icon

Poslúchanie trojročnej dcérky

nini1010
8. sep 2016

Dcerka ma 3 roky a je to uplne normalne dieta,niekedy pozlosti,niekedy povystraja,niekedy dobrunka ale asi tak ako kazde dieta.co ma vsak hneva a ohladom coho by som potrebovala radu je ako ju naucit posluchnut na prvy krat?Rozculuje ma ze ju musim neraz oslovit x krat kym spravi co som jej povedala.Neustale ma odpoved preco nie alebo "ale....".Nie som benevolentna.S manzelom jej nastvujeme velmi jasne hranice spravania a rezim aj v posluchani ale z tohto sme zufali.Ani slusne,ani potichu,ani vysvetlenim.Trapi ma ze musim na nu na 5. krat niekedy az zruknut aby vobec spravila co jej hovorime.Takto sa sprava uplne pri kazdom-ja ,otec,stary rodicia,aj ucitelky v skolke nas uz upozornili.Mate nejake rady ako na tom pracovat?Chcem aby sa naucila ze ked jej proste nieco povieme tak to urobi a nebudeme si s nou merat jazyk ani sa doprosovat.dakujem

Strana
z3
zuzana76
10. sep 2016

@moni73 nie posluchat, ale respektovat a posluchat v zivotu nebezpecnych situáciách, to ano

zuzana76
10. sep 2016

@moni73 a ty neposluchas sefa? neviem kde pracujes, tusim nieco ekonomicke si spominala, ak mas sefa, neposluchas?

zuzana76
10. sep 2016

@moni73 kazdy rodic ma predsa svoj styl vychovy, to co vyhovuje tebe, nevyhovuje inym, aj to je respektovanie, cize ty nerespektujes styl vychovy druhych ludi a snazis sa ich presviedcat, ze tvoj styl je lepsi, aby potom tvoje dieta nebolo zvlastne? alebo sa snazis robit osvetu? ale kde je napisane, ze volna vychova je ta najlepsia a ty mozno omylom teraz siris bludy a o par rokov bude zase platit nieco ine, lebo psychológovia pridu na nieco ine. Kazdy clovek , ktory vychovava dieta, by nemal podla mna ist hlavne proti sebe. Lebo len vtedy dokazeme vychovat deti, ked koname v súlade so svojim nastavenim.

moni73
10. sep 2016

@zuzana76 to nie... Ja som veľmi tolerantná. Nech si každý vychováva ako chce, mne sa len zle číta: žiadne hranice, deti co bijú druhé deti, rodičia skacuci deťom okolo za.. A podobne. Ja nikde nepíšem, čo vyrastie z prísne vychovávanych deti, pozri koľko katastrofickych scenárov vyrastie z mojej dcéry a podobnych... Ja si dokonca ani nemyslím, se by tie "cepovane" deti nejako stradali. Prosím, nepodsuvaj tento nerespekt mne.
Jasne, mám nad sebou šéfa. Nezmyselné úlohy mám problém plniť naďalej. Presvedčená o svojej pravde sa budem bit do krvi, tak ako v odôvodnených prípadoch uznam svoju chybu. Či šéfa rešpektujem? Povedzme, že dodržiavam pracovné postupy vedomá si následkov.
Prajem si pre dnešné deti a budúcich dospelých iný život. Som idealista a rojko.

zuzana76
10. sep 2016

@moni73 ved aj ja si myslim, ze som tolerantna a podla mojej mamy vychovavam ovela volnejsie ako ona, ale zase v niecom nepopustim , cize napr. domace ulohy sa budu robit, bude sa ucit aj nezmyselnu basen naspamat, pretoze tym trenuje pamat, je to jeho uloha a musi to splnit, tak ako ja musim prerobit plany a osnovy napr. Mam v blizkom okoli dieta, ktorého matka je zastancom vychovy ako ty, presne mi ju pripominas. Opisem jednu situaciu, ktore mna nahnevali. Prisli k nam kupat sa, jej 5-rocne dieta sa chcelo hrat s mojim synom, ona oslovila môjho syna, aby vysiel z bazena, ze jej syn sa s nim chce hrat. Kde je ten respektujuci pristup, moj syn sa chcel kupat, jej syn sa chcel hrat. Kto mal ustupit? Moj starsi syn, pretoze je starsi? za normálnych okolnosti by som mu ja povedaal, aby vysiel a hral sa, pretoze sa snazim byt empaticka, ale ich som nechala, nech si mama vychutna pristup , ze dieta si same vyberie, co chce robit, tak moj syn si vybral. Proste nesuhlasim s takymto pristupom.

moni73
10. sep 2016

@zuzana76 si učiteľka, pokiaľ si pamätám... Mám susedku veľmi tolerantný rodič, ale ohľadom školy sa nezhodneme. Smery v školstve sú rôzne, ja uznávam, že básničkou sa cibri pamäť, viem si ale predstaviť milión zaujimavejsich spôsobov.
K situácii, ktorú si popísala... Keď by ku mne došla známa s malým dieťaťom, poprosím dcéru, ci by sa jej chvíľu nevenovala, nech si môžeme pokecat. Nevynucovala by som to. Na mieste tvojej známej by som dcére povedala, že keď sa chce s tvojim synom hrať, má ho osloviť.
Uz len chcem zopakovať, že ja verím tomu, že každá matka (možno s výnimkou nejakých asocialnych) má v úmysle vychovať svoje dieťa dobre. Slušného, zodpovedného a tolerantneho človeka. Neviem o žiadnych výskumoch.v tejto oblasti, ktoré by preferovali nejaký typ výchovy. Myslím, že ľudia povahovo aj správaním sú viac menej už dlhé roky v podstate rovnakí. Kedysi sa rodicom onikalo, vykalo, dnes sa týka. Prejav je iný, úcta k rodičovi rovnaká. Neberiem teraz do úvahy pubertakov a deti ale už dospelych.

zuzana76
10. sep 2016

@moni73 on ho oslovil, ale moj syn povedal,ze chce plavat, tak potom zacala intervenovat ona, bezne deti vediem k tomu, aby boli empaticke a vnimali aj potreby druhych ludi, ale proste tu mi nedalo a takýchto situacii je vela. Proste mne ta volna vychova pride nieco v zmysle - ja mozem vsetko a iní nech sa mi prisposobuju - a toto teda sa mne nepaci.

wladka
10. sep 2016

Vy tu nastolujete take situacie.. ja v tomto pripade vediem aj dceru k tomu,ze navsteva ma prednost (ci chce, ci nechce, ci ma rozkukane nieco alebo co, hednoducho mala by).. to je podla mna slusnost.. tiez ked mam priklad "rozpozerany film", tak navstevu nenecham medzi dverami, ale , vypnem telku, vstanem, privitam a urobim kavu.. dieta tiez..musi prist, pozdravit, privitat a prisposobit sa navsteve, mala casto sa pyta, ze co chce robit a robia to, co ta navsteva chce, aby sa citila dobre u nas.. aspon tak... ale to uz kazdy to ma inak naatavene,a mozno inak je to v meste, inak na dedine.. 😀

zuzana76
10. sep 2016

@wladka aj ja, ale proste niekedy ti neda, ked si ta navsteva rozkazuje, ze co a ako, navyse, ked si zavolaju,ze ich syn sa chce hrat s mojim a ze co robime atd..., navyse ked my sme isli napr. na zahradu za ucelom kupania sa, su proste roznorode situacie

philipha22
10. sep 2016

@moni73 viem o com pisem...a rodicia tam zlyhali na plnej ciare... moja svokra pracuje na socialke a venuje sa tomu az az... ...a bez najmensieho pochybenia povedala, ze dotycna ak sa neskludni bude viac nez iste ze socialka jej na dvere zaklope....

ivuska027
10. sep 2016

@ingrid16 ale mám potuchy; tomu ver. Mám v rodine, takže viem, o čom hovorím. Ale ja neodsudzujem maminy s deťmi s poruchou, ktoré sa starajú, venujú, riešia denne rôzne veci. Skôr o takých, ktoré sa tvária akoby nič , miknu plecami nad správaním svojho dieťaťa, veď nech si učiteľ poradí a namiesto venovania sa zdravému dieťaťu, radšej mu vymyslia pofidernu diagnózu, len aby mali pokoj, bez toho, aby si uvedomili, že sú zodpovední za jeho výchovu a budúcnosť. Pred rodičmi, čo sa starajú o choré dieťa dávam veľký klobúk dole...

monikaparson
10. sep 2016

Za mňa a budem sa zasa opakovať je už žalostný vôbec pojem voľná výchova a som na 100% toho názoru a vždy budem, že nie deti "voľne" vychovávané robia "zlobu", no neviem ako to vhodne napísať. Ja denne zažívam, že sa malé deti nemôžu na ihrisku hrať s kamienkami, že sa nemôžu hrať tam a tam, lebo sa náhodou ušpinia. Decko dostane po riti, lebo sa na oslave trochu rozblázni, lebo niečo hlasnejšie povie a pod. Toto je ok? No za mňa nie. Tak isto ako si myslím, že nechať dieťa úplne "slobodne" a bez akéhokoľvek smerovania konať vedie len a len k tomu, čo je bežne vidieť hoc kde medzi deťmi. Jedna vec je, čo robí s deťmi okolie a iný kolektív a druhá vec, že všetko to pramení z toho, čo majú doma a toto mi nikdy, nikto nevyhovorí. Šikana a iné, veď to je presne o tom isto. Treba si uvedomiť, že ak si to dieťa nemôže slobodne ani to blbé tričko vybrať, či sa vonku trochu ušpiniť, tak toto už nie je o detstve a s potláčaním nejakej voľnej výchovy to má tiež prd platné. Všetkých ohromne štve, že nejaké dieťa je špinavé, chodí bosé, oberá si maliny v lese a iné, ale že iné sa nemôžu ani len na tom pieskovisku zahrať, lebo sa náhodou ušpinia alebo povedať nie, to je v pohode. Chorééé. Toto sú všetko všeobecné príklady, ktoré ja bežne zažívam vo svojom okolí. Nie je to narážka na nikoho tu.

siska53
10. sep 2016

@sisaka tak vidis a ja si pamatam,ze som sa otca bala. A to nas velmi nebil. Fakt len vynimocne a uz vobec nie za znamky - najvacsia blbost. Ale vedela som,co znamena jeho hnev. Popravde?,aj teraz sa ho bojim a ozyvam sa len velmi minimalne. On je schopny k nam prestat uplne chodit a ja nechcem pripravit deti o dedka. Lebo zas ako dedo je super,vnucata ho miluju. Aj ako otec na jasenie bol dobry. Pokial si ho nenahnevala. A neskor,kym si mala.rovnaky nazor. Ak nie,uz bolo zle.
Drahy si tiez pamata na "korbac" - zoparkrat s nim.dostal a uz stacilo len nim.pohrozit. Lenze to nie je prirodzena autorita. To je autorita silou. Ja som.silnejsia,mam na to prostriedok a druhy posluchne nie preto,ze chce,ale preto,lebo nechce zazit bolest ci krik.

Avsak je pravda,ze je vela nevychovanych deti. Aj dospelych. Zas si priznajme,ze za sociku bol vseobecne trosku lepsi poriadok a policie sa vacsina ludi bala. Viac sa dodrziavali zakony (ano,aj vtedy sa potichu kradlo,podpultove predaje a pod.,ale stale to nebolo take,ako dnes). Vsimni si,kolko ludi nerespektuje zakony vo vsetkom. A to sme dospeli,mame ist prikladom. Myslite,ze tie deti to nejak nevidia,necitia? Vodu kazeme,vino pijeme. Cest vynimkam.

monikaparson
10. sep 2016

@siska53 PRESNE. Toto nie je o rešpekte často, ale práve o tom, že sa deti boja. To podľa mňa nie je cesta. Nás otec nikdy nezbil, nikdy ma ani len neudrel, ale ak niečo povedal, tak to platilo. Doteraz neviem ako to dokázal, ale bolo to tak.

Strana
z3