Neviem si rady s dvojročnou dcérou
Viem,ze po precitani mojho prispevku si vela z vas povie,ze mam dieta ako kazda z vas,ze som fajnova mama,alebo zle vychovavam dieta...Pisem preto,lebo uz som naozaj zufala a uz neviem ako dalej,tak sa chcem aspon vykecat.A naozaj ocenim nazor kazdej z vas,ci radu,hoci mam pocit,ze somskusila uz vsetko,naozaj vsetko!
MOja dcera mala teraz 2roky.Kazdy povie,ze aka je krasna,ako anjelik,ze jeisto dobrucka...ale niknevidi ako to naozaj je,len moja mama,kedze byvameste u nasich,kym postavime s manzelom dom,lebo pracuje v zahranici.
On narodenia som mala s nou problem.Ako babo sa nechcela prisat,odsavala som si pol roka 7x za den a tak ju krmila.Nichrozne.Zle spavala,v noci bola kazdu hodinu a pol hore,stale plakavala,cez den spavala 3x po 20min.kazdy mi povedal,ajDr.to casom prejde.Ako mama vravela,pockaj do pol roka,zmeni sa to.Nic.POckaj do roka,nic.POckaj do 2rokov,potombude dobre.A je to horsie a horsie.To,ze nepapa vsetko,nechce mi vobec ovocie ziadne,okrem melona,co zacala nedavno jest,od malami ovocie nejedla,lenvyzivy zje,ale ovocie ako take nie.Zeleninu nezje nijak inak ako v polievke,aj to nie vsetku.POedala som si fajn,jedenieriesit nebudem,co jej chuti jej dam,ked nechce,nenutimju,ked je hladna vypyta si a aspon co to spapa.No probelm je v spani a jej spravani.
SPANIE: Od malicka mala reflux,nevedela zaspat nijak inak ako na rukach.potom sa odnaucila,pokolisala som ju 5-10min.v kociku zaspala a prelozila som ju do postielky.No od 7mesiacov som sa snazila ucit ju na postely pri mne zaspat.Skusala som dlhe tyzdne rozpravky pustit,hovorit,spievat,vypnut vsetko a matticho,hladkat ju...nezaberalo nic.Bol to hukot na postely,az sa z revu dovracala,pytala sa stale do kocika,aj ked som ho schovala,ukazovala rukami kam chceist.PO vysemesiaci somto vzdala,lebo nespavala,kedze nezaspala,len prerevala hodiny,poracala sa,musela som ju prezliect a lenrobota a z toho placu som uz bola na nervy,tak som ju dala do kocika,pokolisala ju 10-15min.a zaspala.Tak som si povedala fajn,kedtak zaspi a viem,ze spala potom 2h,neriesila somto.To bolo cez den.Ale v noci-katastrofa.Ci sa vecer napapala alebo nie,ze zjedla menje toho,stale sa budila,plakala.Uz som bola u DR.ci nieco nema,ci ju neboli brusko,ucho,zubky..proste stale,ze je v poriadku,ze to moze byt brusko,potom zas zubky,potom zas zle sny...Lenze noc co noc, to bolo,ze spala max.2hvkuse a potom len plakala,Oci zavrete,ale plakala.Ked soom jej dala mlieko,spala dalej,takze doteraz v noci vypije 2x po 130ml mlieka,takze kedjej nedam,prestojim potom 3-4h pri kociku,co nechce spat.NO posledne 3meisace,aj ked jej mlieko dam,aj ked ju kolisemstale v kociku po izbe ako blazon,ona proste neprespi noc.Prisaham,ze od jej narodenia som spala 2noci vkuse,inak je aj 5-6x za noc hore,co mrnci po 15min.alebo pije mlieko a potom mrnci,proste nespim viac ako 2h vkuse a ked spocitam za noc,co vlastne spim,tak je to 4-5h.Uz proste nevladzem fungovat na kavach a ibalginoch prosti bolesti hlavy.Mamami pomaha,ale nemozem od nej chciet,aby s nou v noci bola,ked chodi do prace.No su dni,kedy uz meliem z posledneho a musi byt pri nej,lebo mne sa hlava toci a je mi zle.Viem,ze to neni normalne,ked 2rocna zaspalava stale v kociku,ale skusala som 2tyzdne ju tam nedat,dat na postel,do postielky,ale je to horsie.V postielke nechce byt ani keby co bolo,aj ked vkociku zaspi a prelozimju,za 20min.sa zobudi s placom a pyta sa do kocika.Na postely sa blazni aj 2hodiny,co nespi,nakonieczide dole a huci pri dveroch,lebo chce ist prec,ked ju nepustim a dam spät,zas placetak,ze sa dobre ze nedovraca,hyka a vzlyka,potom spat nejdecely den,vzdamto,onanespi,poviem si fajn,aspon pojde vecer skor a prespi,ale to u nej proste neplati.Ide aj tak spat o 22 a uz o 2je hore,co zas reve.Nechodi sapt akor ako o 21:30,a ked ide aj o 23,prost eneprespi ani do 4vkuse.Cez den sme vonku,mozeme behat kade tade,lieta na odrazatku,mozemju chciet unavit ako chcem vyletmi,hrackami,proste ona neviemna com fici,ale ju neunavi nic!!!
SPRAVANIE: to je teraz najväcsi problem.Ako 2rocna by uz mala vediet apson z casti co sa moze a co nie.Viem,ze hlada svoje ja,ze skusa,co moze a co nie,ze kazde 2dieta je trucovite.Ale co zacala ona robit,uz nieje normalne.Ked jej niekto vonku vezme jej hracku,pochopim,ze sa jeduje.Ale ona zacala deti sacat,stipat,hryzt,bit a reve pri tom ako blazon.Skusala som to vysvetlovanim,ze sa to nemoze,ze nebude mat kamaratov,ked sa nepodeli-nefungovalo.Skusala som vycapanim po zadku,nezabralo.NAjhorsie je,ze nikto z deti sa nesmie ani len dotknut jej veci,ked jej niekto neda to,co chce ona,hadze sa o zem a vyzuri sa na mna-kope ma,hryzie,az mammodriny,sticuje mna alebo seba,ze si vlasy vytrha.Vizeram akoby madoma manzel bil,ked mam modriny-no mam ich od nejc,co mahryzie.Mzem ju vytrieskat po riti kolko chcem,o to viac mi urobi zle.Skusala som aj ignorovat ju,ked sa mi hodila hocikde na zemi,nachodnik,do blata,na piesku,netrapili ma jej spinave veci,vlasy,ruky,ale to,ze ked jej neni povoli,ze zacne ako diabol hukat,hadzat sa a robit mne alebo sebe zle.doma ani vonku sa nedokaze s nicim zahrat dlhsie ako 3minuty,nic ju nebavi,stalechce veci co nemoze-ako miesat mi lyzickou kavu,ktoru si prave zalejem,nozik,lebo vidi krajat oca nieco,alebo zapalovac..proste co sa dalo,sme poschovavali,ale su veci,co proste schovat nejdu nikam,bezne ich pouzivame a ona si zmysli,ze to chce,a ked to nema,zacne boj o nervy.Mesiace som sa snazila s nou chodit medzi deti,ucit ju,ze sa ma podelit,ze sama hrat,ze nesmie robit zle-marne.Je to horsie a horsie.Vonku sami mamicky zdaleka vyhybaju,lebo vedia,ze ich detom moja mala robi zle.Niektore ma poslu k psychologovi,ze toto normalne dieta nerobi,ine naposmech povedia,ze ju rozmaznavam a co vidi doma,robi inym-pritom nikto u nas sanebije,nepluje,neuci ju nic zle,prave naopak...Uz som mala pochybnosti,ci nieje autista.Dr.mi povedala,ze to sa zsiti v 3rokoch dietata,ale ze toto je lentrucovitost dietata,ze to musi prejst same.No ja som uz zufala,cim dalej tym viac a viac nemarespekt voci mne ako mame,do otca,do brata,do mojej mamy si tak nedovoli ako do mna.ja ju idem prebalit,kope ma,hryzie,vysmari plienku,ked ju prebali niekto iny,netrucuje az tak.Pytat sa nechce,nech to skusame akokolvek,ale to neriesim,pride to same casom snad.No nevladzem uz po psychickej stranke.Neviem,co je to spanok,naozaj noc co noc nespim,od unavy nevladzem niekedy nic,ani vyjst s nou von.Aked sa premaham,ze idem,len aby bola na vzduchu,medzi detmi,skonci to trapasom,ze odchadzame s revom,ohadze sa o zem,pohryzie ma,kope,ujde...proste uz neviem,co s nou.
Dr.mi stale vravi ako mama,to prejde,ale pytam sa ako a kedy?!
Stretla som jednu pani,ktora mi hnedhovori,ze vidi,ze mam problem s dietatom.Robi tzv.bielu magiu-veri nasviecky,kamene,duse mrtvych a podobne,ziadna vestica.POvedala mibez toho,aby som jej nieco povedala,ze mam krystalove dieta,ze je to 1z 1000,ze proste pritahuje vsetko zle z okolia,zo mna...ze kedbolav brusku ju niekto nechcel a ona sa preto tak sprava,ze sa stale citi nechcena-pritom netusim,kto by ju nechcel,smuzom sme sa nanu tesili,rodina tiez...spanie mi odvovodnila zlymi snamy,ze vidi od mala duchov,ma zle sny,preto stale mrnci zo zavretymi ocami.dala mi kamene,ktore ju vraj maju chranit,skludnit,sviecky mam doma zapalovat biele,aby ocistili okolie...proste som uz zo zuflastva vyskusala aj jej rady,ale bolo dobre asi tyzden,ze posluchala a spala o nieco lepsie,ze sa asi len 2-3x prebudila,ale po tyzdni zas to iste.Co povedat...snad len pocut vas nazor na moju situaciu....a dakujem.
@vittory no ospravedľňujem sa za tie moje múdrosti.
ja som nehodnotila Váš život. Ja som autorke dala radu na základe vlastných skúseností, ktoré môžu byť samozrejme rôzne. Vy ste mi napísala a reagovala na môj príspevok, že to je blbosť ... a že neviem kde chodím na názory ... To si vyprosím, lebo ja som neposudzovala iných, ale radila na základe vlastného. Každá máme rôzne názory, rôzne metódy, rôzne skúsenosti. Na každé dieťa zaberá niečo iné.
To že vy to takto zvládate - klobúk dole. Ale uvedomte si, že nie každá je taká silná ako vy. Nie každý to dokáže. Každá máme inú povahu, iné zázemie, inak prežívame rôzne životné situácie. Takže sa to nedá všetko škatuľkovať, že to musí byť tak a bodka, lebo to ja zvládnem tak to musia zvládnuť všetky.
A netvrdila som, že v niečom nemáte pravdu - len tvrdím to, že každé dieťa je iné, deti vyrastajú v rôznych pomeroch, zázemiach a pri rôznych povahách. To čo platí u jedných, nemusí platiť u druhých.
Takže prosím, ak sa Vám moje názory nepáčia - nevadí, nezrútim sa z toho - ale o radu nežiadam, tak mi tu neoznačujte a nekomentujte.
Pekný deň
@vittory áno, niečo by mohli odpozerať, len tu ide zasa o to, že je to telka, tam je to zostrihané ako sa to im páči a hodí im a hlavne nedá sa všetko aplikovať na každé dieťa, keďže dieťa je jednoducho každé iné. Volila by som inú cestu ako to riešiť cez nejakú reláciu v TV, na nete a pod.
Je to dobou, to ma baví takéto tvrdenia. Lenže ľudia sa dnes už obhajujú kde čím. To je ako keď sa idú ospravedlňovať, že majú doma sajrajt, lebo deti. 😀
My máme teda tiež prvé dieťa a nikdy som to nebrala tak, že ma bude alebo musí počúvať, poslúchať. Skôr to vnímam tak, že dieťa mi v prvom rade musí dôverovať a cítiť sa so mnou a pri mne v bezpečí, že ja za ním stojím, ja sa postavím na jeho stranu, ak to tak má byť a nebudem hájiť stranu niekomu inému. No trochu vtipné napísané, ale tak nejak to je u nás. Napr. nechápem matky, ktorých deťom idú iné brať hračky a tá ešte naziape na svoje dieťa, aby tomu druhému tú hračku dalu. Toto je situáciu, ktorú som videla. Nechápala som to, fakt nie. Chlapec sa s tým hral a musel to dať inému a ak nechcel, tak prečo to robí, aký je zlý, lakomý a pod. Bych takú ženu obliala studenou vodou nech sa spamätá. Len tu zasa ide len o to, že človek musí vedieť vyhodnotiť situáciu a hlavne tam byť a vidieť to, čo sa stalo ak sa stalo, ináč nemá cenu súdiť. Len hej, ono to tak jednoducho znie, len tým, že ja ozaj ju poznám a verím jej a ona mne, je to oveľa jednoduchšie a hlavne ona je aj dosť samostatná jednotka, čiže u nás sú akékoľvek negatívne strety s deťmi zatiaľ minimálne. To sa isto časom zmení, keď sa aj viac začne zapájať do kolektívu a pod.
@vittory asi mas doma dieta co ti presedi cely den v tichu a v kute,ked ho tam posles ale ver mi nie kazde dieta je take...a ano deti maju v sebe zlo, prejavuje sa prave v takom veku ked sa im prejavuje temperament...napriklad moju som pristihla minule topit slimakov a rozbijat ich domceky(skumala co to moze narobit), ver , ze odomna ani nikde inde to neodpozerala.. 🙂 nevinne zlo, ktorym este nechape, ze sposobuje bolest ci nici...prave ze sa to prejavuje v tom veku , ked sa este nevedia uplne slovne vyjadrit a este nerozumeju vsetkym pocitim
@vittory paradoxne chlapci mavaju teraz jednoduchsiu pubertu ako dievcata, kym kedysi to bolo naopak. A samozrejme, vela spravi aj vychova.
@kocka321 co to trepete...ja sem syna vychovala i bez chlapa a vsude ho chvali jaky je dobry..i v cesku ve skole i tady na slovensku..kdyz si zena nerozumi s tim chlapem tak jen pro uplnost rodiny maji byt spolu..vsak by to byl chudak to dite..a co by se naucilo to dite od rodicu kdyz by se hadali a huceli po sobe..nektere nazory jsou tu uplne mimo..
Uz to tu zaslo moc pres hranicu...uplny nesmysly se tu pisu..jaky nocnik ze nekdo se nauci skurej jinej pozdeji..to je asi jasne ne..kazde babo se vsechno uci jinak..ze jedno je hodnejsi druhe robi barjake somariny..to je paneboze normalni..to neni broblem zakladatelky teto diskuse..jeji problem je proste a jednoduse v tom ze v nekterych vecech neni dusledna..a nema to dite hranice..uz to konecne pochopte!!!!!!!!!proc drive nebyli takove deti..neznam nikoho ze starsi generace komu by se fite hazelo o zem nebo melo histericke zachvaty kdyz mu rodic neda co ono chce...mozna byli ale asi vyjimky..ted se nebavim o detech s ADHD nebo s autismem..bavim se o normalnich detech..ty co maji tuto diagnozu su chudacci jak ty deti tak aj rodice..jeden taky chodil s mym synem do skoly a nedavno mu zjistili ze k ADHD ma este asi slabsi autismus..to jsou pak problemove deti a je treba jiny pristup a neustaly kontakt s psychologama a odbornikama...to mi tu nikdo vysvetlovat nemusite...ale podle toho co pise zakladatelka je evidentne jasne ze v urcitych vecech dela chybu ona...nejdriv at zkusi ona zmenit jeji chovani at stanovi nejake hranice tomu diteti a nepolevi...a samozrejme skonzultovat to nejlepe s psychologem jak ma postupovat..a cas ukaze jestli je ADHD nebo jen chyba v jejim pristupu...preju ji aby to byla jen chyba v ni lebo to se da napravit..ten horsi pripad nepreju nikomu...to musi byt hrozne a tazke..tot vse k teto debate...
Tak tak..ale tady ty sproste nazory..to mi leze na nervy..ze zenska nemuze vychovavat dite bez chlapa..no ne..a ze jak je vychovane dite kdyz neni v uplne rodine...😂😂😂😂😂to je asi nazor nejake vesnicke sedlanky ktera ma od sesnacti jednoho chlapa nebo uz nevim..nektery lidi jaky maji mysleni..hruza
@jamika27 ze na nic matka 🙂 spomen si na toto co si napisala a pomysli si to o sebe v buducnosti, ked ti tvoje dieta nieco vyvedie. Nie pre kazdu matku je prvorade naucit dieta cikat v 16stich mesiacoch...pobavilo ma tvoje detinske myslenie 😉 Moja ma 3roky a naucila sa az teraz pouzivat nocnik i toaletu, ale napriklad precestovala uz kusok sveta za tie 3 roky a potom ked sme si jeden den sadli tak sa naucila za 2dni kakat i cikat 🙂
@modraslza asi tak nejak..😉maly ma 14mesicu..a sem si rikala jak ho skoro naucim na nocnik hned jak bude sedet, lebo prvniho syna sem naucila zhruba neco po roce a po roce a pul byl bez plen..ale kde..ten neusedi..dve vteriny a pak stava, nechce tam sedet..neresim..az na to bude pripraveny a usedi..😊
@moni73 "Ja nie som jej sef, som jej partner a sprievodca nepoznanym..." Ty si rodis partnerov? Ja rodim deti, ktore spolu s muzom vychovavame, uspernujeme, ukazujeme im svet, vstepujeme hodnoty. Partnera si vyberam a ocakavam, ze je vychovany a dostatocne rozumovo aj emocionalne vyspely a vie co od zivota chce. U deti tieto veci formujem. Ziadny extrem nie je dobry, ani privelmi bevevolentna, kamaratska- partnerska vychova ani velmi direktivna. Treba najst "zlatu strednu cestu".
@mischell0110 mila zakladatelka, z tvojich prispevkov som pochopila, ze ty vlastne nic riesit ani nechces. Chces, aby sa to vyriesilo same a dakujes zenam, ktore ti povedia, ze sa to casom upravi, ze je to len vyvoj dietata a podobne. No co zasejes budes zat...
@mischell0110 uz dlhsie citam tieto prispevky. No tak podla mna si zanedbala urcenie hranic, a to bez pardonu. To ze nechce jest, je jedna stranka, ani nasa nejedla nikdy poriadne, ale to som nejedla ani ja ani manzel, takze v tomto beriem. Lenze tu ide o spravanie. Ona ta bije, hryzie a ty ju nechas. Po kazdom previneni ma prist okamzity zasah. Mozno nerozumie trestu, tak nieco ine. Ona sa hadze o zem a vrsesti? Aj nasa skusila, mali sme svoje tahy, ignoracia, ak nezabrala, zacala som sa smiat, nepricetne, ze ake divadlo. Ak bol este niekto doma, tak sa pripojil, ze aha, cirkus. Raz sa hodila manzelovi a on sup, hodil sa k nej a vrestal viac ako ona. No a kazda atrakcia trva chvilku, tak aj ona pochopila, ze tudy cesta nevede.. .ak robila blbosti v parku, hajde domov.....no je to o hraniciach a tie vy nemate. Takze zacni vychovavat, necakaj. A s tym psychologom, nuz neviem, co ti poradi s takym malym dietatom. A hlavne nalepka ADHD nie je liek, je to diagnoza.
ja nepoznám až take spravanie, ale moje 4 staršie deti do 4 rokov nespali v klude jenu jedinu noc, každe 2 hodiny sa budili, sice nie s plačom ,ale mrnčali a cheli piť, alebo len byť pri nás na posteli. Kým som to obmedzovala zhoršovalo sa t, ked som ich zobrala k sebe vyspali sme sa. Cez den od 1,5 roka už nespali. ale vyhrali, sa mali svoje "muchy". namladšia dcera to je ine. možno aj tým ,že starši su už dospelaci, tak ona je zase ina. Od pol roka som šla do prace a bola na striedačku s mm a so svokrovcami do 3 rokov, potom školka. Chcela som ju dať do jasli, ale mm a svokra ,že oni mi ju povaruju. Dobre, ale dnes by som sa už nedala nahovoriť. kojila som ju dlho, ale tým, že som ju odmalička zobrla k sebe dod postele som urobila asi najlepšiu vec, aj ked som chodila do prace, mala sa kojila každe 2 hod. ja som vyspata. Celu noc mi prespala až teraz asi od 3 .5 roka, mava tiež zachvaty zlosti o hračky sa nechce deliťani teraz, je umrnčana a nervozna, hlavne kedsom doma. Pri iných sa sprava inak, ked tam nie som ja. Ale máme u susedov dievčatko, čo chodi na vikendy a ked mi jej mama rozpravala čo s nou preživala odmalička, tak mi to sedi presne na tvoju dcerku. Mala bude myť teraz 6 rokov, ale možem povedať ,že teraz je to zlate ,rozumne dievčatko, mile, šikovne, ale plne enrgie. Ked su tu na vikend ,hned to vieme, lebo to male ráno vstava už o 6,00 a hned ju počuť švitoriť po dvore a večer o 22.00 ju ešte tiež počujem. Jej mama vravi, že spi 8 hod, to jej stači , cez den nespi od 1 roka a je plna energie. Proste je to taky nezmar. Trvalo to asi do 3,5 roka, ked ju dali do školky tak sa skludnila. akže si myslim, že aj u Vas by to možno zafungovalo, . Držim palce, ano mala z toho vyrastie, lentrocha nervy treba mať na to.
Zeny mne to dievcatko pride skutocne nestandartne...nechcem byt zlym prorokom ale ak ma nahodou autizmus nic s nou zvycajnym postupom neurobi ani mamicka ani nikto. Presne....aj to jedenie, problemy so spankom, ublizovanie......neviem ci rozumie hovorenej reci, ci nieco vie aj povedat.....len som uz obozretnejsia pri takychto symptomoch. Nie vzdy je to 'nevychovou'.
@mojkamojka parner... nie sef a kolega ale 2 kologovia. Nie ucitel a ziak ale 2 ucitelia... ja nikde netvrdim, ze toto je top, opisujem svoj postoj.
Benevolentna vychova? Vsetci ste vseobecne presvedceni, ze je zla a co z tych deti vyrastie. Co z nich vyrastie? Poznate niekoho takeho? V minulosti bola takato nevychova asi len velmi slabo zastupena.
Moja dcera je vychovavana tymto sposobom. Nebol to zamer, je to nieco co vyplynulo z nasej interakcie. Ma 10. Tazko povedat co z nej vyrastie. Poviem vam ale, ze v jej spravani doslo a dochadza k velmi vyraznemu zlepseniu oproti spravaniu mozno v 2 rokoch. Skratka je na tom tak, ze to uz nie je potrebne riesit - co je podla mna uspech. Vo veku zakladatelkynej dcery sme na tom boli rovnako.
@jajka257 nalepka nie je liek, je to dg. 👍
Ja som s nalepkou pocitala. Dieta si poznate a ked sa sprava odlisne od okolia, kde ste casom medzi vela detmi... Sranda bola len v tom, ze s tou, ktoru dvera dostala som absolutne nepocitala. Ako vam to ako rodicovi pomoze? Mne snad len tolko, ze som si mohla povedat, ze na vine za jej spravanie, nie som len ja. Teraz s odstupom casu si v podstate tlieskam. Dcera je uzasne dieta so svojimi muchami (myslim, se aj okolie by ju charakterizovalo takto), co z nej bude v dopelosti netusim, ale nastupena cesta sa javi ako spravna. Mne pomohlo nebojovat a pocuvat a tolerovat a bezhranicne milovat. 😊
@mischell0110 ahoj v prvom rade mas moj obdiv ze si to vobec do teraz vydrzala.ja mam doma podobneho nervaka ale v miernejsej forme.ja byt tebou sla by som na gastro s malou.lebo podla mna ma cosi so zaludkom.toto nebude len o refluxe. A neskor mozno po poradu k psychologovi aby ti aspon poradil ci a ako zvladat.neni to hamba.ten kto toto nema doma a puse ti mzdre veci typu vytrieskat a hotovo neber vážne. Inak moja znama ma syna po nociach jej strasne vyvadzal ojrem refluxu mu bolo neskor zistene ze ma nejaku zlazu ori žalúdku zapalenu a hodne zvacsenu.distal lieky a maly zacal spavat.drzim ti palce a daj vediet co udes podniknut ci gastro ci co ine.
@moni73 ja mam skusenosti s detmi s ADHD, a dost znacne, kedze som ucitelka. Kazde dieta je specificke, ale nemyslim si, ze benevolentna vychova, kde je rodic a dieta na jednej urovni je to najspravnejsie. Totiz, aj tymto detom sa daju a musia ircit hranice, pretoze do konca zivota im nebudu ludia stale ustupovat a uzatvarat dohody. OK, teraz je tvoja dcera na ZS, tam sa este ma tom prvom stupni da vela veci zohlafnit. A co druhy stupen? Tam sa ucitelia striedaju, nema ucitel cas, aby s nou uzatvaral dohodu kazdy den. Viem o com hovorim. Ucim taketo deti a vzdy to bolo o tom, ze ano, mas problem, ale musis aj ty sa prisposobit. Nie je lahke, ked mas v triede troch s touto diagnozou a kazdy je iny podtyp.
@jajka257 som nestandardny typ rodica. Dcera ma as. Ked si predstavim s akymi rodicmi sa musis stretavat...mne staci vypocut si rozhovory vo vestibule. Dcere sa striedaju ucitelia od prveho rocnika. Necakam, ze sa jej bude ustupovat z cesty ani nijaky speci vztah. Necakam a nepozadujem ani nejake speci ustupky - jediny, ktory mam je moznost ospravedlnenia vymeskanych hodin (tento rok nieco vyse 300). Vzdy som bola empaticka, dcera ma pozdvihla medzi hornych 10.000 v tejto "cnosti" a v tolerancii som urcite v top ten☺. Takze tak ako neocakavam "nemozne" od dcery, takisto to necakam od ucitelov. Ja dcere zametat cesticku nebudem, tento boj si holt musi vybojovat sama.
@mischell0110 moja sestra ma mala podobne problemy zo synom. Vestice sviecky duchovia chlapec ako sa nedal kobtrolovat. Rodicov v pazi otec vojak nevie si snim rady. Je knizka ktora sa vila ...ako prevychovat diera za 5 dni. Je tam velmi vela super prikladov a psychologickych rad ktire zevraj super zabrali len musite byt sporadicka nepovilit. Skuste precitat.🙂
@mariannag77 sorry za chybicky hlupy telefon
@furmik inac toto je pravda ja davam malu do jasli raz dva krat do tyzdna len na 3 hodiny do obeda a velmi jej to prospieva.tak sa na mna vzdy tesi.
ja mám 3 ročného chlapca, ktorý je hyperaktívny, ani na pár sekúnd neobsedí ako väčšina detí, všade musí ísť, všetko musí on... keď mu niečo zakážem, poviem že nie tak božechráň :-/ Tiež sa váľa po zemi, reve, vreščí, kúše ma, cápe, kope... Najhoršie je to vonku, medzi ľuďmi, v obchode a pod. Snažím sa mu to vysvetliť, prehovárať, presviedčať, lákať na niečo čo má rád... Už som povedala že ho v živote nikam nezoberiem lebo ja som z neho už na nervy :( a stále by sa len na rukách nosil, už je ťažký a nevládzem. Viac krát som až plakala z nervov... aj v obchode. Ľudia niektorí pozerajú jak blbci. Človek sa potom bojí na svoje vlastné decko nakričať alebo mu čapnúť po zadku. Tiež dúfam, že sa to bude časom zlepšovať... dúfam a modlím sa :-/ Držím palce a želám pevné nervy...

@vittory ako myslite 🙂 ale dieťa potrebuje oboch rodičoch.Potom ta výchova tak vyzerá. Ak nieje plnohodnotná rodina stoji za nič..