Nespoznávam vlastné dieťa
Milé mamičky, trvá to zatiaľ asi len 4 dni,ale už neviem, čo si o tom mám myslieť :(((Od utorka mi dcérka začala vystrájať s poobedňajším spánkom, nechce spať ani za nič, potom je jasne nervozna, zakážem jej niečo, ona pomaly chytá hysterické záchvaty - ľahne na zem, kričí, vrieska, hádže veci ... no proste od utorka obrat o 180 ° - doteraz mi toto vôbec nerobila - so spaním poobede občas vymýšľala, ale takú agresívnu som ju teda nikdy nevidela ako za tieto posledné 4 dni. dostala parkrát aj na zadok, ale nepomohlo :(( Ja neviem, či to je kvôli zubom (má 20m), alebo jej niekto stihol porobiť ... alebo práve chytila obdobie vzdoru ???? Ako píšem, do utorka sa mi nikdy takto neváľala po zemi, nevrieskala, proste nemala také bláznivé záchvaty zúrivosti ako teraz :((( Do noci vystrája cca do 23 hod, zaspáva s revom, ani cumeľ nechce :( ... dnes som ju poobede uspávala asi 45 min nič. Bola som potom s ňou von, ale začala vystrájať, zakázala som jej to a ona amok.... tak sme potom pekne s plačom šli z dvora domov ... kusok som ju tíšila a teraz o 18tej mi zaspala :((( to bude zase noc, bohvie dokedy bude vystrája :(
@horana nemyslím si, že tým, že dala raz malej trošku po zadku, tak je horšia matka. Keď mali moje deti možno tak dva, tri roky, tiež sa stalo, že keď mi začali ľudovo povedané "skákať po hlave" dostali po ritke, ale bol to len taký náznak...niekedy nepomáha ani dohováranie...a dnes majú moje deti už o 7 rokov viac a ani si na to nepamätajú...sú z nich skvelé deti...netvrdím že vždy počúvnu na prvé slovo, ani to od nich vždy nevyžadujem, nie som diktátor, ale naozaj poslúchajú a vedia, čo je správne a čo nie...aj kopec iných ľudí, cudzích, či z rodiny veľa krát povie: "ako sa ti podarilo?, keby aj moji takto poslúchali"...dnes je veľmi veľmi veľa rodičov, ktorí neukazujú deťom žiadne hranice, sú až priveľmi benevolentní...áno, ono pri tých menších deťoch je to niekedy super, keď vedia mať "nabrúsený" jazýček alebo robia tak "milo" zle...ale zrazu majú deti viac a nevieme čo ďalej...nenadarmo sa hovorí "ohýbaj ma mamko pokiaľ som ja Janko..."...dnes je trend deťom dovoľovať čo najviac, prílišnej hyperaktivite dnes hovoríme nadanosť...už som sa veľa krát stretla aj s tým, že malé deti odvrávali dospelým, a oni boli pyšní na to, že akú majú deti bohatú slovnú zásobu...ale raz príde čas, keď nám tie deti naozaj začnú skákať po hlave a potom je už príliš neskoro...a potom sa čudujeme, čo nám z našich detí vyrastá...tiež zastávam ten názor, že bitka do výchovy nepatrí, tiež svoje deti nebijem, a dokážu ma rešpektovať...ale ako som už písala, také to malé ťapnutie po zadku bolo, aj keď možno tri krát v živote...necítim sa však preto horšou matkou a myslím, že ani moje deti ma pre to nemajú menej radi....stačí sa poobzerať okolo seba, na chvíľu posedieť na pieskovisku a pozerať ako dnešné mamičky s láskou v očiach hľadia na svoje maličké deti, a to aj vtedy keď tie ich anjeliky robia druhým deťom zle a rodičia s tým nič nerobia, lebo si povedia, veď oni z toho vyrastú...
@ajuscha Ine je ked dieta vymysla nad mieru, ine ked ma prirodzeny amok vramci obdobia vzdoru - nie kazdy treba potlacat, lebo vyrastie potlaceny jedinec s x zabranami. Navonok slusnacik, vnutri kompexy a neschopnost dat najavo co citi, problemy sirokospekralne, vo vztahoch atd. Ono musi citit ze je cast prejavu ktore je mu dovolene urobit, ano aj rozrevat sa na ulici na cele kolo bliakat len preto ze sa mu nepaci, valat do pochodniku, potrebuje si to prehat a zazit, prave v tomto obdobi, a ked mu je to zabrane v detstve, vzdy zabranene este kym to stihen precitit a prezit a vziat si z toho...raz to v nejakej forme sa substituuje, vybluplna to kludne az v dospelosti...je to dost tazke takto vseobecne popisovat, nakolko na to treba cit a zaroven oslobodenie od vlyvov vlastnej vychovy ktore boli nespravne.
A este nieco uplne ine je ked dieta meni intenzitu spankov, posuva obedny, vynechava vecerny a pod. a berie sa to ze vymysla, lebo "nechce spat"! A za to dostane! To je cele zle.
Ja v ziadnom pripade nie som proti par po zadku ked na to prijde, proti jasnemu vymedzeniu hranic a discipline, len vsetko ma cas, miesto a formu, podla opisu tu mi pripada ze slusnucke dobrucke dieta prave zacina aj rast po svojom a hned je "nepoznane" a nechapene a jeho sposoby odsudene uz v zaciatku. Podla mojho nazoru to nie je dobra cesta.
@ppetinka podla mna @horana len chcela naznacit, ze prosto bitka nic neriesi...plu precitala som si tvoj prispevok znova...dieta sa vyvija, prichadzaju aj nepatrne zmeny, nemozno ocakavat, ze dieta bude stale poobede spat, ze bude chodit v noci spat, kedy by malo atd...nepises napr. ake su vase denne aktivity, ako prebieha den, nie vsetky deti su vzdy rovnako unavene....
@jeennyv naznačiť a osočovať/odsudzovať sú 2 rozdielne veci, vytočilo ma to, lebo ja jej po zadku nedávam, že nechce spať, ale keď vystrája a ani 3x napomínanie nepomôže .. viem,že mi nebude večne spať poobede ... len som chcela vedieť, čo mohlo spôsobiť takú rýchlu zmenu ...
@ppetinka pre mna sa z mojho pohladu sa deju veci u dietata hlavne pre jeho vyvin a rozvoj osobnosti...jednoducho s tym treba rata, ze niektore deti sa prejavu hlasnejsie a vyraznejsie...odpoved preco nenajdes, kazde dieta je ine...proste to treba prezit a vyckat...pre mna je zvytocna analyza preco a naco, treba si najst k malej v tom obdobi cestu alebo nechat sa vynervacit, cim viac do toho clovek zasahuje a riesi tym dieta este viac vystraja....
jednoducho sa s tym zmier, ze koniec poobedneho spanku. moja nespi od roku a pol asi, trva to vyse 3 rokov a zvykli sme si.
@ppetinka ahoj, mozno s dietatom nie je nic, len matka pred menzesom je viac nervozna a vytacaju ju malickosti, ktoré v inych dnoch zvlada lavou zadnou. To som tu citala od jednej mamicky, ktora zacala si znacit, kedy je jej dcera problemova a vyslo jej to na urcite dni v jej cykle. 🙂
Ale treba s tym nieco urobit. Lebo teraz ma len 20 mes a predstav si, ze do 20 rokov kolkokrat ju este nespoznas... Daj si magnezium, alebo persen. 🙂
@ppetinka normalne obdobie vzdoru. Na zadok nepomoze, lebo tym len prilejes olej do ohna, Svatu trpezlivost a magnezium pre teba ti odporucam. tie obodbia sa budu striedat, ale ja si nemyslim, ze je to koniec poobedneho spanku. aj moj tak vymyslal a potom sa k spanku vratil,
@ppetinka Premudrela nie, mudrejsia mozno iba zo skusenosti, mam uz vacsie deti a co to zazite, nie som zaciatocnik ci nebodaj teoretik. Ale na konci prispevku pisem ze ide len o moj nazor, cize narok na vseobecnu pravdu si v ziadnom pripade nerobim. Mozno ta to popudilo preto ze je nazor iny nez linia, ku ktorej akosi inklinujes.
Kazda mame svoj styl vychovy a k niecomu blizsie, mas pravdu ze o tom ako je to u vas nic neviem, logicky mozem hoditit len z toho ako na mna zaposobilo par viet uvodneho prispevku, ako boli pochopene. To uz je obmedzenost netovych diskusii, mozno poznat ta nazivo, radila by som inak ...a mozno aj nie 🙂
Prve vzdory su urcite naporom na psychiku kazdeho rodica a hlavne takeho ktory mal dovtedy "ukazkove" dieta. Ma pocit ze sa mu dieta pokazilo a treba ho opravit, aby bolo ako predtym. Hoc ono tuzi aby ho rodic nasledoval a sam napredoval. Ucia sa vzdy obe strany, aj rodicia aj deti. Neviem ci uplne striktne dodrzovanie pravidla voci dietatu 3x a dost je uplne najspravnejsie ale drzim palce nech to ako rodina zdarne ustojite. 😉
Presne náš prípad. Len moja sa potom aj sama ukludni. Ale teda nie vždy. Ešte som jej na zadok teda nedala. Podľa mňa je to zbytočné. Vždy to nejak pretrpime. A trvá to u nás už asi dva mesiace. Väčšinou s ňou treba proste ísť von. Tam je kľudnejšia.
baby ahojte, dcéra sa mi akosi ukľudnila.. od včera spí aj poobede 🙂 Myslím, že sú to zuby - dosť je zakakaná, zaslintaná, vyžaduje kojenie. Včera sme ľahli o 21.15 už nevystrájala v posteli,nebehala po nej, len sa prevaľovala..asi hodinku, tak sa otočila ku mne, objala ma a do 5 min zaspala 🙂
Moja toto iste robila asi dva tyzdne. Obrat totalny, lebo.ona bola od narodenia zlatunka dobrunka vysmiata no proste dokonale slniecko a zrazu zostala agresivna a uvrieskana az rycala. Ak sa dalo odviedla som jej pozornost ak nepomohlo viac som si ju nevsimla. Po dvoch tyzdnoch ako prislo tak aj odislo 😀 a za par dni som si vsimla ze jej vysli dva nove zubky 🙂
možu to byť zubky, ale ved je teraz tak horuco,tak sa nečuduj ,že poobede nechce spať. Nutič dieťa nasilu spať a ležať pri nom 45 minut. Nehrozi. Moja ked nechce spať nejde,. skor zaspi večer a mam klud o 20,00. "e večer musim vystihnuť kedy chce už spať, lebo potom chytne druhy dych a je hore aj dlhšie. A biť za to dieťa? Twebe ked sa nechce spať, tak ta tiež niekto bije? Dieťa sa meni každym dnom a mama musi byť ta čo viciti, že je nejaka zmena. Aj to chytanie cikulky ked ma plienku niečo nasvedčuje a je na tebe zistiť to.
Ja som pocula, ze ked tlapneme deti v zurivosti, nahnevanosti, tak do nich tu svoju nahnevanost vplieskame..cize celu tu histeriu, ktora nas pri tom ako sa nase dieta chova citime, tak bitkou este zvysime, dame akokeby do dietata.."vbijame donho besy".
Tiez sa odporuca, aby dievcatkam fliaskala po zadku len maminka (alebo starka..zensky rod) a chlapcom len tatko (stary otec..muzsky rod).
Ked bije dievcatko muz, otec, tak robi z tej citlivej dievcinky handru a tak sa dievca v dospelosti bude aj spravat, ako taka handra, chlapi si budu o nu nohy utierat. Vsetky bitky od otca si dievcatko moze pamatat az do dospelosti. Dievca totiz pozera na otca tak ako bude v buducnosti pozerat na buducich muzov, chlapov, partnerov. Ked fliaska mamicka dievcatko, tak ma urcitu mieru, nepouziva taku silu..a od maminky je to "medzi dievcatami".
Ked maminka da na zadok chlapcovi, tak ten ju este vysmeje "neboli, neboliiii!", to preto, ze matka ma byt pre chlapceka niekto milujuci, nedotknutelni. Chlapec ma vediet, ze ked spravi nieco zle pri maminke, alebo maminke, tak mu otec taku nalata, ze si to bude este dlho pamatat. Chlapci sa od malicka maju viest k tomu, ze maminka je zena, mamicke treba pomahat nosit tasky, starat sa o nu atd. a otec je ten ktoreho sa treba bat, ked sa zle chovame. Ked namlati otecko syncekovi je to "medzi muzmi"..lachsie to chlapcek prijme ako ked ho bije maminka, ktora ma byt vzor nehy a lasky. Ked mamicky hystericia a biju chlapcov hlava nehlava, mozu z nich neskor vyrast recidivisti a ked budu dospely a silnejsi, namlatia mamicke naspat.
To ja len tak vseobecne..nie moc k teme..na nikoho neukazujem prstom.
Prisiel vzdor, dieta sa osobnostne vyvija, ps..moje dieta nespavalo nikdy na obedny spanok..od babatka to bolo dieta ako na baterky..ked po styroch dnoch obedbnajsieho nespania konecne spontanne "zalomil" tak som bola stastna..
no ja ked mojej svacnem tak to pochopi ako hru, rehoce sa a este pol hodinu chodi za mnou a snazi sa mi svacnut naspat.. ked jej dam taku ze ju to aj zaboli tak place asi 5 sekund a opat rehot.. ked na nu zvysim hlas tak na mna len nechapavo kukne a ide si dalej svoje.. takze u nas tudy cesta nevede, viac dosiahnem trpezlivostou a prisnym ale kludnym tonom a 1000x vysvetlovanim a opakovanim (nie ze 3x), len niekedy aj mne proste rupnu nervy

20 mesacne dieta dostava na zadok lebo nechce poobede spat ako hodinky? moje nervy!
to je co za matku!!!
dietatu sa budu spanky posuvat, skracovat, zlucovat, je vo vyvoji
to este len teraz zacne kolotoc, vitaj v realite
a ze je vyspela na svoj vek, preboha, ved nema ani dva roky, aka moze byt vyspela, ze hrat ako herecka?! sa zobudte uz fakt
uz vydrzi dlhsie hore, necakaj mamicka ze ti bude zaspavat az do puberty v rovnaky cas
cele sa vam to rozbije a tvoja uloha je nie ju nutit do starych vzorcov, ale pokusat sa najist spolocne nove. nechat ju dlhsie, nieco vypustit, nieco predlzit, jemne skusat korigovat nocne spanky/vstavanie
rodicovstvo je aj o reagovani na nove podmienky vo vyvoji, a nie ze cakat ze dieta je mechanicka hracka, naco by vymyslalo zo spankom, keby nemalo ten uplne najjednoduchsi dovod ze sa mu neziada. A ked sa mu neziada, tak sa to neda nasilu.
Je po pol noci a ja este nespim, neziada sa mi, Este ze nemam mamicku co by mi po zadku skusala davat, asi by som jej na oplatku pekne "podakovala"
rodicovstvo je aj o obetiach, nielen o vyzadovani, ako na psa na to dieta, nesmie mat amok, nesmie nic prejavit, chuda male, ona sa vsak musi prejavovat aj takto, ako inak vyrastie a vyskusa moznosti, prilis dikertivnej mamicke by tiez nezaskodilo pokory a trochu zamakat
doteraz mala idealne dieta tak sa sklada pri prvom probleme sklada