Odlúčenie od bábätka na pár dní
Baby, mam dilemu, a rada budem počuť vás názor alebo skúsenosti. Boli ste už odluceny na par dni od babetka mladšieho ako rok? Ako ste to brali? Ja mam možnosť ísť na tri noci s priateľom na dovolenku v máji, ktorú vyhral v praci. Malý bude mať skoro 6 mesiacov a prišla by k nemu moja mama, bol by v domácom prostredíen s nou veľa času netrávi zatiaľ. Myslite ze mam ísť alebo radšej nie? Známi mi tvrdia ze také malé dieťa bude síce cítiť ze tam niesom ale nebude to prežívať tak ako trebárs ročne alebo dvojročné dieťa. A trochu mam aj strach ze sa mu môže narušiť systém alebo co ak mu budem predsa len chýbať a bude stále plakať? Co keď nebude ku mne potom chcieť ísť.. Áno viem ze sú to len 4 dni 🙂) Na druhej strane je to asi jediná příležitost ist takto niekde len s priateľom a aj si oddýchnuť.. Díky za všetky tipy 🙂
@evana11 Práveže nová, tá stará to chápala.Deti k babke a ide sa preč.
@qidko ja som to nemyslela v zlom ale ja by som to nemohla spravit... A keby uz vzala by som ho zo sebou.. No nehnevajte sa teda to bol len moj nazor. Hovorim to preto lebo nemam stym dobru skusenost aj ja som mala dieta u rodiny na varovke a ked si volali do roboty co sa stalo len sa mi nohy podlomili a ostalo mi zle ale nechcem to tu riesit niektore veci nemusia vediet vsetci odtedy som opatrna..
Nesla by som ani na jednu noc od tak malinkeho babatka.. Urcite by som sla jedine s babatkom, pripadne ak sa da financne doplatit babke pobyt a moze byt s babom kym zbehnete do sauny a podobne. Tento utly vek je velmi citlivy, aj ked navonok sa zda ze to s nimi nic nespravi. Deticky vyrastu velmi rychlo, tych dovoleniek bude este habadej 😉
Díky baby za všetky názory! Ešte to zvazim ale keďže je to jedinečná príležitosť, verím mojej mame /a možno by došla aj sestra /, plus by mali všetko rozpísané, možnosť načerpať energiu pre mňa aj pre priateľa tak sa skor prikláňam k tomu aby som išla 🙂 malý si to asi bude uvedomovať ale ako som spomínala asi ťažšie niesť keď bude ešte starší..
Ja osobne by dom nesla. Ale nebudem ta tu krmit recami typu nezodpovednej matky, ze dieta to bude zle znasat..... Ked ty si myslis, ze to zvladnes a budes sa vediet uvolnit a nemysliet vkuse na drobca, tak chod. To ze sme matky neznamena, ze nam skoncil nas zivof a musime byt sustredene iba na deti. Pokial mame uplne doverujes, tak to zvladnete vsetci. Aj mama, aj ty aj dieta. Nerada porovnavam nase detstvo z 70-80 rokov s tym dnesnym, ale kolki z nas boli od pol roka v jasliach.... Dnesna spolocnost sa niekedy az prilis zaobera a rozobera do detailov co je vhodne pre deti, a kedy.... Od bio stravy, cez ockovanie, po super jazykovu skolku....
@evana11 Pre dieta do jedneho roka je dolezite, aby jeho vztahova osoba /najdolezitejsia osoba/ bola stale s nim. Tak ziska tzv bazalnu istotu, teda istotu, ze svet je bezpecne miesto, milovana osoba je tam vzdy pre neho, aby naplnila jeho potreby. Ak milovana osoba zmizne, moze stratit chut emocionalne sa viazat na ludi, lebo ho mozu svojim odchodom zranit. Svet je nebezpecne miesto v jeho hlavicke a moze bud dojst k tazkej separacnej uzkosti, znizeniu sebavedomia alebo k nechuti spoznavat vonkajsi svet /az apatia/. Poznajuc tieto fakty z psychologie by som od dietata na par dni neodisla kvoli, prepac, akemusi Londynu. Nestalo by mi to za to riziko. /Hadaj preco deti z decakov, kde vztahove osoby miznu kazdych osem hodin, maju take problemy nadviazat kontakt v novej rodine akebo celkovo v zivote/.
Skuste tu cestu odlozit. To je moja rada.
Myslím si že staršie deti by to skôr pochopili ale mať možnosť ísť čo i len na deň dva vypnúť šla by som 🙂 potrebujete aj vy svoj čas s partnerom pre seba 🙂 len aby vám viac nebolo smutno ako drobcovi hehe 🙂
@charity A ty máš deti, keď vyprávaš také kraviny? Veď to dieťa nedá k cudzím, ale svojej mame!
@evana11 a v com je stara skola horsia ako nova? @eefka dala len najavo,ze je.pre.nu rodina dolezita ako celok...to sa.v dnesnej dobe uz.len tak nevidi a je to.skoda.a je.to.velmi smutne.....deti.su casto uz.len modny.doplnok v.prvych mesiacoch zivota a potom,ked.uz.ide.do tuheho,tak uz.su ma tarchu...jasne,zeaj na partnera.si.treba najst cas,ale nemusi to zahrnat.niekolkodnove odlucenie.od.babatka...
@evana11 zariaď sa podľa seba a nepýtaj sa cudzích ľudí 🙂 niektorí povedia choď a uži si to, iní ťa budú opľúvať cez monitor ...
ja osobne na tom nevidím nič zlé, pôrodom sa tvoj osobný život nekončí a krpec nech má vzťahy aj s babkou, tetou, sesternicou, širšou rodinou, nie sa do 30 maminej sukne držať 😀 resp. u niektorých sa prvých 5 rokov deti držia maminej sukne, potom ďalších 25 rokov matky nevedia pustiť detské nohavice a potom tu máme nekonečno ľudí 30+, ktorí už nie že chcú alebo nechcú, ale nie sú schopní sa osamostatniť...
Viem ako sa citis lebo ja sama som od mojho syna bola prvykrat odlucena ked mal skoro 2 roky, aj to kvoli tomu ze som isla rodit jeho mladsieho brata takze inak sa nedalo 😀 , boli to len 2 noci v porodnici ale znasala som to tazko.
Moja rada, je dobre si zvykat na obcasne odlucenia, ked mate tu moznost a mate babku a dedka po ruke a su ochotni k nemu prist. Ved to je pre nho len dobre, bude doma, s milovanymi starymi rodicmi. My sme taku moznost nemali, byvali sme daleko od rodiny.
Takze chod, uvidis ze si uzijes, oddychnes, jasne ze ti maly bude chybat ale ver tomu ze jemu bude dobre s babkou a dedom a budes mu chybat menej ako keby bol starsi, a hlavne takato mini dovolenka vo dvojici velmi prospeje vam dvom s manzelom. 😉
@evana11 Mam 2 malych krpcov a v pohode sme si s manzelom robili cas aj pre seba. Dokonca som celu MD pracovala a obcas som isla aj na SC na par dni 😀 😀 😀 Absolutne nic sa nestalo, ziadne odlucenie sa nekonalo. Kedze o deti sa mi vzdy starali rodicia, ktorym bezvyhradne verim, bola som absolutne v klude a napr.wellness pobyt som si bez problemom uzila. A to nepisem, ze som deti kojila viac ako 3 roky...ked som vedela, ze idem prec naodsavala mlieko do mraznicky a bolo navarene 😅 😅 😅 Dokonca som stravila dhsiu dobu v nemocnici (onkologicke ochorenie), vsetci mi tvrdili, ze urcite pridem o mlieko, deti sa mi neprisaju a pod. a nic sa nestalo, deti sa v pohode prisali, mlieko sa doplnilo a to som ich nekojila skoro mesiac.
Takze ak mame veris, podla mna kludne mozes ist. Ako som pisala, my dokonca chodime na kratsie pobyty bez deti cca 2 do roka, raz do mesiaca sa snazime mat vecer pre seba s manzelom bez deti 😎 Nic zle na tom nevidim, ked je moznost preco si neoddychnut a aj pre deti to je dobre, nie su na nas tak strasne fixovane...
@juhseverzapad To, co radim, aj zijem. Precestovala som svet. Ale nie v case do prvych narodenin. Vtedy som bola od dietata len lezat v nemocnici.
@evana11 my vela cestujeme, no bez dietata by som nikdy nesla, bolo by mi strasne smutno 😒 a pokazilo by mi to celu dovolenku. Moja rada: zober aj mamu s babatkom vedla do izby (s muzom si oddychnete a nebudes sa cely cas strachovat).
@charity To je každého osobná vec, ale tá najlepšia je : nezanedbávať partnera
Ak je babatko na tvoju mamu zvyknute a ty jej doverujes, isla by som. Ved zase nejdes na 2 tyzdne
Zakladatelka temy!!! Nepočuvaj dristy o tom, ze matka ma byť 24/7 nalepena na dieťati, nenechat ho ani minutu same a podobne. Nie si len matka, si aj ,,partnerka,, dcera, kamaratka....ved to dieťa je stebou viac menej non stop. Potom tu mnohé vyplakavaju ako chlap sedi za PC, pripadne oslovuje kolegynu lebo oni si chudence nevedia najst ani trochu času na neho, na spoločne straveny čas, rozhovor, milovanie atd...lebo s dieťaťom boli ,,len,, 23 hodin a nie 24. Potom tu mame same rozvody, rozchody lebo pary nemaju čas na seba a na to aby pracovali na svojom vztahu.
Inak viete ako sa hovori ze deti vam jedneho dna vyrastu a odidu ale manzel ostane takze netreba zabudat aj na neho.
Ked je prilezitost a nikomu to neublizi tak nevidim v tom problem.
@charity a keby,ako tu uz niekto pisal,muselo ist dieta do jasliciek od 1/2 popripade 3/4 roka?to si ma matka takeho dietata ,,hodit slucku,, lebo s nim nebola do roka doma?cize je zla mama?
@whitecat666 trepat babku s dietatom do druhej izby? Ved to je ako za trest, to si nikto z tej stvorice neoddychne!
@sardinka335 uplny suhlas!
@warholette no tak to samozrejme zalezi aj od vztahov v rodine... Ak si leziete navzajom na nervy tak to urcite nebude dobra volba 😉 .
U mna to funguje lebo ja mojej mame plne doverujem, viem, ze jej mozem povedat ako si co predstavujem a spravi to tak. Nestara sa do nas a nie je na nas pocas dovolenky nalepena (spravi si s detmi program sama, uziva si to s nimi a ja viem, ze su blizko a v dobrych rukach). S muzom si mozme zatial uzit tamojsiu atmosferu (a venovat sa jeden druhemu) bez toho aby som trpla.
@charity radsej raz od dietata na 4dni ako od pol roka ci skor do jasiel.
@evana11 ja osobne by som sice nesla,ale ak ste s tym uzrozumeni tak ok.
Ja som musela ist na operaciu (4 dni prec),ked mala mala necelych 7mesiacov. Bola s nou moja mama,na ktoru bola od prvych dni zvyknuta,2r.bracek a moj partner. No mali to veeelmi tazke s nou. Maly bol v pohode,mala nie. Ale nejak to prezili a prezilo aj dojcenie, strata mlieka sa nekonala.
Je to na vas,ako vidis,nazory sa roznia,ale je to cisto len a len vasa vec. Dolezite ale bude,aby si babo na babku viac zvyklo a aby bol zachovany jeho obvykly rezim.
@warholette oddychne. My sme chodievali dokonca 8. My 4,nadejni svokrovci a nadejni svagrovci.
Aspon sme sz okupali v mori aj spolu len my dvaja alebo sme sli naraz na masaz. Alebo si chvilu v klude polenosili na lehatkach.
Ale chodime aj len my 4.

ja by som nešla. Mne bolo ľúto keď som chodila do školy a syn ostal doma a ja som ráno išla do školy. No ale poznám maminku čo nechala doma 2 malinké deti a išla s materou na dovolenku na 2 týždne. Po 2 týždňoch ku nej deti nechceli ísť....