Nezvládnutá výchova u syna. Čo s ním robiť?
Ahojte. Trapi ma jedna vec. Nas 3-rocny syncek si robi co chce, nikoho nepocuva, pred nikym nema respekt, neuznava autoritu, je nervak, bitkar, a myslim ze aj rozmaznany ☹ Musi byt vzdy po jeho, ked mu poviem NIE, zacne zurit a kricat, pripadne aj buchat si hlavu o zem. Zbytocne mu nieco prikazujeme, ako napriklad..poupratuj si hracky.. jeho odpoved je nie, a dalej si bez zaujmu pokracuje vo svojej aktivite. Nepomaha ani kricanie, ani po zadku, ani vyhrazanie sa. Proste nic.,Robi len co on chce a nedajboze aby ho niekto rusil..velakrat sa uz na nas aj zahnal. A dalsia vec...je strasny placko, kvoli vsetkemu sa rozplace, aj ked je to skor krik ako plac. napr. dnes. pytal si zmrzlinu, a ked som mu povedala ze musi pockat, lebo cakame na autobus, tak koniec. vzdy mi vsade urobi cirkus, skrieka na cele mesto, aj susedia nas uz poznaju ako tych s uvrieskanym dietatom ☹ neviem cim to je, bojim sa, ze som nezvladla jeho vychovu. no inokedy je to zas take zlaticko...zaspieva mi, zatancuje, vystiska ma, vybozkava..ked ma takuto dobru naladu, aj cudzi ludia vravia..aky zlaty chlapcek, krasne dietatko....a ja si len v duchu pomyslim..no len dokedy ☹ prosim, poradte mi ako na neho, uz som skusila snad vsetko, a som v koncoch. Vopred moc dakujem.
@atemi Musí to byť hrozne náročné, viem si predstaviť, aká si vyčerpaná!
Niektoré deti proste dozrievajú pomalšie, ale dostanú sa tam, neboj! 🙂 (Ako je na tom s rečou? Ja mám skúsenosť, že čím neskôr začnú deti hovoriť, tým horšie sa s nimi dá vyjsť) Za pár rokov nebudeš veriť tomu, čo vystrájal. 🙂
Má skoro 2 a pol roka, to už je pomaly čas na stanovenie pevných pravidiel. (Neviem, čo všetko ste skúšali, možno všetko, čo tu teraz napíšem... ale dúfam, že aspoň niečo pomôže) Na začiatku len pár, ale dodržiavať pevne. Ako prvé by som asi stanovila, že "K ľuďom/bratovi sa chováme jemne" A to opakovala vždy, keď sa k bratovi priblíži, aby ho udrel. Hlavne musíš byť hrozne rýchla, nechať ho priblížeť, ale zachytiť jeho ruku, než dopadne na brata (alebo teba), ruku pevne podržať a pritom povedať pravidlo. Ja som ešte vždy s deťmi robila to, že som držiac jeho rúčku jemne toho druhého tou rúčkou pohladila, aby si uvedomil, čo vlastne po ňom chcem. A pri tom vysvetľovala, že takto je to dobre, to sa mu páči... Proste nedvíhať zbytočne hlas, iba ako gramofón opakovala pravidlo. Kľudne 5x za sebou, ak sa 5x zahnal. Vždy tvoja reakcia musí byť rovnako neutrálna.
Ako druhé by som stanovila to, že čo si rozhádže, to si (s trochou tvojej pomoci, ak je to nutné) uprace. Tiež mám dieťa, ktoré v zlosti rozhadzuje veci, myslím, že v tomto veku, ako máš ty, sa s tým ešte nedá nič robiť, proste svoje emócie ešte natoľko nie je schopný ovládať (obzvlášť, keď ich vníma tak intenzívne). Môže sa ale už učiť, že čo rozhádže, musí zase napraviť. Samozrejme to neurobí dokonale, obzvlášť, keď niečo rozleje, ale musí tam byť ten pocit, že napráva, čo spravil.
Mylsím, že toto pre začiatok pre neho stačí. Viem, že je to ťažké, ale snaž sa nerozčuľovať (ono sa to takto zdiaľky ľahko hovorí, ja viem, keby som stála na tvojom mieste, bola by som zrejme rovnako naštvaná a bezradná...), neutrálnym tónom opakovať do zblbnutia pravidlá, a ono sa to časom poddá! 🙂
Držím palce!
@sana15 Nezúfaj, moja dcérka má tiež 2,5 roka a váži 11 kíl! 😀 A to ju musím vážiť po poriadnej večeri, prípadne i oblečenú 😀
Ja sa už nestresujem, je to tak mesiac, čo som si uvedomila, že ona neje málo, kupodivu zje toho celkom dosť, ale na nej to fakt nie je vidieť. Ako menšia jedla veľmi málo, ale ako vidieť, na váhe sa jej apetít vôbec neodráža! (Kiež by som to mala rovnako! 😀 )
@elephant Nas zje velmi malo,aj to musi byt oblbnuty aby otvaral usta 😒 Ale na druhej strane nema ani tendenciu nahradzat sladkostami.... Kym ich nevidi,tak si ich sam nepyta,takze aspon tak 🙂 Je drobnucky,nema byt po kom vysoky,ale tie vychudnute rucicky,nozicky a trciace rebra 😖 Ako keby sme mu ani jest nedali ☹
@elephant nuz tukla si aj nas dalsi problem - rec. Rozumie vsetko,je velmi pozorny,neujde mu ziadna malickost,aj to ze poharik je polozeny na inom mieste nez zvycajne,ale okrem par zretelnych a celych slov pouziva len prve pismenka zo slova,pripadne samohlasky. Ja mu rozumiem,spaja tieto skratky kvazi do viet,ale pre cudzich je to samozrejme nepochopitelne,alebo tazko si domysliet co vsetko sa moze skryvat za slovickom napr. "DO".... Beriem si k srdcu radu co sa tyka vztahu k surodencovi, ak by bolo treba.... Take pravidla ze si musi rozhadzane poupratovat sa snazime uz zavadzat dlho,ale hracky nepouklada, ani ked na tom trvam, velmi,velmi zriedkavo sa pripoji az ked ich zacnem ukladat ja. Ked naschval rozleje,tak si musel poutierat po sebe,ale postupne to prestalo fungovat a uz to odmietne robit. Priznam,ze som v tom nedosledna,lebo predist dalsej nehode,alebo tomu,ze po tom este poskace a roznesie to po celej izbe,tak ked to nechce poutierat,tak zoberiem utierky a utieram rychlo ja 🙄 🙄 🙄 Priznavam,ze robim chyby
@sana15
@atemi baby, ked čítam vaše príspevky akoby som pocuvala svagrinu. Ma 2och synov - veľmi podobne správanie. Ked nastúpili do škôlky, dali im spraviť testy. Obaja maju ADHD. Predpísané lieky, ktore im nedáva (čo schvaľujem, su to kadejake oblbovaky a utlmovaky)... Nastudovala si kopec literatúry a musi sa k ním špeciálne správať, proste su takí:( dost som sa bala, že to je nejakým spôsobom dedicne ( po tatkoch, to boli pekne kvietky za mladi 🙂 ) svgrina si ale mysli, že ta hyperaktivita súvisí s ockovanim, mali neštandardne reakcie :(
@sana15 Chyby robí každý, i ja 🙂 A hromadu. Ale keď poviem, že toto treba poukladať, a dieťa odmietne, a nechce ani na opakované upozornenie, i tak neustúpim. Iba zdanlivo, chvíľku si to nevšímam, ale akonáhle chce začať inú činnosť (novú hru, pozrieť si rozprávku, jedlo) tak poviem, že áno, ale až keď bude to predchádzajúce upratané. Funguje to u nás dobre. Chceš tiež banán, ako má brat? Tak treba najprv dojesť raňajky, Chcete ísť sa hrať za švagrom? Najprv treba poukladať to lego, čo je rozhádzané po koberci (oba príklady sú z dnešného rána 🙂 ) Ten tvoj, keď má 2 a pol, je ešte malý, potrebuje pri upratovaní asistenciu, tak by som pomáhala, pokiaľ by upratoval so mnou. Prestane on, pretanem ja. Ja už našťastie s dcérkou upratovať takto veľmi nemusím, ona už dosť drží s bratmi, v tomo je v pohode.
@sana15 No a k reči, Obzvlášť mladší syn začal hovoriť až po 2. narodeninách, zrozumitelnejšie až okolo 3 rokov, a ten sa teda zlostil poriadne! Ja by som mu i vyvovela, keď niečo chcel, ale ja som fakt nerozumela, čo chce! Chápem, že bol z toho frustrovaný, ja tiež. V chovaní sa dosť podobal tomu, čo písala @atemi, robil zle, útočil (na staršieho brata, takže to nebolo také hrozné, ako keď by útočil na miminko), robil schválnosti.. sám nevedel úplne prečo, proste sa ešte nedokázal ovládnuť. I teraz občas rýchlešie koná (nejakú blbosť), než myslí...
@sana15 Každý robí chyby a učíme sa najmä na nich 😉
...ak nechceli naši zbierať hračky,ktoré rozhádzali tak som ich chytila za rúčku a išli sme spolu...potom to už pokračovalo hrou...kto rýchlejšie nahádže kocky do krabice,kto viac loptičiek pozbiera-ja so sa pri tom maximálne ulievala 😀,alebo som sa pýtala či môžem posadiť medvedíka medzi autíčka čo mi samozrejme zatrhli a medvedíka pekne uložili medzi plyšáky ...trvalo to dosť dlho,ale naučili sa...takže nevzdávaj to, a nezabudni,že musíš ostať "pokojná"=nekričať 😉 je to ťažké,ale mám to za sebou-medzi chalanmi mám vekový rozdiel 2roky a 9 mesiacov,takže sme bojovali a bojovali 😒 😀
...a k tomu utieraniu po vyliatí...vymysli mu nejaký minitrestík...u nás sa chodilo aj do kúta 😉
no,tak tu je debata,uložim deti a prečitam, dnes som skusila takto -rano mlieko, ranajky už nechcel,desiatu zahryzol 1x do croasantu .tak som ho nenutila,šli sme von,tam dostal od nejakeho uja cukriky,ktore som mu zhabala s tým,že nepapal,tak nebudu cukriky.bol krik,plač,nervičky-dokonca mi jednu švihol po popali - teda tak oboma rukami mi plesol po licach . po 15minutach ho to prešlo a jedol až teraz o 12.00 polievku ako obed a teraz pytal mlieko . no bude to teda boj
@sana15 no,ale tak on ma tay zvyk - ritual sa to nazýva ??? že proste sa sam musi priputa.jasne,že vie odtial vyliet,ale priputat sa musi -to je len taky pas cez brucho navolno . proste si musi kliknu sponou 😅
s jdlom takto fungujeme aj my, stolička, rozpravka a ideš - youtube na plne obratky,ale už mam aj filmy,tie su dlhšie,trebars martinko klingači,pozera na to jak puk,bo sa boji klingačika
Presne toto robi aj moj. Poslednu dobu ma stale bije, ked mu nieco zakazem alebo ho vykricim, automaticky sa na mna zazenie, alebo ma pokuse. doteraz mam na ruke modrinu ako svet od kusanca. hanbila som sa ako nikdy, ked na pieskovisku chcel cokoladu a ja som pri sebe ziadnu nemala, zacal kricat a bit ma. vsetci pozerali, no hroza. ☹ najhorsie na tom je, ze ked mu aj vysvetlim ze to nesmie, pripadne ked mu to vratim, tak on chyti este vacsi amok a pokracuje dalej a dalej, vobec nevie prestat, je mu jedno ze dostal po zadku. a nielenze ma bije, ale aj nadava. a nieje to ziadna neviinna nadavka ako napr. do certa. Stale hovori P*či. pocul to raz od vacsich deti na ihrisku a odvtedy to od neho pocuvam od rana do vecera. neda si vysvetlit ze tak nesmie hovorit atd.. ma z toho srandu. Skusala som si to aj nevsimat. ale to je este horsie. zacne to nahlas vykrikovat az kym si ho nevsimnem. ☹
@bodka13 mne to krute nepride,lebo ked inač nedje,tak hold treba touto cestou .
@adriana1712 mojho muža starši bol stale,začal mu stale davat pestovky do lica,aldebo po papuli .ku mne si nedovolil,ja som hned zvyšila hlas a zakazala,že toto si nema čo ku mne dovolit.muž bol ticho,trpel toa preto si to dovoloval,doteraz si k nemu dovoli viac,ako ku mne,lebo tatik nezakriči,neupozorni,tatik je salamista
@adriana1712 u nas sa hovori - hovno, zovnaty,posraty a zabijem ta .... najnovšie aj - ty svina . tiež ziadna slava tie slova. raz vravel aj 3x po sebe do p**i a len som odišla z izby,ani som nereagovala a odvtedy to nepovedal.dam ruku do ohna,keby som vtedy zkročila,tak dnes pi**je jedna radost
@bodka13
@denisocka
Ja som takto názorne musela ukázať hryzenie... Proste, až keď som okamžite po uhryznutí (seba), uhryznutie vrátila, začalo to mať efekt...
@bodka13 s tým posielaním do kúta si mi niečo pripomenula 🙂 Keď mal najstarší syn cca rok a pol, a niečo vyviedol, tak som ho vzala za ruku, že ideme do kúta, tak to bral ako výlet. 🙂 Došli sme do kúta, tam nechápal, prečo sme tam prišli, trochu som ho tam podržala... No a keď tam kôli niečomu mal ísť znovu, tak mu očičká zasvietili od radosti, a zase sme šli na výlet 🙂 Bol v tom veku na to príliš malý, aby pochopil, že je to trest 🙂
@adriana1712 fúúúú 😒 tak to ti nie je čo závidieť....ale musíš byť rýchlejšia ako on a máš viac sily ako on 😉 ...jeho rúčky dokážeš chytiť jednou svojou a nohy zacvaknúť medzi kolená...nič iné mu nezostane len sa ukludniť,hoci si predtým povreští 😠 ...budeš milionkrát opakovať,že to nesmie ale možno by bolo dobré ho aj ráznejšie upozorniť,že detičky ktoré neposlúchajú idú do takého domčeka čo sa volá polepšovňa a tam sa snimi nikto nebude toľko hrať ako vy doma
....a nech ťa ani nenapadne nosiť pri sebe pre istotu čokoládu !!! 😉 ...musí pochopiť,že nemôže mať všetko hneď ako si na to spomenie 😉
@elephant 😀 😀 😀 sa tu smejem na tom kúte...náš mladší keď mal asi 2 roky,tiež putoval do kúta,ešte tam chvíľu nervačil a potom tam zaspal...keď prišiel muž,išiel ho preložiť,že veď ho hádam nenecháme tam spať a on sa vtedy prebral tak sa ho pýtal,že prečo bol v kúte a hádajte čo povedal ? "bol šom kúte,lebo šom upatoval hačky " 😀 😀 😀
@denisocka Ja som to riesila podobne. Ked som to slovo pocula od neho prvy krat, robila som, ze nepocujem a nijako som nereagovala. lenze ked prisiel domov tatino, nas samko sa mu siel pochvalit s novym slovom a ocino hned robil okolo toho cirkus. a odvtedy to pocuvam nonstop ☹ uz teraz nezabera ze si ho nevsimam a je mu aj jedno ked zvysim hlas. taka hanba ked mi to zacne vonku vykrikovat, vtedy by som sa najradsej pod zem prepadla. a ked teraz takto hovori, co bude hovorit dalej? od septembra ide do skolky, uz sa "tesim" na prvy den, to si teda vypocujem od ucitelky ☹ a s tym bitim...bije mna aj ocina, obaja po nom kvolo tomu kricime a obcas dostane aj po zadku, ale ako som uz pisala..je mu to jedno. ☹ ked zúri, velakrat aj sam sebe dava pestami do tvare, alebo sa otrieska o zem, o stenu..
@adriana1712 kolko ma maly? mne aj tak najviac pomohlo,že som mu ruku chytila skor,ako am capol a dookola omielala,že toto sa nerobi,ked sa rozcitlivel,tak som hovorila,že by ma to bolelo,a že ja ho lubim tak prečo chce mamku bit..chce to aj čas aj aby dostal rozum .no a v školke.tam sme nachytali to -že nas bil,to videl od kamošov,ked mu niečo nedali,tak si kopli do kolesna,uhryzli sa,ved om nikdy nehryzolnevidel to u nikoho a v škole bol pohryzena viac krat a preto to občas aj on urobi .aj v škole začal uplne vymyslat s jedenim, -nemam to ad, a už nechcem dajte to do pomijoch pre svine,už nevladzem,boli ma bruško ... vidi od straších .tak začalo to -zabijem ta .... lebo doma nema ani jednu pištol a tam decka majum kadečo a bojuju,zabijaju sa ... a podobne
@bodka13 Takto to presne robim. chytim mu ruky a nohy a nema sancu ma udret. lenze on ma potom zacne kusat ☹ ked dostane takyto amok, cely ocervenie, az omodrie a nie a nie prestat. aj ked uz ozaj nevladze, dam ho na postel nech sa ukludni a on este aj z poslednych sil vykrikne nadavku a zazenie sa na mna. som uz z toho zufala, nic nepomaha, je ako sto certov ☹
@adriana1712 ...tak pri ďalšom zahnaní by som asi skúsila vetu "ak ma udrieš uvidíš ,čo sa stane ! "....ak by ťa udrel,tak ako oblečený bez akýchkoľvek rečí by putoval do kúpeľne a sprcha -príde mi to ako hysterický záchvat u neho .....a pre jeho a tvoje dobro by som radila navštíviť detskú psychologičku ,myslím že za tým je niečo viac ako trucovitosť 😒 lebo na 3ročné dieťa je toto dosť silná káva ☹
@bodka13 Aj toto som uz skusila ☹ nie sice so sprachou, ale len s vodou do tvare. A odvtedy sa boji ist sprchovat, tak ho len kupem a aj to nedajboze aby som mu namocila tvar alebo vlasy. Ku psychologicke sme uz objednaní na nabuduci tyzden, tak som zvedava, co nam povie. aj sa toho trochu bojim ☹
@denisocka Maly ma 3 roky a 3 mesiace, co si myslim, ze je dost vela na to, aby sa takto spraval. Je pravda, ze este ani moc pekne nerozprava a s takymi detmi sa dost zle komunikuje, ale take tie zakladne veci ako napr. ze to nesmie, by mal chapat.
@adriana1712 no,včera takyto besny bol aj moj, v tej sprche.dnes sa ma pytala suseda,čo som mu robila,tak som jej to vysvetlila,že prestal vystrajat až po sprche s vlažnou vodou.asi to začnem praktizovat, do vane s ponožkami a šup zimna voda,bude otužily a kludny

Pridam este,ze moja kniznica sa v poslednych 2 rokoch vyrazne rozrastla. Nechybaju tituli RaR,Maly tyran,Neklidne dite, Deti su hoste... atd.atd. Zial,nie vsetky som stihla este precitat,ale z toho co uz som v cakarni u dr. stihla mi ziadnu konkretnu cestu neukazalo. Zatial som prisla len na to,ze "asi" nerobim nic zle,ale ako "napravit" dieta ci vztahy medzi nami som zatial nevycitala. RaR nemam este precitanu celu,je to podla mna dobra kniha,len mozno pre trosku vacsie deti,ktore viac chapu. Preto mam radsej taketo diskusie kde su konkretne pribehy rodin a ich problemy a snahy ako danu vec riesit. Neverila by som tomu,kolko je takychto "narocnych" deticiek a zufalych rodicov 🙄 Uz davno sa zaoberam otazkou cim to je? Ze je doba taka rychla a neprajna voci rodinam, alebo sme my - mladi rodicia neschopni, pohodlni, prilis demokraticki,alebo naopak prilis uzkostlivi, alebo su kladene vysoke naroky na deti, alebo maju az prilis vela podnetov, moze za to prenatalny vyvoj, tazky porod, lieky, ockovanie, zivotne prostredie??? 😕 😕 😕