icon

Nevhodné správanie trojročných detičiek bez odozvy rodičov

5. okt 2022

Ahojte maminy, idem sa kus vystazovat a kus zistiť aké su nazory na jednu vec. Pravidelne sa na ihrisku stretávam s podobnými situáciami. Dieťa bije druhé deti, berie im hračky z rúk, sáca do nich, vyslovene ide a urobí nieco druhému dieťaťu napriek so zámerom mu urobiť zle a podobne. Matky buď hľadia do telefónu, prípadne sa s niekým debatuju dieťa buď z druheho konca ihriska jemne napomenu v štýle Ale no Ferko. Alebo ich ani nehne nieco spravit. Alebo sa spytaju "preco si to urobil" a tyn to hasne. Žiadne vysvetlenie co sa patrí, ziadne ospravedlnenie, žiadny dôsledok. Cela situácia ukončená v štýle "veď nech si to deti medzi sebou vyriešia". 3 ročné deti cca mam na mysli. To iba mne príde normálne keď nieco také moje dieťa spraví mu vysvetliť ze sa to nerobí a prípadne ho poslať sa ospravedlnit a nie čakať ako bude druhé dieťa reagovať keď mu niekto hodí úmyselne lopatu piesku do tváre a podobne ?

veronka523
5. okt 2022

Bohužiaľ, bežná realita dnešných dní... Minule mi vlasy dupkom vstávali, čo tam deti stvarali a mama pozerala do telefónu, ani nekukla na nich... Ja som tam mala svoje tri, takže som nemala chuť riešiť iné deti, ale tiež ma to veľmi hnevá, pretože deti nemajú rešpekt voči vlastným rodičom, učiteľky v škole sa potom môžu aj pokakať. Nehovorím, že moje deti sú ukážkové, to vôbec ale čo sa týka nedodržania pravidiel to riešim hneď aj s následkami (ideme domov, keď sa nevedia zmestiť do kože).

petamich
5. okt 2022

stretavam sa s tym istym, akurat ze nas ma ledva rok a atakuju ho 3-4 rocne deti, obcas mamicka zakroci ale vacsinou tazky ignor a ja ako nova-matka ani neviem ako reagovat, ked sa cosi take stane 🤷‍♀️ kazdopadne nas je sice este maly, nerozumie ani figu ale uz od teraz mu vysvetlujem, ze take veci sa nerobia, ked vezme dietatu hracku vraciam ju a pod.

veronka523
5. okt 2022

@petamich áno, ale potom príde niekto ako tieto deti a ty musíš ťažko bojovať aby si svoje dieťa naučila správať sa, keď vidí ako to robia iné deti...

majlo1234
5. okt 2022

Ja mam mensie dieta a normalne mam z toho traumu, stale trpnem, pretoze ho viackrat na ihrisku deti udreli, on je tam casto najmensi a potom place samozrejme. A ja som aj dost neasertivna, aj nechcem vychovavat cudzie dieta, tak som atale v strehu, aby som tomu zabranila/vyhybam sa detom uplne😀 ako to riesite vy?

petamich
5. okt 2022

@veronka523 zial ano, lebo aky pozicaj taky vrat a tato metoda sa mi nepaci, nechcem mat nevychovane dieta, ktore ine bije po hlave a robi im zle a pride mu to v poriadku (aj ked parkrat sa nam to asi stane, nie som naivna, ze bude dokonaly)

danulicek
5. okt 2022

my sme to riesili tak, ze kym nechodil do skolky, my sme na plne ihriska proste nechodili. mame ich v meste kopec, starsi syn si uzival hranie v klude sam, max s 1-2 inymi detmi. ja som tieto ihriskove gangy pri starsom nezvladala, nakolko som sama nebola uplne asertivna. skusila som dvakrat slusne, druha matka ma este ohukla, ze vsak jej dieta sa s nasou hrackou len pohra a vrati. no ano, ale vytrhlo ju z ruk mojho dietata, ktore predtym slahlo s lopatkou po hlave... v tom problem nevidela.

uz ked zacal chodit do skolky, zacali sme chodit postupne aj na ihriska. akosi lahsie sme si vysvetlili, ze ked sa hra s hrackami, nemusi ich pozicat a rovnako nemoze trhat hracky inym detom. poznal to aj zo skolky. a potom si uz aj on vedel povedat, ze teraz sa hram ja a urobit si poriadok. ja som ale bola stale v strese, co kde sa udeje :D

ivangeline
5. okt 2022

Mne je jedno. Poviem aj cudziemu. Raz ma tak nahneval starsi chlapec,kt sa dovazal do mojho ani nie 3r.. ze som pomaly kricala. :D :D Jeho mama nic...

autor
5. okt 2022

Bože ja som si už začínala myslieť, že som jediná lebo väčšinou som ja ta "trapna" čo to rieši, že môjmu niekto ublížil. Ale už ozaj čo dorabaju daktore deti a fakt aj vyslovene so zámerom poškodiť. Nás ide do škôlky v januári a mám paniku z toho, on je taký kamarátsky s každým by sa hneď hral a snažím sa mu vysvetliť, že niektoré deti sa s ním proste hrať nechcú a tak. Chodíme aj my na ihriská kde je menej detí, prípadne aktuálne sme väčšinou sami keď je zlé počasie. Ale začínam mať pocit ze nejaké zaklady slušného správania sa vytrácajú 😟

simona20201309
5. okt 2022

Bohužiaľ, ja som kvôli tomu tieto návštevy ihrísk a návštevy takmer zrusila. Občas tam zájdeme, beriem to aj ako pozitívum, že sa s tým moje dieťa stretne a naučí sa reagovať. No ja sa s takými deťmi nebabrem. Keď rodič ignoruje, vychovávam ja a je mi úplne jedno co si o mne pomyslí ich matka. Ak nie je schopná zakročiť ona, riešim to ja a nemaznam sa s ním.
Toto je niečo co ja nwvykryvam! Našťastie sa naučilo moje dieťa adekvátne brániť sa, takže je to aj celkom dobra škola života 😅

petamich
5. okt 2022

zial vytracaju, lebo ked sa vytraca slusne spravanie u dospelych, deti sa to same nenaucia a skolka/skola rodica plne nezasupluje a ani nema podla mojho nazoru

marianarem
5. okt 2022

My chodime na ihrisko pomenej, ale tiez sa nam raz stalo, ze jeden chlapec zobral nasu hracku a nechcel ju vratit na slusne poziadanie. No tak som mu ju razne vytrhla. Kludne by som napomenula aj cudzie dieta a aj mojho moze niekto napomenut, preco nie. Vsak deti prichadzaju do kontaktu s celym svetom a rodicia nie su jedini, kto ma opravnenie na ich konanie reagovat.

kataka10
5. okt 2022

Ja to u mojho syna riesim, pokarham, vysvetlim a uz sa aj ospravedlnit musel. A aj ked jemu niekto spravi zle (co byva castejsi pripad), tak dotycneho napomeniem.

simona20201309
5. okt 2022

Neviem, či sa vytrácajú základy slušného správania, skôr sa tu pretlaca ta úžasná výchova nevychovou, a , ,,nechať dieta nech si prejaví svoje emócie"....
Len nekricat, nedajbože po zadku dat, len chapat a chapat q vysvetľovať... to je podla mňa výsledok.
Ze radsej ostaneš s dieťaťom sama, pretože si nenechas svoje vychovane dieta otlkat nejakým ,,len priebojnejsim " dietatkom ktoré si len prechádza nejakou vyvojovou fázou ktorú treba rešpektovať....

majlo1234
5. okt 2022

@simona20201309 ved prejavit ano, ale naucit vhodnemu sposobu prejavenia emocii.

floren
5. okt 2022

Môj dvojročný hodil piesok do tváre dievčatku. Dokiaľ sa neospravedlnil, nepustila som ho hrať sa. Musel kúpiť za svoje peniažky kvietok a dať jej ho.

evica17
5. okt 2022

@danulicek tiež MM malé deti a snažím sa vyhýbať takýmto preplneným ihriskam. Veľmi výnimočne ideme.ak sme práve pri dr . Ale väčšinou sa snažím ísť naensie ihrisko alebo ísť na ihrisko v takom čase keď tam není taký natresk. Lebo my to príde nechutne ako tie mamičky majú v prdeli a kukaju do mobilov alebo kecaju medzi sebou... (O Tom že daktore sa neštítili ani fajčiť na ihrisku pomlcim )

domak2
5. okt 2022

Bohužiaľ som rotovala ako helikoptéra 😅 Mnohé matky nechápu, že keď si v tomto veku narobia poriadky aj za cenu revu a nervov, budú mať potom roky pokoj. Stále si opakujem "nie sú to moje deti". Ale svoju som proste brala preč.

veve_ad
5. okt 2022

@floren dvojrocny ma svoje peniazky?

zuzanka.zuzu
5. okt 2022

@floren to je už trošičku moc nie? tiež máme takmer 2r a veru tomuto by nepochopil, nehovriac o peniazoch a že sa za ne kupujú kvety a načo sú kvety a celkovo, celá tá myšlienka...

floren
6. okt 2022

@veve_ad áno, čo dostáva sa mu odlozia môže si kúpiť niečo. Starká mu zvykne dať 1-2€,tak to si môže minút. Väčšie sa mu odkladajú

hipuska
9. okt 2022

Ja neviem, ty si matka svojho syna a správanie iných by som neriešila. Resp.ich výchovné postupy. Ak by môjmu dieťaťu bolo ublížené, prišla by som k druhému a povedala mu, toto sa nerobí, neber hračky, atď. Bolo by mi jedno to ostatné, čo si kto pomyslí. Tým učím svoje dieťa, ako sa má správať v podobných situáciách. Toto ospravedlnovanie sa, čo ja viem. V malo životných situáciách sa ti niekto ospravedlni (myslím do budúcna).

tululu
9. okt 2022

Zeny, len na odlahcenie, neviem ci sa slusne spravanie dokaze vytracat aj z tych minulych generacii, ale nedavno mi jedna babka presla s nakupnym vozikom po nohe, co sa tak ponahlala k pokladni a raz mi jeden dedusko posunul dieta vozikom, nevsimla som si, ze mu stoji v ceste a on ho proste odtlacil ako mech zemiakov 😀

pipistrel13
20. okt 2022

uplne v klude s usmevom na tvari povedat mamicke nech si nieco spravi s dietatom alebo nechodi obtazovat druhych na ihrisko...ja som to tak riesila a "vychovavala" som aj deti,ak matka nezakrocila (k nim samozrejme v zmysle preco si do nho sotil,preco si mu vzal hracku,hned mu to vrat a pod.)
inak ja teraz pripravujem prvoprijmajuce decka a som zhrozena co si niektore dovoluju,ziaden respekt...uplne som znechutena z toho