Odplienkovávanie dvojročnej dcérky
Dobry den
Moja dcera mala v aprili dva roky. Snazila som sa ju davat na nocnik ale vycikala sa len po vela vypiteho cajiku a ked tam dlho sedela. Snazim sa uz od roka a pol. Nechcela si nikdy dat nohavicky.vzdy ked som jej ich obliekla alebo spomenula zacala plakat.dcerka je celkovo taky placko.poradite mi prosim? Mam dat na ostatnych ze to uz mala vediet davno tak ju do toho tlacit alebo to nechat na neskor ako to ja citim,len sa bojim ci nebude neskoro dakujem
@kristinkahugo moja mala v januari dva roky a myslim, ze v maji alebo v juni sme zacali oducat 🙂 najskor musi pochopit, co to vlastne cikat je 🙂 mojej som povedala aby sa vycikala a kukala ako sova, ze co od nej chcem 😀 dala som ju do vane nastojaka ( mame rucku na drzanie namontovanu na stene) a pri sprchovani zacala cikat. Tak som tam robila opicky ze huraaaaa Monicka cikaaaa a ona rehoty a potom sa pytala sama cikat do vane 😀 a ide leto, nohavicky jej nemusis davat 🙂 doma jej kratasky stacia a skus s nou vybrat nejake 🙂 mojej sa strasne pacili s mickey mouse-om 🙂
@kristinkahugo dakujem za prispevok,ja sa snazim ju davat od roka a pol ale nie kazdy den skor aby si zvykla na serblik takze nue som z tych matiek vo davaju skoro na serbel.
@lilimoni dakujem,no dnes som ju skusila dat len do satiek a bez gatiek ale nedavno bola chora a este chcela ist aj na piedok tak som isla s nou do izby a ako pises ze vyber si gatky,vybrala si modre a dali sme ich a zacala strasne plakat... Citim sa ako neschopak. Asi sa moc naviazala na tu plienku..ale dakujem skusim to s tou vanou, 🙂
Inak ani jedno moje dieťa nemalo nočník. Jednoducho ho nechceli.potom som dala redukciu na wc .
@lulistek dieťa to musí pochopiť. Nie ho reflexne natrénovať ako psíka. Vycikáš alebo vykakáš sa do nočníka, bude odmena.Môj najstarší syn bol odplienkovaný, keď mal 2 a pol roka, išlo to behom týždňa, čo bol cez deň bez nehody. Nočnú plienku si potom po pár týždňoch zložil sám a odvtedy sa nikdy nepocikal. Prostredný mal 2 roky a 8 mesiacov, odplienkovaný behom 3 dní, po mesiaci zrušená aj plienka na poobpoobedňajšie spanie, na noc ešte plienku má.
Viem, že Ťa trápia reči rodiny a iných mamičiek, že taká veľká a ešte má plienky. No a? Tak má. V pätnástich ich nosiť nebude. Netlač na ňu, len preto, že okolie tlačí na Teba. Na nich sa vyprdni. Ty si poznáš dcérku najlepšie, vycítiš, keď bude pripravená. Lebo Áno, veľa mamičiek sa chváli, že ich dieťa je už od roku bez plienky, ale to nepovedia, že sa ho stále vypytujú, či mu netreba ísť na záchod, stále ho posadzujú na nočník, sem tam si cvrkne. Ja som (teraz pri prostrednom) na to pri troch deťoch čas nemala. Syn sa pýta sám, s dostatočným predstihom, takže aj keď cestujeme, môže byť bez plienky. A na záchod ho vie posadiť aj najstarší syn.
Takže za mňa rada, nenúť ju, hlavne keď je taká citlivá, počkaj pár dní /týždňov, v lete sa to určite podarí. Držím palce!
@lulistek ja som inak tiez počúvala od babičiek sak je teplo ved ked sa pocika to nič. A bolo!!!mala sa pocika a chytila taký stres a som si povedala, kašlem na to som rada ze existuju jednorazové plienky. No a dnes ma 8 a syn 2,5 a ked mi radia ako na to tak ich nechám nech sa vyrozprávaju. 😊
@liebling98 velmi pekne dakujem za prispevok.mas pravdu. Dakujem
@kristinkahugo ano tiez mas pravdu. Len staci ze trosku clovek o sebe zapochybuje a mam pocit ze som chcela uplne neschopna.pritom mala je super,kresli od roka,uz skoro vsetko vie povedat ale kazdy riesi len tieto zakladne veci chodenie serbel uspavanie..a neznasam porovnavanie,ved kazde dieta je predsa original
nuz tak neviem preco mi to neodoslalo tak este raz skratene...moja mala v aprili tiez dva roky a ma este plienku....na reci uz nereagujem...vo vela veciach je vo vyvine omnoho vpredu (podla tabuliek) ale cikanie nie je nasa silna stranka.....obcas si sadne aj sama ale malokedy sa podari....pytam sa jej ci chce a ked povie nie nenutim...povie ze cika az ked uz sa pocikala....a ked kaka ide do inej izby to som sa napocuvala ked viem ze ide kakat preco ju na nocnik neposadim...parkrat som urobila a vies co sa stalo kakanie sa uplne zabrzdilo a vykakala sa az obden....
moc som ti sice neporadila ale nie si v tom sama takze nie vsetky deti v tom veku uz chodia na nocnik....a co mame 2jrocne deti v okoli asi 4 este vsetky maju plienky...
Deti netreba tlacit 🙂 ja som z toho malej spravila srandu, taknsa jej to pacilo ale nikdy by som ju netlacila na serblik 🙂
@lulistek ja som to počúvala od svokry. A to som dcéru mala na 31 a syna na 37. Hlavne ze môj muž bol od 9tich mes. v jasliach ved tak to bolo ja nevravím, ale nech mi neradia ked oni deti neučili na hajzel!!!a presne to som pochválená nebola za to ze od roka apol jedol sám , rozpráva, vie farby a pod. Kašli na to . Ale chápem ked ti to niekto pripomína máš nerv.
@kristinkahugo och aaano 🙂 toho som sa napocuvala aj ja 🙄 ked som ju kojila a nedavala som jej cas, som ju ohrozovala dehydrataciou a ako ich 6 tyzdnove deti pili ovocne stavy a dvojmesacny gulas papkali a taaak si pochutili 🙄 ja som jej dala dole plienku, nech vetra prdelku 😀
Moj ma 2,5 roka a do skolky mame uz len 3mesiace a stale ma plienku...neviem kedy ho naucim na nocnik... ☹ skusala sim uz parkrat, ale on si nechce dat dolu plienku...len ked ho sameho napadne, ale potom mam vsetko ocikane, lebo na nocnik nestihne
Podla mna nie si neschopna 🙂 si normalna maminka moj syn mal 2r aj 6 mes ked sa naucil behom 2 dni sa sam pytal cikat teras uz ma 12 rokov dcerka mala aprili 2 roky ako tvoja a este nosi plienky niekedy sa vycika niekedy nie nenutim ju zbytocne budem stresovat tak to nie.Mne ties susedky uz mala byt bez plienok no a?ved bude vobec sa necitim neschopna,ked pride cas tak urcite nebude nosit plienky.Ties cakam na teplucko aby si odvikla odnych aby chodila hola len satickach doma a vonku saticky a gatky a minimum 6ks kabelke na vymenu🙂🙂 ver tomu ,ze si dobra matka nevsimaj si inych ty poznas svoju dcerku najlepsie🙂 drzte sa nech uz su plienky prec 🙂🙂
@lulistek daj jej cas.. Syn sa odplienkoval vo veku 2,5r.behom 3dni...dcerka sice sama odmietla plienku vo veku 2r.,ni nasledne 3,5mesiaca som utierala mlacky,bolo to 50:50..po uraze zubkov sa zatala a mala 2mesiace pred 3.narodeninami,ked son spravila dalsi pokus a ten uz bol uspesny... Moj muz ostal bez plienok vo veku 3r. A co? Na inteligencii mu to neubralo a v dalsom zivote neovplyvnovalo.. Nie kazde dieta je pripravene byt bez plienky v roku..
@poisonblu neboj , on sa naučí sám. A ked bude v kolektíve uvididis ako to rýchlo ide. Aj nas ide od septembra. Pri prvom som tiez stresovala a teraz pri druhom to ide nejako samo. 😊😊
Ak to nejde podobrotky, nasilu ju nenut a skus este pockat, evidentne nie je pripravena... Na mna tiez vsetci tlacili uz od dcerkinych 20 mesiacov, ze by uz mala cikat do nocnika, ale ona absolutne nespolupracovala, ked som ju skusala dat, tak som ju nechala tak, kym nebude pripravena. Prilezitostne som ju skusala posadit, no k nicomu to neviedlo. Teraz ma 2r 9m a len cca pred 3 mesiacmi sa obcas (max. 3-4x do tyzdna) vycikala, potom to uz bolo castejsie a ked som videla, ze uz sa nocnika neboji a spolupracuje, tak som ju zacala nechavat doma bez plienky a nocnik poruke v obyvacke a ked jej bolo treba treba, tak sa posadila a vycikala... Asi pred mesiacom sa zacala pytat na wc s redukciou a tyzden na to uz bola bez plienok uplne, este davam na spanie, no aj tak je vzdy sucha, tak o chvilu uz zrusime aj to, lebo ona sa aj v noci zobudi a vypyta, ked jej treba... Akurat na kakanie pyta este plienku, no verim tomu, ze aj to prejde, tak ako sa zacala pytat sama cikat, zacne sa pytat aj kakat... Takze ja som za to, do nicoho nenutit a pockat, kym nebude dieta pripravene, u nas to potom islo hladko 😉
podľa mňa, keď je dieťa pripravené, ide to samé. My sme skúsili, keď mala dcérka 2 roky. Keď sa za deň 7 krát pocikala až do ponožiek a ani ju neťuklo, že sa má vypýtať, tak sme to nechali tak. Skúsili sme o 3 mesiace neskôr a odplienkovala sa hneď, skutočne, za prvý týždeň mala snáď jednu nehodu, čo nestihla dobehnúť. Inak sa krásne pýtala.
Nie som za to posádzať dieťa na nočník a snažiť sa ho tam udržať nejakými aktivitami, hračkami, čítaním knižky. Moje dieťa na nočníku sedelo dokopy asi 3 razy (z toho asi 2 krát v gatiach), keď sme ju odplienkovali, od začiatku sme používali redukciu na WC.
Ahoj, ja by som ti poradila s tymi nohavickami,tak ze ich schovaj do gati a oblec ich naraz s nimi, mne maly robil toto iste ze plakal, ze ich nechce a tak som ho takto osalila a zabralo hned 🙂 a este aj to pomohlo,zr ma na vsetkych potlac auticka, tak sa tesil z toho 🙂 .
podla mna pride ten spravny cas, syn mal 2,5 roka , ked sa sam prvýkrát vycural do nocnika a od toho dna nemal plienku ani cez de ani v noci. proste , ked zistil, ze sa da curat inde ako do plienky, zapacilo sa mu, a ked som mu na noc chcela dat plienku, stale si ju dal dole.
@sense dakujem za prispevok, tvoja mala je presne ako moja, tiez som ju raz ci dvakrat skusila vyzliect ked uz kakala a podla by vykakala este viac keby som ju nechala normalne dotlacit. pre mna su velke pokroky ze uz cika tak narazovo ze si precika plienku a ma mokre gate ze jej to vadi alebo mi povie ze cikala, kakala. dakujem
Pockala by som. Su deti, ktore su v pohode odplienkovane v dvoch rokoch, zatial co pre mnoho inych je to priskoro. Vystresovana mama ma pocit, ze zlyhava, babicky zacudovane krutia hlavou, co to, ako to je mozne, taky velkac v plienkach na hanbu sveta. Mam pocit, ze tato odplienkovacia mania dvojrocnych deti pochadza z cias, ked mali zeny jedno dieta za druhym a pracne museli prat latkove plienky. Dnes na to nie je absolutne ziadny dovod.
Ucenie na zachod ma byt nenasilne, hravou formou, dieta z toho ma mat radost. Robit to nasilu a v case ked dieta nie je pripravene narobi viac skody ako osohu, a z celeho odplienkovania sa stane neprijemna skusenost a strasiak.
My sme mali nocnik tak aby bol na ociach, v obyvacke 🙂 Dcerka vedela na co je. Davali sme nanho macka, babiku. Citali sme knizku o chodeni na zachod (neviem ci aj na Sk dostat), dcerka ju zboznuje a doteraz ju chce pred spanim niekedy citat. Niekedy ked som sla ja na zachod, dala som jej nocnik vedla misy a sedeli sme spolu 🙂 Velka sranda. Nocnik som jej nukala, ale nenutila. Bez slz, bez stresov bola cez den odplienkovana ked mala 2 roky a 8 mesiacov. Plienku na noc mala tusim do 3.5 roka. To som ani neriesila, jedneho dna povedala, ze uz je velka a ze ju nechce. Takze klud a dobre mienene rady jednym uchom dnu a druhym von.
inak mna k tejto teme napadli aj ine veci preco som pre rodinu divna....moja dcera este pred nedavnom pijavala mlieko aj v noci, paneboze co som sa napocuvala ako je rozmaznana , ze to len vymysla a nepotrebuje...a pod...zo dna na den prestala mlieko pytat.....takisto co sa aj spania tyka...preco ju uspavam, ved co ked si aj poplace a tak (pri tom stacilo len lezat na gauci v jej izbe ona lezala v postielke), ved mozem si vecer porobit , oddychnut a tak a pre mna to bol oddych ze som lezala pri nej....a tiez jedneho dna mi povedala mama prec ja sama a zaspava odvtedy sama a dokonca nerobi ani ziadne cirkusy ked sa povie spinkat....
ja som postupovala zhruba podla 7 dnovej metody odplienkovania (najdes v google), dcerka je tiez narodena v aprili...
nech si ona v obchode vyberie nohavicky, ktore sa jej pacia...
skus to neskor, ked place... mas na to cele leto.... ale ked zacnes uz neustupuj
dcerka sa naucila cikat do nocnika za 2 dni, kakat sa ucila az mesiac, mala kopec nehod....
@lulistek prepáč, ale je to tvoje dieťa... Kašli na to, co hovoria okolo teba. Rob to tak, ako to cítiš. Nič nezmeskate. Naša skúsenosť je, ze sme syna netlacilǐ, iba "ponúkli" inú možnosť. Ked sa za den 5x pocikal, dala som mu plienku a znova sme skúsili za dva týždne a potom to cikanie uz išlo. Tak sa naučil aj kakat do nocnika a zanechal aj dudel. Neuznávam veci nasilu, ze vraj "nechaj, bude plakať tri dni a zvykne si". My sme si počkali,kým mu to v tej malej hlave docvakne... a išlo to aj bez placu.

Nic v zlom , ale nerozumiem ked mamičky pomaly od pól roka riešia oducanie od plienok. Dieťa najprv musí pochopiť ze potrebuje cikat. Syn ma 2,5 a až teraz mesiac dva je cez deň bez plienok ale na veľkú musí do plienky. Dcera tiez sa začala sama pýtať okolo 2,4mesiaca.poznam jednu mamičku ktorá tak skončila na urológii s dcérou lebo zadržiavali moc aj 24 hod lebo bola s strese ze nemá plienku. Všetko ma svoj cas. Vydávať sa s plienkami nebude😊😊😊a este ja som fakt nemala nervy na to 100 krát behať na záchod, pocikane veci, pocikany gauč a aj tak nakoniec bola plienka.