Prísna verzus voľná výchova
Ahojte maminy, tatovia, bezdetní…
Zamýšľam sa nad výchovou.
Aké máte skúsenosti s prísnou (možno až direktívnou) výchovou a s liberálnou výchovou? Ako vychovávate svoje deti/ ako vás vaši rodičia vychovávali? V čom vidíte + a -
Ja sa priznám, že som zástancom skôr liberálnej výchovy, nemáme doma striktne určené pravidlá a zatiaľ som s touto výchovou spokojná (ale ešte sme len 1. stupeň ZŠ). Pre bližšiu predstavu, nefunguje to u nás nijako zanedbávajúco. Snažíme sa o robenie kompromisov v čo najväčšej miere. Napríklad nemáme prísne určené čo, kedy, ako sa u nás robí. Domáce úlohy si píšeme, ale nemáme určené kedy, píšu sa, keď dieťa samo príde za nami, že si už chce napísať úlohy. Napríkad tento víkend boli úlohy písané dnes po 5. Pri varení sa stále dohodneme, kto má na čo chuť a podľa toho varíme, ak sa varí niečo, čo vyslovene niekto nemá rád, navarí/kúpi sa jedlo zvlášť pre toho, komu nechutí hlavné menu. Pri desiatach sa tiež pýtam na čo má chuť. Doma sa dohodneme spolu na výletoch, oblečení, nákupoch, krúžkoch, večierke a inom. Snažíme sa rozhodovať spolu, aby to u nás nedopadlo tak, že len jeden by rozhodoval za všetkých. Zapájame dieťa od mala do rozhodovania sa, veď náš rodinný život sa predsa týka aj jeho ( prirodzene primerane veku). Nechcem nanucovať dieťaťu moje postoje a návyky, ale ani by som nechcela skončiť jeden deň tak, že o niečo poprosím dieťa a to ma bude mať na háku. Ale nemyslím si, že rešpekt a úctu je možné vynútiť si prísnou výchovou.
Mňa vychovávali doma prísne a vnímala som to skôr ako - než ako niečo pozitívne.
Táto téma je čisto také moje zamýšľanie sa.😊 Budem rada ak sa podelíte aj vy o svoje skúsenosti. Ako vychovávate svoje teti, aká výchova bola úspešná u vás 🙂
Nie, nic take ako prisna - respektujuca, ci liberalna - respektujuca vychova neexistuje, to sa mylis.
Ze rodic obcas sklza tam, ci onam je normalne, kazdy totiz mame nejake zauzivane vzorce spravania. 🙂
Pozor na "nikdy nezakazujem, snazim sa nedavat obmedzenia". Dieta zvycajne nevie, ako s takou mierou volnosti a moznosti rozhodovania nalozit. Dieta potrebuje k zdravemu vyvoju hranice, avsak hranice nastavene respektujucim sposobom. Dieta potrebuje pravidla, urcitu predvidatelnost reakcii.
Inak je vnutorne neiste.
Dalsia vec je, ak si vezmeme 2 krajne extremy - tak, ako dieta tvrdo vedene k poslusnosti , nedokaze byt asertivnym dospelym, tak ani dieta, ktore nezazilo obmedzenia a nemalo hranice, nebude prave najvyrovnanejsim clovekom, skor sa pri prvom strete s realitou zruti..
A k tomu, co pises, ze ak dieta vyrasta bez zaujmu, ze to nepovazujes za liberalnu. Samozrejme, ved to ano nie je. 🙂
Liberalna je, ze sa rodic a cela rodinna dynamika prisposobuju potrebam a rozmarom dietata, ze dieta ma poslednej slovo aj tam, kde mu to neprinalezi, ze dieta nepoznam hranice.
Tu patri aj napr. aj kult dietata, kedy sa mu dava prve a posledne..
Dieta si vie poradit iba s takou mierou volnosti, na aku dozrelo.. vsetko viac a aj menej je skodlive.
Pri liberálnej výchove sa rešpektuje iba dieťa. Je opakom autoritárskej výchovy. Pri tomto type výchovy je nulová autorita rodičov a dominuje dieťa. Rodičia sú benevolentní a majú veľmi málo požiadaviek na deti. Chýba im akákoľvek kontrola. Tento typ rodiča si v podstate myslí, že musí dieťaťu všetko dovoliť. A aj keď mu dieťa prerastá cez hlavu, verí, že to dobre dopadne.
PARTNERSKÁ / DEMOKRATICKÁ VÝCHOVA
Pri tomto type výchovy nedominuje ani rodič, ani dieťa. S dieťaťom je zaobchádzané s rešpektom a úctou. Rešpektovať dieťa znamená, že mu rodič venuje skutočnú pozornosť. Rodič neklame, nevymýšľa si, neprifarbuje a dodrží, čo sľúbi. Jasne a otvorene hovorí, čo potrebuje a ako sa cíti. Nastavené sú pevne hranice s jasnými prioritami (zdravie a bezpečnosť). Rodičia sú tím a neboja sa povedať „nie“. Nebrať deťom ich moc neznamená, že sa im dovolí robiť, čokoľvek si zaumienia. Prirodzené obmedzenia, ktoré deťom nik nevnucuje, sú zdravou súčasťou ich rastu. Namiesto kontroly, kriku a dohovárania sa s deťmi robia dohody.
Ty sama si môžeš odpovedať, ku ktorej kategórii skôr inklinujes. Podľa mna skôr ku druhej - rešpektujúce. Prevedenie určitého štýlu výchovy je vsak u kazdeho iné, rodičia sú ini, deti sú iné, rodina, prostredie tiež.
Neviem, čo si predstavuješ pod prísnou výchovou. Stanovujem pravidla, hranice, vysvetľujem, dávam informácie, možnosť rozhodnúť sa, pocítiť prirodzene dôsledky, vyjadrujem želania, zaujímam sa o názor, robím dohody, viem povedať aj nie a viem respektovat aj svoje vlastne potreby a rozhodnúť sa na základe skúsenosti, ktoré dieta ešte nemá. To všetko patrí k rešpektujúce nie k prísnej (autoritatívnej) výchove.
@beronsche to je veľmi individuálne, nedá sa povedať aká dospelá osoba bude z dieťaťa pri tej či onej výchove. To čo dieťa potrebuje alebo nepotrebuje je veľmi individuálne, nedá sa to globálne vymedziť podľa mňa. Každé dieťa je iné, pre každé je dobré niečo iné, ja sa toto snažím určovať podľa potrieb dieťaťa, tým že sa mu snažím načúvať, opýtam sa, čo by si prialo, čo cíti, deti toto veľmi pekne vedia opísať, keď chce viac priestoru, dám viac priestoru, keď chce viac pozornosti, dám viac pozornosti. Mňa až udivuje ako pekne a rozumne sa dá s dieťaťom porozprávať, teda nevyberám výchovu podľa mojich preferencií, ale podľa aktuálnych potrieb dieťaťa. Za mňa určite netreba tie rady z článkov a kníh brať príliš vážne, väčšinou čo sa píše vo výchovných článkoch sú len (v lepšom prípade) štatistiky alebo (v horšom prípade) domnienky autorov. Zas človeka nie je možné vyrobiť výchovou. My môžeme dieťaťu len dať určitý smer, mužno pohľad. Ale dieťa samo rozhoduje, ako prijme našu “ výchovu” a čomu aký význam pripíše pre svoj život.
@tiika tak asi rôzna literatúra rôzne opisuje a vymedzuje tieto typy, to si skopírovala z prvého článku čo si našla na internete? Lebo podľa mojich vedomostí liberálna výchova je založená na silnej komunikačnej väzbe medzi rodičmi a dieťaťom. Tresty v liberálnej výchove nefungujú a nie sú potrebné. A deti liberálnych rodičov sú pre svojich rodičov partnermi.
Ale v zásade musím povedať, že je super ak rôzne pristupujú ľudia ku výchove aj napríklad v jednej rodine, že iné pozoruje dieťa u rodičov, iné u starých rodičov, ďalej u tety , strýka. V škole je zasa iný prístup. Je to úžasné pre dieťa, lebo môže samo vnímať ten rozdielny prístup a že nič nie platné všeobecne.
Samozrejme, ze sa neda. Suhlasim s tym, ze kazde dieta je individualne, rovnako Ako individualne su jeho potreby.
To, co som napisala, bolo zrejme trochu nestastne formulovane. Ale v podstate plati, ze riziko, ze dieta pri extremnom pristupe (ci uz do jednej, ci do druhej strany) nedopadne prave najlepsie je vysoke..
To, co ty pises o liberalnej vychove predsa uplne sedi na respektujucu. Nemusimecsa nastahovat na slovickach.. 😉
Ja si akurat nie som ista, ze sa clovek neda "vyrobit" vychovou.
Pretoze dieta je zial tak lahke zlomit, az to nahana hrozu, ked sa nad tym zamyslis. A vsetko prezite v random detstve nas velmi vyrazne formuje cely zivot. To Dobre, aj to zle..
Samozrejme, aj tu do toho vstupuje mnozstvo premennych, ale plati, ze pristupom k dietatu mozes velmi vyrazne ovplyvnit jeho vnimanie sameho seba, sebauctu a vlastne do urcitej miery aj spravanie v dospelom veku.
@beronsche Na to je jednoduchou odpoveďou otázka: Keď dieťa dospieva a má úplne iné názory a uznáva iné hodnoty, než majú jeho rodičia a k akým ho učili, vyrobili ho ridičia výchovou takto? Ja som sa stretla s ľudmi, čo si osvojili názory a ideály rodičov, ale aj s ľudmi , čo sú úplným opakom svojich rodičov, tak boli vyrobení takto výchovou? Nemyslím si. Dieťa žije v oveľa širšom prostredí, než je len rodina a vie sa rozhodovať, prehodnocovať, porovnávať a samé sa rozhoduje, čo príjme za správne a čo odmietne. Asi v puberte je to najkrajšie viditeľné. Ale človek sa cely život vyvíja, premýšľa, prehodnocuje čo je správne…
@andrejka1974 meškáš 10 minút a týždeň zaracha??? No u vás by som fakt chcela vyrastať... To som mala doma a díky, stačilo!
@autorka na mňa si až príliš liberálna, a to som v niektorých ohľadoch veľmi benevolentný človek... Už len kvôli vlastnému programu by som rozhodne nečakala, kým sa deti uráčia ísť si robiť úlohy. Nepodriaďujem celý svoj život deťom. A ani nevarím zvlášť. Ak má niekto výhrady voči navarenému jedlu, nemusí ho jesť. Môže strčiť hlavu do chladničky a obslúžiť sa sám s tým, čo mu chutí.
@tiezjedna naučil sa teraz všade chodí včas nebolo na tom nič zle
Podľa mňa záleží aj na tom ako mu boli veci podané, či s láskou, rešpektom, vtedy asi bude chcieť byť ako rodič, bude vidieť tie isté hodnoty ako rodič, ale ak to bolo opačne, že bez rešpektu a lásky niečo vyzadovat tak sa tomu to dieťa bude v dospelosti brániť.
Ja si myslim ze typ vychovy si treba vybrat aj podla toho ake je dieta. Podla toho co pises, mas zodpovedne a poslusne deti. Ja take nemam. Moj starsi 5r. by si zuby nikdy dobrovolne neumyl, hracky sam neupratal, papuluje a niekedy je velmi drzy, atd. Ja keby som pouzila tvoj typ vychovy, skace mi po hlave ako opica.
Su proste deti.... a deti.
A ty si si vôbec pozrela a v koľkých definíciách, čo znamená liberálna výchova? A nie, nebola to prvá stránka. No na tom nezáleží. Je výborne, že máš k deťom takýto prístup. Vyzerá, že máte krásne vzťahy, funguje vám to, prajem ti to.
@andrejka1974 fakt myslíš, že bez toho by sa to nenaučil?
Dieta je predsa jedinec s vlastnou volou a vekom sa mu krystalizuju nazory a postoje, to je predsa prirodzene. Rovnako Ako to, ze na dieta vplyva aj jeho okolie. To nikde nepopieram.
Plus to, ze ho vychovou formujes predsa neznamena, ze si bude mysliet, co mu ty "naprogramujes".
Vychova ale ovplyvnuje vela. Vies nou dieta "pokazit", aj mu nou pomoct..
Dietatu prave rodic odovzdava to, ako bude vnimat same seba, odovzdava mu pochopenie zakladnych hodnot a moralnych zasad. Uci ho (alebo by Mal ucit) zodpovednosti.
Pri nespravnom pristupe moze z dietata vyrast uplne neuroticky, zakomplexovany a nestastny dospely. Pri tom spravnom zase sebavedomy clovek so zdravou sebauctou. Samozrejme nikdy to vsak nie je, ze urobis to a dosiahnes ono. Vzdy do toho vstupuje obrovske mnozstvo premennych.
A mat ine nazory ako rodic, predsa neznamena, ze daneho cloveka rodic "nevyformoval".
@tiezjedna myslím že nie teraz po rokoch sa na tom smejeme a teraz keď idu chalani už dospelí samostatní s tato na pivo pravidlo ak dôjdeš bez dôvodné neskoro platíš celú tržbu ináč sa striedajú v plateni

@tiika , @beronsche viete že liberálna výchova môže byť zároveň aj rešpektujúca? Rovnako ako aj tá prísna, asi iba málokto ma vyhranený jeden typ, veď som aj písala v úvode, že skôr liberálne k tomu pristupujem, nie že 100% mi je jedno čo dieťa robí. Keď rodič nechá dieťa iba tak, vyrastať si bez záujmu oň, a bez debatenia o bežných veciach, to je za mňa zanedbávajúca výchova a nie liberálna.
Vy podľa toho čo píšete, mate skôr tú prísnu výchovu v kombinácii s rešpektujúcou. Ale nemáte to nastavené rovnako ako ja. Ja nasilu dieťa neťahám nikdy, ani nezakazujem, snažím sa nedávať obmedzenia.