Preč s cumlíkom
Ahojte. Čo robiť ak vaše ratolesti nechcú zaspávať bez cumlíka?? 😒 Dcérka má 18 mesiacov..
tak mne mamina vravela , ze ja som mala cumlik dlho ale moja detska lekarka prisla mi ho roztrihla a ma stykal do jazyka tak som prestala sama 😀
My sme dudlovali 20m. Jednoducho sme mu jedneho dna povedalu,ze duda je fuj, spolu hodili do kosa a stale opakovali fuuuj. Vecer pytal (tiez iba na spanie mal) a zasa fraza "duda je fuuuj a zahodili sme,neni" o dva dni uz nepytal 🙂) pevne nervy prajeme 🙂) ak rasia zubky, dame pred spanim calgel a o chvilku sa ukludni a spinka..
@alicazet moja detska lekarka ma 3 decka,vsetky odnaucila od cumlika po uplynuti 2.roku.Vzala cumlik a dietatu nedala.Deti posmutili mozno den dva a bolo po probleme.
My sme u syna cumlik riesili az po 3.roku.Deti mohli v skolke pouzivat cumliky a dokonca maju pre cumle specialne"parkovisko" 😉 Syn videl,ze maju ine deti tiez cumlik a chcel aj on. Na Mikulasa sme vzali vrecko s cumlikmi a syn ho odovzdal Mikulasovi,vec vyriesena.Opytal sa este par dni na cumlik,ale vzdy sme povedali,ze ich vzal Mikulas a dal inym detom a syn sa upokojil a cumlik nepotrebuje.Videla som tu v DE aj deti davno po 4.narodeninach s cumlom v ustach,tak to fakt nejde.........................
Mz sm eto riesili teraz cez vianoce, mal presne 15 mesiacov. Kamoske sa narodilo babo, tak som jej davala nejake veci a malemu som povedala, ze on uz je velkz a babatko potrebuje dudulik, tak sme ho s vecickami dali kamaratke. Prvz den si trochu poplkala, druhz den dudlik ani nespomenul. Mzslim si, ze 18 mesiacov nie je tak vela, ale ak ti to vadi, tak to proste nejako vysvetli. 18 mesacne dieta uz vela chape. Niekde som citala, ze kazde dieta sa da oddudlovat za 3 dni. Takze pri najhorsom, ta cakaju 3 zle dni.
Inak, zijem v zahranici a tu sa z toho nerobi tragedia. Cez den ho nema mat od 2 rokov na noc od 4.
Kočky, ďakujem vám veľmi pekne. Z každého príspevku som si niečo zobrala tak držte palce. 😉
Ja som pri synovi odlozila cumel ani neviem ako 🙂 Rozhryzol ho,ked mal 1,5 roka,tak som mu vysvetlila,ze je zly,ze ho musime zahodit a on ho uz viac nepytal 🙂 A pri dcere tiez ked mala okolo 1,5 roka.. To sme ho ale niekde stratili,tak sme ho vsade hladali,tak som jej vysvetlovala,ze neni a ze je uz velka,ze cumle nosia len babatka a pohoda,nepytala ho uz.. Potom o 2 dni som cumel nasla na zemi v izbe u syna,ked sa tam mala hrala,ale yz somho zahodila. A dcera ho uz nepytala,len ked ho u niekoho videla,povedala duda baba cem,zase som vysvetlila,ze je uz velka a bolo ;) Treba to dietatu vysvetlit,aj tak male deti chapu . Vela stastia.. 🙂
Treba vydrzat, moja mala bola ako 15 mesacne na preventivke u zubara a ona jej povedala ze cumlik nemoze mat pretoze bude mat krive zubky. Doma sme ho zahodili do kosa. Trvalo to asi ryzden, vecer sa krutila a nemohla zaspat, no potom na to zabudla a bolo to uz fajn. Aj ked plakala nedala som jej ho, ved predsa ho sama zahodila do kosa. Musite byt precizny a nepovolit.
@evittam úplný súhlas,moja kamaratka je stomatologička a tiež povedala že žiadne študie co sa robili nepotvrdili krivé zuby z cumlikov a predkusy už absolútne nie,ved podľa mňa žiadna mamina nenecha dudlať cumel 20hod,denne.moja malá ma tiež 18 mes.a cez den sme úplne bez cumlika,len keď ide spinkat musí mať dva,jeden v puse s druhým sa hrá a tak zaspinka,potom ho vypluje v noci v polospanku si ho strči zasa do pusy a spinká.A vôbec to nejak neriešim,ja si myslim že je ešte malá aby zaspavala bez dudky,ked je nanu zvyknutá.niektore kojene detičky sa dožaduju pred spankom a v noci prsnika a majú ho ako dudu,tak moja má cumeľ.
My sme dudky s dceru poslali detickam co nemaju korunky. (17 rokov dozadu) normalbe zabalili, zaniesli na postu a poslali (kmotre) . 2 noci plackala a potom uz ok
noc bez dudla si ani neviem predstaviť - kupila som si ten ,,fosforeskujuci,, či ,,,nájt,, (night) aby som v tej tme šmatraním ruk ,,,nedošmátala dieťa,,. Strčím do ust a je klud - 18 mes. je ešte podla mna času na odučanie. My sme odučali az k 3 rokom...teda k nastupu do štátnej školky. Dovtedy nočne dudlovanie neriešim... 😀
@timea7 hmm.. 3 a pol rocny nemal problem s teoriou, ze cumel zozral tiger. Ani neskor nemal problem s tym, ze jeho sestricka babatko cumel ma. Dokonca si aj spomenul na to, ze ten jeho zozral tiger. Ale ked je 18m hranicny vek, tak potom asi hej
@maslenka47 zrejme si ma nepochopila, hraničný som myslela v tom zmysle, že to 18-mesačné sa ešte možno dá oblbnúť nejakým milosrdným klamstvom a možno mu nedôjde, že sa dá ďalší cumel kúpiť a je to vyriešené. Staršie deti už dávajú samé návrhy, kde ho zobrať 😉 a nahradiť ten odstránený. Potom sa už ťažšie vyhovára na čokoľvek. Z vlastnej skúsenosti - čím je dieťa mladšie, čím kratšie trvá doba, kedy cumeľ má, tým ľahšie sa ho zbaví. Jasné, že treba prihliadať na to, či ho dieťa používalo iba na zaspávanie, alebo ho prakticky z úst nevyberalo 😝 😝 😝.
Ono celkovo mam pocit ze čím je dieťa mladšie...tak tým skor sa oduči všelijake ,,capačiny,, čo ma navyknuté....aspon mne sa tak zdá, ale verím, ze je to individuálne.
Kazdopádne mam skusenost taku ze syn mal dudel do 3 rokov...resp. pomaly do dna nastupu do štatnej MŠ...ale len na spanie. Cez den sme nejako dudle nedavali, max. ked ,,rúkali,, tak sme skušali či im to ,,zapchá ústa,,. 😀 😀 Druhe dieťa dcera tak ta dudel nikdy nechcela tam problém teda nebol ziadny. A teraz nechapem ako som mohla pri druhom dieťati prežiť bez dudla...noci u nás su ,,des bes,, len čo jej dudel vypadne tak uz viem ze treba ,,riešiť,, a ist jej ho dať...ale spat s nami v posteli to nepovazujem za riešenie...par krat som to skušala, ale to som sa celu noc ani nepohla, dolamana som bola...ale tak krpata ma len 7 mes. tak dudel je dobra pomocka.
Ale tiež som uz počula ,,ofajče,, ako ,,dudel spapal havo...a kupodivu niektore deti to zhltnu aj s navyjakom..podla mna je zaklad uz ho nevratiť ked ho zoberiem...kamoška takto ,,bojovala,, zobrala, potom zase dala lebo mala revala a chcela mať ticho a klud...aj ja nemam rada rev, ale u nas moj muz je ten čo to drzí..a nedovoli mi ,,krok späť, lebo nepodlieha tolko emociam ako ja.
My sme mali vždy dudlík len na spanie a v dvoch rokoch som si povedala že stačí. Dudu sme vyhodili z balkona a povedala že ju zožral pes a bolo zaspala na moje veľké prekvapenie a obavy bez problémov len spomínala asi týždeň že pes jej zožral dudu 😀 Potom ju náhodou objavila, nakoľko som ju vyhodila iba akože, lebo som sa bála scén a tak som ju namočila do octu a hovorím že skysla a ako si k nej čuchla tak ju nechcela a zas som týždeň počúvala že duda skysla 😀

Moja známa, dokonca učiteľka dáva 4,5 ročnému synovi na spanie cumel. Aj cez deň keď je nervózny. Vraj má silný sací reflex. Ale mne sa to zdá už príliš. Má šťastie, že jej malý nemá krivé zuby.