. Ale tak mne ako rodičovi by to nedalo - nezistiť si, kde dávam dieťa, komu, kto a čo tam s ním bude robiť.
Lebo napr. aj tuto som našla linky napr. aj na mnohé súkromné škôlky, kde chcú nekresťanské peniaze od rodičov, a vypísaný krásny program, pomenovanie všetkého, čo "výnimočné" oni s deťmi robia, a v našej obyčajnej štátnej škôlke to, čo tam je vypísané ako niečo výnimočné, robia ako úplne bežnú vec.