Ako odnaučiť dvojročné dieťa kakať do plienky?

nelinka1979
6. nov 2015

Ahojte,ako sa vam podarilo naucit dietatko kakat do nocnika,alebo zachoda?Moja dcerka je uz pol roka bez plienky cez den,nosi ju len na spanie.Vzdy si pocka,kym jej tu plienu dam az potom sa vykaka.Ma 2 roky,rozumie tomu asi,lebo sa to zobudi aj v noci a ide si pre čistu plienku.Neviem,mam to nechat tak,pride to samo,alebo viete poradit,ako na to?Ked vidim,ze zacne tlacit,tak som aj mala pokusy ju dat na nocnik,ale nechcela.Zacala sa jedovat,alebo plakat.

tova
6. nov 2015

skus plienku zrusit uplne aj na noc. Par krat budes upratovat mozno do par dni najde sposob ako ist na wc. Ak to to nepojde lahko, tak jej este plienku na noc nechaj a o par tyzdnov skus znova.

sabina1975
6. nov 2015

@nelinka1979 ahoj mame to tak isto ma 2 roky a asi 3 mesiace nema plienky uz ani na spanok cez den ale kaka tak ze ked citi ze jej treba donese si plienku zabalim ju ide na svoje miesto vykaka sa a pride ze hotovo tak isto na zachode moze sediet aj hodinu a nic ale zatial to nejak neriesim je este mala snad to casom v nej dozreje a pojde aj na wc

monicm
6. nov 2015

@nelinka1979 Ja by som povedala, že na kakanie netlač, aby ste sa potom netrápili s tým, že začne odmietať kakať. Môj syn sa tak trápil 3/4 roka a teda, neprajem to zažiť nikomu, chcelo sa mi plakať s ním (a to nepatrím k tým citlivým). Ja byť tebou, tak jej tú plienku nechám a skúsim ju nejako motivovať, nejakou odmenou napr. Hlavne ju nehreš. To býva častý spúšťač, len upozorni, že kakať treba do nočníka či na WC.

daniela1978
6. nov 2015

@nelinka1979 súhlasím s monicm. môj nemal plienku cca od 1,5, ani na noc, ale kakal do plienky skoro do 4 rokov, ale inak sa nedalo. od narodenia mal problémy s kakaním, takže to že sa vykakal aj do plienky bolo pre nás potešením 🙂 jednoducho si povedal, že treba kakať, dala som mu plienku, schoval sa, aby bol sám potom vysmiaty vybehol, že hotovo 🙂 nočník, ten odmietal úplne, aj na cikanie, to cikal hneď na veľký záchod, ale s kakaním sme si jednoducho museli počkať, kým to bude chcieť sám. tak nám to doporučila aj pani doktorka, pretože pre neho bolo omnoho horšie, keď sa nevykakal ako to, že dostal plienku.

armica152
6. nov 2015

aj ja ti prispejem mojou skúsenosťou, a plne súhlasím s daniela1978.. Ja som prežívala muky s malým, keď sa mi zablokoval s kakaním, nakoniec som bola šťastná keď sa vykakal aspoň do tej plienky. To je všetko o psychike, a to dieťa musí samé na to prísť, u nás to trvalo tiež strašne dlho.

dahra
6. nov 2015

@nelinka1979 - ja mam s 2,5rocnou malou to iste :-/, syn bezproblemovy, nočnik zvladal v pohode aj kakanie aj cikanie. No mala od zaciatku nocnik velmi nechcela, tak sme ju ani nenutili. V lete sa odplienkovala na cikanie, pekne sa pyta, ale chodi na wc, nocnik jej nikdy nebol blizky. Cez den sa nepocika, ale na spanok este plienku potrebuje, vzdy je mokra. (To mal aj syn, plienky na spanok sme sa zbavili, keď dovrsil treti rok zivota.) No a kakanie...Dcéra kaká raz denne, vzdy poobede, ked sa vyspi. Robila to tak, ked este nemala rok a nejako sme to neriesili. Po obede som sa ju snazila davat na nocnik taku malu, ale nikdy sa nevykakala. No a teraz je to to iste. Niekedy zaspi a po pol hodine je hore, place a vola nas, že je pokakana. Osprchujem ju a ide dalej pokojne spat. Alebo sa vyspi a zobudi, pokaka sa. To nas potom vola, ze sa pokakala. Vita ma so slovami: kakala som do plienky, ale kakat sa ma na redukcii a do nocnika." teoriu zvlada...Alebo tretia moznost, ked dlho spi, tak ju ideme zobudit a ona je uz pokakana, takze to vyzera, ze to urobi v spanku... V pripade, ze ju zastihneme, ze sa nevykakala, tak ju davame na wc, no nikdy nic. Dokonca sa niekedy stane, ze jeden max. dva dni nekaka a treba jej aj pocas dna. Pyta sa na zachod, ale ked ju posadime, tak jej to nejako prejde a nic... Tiez sa bojim, aby sme ju nevystresovali tak, ze by jej to sposobilo problemy s crevami (napr. zapchy, atd.) Tak cakame, kedy sa zadari aspon raz kakat na wecko, aby videla, ze to ide nielen do plienky v postielke.... 😒

nelinka1979
autor
6. nov 2015

No ved prave to,ze nutit ju urcite nechcem,ma velmi tvrdu stolicu,len take "bobky" a sposobit,zeby prestala kakat,to radsej plienku.Len som chcela vediet,ako ste to riesili vy,ale asi k tomu musi dospiet sama.

nelinka1979
autor
6. nov 2015

@tova na noc bez plienky neviem,rano ju ma plnu na prasknutie,to by som ju musela asi budit na cikanie.Na obed ju mava vacsinou suchu,ale v noci ju to nezobudi..len to kakanie.Mozno este,pred spanim pije mlieko,pritom v podstate zaspava.

daniela1978
6. nov 2015

@nelinka1979 jednoducho to nechaj tak, ona sama na to príde.....hanba nehanba....u mňa si tiež niektorí ťukali na čelo, že v 4 rokoch kaká do plienky...no a čo....radšej do plienky, ako nijako. hlavne nenútiť, to by si jej viac uškodila ako pomohla

armica152
6. nov 2015

@nelinka1979 len ju veru nenúť, lebo mne sa malý tak sekol, že som až plakala, aj 10 dní nekakal, vieš čo to bolo?? U psychológa sme skončili, nakoniec na gastre s rozšírenými črevami. Brali sme Duphalac - laktulozu na zmäkčenie stolice, nezaberalo, dokázal udržať všetko, potom dostal preháňadlo Gutalax, ani to nič, nakoniec úplne prečistiť sme museli X-prepom, čo je preháňadlo pre dospelých ktoré dávajú pred kolonoskopiou. U nás si tiež každý ťukal po čele, že ako je možné že taký veľký chalan sa nevykaká inde ako do plienky. Buď rada že kaká. Hlavne že plienku nemá cez deň, a nato kakanie jej ju dáš jednorazovo, vykaká sa a zahodíš. A postupne musí sama nato prísť že to pôjde lepšie do záchoda.

skoupilka1
6. nov 2015

@nelinka1979 aj ja mám s malou taký istý problém. V januáry bude mať 2 roky, cikať sa pýta, sem tam nehoda, neriešim, hlavne, že sa vypýta ale kakať sa doslova bojí do nočníka a aj na WC. Cez leto chodila s holou rytkou, tak si čupla do rohu na dvore na trávniku a vykakala sa. No teraz úplný strach má, veľmi by som chcela ju naučiť, stále jej vysvetlujem a aj na záchod chodí so mnou, no nič nepomáha, buď plienka alebo to drží. Niekedy už potláčam v sebe hnev, tak by som jej dala po zadku ale nemôžem, viem, že by som jej tým ešte viac ublížila a ona sa môže totálne zablokovať. No uvidíme, kedy sa to podarí 😒

nelinka1979
autor
6. nov 2015

@armica152 ahoj,chudatko male,to si viem predstavit,ze vtedy ste asi trpeli vsetci.hrozne.na take reči a kopkanie si na čelo kaslem,malu nechcem k nicomu nutit,skor som to myslela,tak,ze maminky mozno mali nejake hry,alebo co,cim dieta navnadili,aby uz nekakali do plienky.Malu som v podstate ani na odplienkovanie cez den neucila,jedneho dna ukazala na plienku aa a uz ju nechcela nosit,to mala nejakych 17 mesiacov.Asi fakt potrebuju tie deti dozriet,aby robili to,ci ono.

armica152
6. nov 2015

@nelinka1979 každé dieťa je individuálne, aj mne hovorili že veď to mu musíš capnúť po zadku, keď to nebude robiť do záchoda, a ďalší to a to.. ale na nás neplatilo nič, malo to potom opačný efekt, a musela som 2 roky riešiť kakanie, aby sa mi odblokoval a vykakal aspoň po týždni niečo.. to som mu dávala smajlíkov, lepila nálepky, kupovala kinderká a neviem čo všetko. A nakoniec s tým sekol sám od seba, keď som už ani nedúfala . Hlavne dieťa potrebuje kľud, lebo ja som už bola totálne nervózna (pochopiteľne som mala strach), keď tak dlho nekakal, a on to videl na mne, takže nič len čakať, prípadne skúsiť niekedy či nechce ísť na ten záchod, možno bude chcieť sama vyskúšať, a keď povie že nejde, tak nič, povedať ok, nevadí. A za každý akýkoľvek malý úspech- chváliť chváliť a chváliť.

siska53
6. nov 2015

@nelinka1979 Moj sa sice odplienkoval az ako 2,5r.,ale kakal do plienky do 3,5r. Neviem dodnes,z coho mal paniku,ale pri akomkolvek pokuse,aby kakal do nocnika ci do zachoda (mali sme redukciu), tak zachvat revu,paniky. Nechcela som,aby mal.blok a zas riesit zapchu,tak sme mu plienku dali. No a raz po dovolenke som mu oznamila, ze uz nemame ziadne plienky,ze nech si vyberie,ci bude kakat do nocnika alebo cez redukciu. A zrazu to slo. Predtym som aj plienky schovala,ze nemame,neslo to,jacal. A zrazu na x-ty pokus to slo.
Fakt doteraz netusim,co mu prekazalo..ci to,ze to nema.take intimme,lebo on chodil s plienkou kakavat bud za zaves alebo sa skryl do skrine. Aj sme mu vysvetlovali,nic z toho.. Az ten x-ty pokus.