Obdobie vzdoru a hysterické záchvaty. Ako to riešiť?
Ahojte mamičky. Ak máte niektorá rovnakú skúsekosť, môžete mi, prosím, poradiť, ako na to? Syn práve prežíva nádherné obdobie vzdoru. Kým jeho mrzutá nálada prejde do hysterického amoku (hádže sa o zem, dupe nohami, trasie sa na celom tele...), tak na moje tíšenie reaguje znegovaním všetkého, čo mu hovorím:
Príklad: "Pozri, ako hračka plače, keď si ju hodil o zem". - "NIe, nič neplače, tam nie je žiadna hračka"
"Môžem ťa pomojkať a objať" - nie, nechcem, neobjímaj ma..."
"Pozri, ako von svieti slnko a je pekne" - nie, vonko nesvieti slnko, prší, je škaredo"
Jednoducho, všetko čo poviem, tak príšerne zneguje a to ho tak vytočí, že o pár minút mám doma histerický záchvat, ktorý niekedy trvá aj 45minút. 😎 Už som skúšala všeličo, nič však nezaberá. Neviete mi, prosím, poradiť, ako vo fáze blížiaceho sa amoku utíšiť dieťa a svojím tíšením, resp. odvrátením pozornosti od problému, ho ešte viac nevyhecovať k amoku? Ďakujem za rady!
🙂
@zuzikambo my mame tiez to iste, co popisuje zakladatelka temy ... hystericke sceny 2-3x denne za uplne blbosti, som z toho vycerpana na totalku 😔 ... uz sa bojim cokolvek urobit, aby nebolo zle, nemozem ho ani zavriet do izby, otvori si a zacne ma tahat za gate, alebo zacne triesakt do dveri, ale je tam sklo ... susedia si uz o nas musia mysliet, ze sme prisli z psychiatrie ... u nas tieto stavy zacali po operacii mandli, asi to odstartoval zly zazitok, bolest, atd ... a ked je v amoku, tak sa tiez pocika a to uz je skoro rok odplienkovany ...
@zuzikambo je to tazke, u nas sa to dost zlepsilo vekom, uz je rozumnejsia a da si vela veci vysvetlit a nervy chyta cim dalej menej 🙂 dost mi pomoho ked som jej dala na vyber z viacerych pripustnych variant - ci sa to tyka oblecenia, prechadzok, hrania atd. takze nemala dovod hysacit a ked uz, tak bud skusit ukludnit alebo nechat vyrevat, u kazdeho zaberie ine. pripadne skuste psychologa. my sme s nou boli 1x u psychologicky, jednak s tymto a potom ona ma hrozny problem so spanim - cekovo vobec ju donutit si lahnut je umenie. cez obed ani nehovorim, to nespava uz dost dlho a vecer su niekedy tiez boje 😖 ked bola mensia potom byvala samozrejme unavena umrncana, cize aj to bol dovod nervoznejsieho spravania. lekarka nam este povedala ze je nadpriemerne inteligentna, ze je to taky maly dospely a tak s nou treba aj jednat, myslim ze nam to pomohlo trosku lepsie pochopit ako na nu.
Ahojte, malý má 2 roky a raple, myslím, že sa začali dost skoro. Tiež mi všetko neguje, hídže sa o zem a zatial mi zaberá finta chod sa hanbit do druhej izby. Vtedy akoby sa v nom niečo preplo a je dobre. Položí si hlavu na mna a utíší sa. Chvalabohu mi toto robí len doma a nie v obchode, tam neviem kam by som ho poslala hanbit sa :D Najhorším trestom je pre neho to aby sa hanbil. Nepomahalo ani dohovaranie a po zadku už vobec nie...Som zvedavá, čo bude po príchode do školky, toho sa velmi bojíme. Ked čítam tieto príspevky, tak som aj rada, že takáto jednoduchá finta funguje.
Moj ma skoro 4 roky.o jeho zachvatoch by som mohla pisat romanB-).Na zaciatku som si myslela ze,,som neschopna matka ale ked vidim ine deti vzdy si poviem ze moze byt horsie.Maly sa so mnou stale hada ,doma mame stale krik B-)a ked idwme von kalamita hadze sa o zem,vrieska,krici..avsak musime byt trpezlive ,raz to musi prejstB-).do skolky chodi na dve hodiny lebo to je maximum co vydrzi nebit sa,byt dobry..kwd ideme do obchodu,von,na navstevy nechodime radsej je to pre kazdeho divadlo.Avsak nas poznaju vsade takze ziadny provlemB-)A pomaha terapia objatim a u nas zaberalo ked som ho vezmem na ruky a silno si ho k sebe pritisnem.Najnovsie skusam facku a ucinkuje!!
@marcelko19 škôlky sa vôbec neboj, tam veľmi rýchlo zistí, že tam jeho cirkusy nemajú žiadnu odozvu, nič nimi nedosiahne, tak ho to prestane baviť.
@laskavamama prosím ťa fackou nie. Ak je tvoje dieťa zdravé, treba mu stanoviť jasné hranice. Ak sa začne hádzať o zem, kričať - upozorniť, že sa ti nepáči čo robí (nehodnoť jeho, ale jeho správanie), ak neprestane druhý krok, znova upozorniť, že sa ti nepáči, čo robí stým, čo bude nasledovať, keď neprestane. Tretí krok je trest, ktorý mal sľúbený. Bez pardónu. Dôležité je, aby všetci dospelí okolo neho postupovali rovnako. Keď má takéto prejavy aj v škôlke, možno na seba týmto správaním zámerne upozorňuje. Návštevou detského psychológa nič nepokazíš, naučí ťa, ako s ním zaobchádzať. Reakcie okolia si nevšímaj, najmúdrejší sú tí, ktorí takéto dieťa nikdy nemali....
@mamavera jeminee ja som myslela nie facku ako facku jemu na
tvar B-)kdeze .Princip facka je ze ked ma zachvat a nereaguje hadze sa o zem a pod.dame
Facku zemi ako dlanou po zemi :skareda zem nenut ma hadzat sa na teba ,po tebe sa chodi a nie
Lezi a sucha sa po tebe....Alebo v parku....travicka na tebe sa sedi a aby som ta sklbal a trhal....schody po vas sa
Chodi nie skace alebo lahne ...niekomu sa to bude zdat blbe nam pomaha 🙂
@laskavamama sorry som nevedela, kašli na to, aké sa to zdá okoloidúcim...ja sa napočúvam od babiek múdrych rád, keď idem s deťmi na prechádzku....sa len usmejem,pozdravíme a dovidenia
@mamavera nevadi....vsak si dakto moze mysliet ze fackujem decko 🙂🙂to poznam aj ja tie
Vychadzky veeelmi dobre.najlepsie je to v obchode....krik a zase krik...chodime aj ku psych. Ale dako nepomaha
Uvidime casom
ignorovat ho,,chod si po robote,povedz mu,ze ked ho to prejde nech dojde za tebou...hotovo.,...
My mame problem so strasnou lakomostou. Uz od uplneho malicka. Tento mesiac bude mat 3 a este ju to nepreslo. Tiez place za kazdu blbost. Horsie je ze v noci sa budi so zachvatom placu ked sa jej sniva ako jej niekto nieco zobral,ze jej padla lentilka za postel a pod. Neviem co s tym. Ziadne dieta sa nemoze nicoho chytit co je jej. Mozem jej vysvetlovat kolko chcem. Dostane zachvat placu a vobec ma nepocuva. Uz som skusala aj pripravu pred navstevou ked som jej vysvetlila ze sa budu spolu hrat a pozicia hracky. Ale ked k tomu pride tak to nezvladne. Potom mava aj tie nocne zachvaty ked sa jej o tom sniva. ☹
Mile dievcence, ja mam zase takyto problem > jedna sa o mojho vnucika, v decembri bude mat 4 roky. Je mudry, sikovny, samostatny, u nas je velmi stastny, ale ked pridu rodicia , chyti amok a nechce ich k nam pustit do domu. To ale nie je vsetko, z nicoho nic dostane taku histeriu, ze zacne bit otca, brata, reve a nevie prestat, staci k tomu malickost, ze si jeho bracek vezme hracku, ktoru mal on pred tym, alebo cokolvek ine. Od nas potom odchadza s takym revom, ze mi to srdce trha. Neviem na to ani reagovat, ani nereagujem, lebo sa obavam, ze to bude este horsie .... Mam pocit, ze to chce psychologa ...
syn má 2,5 roka, my nemožeme nikde chodiť ☹ , aj v obchode začne plakať, kričať, všetci sa točia, vydrží aj niekoľko minút, tam nejdeme, to nechcem a podobne, lenže niektoré veci musím povybavovať 😖 , napr. v aute sa nechce pripútať-nezaberajú ani policajti, ani keď čakám, ani lákadlá, máte nápad? každý eň má výstup- nezaberá dohovorenie, výhražky, doma ho nechám tak, no keď sme niekde inde, musím ho zobrať preč, máte nejaké fígle?
@lafamme a v obchode nezaberie ani to,ze mu predtym povies,co sa pojdz kupit a budete to spolu hladat?
Prip.ho dopredu upozorni,co sa ide diat. Nas 4,5r.nema napr.rad zmeny na poslednu chvilu,tak ak sa da,upozornim vopred.
Ja som to riesila a riesim odchodom. Mam este2,5r.dceru.
Len niekedy tazko povedat,co robit,dost vseobecne si to napisala. Co tomu predchadza? Len vojdete a spusti jakot alebo ked daco nedovolis?
Pre nich su vybabovacky nuda (aj pre mna),nasi sa zas vzdy rozblaznia. Nejak sa zababit musia. Ono ak sa da v pripade vybavivaciek tak dake hracky zobrat,co zaberu.
A do toho auta,prosto musime dakam ist. Nastupia dobrovolne ci ta tm dam ja? Dnes sa nam to stalo so starsim,ale aj mladsej to poviem,ak treba. A priputam,inak sa neda. Povedala by som mu,ze je to kvoli bezpecnosti (jeho),aby nebolo velke bobo.
Napr.u nas neplatilo vo veku 2-3r.,ze nejdes? Tak ahoj. Tam.zaberalo zobrat a ist. To nejdes-ahoj skor zabera u syna teraz. U neho to uz mozeme spravit.
Na mnohe jednoducho musis prist aj sama. Je x situacii,na kazdu sa daju rozne veci pouzit..
@lafamme nemyslela som jemu kupit,ale aby pomohol s vyberanim veci..inak ja s malou nakupujem tak,ze sedi v kociku,ak idem na vacsi nakup,uz len kvili tomu,ze to nemusim vlacit v batohu civ rukach. Inak v montessori knizke som citala,ze dobre je povydtrihovat z letaku,co potrebujes kupit a spolocne to hladate.
Ja som to tak zatial nemusela riesit,v tomto si daju povedat a len raz,ked mal starsi zachvat,tak sme odisli prec. A teda nemal ani dzusik,ktory zvyknem kupovat.
Nevirm ine,mozno to samo prejde,mozno sama na nieco dojdes,co vam pomoze,lebo na kazde dieta plati nieco ine.
Skus s tymi obrazkami,mozno s amu to zapaci..
ahojte maminy. Mam krizu so svojou 2 rocnou dcerou. Vzdy bola ukricana a uvrieskana. Teraz ma obdobie ze robi svoje UAAAAAA aj 200x do dna. Staci povedat normalnym hlasom "nie, toto nie je na hranie" a spusti vreskot. Rada si umyva ruky, tak ju nechavam dlhsie nech sa umyva, a potom poviem, ze je cas ist a zastavim vodu a zacne vreskot. A takto to ide od rana do vecera. V noci zacala blbo zaspavat - trva jej to aj hodinu a pol a napriek tomu ze som tam s nou, tak jej UAAAA je tam aj 20x kym zaspi. Je najedena, prebalena, chce spat - davam ju v ten isty cas a viem, z je cas na spanok - vidim to na nej. Ked jej poviem nech prestane kricat ze sa nic nedeje tak spusti jakot az prechadza do amoku 😢 dokaze vrieskat aj 45 min. 😔 pridem si uplne neschopna.
@eanie skus ju ignorovat....viem ze je to tazke , moj chlap sa vzdy cuduje ze mi vreskot nevadi, vadi kolkokrat by som ju vyplieskala ale to si len myslim nikdy som ju ani necapla....dnes som ju odniesla do izby ked vrieskala....a ked idme spat a spekuluje hoci je unavena ze ledva vidi tak vtedy ju tiez ignorujem som ticho necicikam nenapominam nic, zo zaciatku mala dost velku vydrz a teraz pochopila , ze ma smolu i ked obcas skusa tiez jedna radost...
No na nas to prislo uz teraz a je to na netvy naozaj hrozne nieco .... dufam ze to rychlo prejde lebo pojdem asi jan psychiatriu ...
@ruzovazahrada ahoj, no, tak neviem ci ta potesim, ale moj syn ma uz 4 a pol roka a robi to stale, ja som uz na prasky, sice sa uz prestal hadzat o zem, nacase! od dvoch rokov! ale ma tak zvucny hlas ze priznam sa vacsinou dostane co chce aby uz prestal.
posledny mesiac chodi v pancuchach a v tricku do skolky, vdaka bohu za auto! pride mi viac tvrdohlavy a panovacny, nepomaha nic z tychto rad co som si tu citala, tak tvrdohlave dieta som este nevidela ako mam ja, skusali sme vsetko a vdaka bohu moj muz ma pevne nervy, co sa o mne uz povedat neda, uz ja sama beriem magne B6, aby som maleho nemusela pchat nejakymi sirupmi, ale ked mam slabu chvilku tapam po radach ako dalej a len dufam ze hadam do tych 5tich rokov to prejde.
zelam tebe aj ostatnym mamickam co to citaju pevne nervy a hovorit si ze hlavne ze mame zdrave deti 😉
@sesijane nas bol tiez dost vytrvaly, teraz bude mat 6 zachvilu a je to coraz lepsie. Zle to byva vacsinou,ked sa zle vyspi (co zas chapem aj my sme podrazdeni,ak sa zle vyspime,ale tak zas uplne tolerovat sa to neda) alebo pred chorobou.
No prenikavi hlas - aj nasi maju,nemysli si. Tvoj vie,ze mu vyhovies,aj ked len niekedy,ale vyhovies a on to vie,tak skusa,ved ty podlahnes. Priznam sa,aj mne sa stane,ked som tiez moc unavena,ze nemam chut ten krik pocuvat a ustupim (chyba),ale snazim sa,aby sa to nestavalo pravidlom,fakt uplne vynimocne,akoze som zmenila nazor.
No na 95% radsej vydrzim jej krik a ked daco chce,tvarim sa,ked krici,ze jej nerozumiem,co mi vravi a snazim sa byt pokojna. Ono je to narocne,lebo clovek je unaveny z prace a teraz este riesit tieto situacie,je narocne a nasa mladsia,ako zacala chodit do skolky,sa stala problematickou,tiez vela jaci a chce si vydupat krikom a capanim a pod. Aj vcera sme to mali. Ona vie poprosit,no ked je uz unavenejsia,tak je to s nou tazsie - i ked tu badam urcite zlepsenie,ako si privyka na skolku. Bude mat 4r.
Prosto musime byt milo neustupni a neprikazovat,skor davat na vyber z pre nas vyhodnych moznosti.. Akurat citam (som chora doma) opat knihu Dieta ako vyzva,tie rady su tam celkom zaujimave - dosiahnut spolupracu,nie bojovat o moc len prikazmi.
A s tym obleckom? Tak ked v tom chce chodit,ok,ak si k tomu lahostajna,ze ta to nestve,jeho to lahko prejde.
Kedysi mala sama robila to,ze ak sa nastvala,tak sama odisla prec,aby sa utisila -sama to povedala,ze sa ide utisit. Teraz to uz nejde,ale napr. sa pri takom zachvate pride sa pritulit,co zas maly nie,on sa potreboval upokojit sam. Cize na kazdeho aj u nas platilo nieco ine.
Ono vraj aj nervova sustava sa vyvija do 5-6rokov,takze nasledne by malo byt lepsie. No zas vraj potom nastupuje nejaka kriza 6rocnych,ze zacinaju byt viac papulnati. 🙂,tak si vyber.
A veru,hlavne,ze su zdravi (no,teda nas byva teraz casto chory a doma zavrety,cize zas kopec energie,ktoru musi vybit a aj vtedy je zlostny.)
@sesijane robí si s tebou čo chce preto, lebo ako sama priznávaš, dosiahne to, čo chce, len aby bol kľud. Tvojím cieľom je, aby bol kľud, nie aby tvoje dieťa zistilo, že jeho rev nie je prostriedkom na to, aby získal nejaký predmet, alebo nejakú výhodu. Máš to teraz ťažšie o to, že on si už zafixoval, že sa to takýmto spôsobom dá. &prečo by to teda nerobil? Rada je jediná, ignorovať jeho rev, kľudným hlasom mu povedať, že revom nič nedosiahne vydržať. Upozorňujem ťa, že to bude teraz oveľa zložitejšie a bude to trvať oveľa dlhšie, ako keby si takto reagovala pred dvomi rokmi. Tvoje dieťa je teraz totiž zmetené z toho, že niekedy revom niečo dosiahne - pri tebe a niekedy nie - pri manželovi. Okrem toho, ak ti minule praskli nervy po desiatich minútach revu a dala si mu to, čo chce, tak si buď istá, že teraz bude revať ešte dlhšie - veď to minule na mamu zabralo. No žiadny iný recept neexistuje, iba jasne stanovené hranice a dôslednosť. Ak si raz povieš, že jeho revu nepodľahneš, musí to platiť VŽDY, či si doma, v škôlke, na verejnosti (na poznámky premúdrelých okoloidúcich sa vykašli). Ak s tým chceš niečo robiť, toto je riešením. A že chodí do škôlky v pančuchách a tričku? To myslíš vážne, že s tebou takto cvičí? 😠 😠 😠 😠 😠 Vieš si predstaviť, čo bude o pár rokov? Zabudni na to, že by to prešlo samé od seba....päť rokov nie je žiadnou magickou hranicou, hranice musíš určiť ty sama.
Timea7@najradšej sa mudruje takým co to nezažili alebo mamičky riadene knižkami, to poznám, no keby si ty bola v situácii akej sme my inak by si hovorila, to ze od 2ch rokov ma vzdor a tvrdohlavosť som tomu aj pripisovala, no teraz sme predávali byt a sťahovali sa do domu, my dospelý mame z toho stresy a sme unavení a co take deti aka to musí byt pre nich zmena. Ano vyhovela som mu , nie vzdy ale ked to bolo neznesiteľne, ked sme museli bývať u rodičoch týžden lebo sa nam nedala spojiť sj praca, deti stahovanie, a kedže som nechcela aby mojich rodičov porazilo a aby prežili bez ujmy poľavovala som mu, ja nehovorím a uz vobec nepoucam tu mamičku co sem písala, iba som vyjadrila svoj názor a svoju situáciu a to ze sme ho vliekli v pyžame do skolky ano predstav si, a ziadne milé slovo, keci, blaboly ani krik nepomohol a kedže si nemôžem dovoliť prísť o pracu nemala som 3h na presviedčanie isiel do skolky na silu v pančuchách, NEPOLAVILA SOM no mrzelo ma to celu smenu po tom. Stale je to len dieťa a v dnešnej dobe by mamičky chceli mat uz v 5tixh rokoch mudrlanta co vie pomaly hláskovať svoje meno, nehovorím ze to mam ľahké no aspon ma detstvo a nejdem podľa tabuľky co a kedy a ako by sa uz malo zachovať.
@sesijane prečo si každá mamička, ktorá má takéto dieťa myslí, že ani jedno okrem jej nikdy neskúšalo matkinu trpezlivosť? Máš pocit, že ostatné deti neprechádzajú obdobím vzdoru? Že nám ostatným deti poslúchli na slovo a nikdy neskúšali revať, hádzať sa o zem? Niektoré je vytrvalejšie, iné menej, ale hranice skúšajú posúvať všetky, patrí to totiž k ich prirodzenému vývinu. A riadiť sa knižkami? Moje dieťa je dospelé, máš pocit, že pred dvadsiatimi rokmi boli nejaké knihy, kde by si sa dozvedela, ako zvládnuť obdobie vzdoru a nezblázniť sa? Neexistovali, ja som si vždy ale spomenula na moju babku, veľmi múdru ženu, ktorá mala šesť detí, medzi nimi dvojičky, ako by reagovala ona, aby sa v tej rodine dalo fungovať a nezbláznila sa.
Tu vôbec nejde o to, že mamičky by chceli mať už v piatich rokoch mudrlanta, ktorý hláskuje svoje meno, v piatich rokoch deti bežne čítajú a píšu, nie je to nič výnimočné, ale ani to neznamená, že takéto dieťa skončí vysokú školu s červeným diplomom, týmto sa ja vôbec nezaoberám, Ale vo veku piatich rokov už by malo zvládať svoje emócie a nevynucovať si všetko krikom. Ja som sa nikdy žiadnymi tabuľkami neriadila, ani neviem, že existujú, viem len to, že keď dieťaťu nestanovíš pevné hranice a nebudeš na nich trvať, tak bude mať obdobie vzdoru desať rokov a potom plynule prejde do puberty. Ja sa nesnažím mudrovať, ja som snažila ti pomôcť, v podstate mi môže byť úplne jedno čo tvoje dieťa stvára. Neviem, prečo tu píšeš o tom, že si nemala tri hodiny na presviedčanie, prečo by si ich mala mať? A na čo? V podstate je dobre, že si ich nemala, lebo si bola donútená reagovať najlepšie ako si mohla. Je to len a len na tebe, ako sa tvoje dieťa bude správať. Sama píšeš, že si mu poľavovala, tak vieš, kde si robila chybu. Jasné, že sú záťažové situácie, ako si spomenula - sťahovanie, ale netrvajú večne. Píšeš, že muž má pevné nervy, ty si tá, ktorá mu skôr povolí, ale tým len predlžuješ čas, počas ktorého bude s tebou cvičiť.
Ahojte. Prosim poradte . Ja uz neviem vo mam robit s tym mojim synom . Má 2 roky a 2 mesiace a začal byt hnusný na všetky osoby ženského rodu. Teda okrem mna 😀 sme vonku a ked sa mu príhovori hocijaká žena tak jeho odpoveďou je zvuk jedovania sa . A takto je to uz asi 2-3 meciace . Ale na chlapov nie nechápem .... Aj na moju maminu sestru proste na všetkých ked zbadá sa hned jeduje . On este ani nerozpráva dokopy nic , len od dvoch rokov začal po čínsky ze mu nik nerozumie . Začalo to asi ešte začiatkom zimy začal byt taký najprv len na jedno jeho sebarovné dievča z ulice co sa dovtedy kamaratili . Sem tam sa začal jedovat ked ju zbadal a ona začala plakať vždy a on este doprieku jej to robil ... A trvá to doteraz . Este ju len zbadá uz sa jeduje a naopak ona zbadá jeho uz plače . ... Nekonečný príbeh dookola .... :( som uz s toho zufala . Uz aj na mamicky deti co chodíme von je taký ale na chlapcov tých mamičiek a jedno dievcatko nie . Uz som sa ho snažila aj ignorovať , aj vysvetľovať mu aj dostal uz dobre po zadku aj po ústach vôbec nic nepomáha ..... Ale ked sme vonku sami vtedy je vsetko v poriadku . Preco to robi ??? Minule som si uz aj dobre porevala co som bola vytočená co mi vonku scénu urobil mi aj ľúto prišlo aj som sa hambila za neho .... Ja uz neviem ako na neho a neviem vôbec preco to robi . Alebo aj ked neni po jeho a nedovolím mu ísť tam kam chce tak zacne nervacit pišťať vrieskať ako zmyslov zbavený .... A teda hlas ma za 10 siatich .... Poradte co mam robit aby s tym prestal ...
@zuzuk22 najmä vždy mysli na to, že v jeho veku nie je takéto správanie ničím neobvyklým, aké hanbenie sa za vlastné dieťa? Na prípadné poznámky mudrlantov sa vykašli, nereaguj na ne. Tvoje dieťa prechádza búrlivým obdobím, každé ho zvláda po svojom. Prečo tak reaguje na ženy a dievčatá, netuším. Ale reagovať na to tak, že mu dáš po zadku alebo po ústach? To hádam nemyslíš vážne....sama vidíš, že si tým nedosiahla vôbec nič. Ak sa jeduje, keď zbadá dievča z vašej ulice, obmedziť kontakty na minimum. Ak to nejde, alebo to robí na iné deti, alebo ich mamičky, tak mu povedz, že sa ti nepáči, čo robí, že si z toho smutná...Ak bude v jedovaní pokračovať, tak mu to zopakuj s tým, že ka neprestane, idete domov. Tretí krát už nehovor nič, odchod domov. Snaží sa presadiť si svoje, to je všetko, robia to všetky deti, niektoré s menšou, niektoré s väčšou razanciou. No ak budeš dôsledná a nikdy nepovolíš len preto, aby prestal jačať, alebo aby bol pokoj, tak s tým prestane. Musí zistiť, že jeho správanie, ktoré je neprípustné, bude mať za následok odchod domov. Buď pripravená na to, že neprestane zo dňa na deň, to by bol asi zázrak, ale ak budeš dôsledná, ak zistí, že si pišťaním nič nevymôže a že ak sa bude jedovať, nasleduje odchod domov, prestane ho to baviť. Takto musia k nemu pristupovať všetci dospelí v rodine. Držím palce.

@ruzovazahrada presne toto isté máme aj my, dcéerka má 2,8 mesiaca a to čo si napísala presne sedí aj na ňu, viem že príspevok je už starý, ale povedz , poraď čo ti nakoniec na ňu zabralo? ako si si s nou poradila? chodí 2 mes. do jasličiek a budúci mesiac ide do škôlky, dúfam, že cez vianoce to dostaneme nejako pod kontrolu
pani učitelky sa na ňu sťažovali , že sa veľmi zmenila, včera sa im od trucu aj pocikala aj pokakala, otras