icon

Nezvládnutá výchova u syna. Čo s ním robiť?

adriana1712
2. aug 2011

Ahojte. Trapi ma jedna vec. Nas 3-rocny syncek si robi co chce, nikoho nepocuva, pred nikym nema respekt, neuznava autoritu, je nervak, bitkar, a myslim ze aj rozmaznany ☹ Musi byt vzdy po jeho, ked mu poviem NIE, zacne zurit a kricat, pripadne aj buchat si hlavu o zem. Zbytocne mu nieco prikazujeme, ako napriklad..poupratuj si hracky.. jeho odpoved je nie, a dalej si bez zaujmu pokracuje vo svojej aktivite. Nepomaha ani kricanie, ani po zadku, ani vyhrazanie sa. Proste nic.,Robi len co on chce a nedajboze aby ho niekto rusil..velakrat sa uz na nas aj zahnal. A dalsia vec...je strasny placko, kvoli vsetkemu sa rozplace, aj ked je to skor krik ako plac. napr. dnes. pytal si zmrzlinu, a ked som mu povedala ze musi pockat, lebo cakame na autobus, tak koniec. vzdy mi vsade urobi cirkus, skrieka na cele mesto, aj susedia nas uz poznaju ako tych s uvrieskanym dietatom ☹ neviem cim to je, bojim sa, ze som nezvladla jeho vychovu. no inokedy je to zas take zlaticko...zaspieva mi, zatancuje, vystiska ma, vybozkava..ked ma takuto dobru naladu, aj cudzi ludia vravia..aky zlaty chlapcek, krasne dietatko....a ja si len v duchu pomyslim..no len dokedy ☹ prosim, poradte mi ako na neho, uz som skusila snad vsetko, a som v koncoch. Vopred moc dakujem.

bodka13
10. aug 2011

@gabika7706 rozhovory s babkami aj u nás zaberali iba na chvíľu,tak som to potom vzdala...a keď boli väčší(asi 3-4 roky),tak som ich len upozornila že už sú doma a nie babky 😉 ale krotenie a dostanie sa do normálu trvalo vždy minimálne 2 dni ☹

denisocka
10. aug 2011

@gabika7706 som rada,že vieš o čom pišem,je to presne tak. a preto je už šimon taky,že ma ide porazit. on ked niečo chce,tak to musi mať v momente,lebo tam proste su na neho u svokry tri a ked zapiska,tak proste letia,oni mu normálne že navaria čo chce,ak nechce to-šup krupica,ak potom ani tu,sup chlebik s niečim . a doma ked chce mlieko,alebo mi niečo ukazat,alebo niečo podat,tak vreští na plne gule až sa hadze,bo musi byt všetko HNEd.keby niekto videl,ake sme to mali cez skolu,tak zaplače.v skole bvol vraj super-a len čo prekročil prah bytu,doslova ked som otvorila dvere a vošiel do chodby zrazu strajk,krik,on sa nevyzuje,rev,buchal po dverách,začal robit salta,hadzat hračky...jak z divočiny

denisocka
10. aug 2011

@bodka13 skusam aj pocitat,zoberiem,začne revat ze chce jest,položim a zas vymysla..a reve až za zaduša... keby som nemala mladšieho,tak nech,ale takto je z neho na prašky aj ten maly

gabika7706
10. aug 2011

@bodka13 no nasa je riadna papula, tiez jej poviem, ze uz je doma, na co mi ona s usmevom na tvari povie, ze ona sa prestahuje k babke a bude...Svokor jej na 5. narodeniny postavil u nich na zahrade "domcek", tak ma aj kam (podla nej) 🙂

denisocka
10. aug 2011

@gabika7706 super domček,taky by som brala 🙂 my mame problem,že sme v byte a maly je kludny iba ked je von . v byte je fakt,naozaj ako besny lev 😢

denisocka
10. aug 2011

inac,už sa maly vymyka spod kontroly aj u svokry,lebo nema rešpekt,alebo ma to nejake debilne obdobie,svokra sa ho už boji bravat,lebo je strašia a on proste lieta ako šarkan a nezastavi sa ,ked na neho kričia aby stal . takže ked je tam,aj sa furt bojim,aby dačo nevytrelil . a navyše,su tam na naho 3 ženy -svokra a 2 švagrinky,každa ma iny pristup +dedko,ktory mu da všetko .... takže nečudo,že doma sa mu mama nepači a posiela ma stale preč .

gabika7706
10. aug 2011

@denisocka no ved to aj u nas, neustale musi vykazovat nejaku cinnost, teraz sa uz aj Martin zapaja, chce vsetko to, co ma ona...takze dopoludnia spolocna cinnost, ked on zaspi, chvilu sa hra sama /kresli, cita/, niekedy ani to nie, tak vypijeme spolu kavu /ona caro/ a kreslime, malujeme, hrame sa, ale su dni, kedy jednoducho maleho zobudi uz po 45 min spanku a to je niekedy o drzku do vecera 😒

zuzana710
10. aug 2011

🙂 @adriana1712 v prvom rade ta chcem ukludnit...nemyslim si ze si zanedbala vychovu...mam presne tak stareho syna ako ty a tiez bojujeme s tymto problemom... vek 3 roky je velmi haklivym a citlivym obdobi v zivote dietata, uplne vrcholi obdobie vzdoru....nas syn zas ked nieco chce, co i len drobnost, strasne zacne kricat az plakat ze on to chce a che to hned, nebodaj sa mu pokusam vysvetlit, ze teraz nemozem, musim sa starat este o mladsieho braceka....to spusti taky krik a krici cely caas na mna z izby az hysterci a rozhadzuje hrackami, ked napr. potrebujem prebalit mladsieho....este aby toho nebolo dost, tak sa nam na dovolenke trochu "zlakol" cudzieho prostredia a nechce teraz n ikam chodit, takze mame pravidelne v obchodoch sceny, ani k babkam nechcel zo zaciatku chodit na navstevy, vyhanal navstevy od nas a pod....ale teraz vidim uz nastastie ako sa to pomalicky upravuje, postupne si to uz v tej jeho zmatenej hlavicke upratuje a dava dokopy, aj ked toto obdobie moze trvat aj do 5-roku...takze myslim ze to chce len svoj cas, tiez sme rozmyslali aj nad psychologom, ked mal zo zaciatku ako sme prisli z dovolenky az hystericke zachvaty...ale sme sa rozhodli vyckat s tym a naozaj sa to uz pomaly upravuje...drzim palce a pevne nervy 😉

denisocka
10. aug 2011

@gabika7706 ach jo,pozname. moj ešte spi na obd,to je jedina sanca,kedy je hodinu v byte ticho

bodka13
10. aug 2011

@gabika7706 😀 😀 tak malá je ozaj papula 😀 😀 😀 no a domček je nádherný 😉 ani sa jej nečudujem,že by tam išla bývať 😀
@denisocka ono je to tak ako hovoríš,už nebude poslúchať ani tam,lebo vie že okolo neho poletujú len aby bolo dobre 😒

denisocka
10. aug 2011

@bodka13 trebars naši sa s ním "neseru",doteraz som im to zazlievala,ale asi im nakoniec podakujem. opytaju sa ,ci chce jest,ked nechce,tak nedaju. ked robi zle,zakričia,ked je zle aj po zadku maju dovolene . ale nebiju ho,skor stale napominaju a nemože si tam dovolit to čo inde. doteraz sme ešte mali aj tetu,teda ešte ju mame,len teraz tam nechodime,kde bol jeden čas-počas mojej tehu skoro stale,a tam mal veru uplnu anarchiu-doslova a dopismena. proste škola hrou - ked chcel,tak mohol aj s kladivom potlct soškám hlavymalebo vysypať na zem šošovicu a hrabat sa po tom s bagrom..proste všetkooo a to sme mali tiež ine problemy po prichode domov

niekesy si poviem,že mam sice pomoc v svokre,a tet a našich ako taku,ale ci mi to stoji zato,že mam maleho ako z retaze,ktory chce všetko v momente a hned,a ked nieje po jeho tak reve a kričííí. hlavne v byte,na ulici si nedovoli . ale v byte to mame,no ako rodeo a ja som taka rychlo vytočitelna ... vtedy aj ruka lieta

elephant
10. aug 2011

@denisocka No zásadné je, porozprávať sa s manželom a zjednotiť prístup. Snáď by mohol počuť na argument, že už ano jeho mama ho nezvláda... Veď predsa nemusí byť nijako zvlášť aktívny, akurát ti nepodrývať autoritu. Stačí, aby malému akurát hovoril: "Počul si, čo povedala mama." 😀
A ak nebude chcieť, tak ti ešte zostáva možnosť manželovi vysvetliť, že v tom prípade ustupuješ, a že teda, keď je doma prítomný on, bude ho mať 100% na starosti, vrátanie chystania jedla pre neho, kúpania, a tak. 😀 Verím, že do 2 týždňov bude prosiť o tvoju pomoc 🙂

denisocka
10. aug 2011

@elephant prosim ta,ved to mu hovorim stale,že nech si ho potom okupe on,aj večeru da a on nato "zas sa vyhražaš? " (niekedy mu poviem,že sa radšej rozvediem a tiež mi povie-noo ,zas sa vyhražaš ? a skutek utek 😀 )

elephant
10. aug 2011

@denisocka Tak by som odpovedala, "nevyhrážam, ustupujem. Uznávam, že mojim spôsobom ho doma nezvládnem, tak to robme po tvojom, ale ja to proste neviem, to musíš ty..." 🙂
Ale to by malo nasledovať porozhovore o tom, čo spravíte s výchovou a vašim rozličným prístupom k synovi. Ak tam neustúpi, tak by som mu to celé odovzdala... proste dôsledok "rokovania". 🙂

bodka13
10. aug 2011

@denisocka Deni tak sa nevyhrážaj ,jednoducho ho do tej kúpelne pošli a nech sa skúsi starať 😉

gabika7706
10. aug 2011

@denisocka tak sa "nevyhrazaj" a nechaj ho s detmi sameho (nemboj, oni preziju), nech si to vyskusa

denisocka
10. aug 2011

musim umyt riad,bo sedim a pišem. ale raz som takto chcela ist na nakup a on furt čosik hundral,že nech idem sama,mam vodičak a mladši mal mesiac..a normálne hodinu hundral a hovori - šak chod sama,co nevieš šoferovat,ja mu dam zatial cucať prst -ironicky s usmevom . tak som sa nasrala a vravim,dovi dopo,idem na ankpu,keby plakal daj mu ten prst cucať,ja pridem o 3 hodiny a odišla som .... urobila som autom kolečko po dedine a vratila sa zozadu . moj srahy stal s telefonom v ruke a malym v druhej ,vystrašeny pri okne a že " ty nesi normálna??? si ma tu nechala sameho? sak co mu mam dat,ked si ho kojila pred 2 hodinami ..už som šiel volať tete,nech tu rychlo pride,bo čo mam robit ked bude hladny " 😀

odvtedy mi hovori -len skus,len raz by si skusila odist 😅 čo je kus sebecke baby,nie ?

bodka13
10. aug 2011

@denisocka a čo by potom urobil keby si odišla? hádam nepodá žiadosť o rozvod pretože ideš na nákup a on ostal doma s dvomi deťmi 😕 ...ak mladšieho ešte kojíš,naplánuj to tak aby si odchádzala tesne po krmení a staršieho zvládne 😉

elephant
10. aug 2011

@denisocka Nemíšeš vek malých... Ja by som si asi bábo brala so sebou, staršieho nechávala doma. Kľudne na víkend. 😀

denisocka
10. aug 2011

@bodka13 to bolo pred rokom,mladši ma už rok 😀
@elephant ja miešam tie moje deti,jeden aml teraz rok,druhy bude mať 4.r v decembry

atemi
10. aug 2011

Nas maly je presne ako pises @adriana1712 . Ma len 2 a pol roka ale nezvladam ho absolutne, okrem toho, ze sa hadze o zem a strasne si vydobija vseko, tak robi naschval zle a este sa na tom aj bavi, doslova provokuje. Navyse teraz mame mladsieho braceka a velmi mu ublizuje, bije ho, vala sa po nom, skrabe ho, hryzie ho pri kazdej prilezitosti. Ten zmurka a place len co sa k nemu starsi brat priblizi, zacinam sa bat o maleho dusevny vyvoj. Vsetci mi hovorili, ze ziarlivost trva tak 3 mesiace... No my mame uz 7 a stale je to rovnake. A to sme urobili vsetko co mudre knizky radia na situaciu prichodu noveho surodenca.
Uz nevladzem. Robi spust kde sa pohne a ja nestiham davat doporiadku katastrofy, ktore sposobuje... rozhadzuje, rozlieva, rozbija, rozsypa, nici co mu pride pod ruku. Ked mu dam na zadok (ano stava sa, niekedy to nezvladnem, vsetky moje zasady o tom, ze to nikdy nebudem robit su ta ta), tak mi to vracia. Posledne som len zvysila hlas a on sa uz zahanal...
Problemovy bol od narodenia - nespaval uz ako mimino, uspavali sme ho aj hodinu a pospal 5 minut a bol hore. Ako 8 mesacny bol uz len na 1 dennom polhodinovom spanku. Nikdy nespal v kociku, stale plakal, pohodove kocikovanie bola pre mna velka neznama. V autosedacke krik az do zachvatu dusenia, nikdy sme necestovali v pohode. Potreboval byt v kuse v pohybe, ked som ho chcela niekde priputat, tak isiel do vyvrtky. Sediet v sedacke na krmenie nehrozilo a nehrozi. Nedokazal sa nikdy sam zahrat ani 2 minutky. Jedna vec ho bavi tak max 5 minut a to musi byt teda nejaka bombova nova hracka alebo aktivita.
Pohybu ma dost a unava na neho posobi presne opacne, vsetko sa este zhorsi. Cim je unavenejsi, tym je aktivnejsi, vecer sa uz neda zastavit a nestihame mu ani pohladom, nie to este nejak zasahovat. Nikdy sa nestalo, ze odpadol od unavy a zaspal, je ako perpetumobile. Vsetko som to so zatatymi zubami zvladala a hovorila som si, ze je len zivsie dieta. Ale teraz ked mame malickeho, ktory je uzasne pokojne a spokojne dieta, som jednak pochopila, ze spravanie starsieho nie je v poriadku a jednak musim tuto situaciu riesit, ak nechcem aby raz malemu ublizil. Len neviem ako...

denisocka
10. aug 2011

nezavidim,takmer ako u nas. Az nato,ze nas mladsieho nebije a poobede spi. Utechou mi je len kludne mladsie dieta,ktore je tichucko,nenarocne a zje vsetko raz dva

sana15
10. aug 2011

@atemi Ako keby si opisala presne nasho starsieho 2,5 rocneho 😉 Kazdu chvilku cakame druhe a od zaciatku sa spolieham len na to,ze bude povahou presny opak, inak som si sama vypisala ziadost na psychiatriu 😀 Ani len netusim,ako to ideme zvladat, dopredu nestresujem, ale v kazdom pripade budem mat co robit... Ako zvladnut tu malu "duracelku", novorodeniatko ktore bude treba viac ako pol dna dojcit, stravu, v minimalnom rozsahu domacnost.... manzela,seba? Velmi by som si priala,aby sa to zaobislo aspon bez tej ziarlivosti. Do skolky este nenastupi,takze rok to budeme musiet vydrzat.

denisocka
11. aug 2011

@sana15 mna každy strašil,hlavne susedka,že starši bude žiarlit,a bude ho bit .. a trd makovy. stale som sa snazila pomojkoať oboch, a najlepšie spolu .ked som jedneho stiskala,stale som volala aj druheho,nech ide k nam sa potuliť . stalešsom starššiemu hovorila,že je to nas maly anjelik a on musi na neho davat stale pozor,lebo je jeho velky braček a on doteraz neda na neho šahnuť nikomu . skor u nas je problem ten,že starši je anučeny dostat všetko hned,ako si o to poziada a apri novorodencovi sa to neda,ked som kojila a on niečo chcel,no to bol des ,, a ine,ake asi každy ma nejake problemy a cest vynimkam

elise
11. aug 2011

ja mám taký problém s mojimi rodičmi (manželova matka nemá o nás 10 rokov záujem a ani malého nevidela) mojirodičia ked je u nich hovoria že sa mi výchova vymkla z ruk že je malý nevychovaný ale tiež mi trvá ked príde malý od našich "prerábanie do normálu" som tolerantniešia vo veľa veciahch ako rodičia ale prísnejšia ako môj manžel, malý občas kušal večer ked zlahol že mličko, je hldný.... jedine čo má po položení do postielľy večer dovolené je raz cikať a raz kakať, glg vody ostatné nie. má 3 priepustky a ked vyčerpá má smolu ale to si dobre uvedomuje.o jedle sa ani cez den nerozpisujem môj sen je aby mi dieťa sedelo pri stole a zjedlo čo mu naložím bez zbytočností, rozčulovania a kriku ako dieťa mojej známej.môj dakedy dokáže prežiť na jednom jogurte cez den ale pije dosť a je zdravý tak si poviem ved od hladu neumre🙂

gabika7706
11. aug 2011

@sana15 mne sa kazdy okolo cudoval, ze "sme sa dali na druhe" pri Katke...Ja som to ale nejako citila, ze to zvladneme, co ine nam aj zostava, ze 🙂 a dufala som, ze maly bude pokojnejsi, iny. No je iny, ale za sestrou veru nezaostava a hlavne mu ona ide prikladom, niekedy je to fakt o hubu, ale neviem si predstavit, zeby sme ho nemali 😎 Zvladli sme aj 4 dnovu laktacnu krizu, ked som sa fakt mozno na 70% dna venovala len Martinovi, lezali sme v posteli cely den a oddychovali atd..Ona prave v tom obdobi bola doma, lebo mala sopliky, takze do skolky nechodila a to bol asi najvacsi zaberak doteraz odkedy mame maleho.

@elise mna zas moja bezdetna slobodna svagrina (kt sa vystatuje tym, ze okrem ineho ma aj zopar semestrov psychologie) dusi vselijakymi pripomienkami a komentarmi ako zle vychovavame nase deti. Povedat mi pred Katkou "sak to decko vobec nema pri Tebe stastny zivot" ... to bola informacia za tisic bodov a Katka to, samozrejme vytiahne vzdy, ked sa jej doma nieco znepaci 😀

denisocka
11. aug 2011

možno budem teraz smiešna,ale u nas sa je iba v stoličke,už mame dve antilop stoličky z ikei,odkial mi maly neujde. nekupovala by som druhu,ale on tu svoju nechcel pozičiat brachovi . takže u nas sa je len tak - ale to jedenie ,no coment

akurat som dnes začalas tým,že nebudem ho nutit,uvidim dokedy mi to vydrzi,.dame jedlo 5x denne a asi ako ranajjky a večeru zaratm to jeho mlieko . alebo večerne ako druha večera. rano už mal 2,5dcl mlieka o 6.30 , teraz pytal termix,zjedol 5 lyžičiek a ze diky brona .dalšiu davku dostane o hodinu,skor nie . a ak nezje,idem,e von a bude až obed .uuvidime kto to vydrzi,ja dodorziavat,či on nevymyšat

gabika7706
11. aug 2011

@denisocka tu stolicku mame aj my, ale to, ako sa odopnut, postavit a zdrhnut zo stolicky zistila Katka mozno v roku, Martin o trosku neskor, takze stolicku my uz pouzivame iba ked Martin maluje s vodovkami alebo pri plasteline a podobnych cinnostiach...
Drzim palce a prajem prijemny den 🙂

denisocka
11. aug 2011

@gabika7706 moj sa odopnut nevie doteraz,ale zato sa vie ako hlad vysupnut von z nej, ibaze on zo zasady sa priputava saqm,on sa ani nenaje,kým nieje priputany.sa mu aj smejeme,nato a puta,ked vie odtial vyjst,ale proste zvyk

sana15
11. aug 2011

priputany v stolicke-to je co??? 😀 To mi vydrzalo asi pri prvych prikrmoch... Pred vyse polrokom vyhodil popruhy do kosa a zistila som to az ked to stihli vyviest aj smetiari 😀 Ano,aj my sa pridavame do skupiny odmietacov jedla 😠 Ani len to mlieko nechce. Musim mu varit extra ak chcem aby aspon nieco zjedol. Ma 5 jedal a dookola tocim len tie. Uz vsak presli obdobia ked som ho s kazdou lyzickou nahanala doslova po celom dome aj dvore. Neexistuje ziadne miesto kde by sme my uz neskusali jest 🙄 Teraz fungujeme,ze na stole pred nim zapnuty notebook a youtube -pustame klipy zvieratiek alebo tatroviek a bagrov... Kym je na 2-3 minutky zadivany,rychlo do neho tlacim lyzicu,aby aspon nieco do seba dostal. Jasne,pestujem nespravny stolovaci navyk,ale uz sme skusili vsetko a ked nic nezabera? On si za cely den nevypyta jedlo,takze neviem kolko dni by som ho mala vyhladovat? 😕 Ma 2,5 roka a 11 kil....to nepotrebuje uz ziadny komentar ☹ Nema cas sa najest a odkial berie energiu na 16 hodin neustaleho behania,skakania,lezenia to neviem 😔 Ako pisala "atemi" cim viac beha, tym je viac nepokojny,chce este viac a dlhsie. U neho nie je problem byt 2x 3-4 hodiny vonku a behat,zhanat,vymyslat a predsa ho na poobednajsi spanok nedonutim a vecer chodi spat okolo polnoci 😒 My nevieme co je to hrat sa polhodinu s autickami,knihami,alebo sediet v pieskovisku... Jedine pozitivum na tom je,ze je to pre mna dokonala diéta. zo zaciatku som nestihala ani jest,moje ranajky boli o 16-tej ked sa vratil manzel z prace. potom som jedla za pochodu, teraz popri malom vsetko dojedam a najnovsie jem uprostred noci 😝 Vsetko vybeham spolu s nim,staci ze denne musim zvladnut aj 30x tri poschodia 😅