icon

Nervózne a uplakané 8 týždňové bábätko

vajboch
16. mar 2012

ahojte, mám 8 týždňovú dcéru...je neustále nervózna...nekľudná...stále hýbe nohami, rozhadzuje rukami...zo začiatku sme mali koliky, tie ale už prestali...neskôr nasledovala "žaba"..tá sa tiež už lieči / sme už na konci liečby/..a to nehovorím o tom, že skoro vôbec nespinka...uspávam ju aj 6 hod. - keď ju hojdáme, tak je to lepšie, ale aj to ju po čase omrzí a zas nastáva nervozita a rev...máte nejaké skúsenosti a "finty" čo by mohlo zabrať?

Strana
z2
zvedavamt
19. mar 2012

@vajboch
maslo pouzivame od Alsanu rastlinne BIO, neni tam vobec mlieko a anpodiv chuti ako normalne, mala to nerozoznala .
Mlieko nahradzame sojovym, pohankovym,ryzovym,naj ide kokosove praskove, prip dostat aj rozrobene.
Jogurty a dezerty dostat tiez bez mlieka, sojove a ine,treba len citat.
A hlavne v klude,aby dieta nemalo zbytocny stres. Toto vsecko naznacuje , ze nemoze nieco stravit , nieco vo svojom okoli.
😀
osvedcilo sa mi riadit podla dokumentu Secret

https://www.youtube.com/watch?v=sQtj22HYIpE

to na co myslime,tym sa stavame, znamena pre mna, ze pokial som stale s nekym riesila ake problemy s dcerou som mala,tak sa to len zhorsovalo,akoby to ani nemalo prestat. Prestala som ja a prestali aj problemy.

ema72
20. mar 2012

@vajboch inac aj my sme prve tyzdne robili chybu, ked sme vecer malu nosili na rukach a kdeco, ked ona uz mala spat a upadala do coraz vacsej unavy a nespavosti. Prisli sme potom nato, ze do 20.00 musi byt v spacom rezime - klud, postielka, ... Tebe aj ten prsnik velmi chyba, lebo lepsie uspavadlo v tomto veku nie je. Nastastie sme na to rychlo prisli a zjednali napravu.

borkax
20. mar 2012

ahoj, ja som bola pri prvom dietati nervozna ci vsetko zvladam, a ona bola nervozna zo mna🙂 je to tazke sa uplne uvolnit🙂 obe dcery som nosila poctivo v manduce, az po roku zacali zaspavat sami, dost sa ukludnili aj pri spievani🙂

rajulko
20. mar 2012

@zvedavamt AHoj chcela som sa spytat kde nakupujes produkty-mlieko, maslo atd?

zvedavamt
21. mar 2012

@rajulko
V predajniach zdravej vyzivy, ale najzdravsie / bez krav mlieka, bieleho cukru, Eciek / sa da nakupit u p. Planietu /u neho som bola aj na kurze zdraveho varenia a domacej lekarne, odvtedy nebehame po doktoroch ,ani s malou/
www.planetafood.sk
My mame velke stastie, ze mame jednu v Martine. Este su vNitre, v Blave,kde otvoril aj zdravu restauraciu,ako ma aj v martinskej Čajovni dušok zdravia,kam obcas chodim na zdrave obedy. www.dusokzdravia.sk
🙂

vajboch
autor
21. mar 2012

no tak mne sa osvedčili metódy, hra a zaspávanie na fit lopte...pitie medovkového čajíku a hroznový cukor...ďalej aj to kúpkanie...mala je vo vode živel 🙂 miluje vodu...nakoniec sa mi zdalo, že má skrytý reflux - tak sme zašli do lekárne - kúpili sme Nutriton z malej sa stalo jedno ukážkové dieťa s primeraným správaním k jej veku 🙂 ďakujem vám všetkým za rady, hádam táto diskusia pomôže aj iným... 🙂

dai
21. mar 2012

@vajboch ahoj - malinka je mozno v poriadku len patri do maleho percenta tzv. narocnych deti - mam take jedno doma 🙂
neviem, mna osobne rady aby som nebola nervozna a pod. znervoznovali este viac - myslim ze matka normalneho dietatka si nevie predstavit co ty prezivas, aka si vycerpana, unavena etc. ... moja mala nespala vkuse viac ako hodinu, inak bola vlastne stale na rukach - pritom vecerny ritual bol zalozeny , ulozit do postielky neexistovalo - mala dokazala preplakat hodiny, kocik nepomahal - plakala aj v nom, hracky ju absolutne vytacali - ona vlastne ked bola hore tak chcela byt len na prse alebo na rukach...
viem porovnat co je to mat normalne babatko a narocne babatko - mojho syna ratam za normalne - zobudi sa v noci cca. 3-4x, ked su uspokojene jeho potreby tak zaspi... moja mala sa budila 10x za noc a akoby ziadne potreby okrem nosenia sa a pricucnutia nemala...

ja som si vela citala ked som konecne mala cas - t.j. asi ked mala moja malinka rok a viac o takychto detoch - odporucam ti knizku najstastnejsie miminko na svete - napisal ju pediater - teraz neviem meno lebo som ju pozicala kamoske co ma podobne babatko... on tam pise o tzv. 4-tom trimestri🙂 ze niektore deti sa narodia lebo su nato biologicky pripravene ale psychicky a neurologicky este nie - preto tak vela placu, odporuca vytvarat podmienky co najviac podobne ako v maternici aspon prve 3 mesiace babatka - to jest hojdat babo tak ako bolo hojdane v brusku, rozpravat tlmene, mat tlmene svetlo - tak ako to babo vnimalo bruskom, drzat ho co najblizsie pri sebe a co este odporuca je balit babatko co najtesnejsie - treba si uvedomit ze babo v brusku bolo uplne natlacene, rucicky aj nozicky malo pevne pri sebe, moc sa nemohlo hybat pred narodenim - v starych kulturach v afrike sa deti este stale viazu - v tej knizke je aj nakreslene ako to treba spravit... moja mala napr. zasadne zaspala len v perinke pevne zviazana, akonahle jej rucicka vybehla von tak sa zobudila lebo ju vyrusila jej vlastna cinnost ktoru este nevedela ovladat...

asi pre teba nebudem mat vela rad ktore by ta nejak odbremenili - pre ten lepsi spanok skus to balenie, inak nosit nosit nosit - babatko ta teraz potrebuje...

co je pozitivne na takomto dietati - psychologovia sa zhoduju ze tieto deti su na 90% mimoriadne sikovne a empaticke neskor - mozem to potvrdit - dcerka je strasne citlive, ale aj odvazne, sebavedome a sikovne dievcatko - cize vsetko co babu teraz das sa ti neskor vrati, len ten prvy polrok treba vydrzat - ked zacne sediet, liezt etc. tak uz budes mat doma len mimoriadne zive a svojhlave dietatko , ktore ti ale bude prinasat nenormalnu radost 🙂

dai
21. mar 2012

@vajboch tak tvoj prispevok posledny som necitala - potom super, malinka mala len reflux 😉

my sme tiez mali reflux - nie skryty ale poriadny 😀 ale nam nezabrali ani specialne prispevky, malinka musela jednoducho vyrast 🙂

vajboch
autor
21. mar 2012

@dai ahoj dai..ja som o tomto prípade, štvrtý trimester už čítala na internete...tie babatka sa snažia akoby vrátiť do bruška, kde im bolo dobre 🙂 snažím sa robiť všetko pre to, aby sa malo ako v bavlnke 🙂

dai
21. mar 2012

@vajboch presne 🙂 malinka to urcite citi 🙂

habdula
4. apr 2013

@vajboch ahoj, mala som to doma tiež, mám predčasníka a bol taký dva mesiace. Spal spolu 4 hodiny za 24 hodín a 20 hodín sme sa trápili, lebo keď nepapal, plakal. Podľa neurológa to mal z hypertónie, aj vrackanie, aj nespavosť, plačlivosť a pod. Teraz má 4 mesiace a je to lepšie, v noci spinká aj 8 hodín a už si vie schrupnúť aj cez deň. Vymenila som mlieko, to mu tiež pomohlo, o svoje som veľmi skoro prišla. A tiež mu vždy pred spaním dávam probiotické kvapky do mliečka, krásne kaká, žiadne bolesti bruška a už takmer nevracká. Držím palce, nech je to každým dňom lepšie.

vodnarka06
4. apr 2013

@vajboch Ahoj. Nečítala som všetky odpovede, tak ak sa opakujem, prepáč. Nekľud bábätka môže mať pôvod v telesných problémoch, ako sú alergie na potraviny, reflux mlieka zo žalúdka do pažeráka (je fyziologický u detí do pol roka, potom z neho vyrastú, je veľmi otravný aj keď dieťa nevracia, stačí, že mu behá mlieko v pažeráku a to ho páli ako žáha) či zvýšená plynnatosť v črevách. Samozrejme je tých dôvodov viac. Ale taktiež psychycké, ako napr. 2mesačné deti si veľmi už všímajú okolie ale ešte nevedia spracovať všetky signály a podnety a tak to ventilujú plačom (hlavne večer, keď je toho už na ne dosť). Existuje veľa metód a babských rád, na každé dieťa môže platiť niečo iné. U nás (mali sme reflux a večerné niekoľkohodinové plače pred spaním, či popolnočné nekľudy) veľmi dobre fungovalo zavinovanie. Presnejšie ide o zavinutie bábätka do trojrohej plienky, tak aby nevedelo hýbať ručičkami (potom ho ich rozhadzovanie nevyrušuje), pohojdávanie na rukách, tichý šum ako hovoriť šššššš, sanie (prst, dudel, prsník) a priloženie bruška na vaše beuško, teda úzky kontakt. Týchto 5 vecí spúšťa niečo ako utišujúci reflex u detí. Dokonca to veľmi dobre funguje aj u predčasne narodených detí (pracujem s nimi v nemocnici). Všetky tie veci napodobňujú prostredie z maternice ako tesnosť, málo miesta (deti majú radi ohraničenie, keď sú len tak v priestore, sú akby stratené, lebo 9 mesiacov mali okolo seba stále nejaký kontakt s matkiným telom) a blízkosť matky, monotónne šumy (ako zvuk škŕkania čriev, tlkot srdca, dýchanie...), pohojdávanie pri chôdzy matky. Veľmi dobre to popisuje autor v knižke " Nejšťastnejší miminko v okolí", autor je Krp Hardy
http://www.martinus.sk/?uItem=23017 . Je dostať ešte, len treba pohľadať v akom internet.obchode.
Snáď Vám moje rady pomôžu, naozaj treba skúšať a hľadať, hlavne ten reflux zo žalúdka je veľmi bežný a často nepoznaný, pokiaľ dieťa nevracia (my sme nevracali, ale pálil ju ezofág a bola z toho dcérka hotová, správny polohovací režim a Ulcogant spravili zázrak do 3 dní). Držím palce v hľadaní receptu na šťastie vašej dcérky 🙂)

24zuzanka05
11. aug 2013

Moja mala strastne nepokojne spinka mrvi sa a strastne picas spanku stone.Ma problem zaspat. Neviete co pomaha. Takbtlaci ako by si chcela prdnut a nejde a potom stona. Uz dakt neviem ako jej pomoct. Kto mal takyto problem a vuete co zabera by som bola rada keby ste napisali

adriku
18. aug 2013

@24zuzanka05
ja som dávala Baby calm na bruško a aj espumisanL a nakoľko syn mal veľké bruškové problémy a máme aj reflux, tak môj syn prvé 3 mesiace takmer vôbec nespal, u mňa pomohla babyšatka a moja prítomnosť, viazala som ho do kapsy takto:

https://www.youtube.com/watch?v=LvSacFkVHHA

a v šatke bol maximálne spokojný aj keď nespal.

do konca tretieho mesiaca som mala syna takmer stále na sebe, aj v noci sme vedľa seba spinkali. Rozmýšľam, že sme mohli namiesto postieľky kúpiť radšej kolísku, lebo prvé tri mesiace sme postieľku takmer vôbec nevyužili a aj teraz najradšej zaspáva v kočíku hojdaním do strán, alebo v autosedačke, ale to asi ako každé dieťa 🙂 Takže dávam ešte tip: kolíska a vozenie v aute 🙂

24zuzanka05
21. aug 2013

@adriku aj tvoj tak stonal pocas spanku? Nevies co to je? A prestalo to ci?dakujem za odpovded

adriku
21. aug 2013

@24zuzanka05 ak sa Ti zdá, že veľmi stoná, tak sa radšej poraď s doktorkou, lebo ak má silný reflux, tak to je bolestivé, ak ho dráždi kyselina. U nás to boli najmä črievka a akonáhle sme prešli do 4. mesiaca tak začal spokojne spávať, ugrckaný je však stále, ale to musíme vydržať...

24zuzanka05
21. aug 2013

@adriku ona mi povedala ze je snou vsetko v poriadku a ze asi musim vydrzat do 3 mesiacov. A co je to prosim ta ten reflux?

jadinka
21. aug 2013

@24zuzanka05 treba len vydržať, po 3 mesiacoch to prejde...Nám nepomohlo nič, žiadne espumisany, mastičky...troška možno rektálna rúrka na prdíky...prajem pevné nervy, treba len vydržať

Strana
z2